Wartosciowanie

Dowiedziałem że zostałem wy... ny tak jak większość z was C2.
Oznacza to że JESTEM IDIOTA! SUPER IDIOTA dostaje C3.

Rozwiązanie juz znalazłem! Na kazdą czynnośc poświęcę codziennie wskazaną ilośc czasu. Po wyczerpaniu limitu pomimo niedokończenia zadania przechodze do następnego...i żadna komisja dyscyplinarnie mnie nie będzie w stanie ukarać za niezrobione zadania!!!

WZYWAM WSZYSTKICH DO DZIAŁANIA ZGODNIE Z OPISEM STANOWISKA!
CO DO MINUTY!!!!!!

NIEOMYLNY SSC ZOBACZY JAKI BURDEL STWORZYŁ!!!!!

Pamiętajcie że wykroczenie poza opis stanowiska stanowić może ciężkie naruszenie przepisów.

Taki opis stanowiska i wartościowanie to se może przy krojeniu kanapek do kateringu wprowadzić!

pisałem wiele o wartościowaniu forsowanym w tej wersji, nie ma ono żadnego odzwierciedlenia w stosunku do wykonywanych obowiązków(zakres, różnorodność, brak "merytorycznych" konsultantów - tzw. koordynatorów poza godzinami urzędowania), dyspozycyjności!!! (nie chodzi o osoby z kadr i finansów pracujących o np. godzinę dłużej), bezpośredniej- natychmiastowej odpowiedzialności, bezpośredniego narażenia na reakcję PRZEMYTNIKÓW, propozycji korupcjogennych.

W 2008 był protest w związku z wieloletnimi zaniedbaniami.
Oby teraz sytuacja się nie powtórzyła, ale w związku z zaślepieniem kadry zarządzającej, która widziała już w marcu rozporządzenie (Dz.36 poz.199), na podstawie którego zaplanowali swoją przyszłość i niejednokrotnie świadomie nie wnosili żadnych uwag obawiając się o 4l.
Szkoda.
Szkoda, że UC nie jest niezależne od IC.

Kto sieje wiatr....

Panie Kierowniku !!!

uprzejmie informuję Pana,że każdą sprawę dokładnie zbadam,przeanalizuję,obejrzę i zweryfikuję :::::dla dobra naszej kochanej służby celnej,proszę mnie nie poganiać...Ku chwale Ojczyzny...

zawsze marzyłem o tym, żeby mieć takie stanowisko jak reszta moich starszych kolegów - no i mam - szef zrobił mnie najgorszym "C"epem - tak jak wszystkich innych celników w dozorze - dobrze, że choć cywilom udało się umknąć tego poniżenia i oni dostali ekspertów

Ostatnia edycja:
Myślę, że chyba już koniec użalania się nad sobą tylko trzeba myśleć konstruktywnie i zdecydować czy zaczynamy protest czy będziemy tu tylko tak gadać ....

witajcie:) dzisiaj w pracy atmosfera straszna, jestem na oddziale i jestem "C" razem z moimi kolegami, przykro mi jest bo pracuje 3 lata a moi koledzy 20 lat, okropnie się czuję bo jednak mają więcej doświadczenia niż ja, natomiast jest wielu funkcjonariuszy z 3 letnim stażem którzy są ekspertami, okropność:(nigdy te osoby nie były na oddziale, porostu szczęście miały że trafiły do komórek a nie na oddział, w naszym oddziale to same C tylko kierownik A, szkoda słów, jakie to nie sprawiedliwe............

Rozwiązanie juz znalazłem! Na kazdą czynnośc poświęcę codziennie wskazaną ilośc czasu. Po wyczerpaniu limitu pomimo niedokończenia zadania przechodze do następnego...i żadna komisja dyscyplinarnie mnie nie będzie w stanie ukarać za niezrobione zadania!!!

CO DO MINUTY!!!!!!

Pamiętajcie że wykroczenie poza opis stanowiska stanowić może ciężkie naruszenie przepisów.

Taki opis stanowiska i wartościowanie to se może przy krojeniu kanapek do kateringu wprowadzić!

Właśnie tak zamierzamy robić. Właściwie już robimy:D
Wyjście z tej sytuacji jest tylko jedno i każdy z nas wie jakie:cool: To kiedy?

Takie opowieści to snuj u siebie w domu - na pismo do dyr. IC z prośbą o przejście z GM do UC - odpowiedź "za dużo w Pana zainwestowaliśmy i musi Pan dalej pełnić zaszczytną służbę w GM" - obecnie C3" a w UC byłoby B3

miałem na myśli sytuacje odwrotną: gdy było zapotrzebowanie w komórkach tzw. merytorycznych, a nie gdy ktoś widząc nieuchronne wartościowanie chce się koniecznie przenieść do referatów wykonujących zadania wyżej zwartościowane.

Ps. a do mobilnych to Cię przenieśli czy sam się zgłosiłeś?

Ostatnia edycja:
Nie zgadzam się, jak wielu z was pisze, że wielką niesprawiedliwością jest, że celnik z 20 stażem ma mieć (od teraz po wartościowaniu) takie same uposażenie zasadnicze jak ten z 2 letnim. O to właśnie chodzi, by ludzie, którzy wykonują identyczne można powiedzieć zadania, mają taki sam zakres praw i obowiązków, mieli takie same stawki. Od stażu jest dodatek za wysługę, poniekąd i stopień.

Ostatnia edycja:
Wrocław 2010.10.25.

ZWIĄZEK ZAWODOWY
FUNKCJONARIUSZY I PRACOWNIKÓW
SŁUŻBY CELNEJ
IZBY CELNEJ WE WROCŁAWIU
Ryszard.Margas@wro.mofnet.gov.pl

Sz.P. Dariusz Staniów
Dyrektor Izby Celnej
we Wrocławiu

W odpowiedzi na zaproszenie wystosowane przez DIC, aby przedstawiciel strony związkowej uczestniczył w pracach zespołu d.s. wartościowania stanowisk oświadczamy, że nasz Związek nie skorzysta z tej propozycji.
Wcześniej, na etapach przygotowawczych, uczestniczyliśmy aktywnie w procesie zarówno na szczeblu izbowym jak krajowym. Próbowaliśmy, także wspólnie z przedstawicielami kierownictwa naszej Izby, artykułować uwagi, które zmierzały do łagodzenia szkód szykowanych przez MF. Równocześnie konsekwentnie wyrażaliśmy jednak zdecydowaną dezaprobatę dla całościowego kształtu weryfikacji stanowisk jaki promowało MF. W chwili obecnej konstatując ze smutkiem, że stanowisko MF-u się nie zmieniło i kuriozalna koncepcja wchodzi właśnie w życie, nie widzimy już dla siebie miejsca w Zespole.
Po haniebnej „alokacji”, zafundowanej przed laty naszemu środowisku, po zdumiewającej „punktacji” zastosowanej przy okazji nadawania nowych stopni a przekreślającej wieloletni dorobek funkcjonariuszy, jesteśmy oto ofiarami kolejnego aktu arogancji władzy i kolejnego etapu degradacji większości z nas.
Trzeba naprawdę dużej dozy cynizmu, aby nazywać „reformą” to co nam się funduje.
W wielu komórkach np. oddziałach celnych, dozoru, mobilnych, akcyzy jedynie pojedyncze osoby, poza kierownikiem, mają szansę otrzymać wyższe kategorie, natomiast cała reszta – kilkanaście, kilkadziesiąt osób! - skazana jest na tzw. „stanowiska specjalistyczne” czyli - mówiąc wprost - na kategorię najniższą!!!
Bez względu na wykształcenie, staż pracy, doświadczenie itd., itp.
To, że dany funkcjonariusz pracuje nienagannie już kilkanaście lat (albo i dłużej) w S.C., że wykonywał na przestrzeni tych lat, najprzeróżniejsze, niekiedy bardzo trudne, odpowiedzialne zadania na różnych „frontach” naszej służby, że przysporzył budżetowi miliony zł. przychodów - nie obchodzi nikogo.
W podzięce ( a może w odwecie...) otrzymuje teraz status szeregowca czy może kaprala.
Za tą rażącą niesprawiedliwością idzie oczywiście odpowiednio zaniżona i zamrożona pensja ( a później emerytura) i praktycznie nieodwołalne zablokowanie znaczącego awansu.
Równolegle zapowiada się, że ostatnia część podwyżki wywalczonej przez nas w lutym 2008r., na którą czekaliśmy już od kilku miesięcy, powiązana będzie ściśle z wartościowaniem właśnie. Oznacza to oczywiście, że trafi do kieszeni osób z wysokimi kategoriami a wszyscy „specjaliści” będą musieli obejść się smakiem. Wygląda na to, że w upokarzaniu nas, dla ministerialnych decydentów, nie istnieją żadne granice.
Szanowny Panie Dyrektorze,
nasz Związek nie będzie firmował tych karygodnych działań. Jesteśmy im całkowicie przeciwni i nie zrezygnujemy z dochodzenia sprawiedliwości dozwolonymi prawem sposobami. Ufamy przy tym, że dokona Pan, w ramach możliwości jakimi dysponuje na gruncie naszej Izby, wszelkich starań, aby omówione procesy przebiegały możliwie najuczciwiej, uwzględniając kontekst o którym MF całkowicie zapomina.

Z poważaniem
PRZEWODNICZĄCY
ZZFiPSC IC we Wrocławiu
Ryszard Margas

Nie zgadzam się, jak wielu z was pisze, że wielką niesprawiedliwością jest, że celnik z 20 stażem ma mieć (od teraz po wartościowaniu) takie same uposażenie zasadnicze jak ten z 2 letnim. O to właśnie chodzi, by ludzie, którzy wykonują identyczne można powiedzieć zadania, mają taki sam zakres praw i obowiązków, mieli takie same stawki. Od stażu jest dodatek za wysługę, poniekąd i stopień.

Serio tak myślisz?
Tylko tyle jest warte 20-sto letnie doświadczenie zawodowe, dodatek za wysługę i skromny za stopień.
Wolał bym mieć najniższy stopień, zero doświadczenia i stanowisko młodszego eksperta, bo tak wychodzi w co niektórych komórkach.

To co piszesz to tylko piękna idea, do której doklejono żałosne wykonanie z niedopracowanymi procedurami, a wręcz z ich brakiem oraz co najmniej jednym błędem logicznym.

Nikt nie raczył nawet zrobić wstępnej symulacji rozkładu stanowisk w komórkach, co teraz wyjdzie w praktyce z całymi tego skutkami.

Akurat w tej chwili wszyscy jedziemy na tym samym wózku (kat C) czy młody czy stary. To wartościowanie jest hańbą jak można zwartościować ludzi nawet nie wiedząc do końca czym się zajmują... skoro niektórzy mają wliczone czynności, których nawet nie robią.... to jest żenujące

Cieszy fakt,że inne związki odrzucają możliwość uczestnictwa w haniebnym wartościowaniu. Czy jednak wszystkie związki odpowiedzą na apel Sławka Siwego by wspólnie oprotestować wartościowanie?Potrzebujemy jedności i natychmiastowych działań. Czas ucieka nieubłaganie i pracuje na korzyść SSC.

Sąd w Słubicach nie uznał pozwu o wypłatę dodatku za stopień za miesiąc listopad 2009r.W sentencji stwierdził ,iż mianowanie nastąpiło 30.11.2009r a więc dodatek należy się od tego dnia.PAN J.K NADAL MOŻE POCHWALIĆ SIĘ ,ŻE ZNOWU OSZCZĘDZIŁ ,IŻ NIE MIANOWAŁ NAS OD 1 ,5,10,20 ALE RÓWNO 30 DNI OD DATY WEJŚCIA W ŻYCIE USTAWY.NADAL JEDNAK FAKTEM JEST ,ŻE KOSZTY PRZEWIDZIAŁ O 1300% MNIEJSZE.Wydaje się ,że wartościowaniem chce wystraszyć f.c i zmusić do zaniechania przed Sądami dochodzenie swoich praw związanych z mianowaniem na stopnie ,za wczasowe,za dodatki za stopień.

Wspomniane limity procentowe z Corintii w poszczególnych komórkach:
http://zz.celnicy.pl/tekst-473.html

Panie Sławku, nie do końca tak to wygląda.
Podane w tabeli wartości wskazują jedynie jaki procent zadań realizowanych w komórce został zwartościowany z daną wagą.
Przykładowo dla uproszczenia utworzę sobie wirtualną komórkę, w której zwartościowano zadania w następujący sposób:
10% zadań eksperckich B1 6pkt
10% zadań eksperckich B2 5pkt
80% zadań specjalistycznych C3 1pkt.
Wartość ogólna komórki = 10% * 6 + 10% * 5 + 80% *1 = 1,9
a) komórka jednoosobowa, przydzielamy wszystkie zadania, nie może nam wyjść nic innego jak wartość ogólna komórki = 1,9 (przedział od 1,50 do 2,49 ) czyli wychodzi nam stanowisko specjalisty C2, wymagane wykształcenie na tym stanowisku - szkoła średnia bez matury, pomimo konieczności wykonywania najtrudniejszych zadań eksperta wymagających pełnych studiów wyższych. To kolejny przykład braku logiki w Zarządzeniu.
b) komórka 10-cio osobowa, a tu już mamy pełną możliwość manipulacji przy tworzeniu stanowisk
przykład b.1: utworzymy 1 stanowisko B1 (przydzielamy wszystkie zadania B1 do tego stanowiska co stanowi 10% wszystkich zadań komórki), 1 stanowisko B2 realizujące podobnie tylko zadania kategorii B2, pozostałem 80% rozdzielamy na pozostałe osiem stanowisk, każde po 10% z pozostałej puli,
czyli 8 stanowisk zwartościowanych na poziomie 1 (kategoria C3)
1 stanowisko na poziomie 5 (kategoria B2)
1 stanowisko na poziomie 6 (kategoria B1)
przykład b2: ale jesteśmy dobrym szefem, który na dodatek zna się odrobinę na matematyce i dzielimy nasze procenciki nieco inaczej, tworzymy dwa stanowiska, na które dajemy po 5% zadań o wadze 6 i po 5% zadań o wadze 5, no niestety pozostałe osiem stanowisk znowu dostaje tylko zadania o wadze 1,
uzyskujemy:
8 stanowisk zwartościowanych na poziomie 1 (kategoria C3),
2 stanowiska na poziomie 5,5 (kategoria B1)

Możecie mi wierzyć albo nie, otrzymując zadany zestaw zadań i ich wartość można zrobić prawie wszystko, oczywiście w pewnym zakresie zależnym od wielkości komórki, rozpiętości wartościowej zadań, umiejętności i chęci kierownika i prostego arkusza kalkulacyjnego, który zapewne w wielu przypadkach znalazł zastosowanie, bo o SOWIE, można powiedzieć wszystko, tylko nie to że jest narzędziem przydatnym przy wartościowaniu, co najwyżej prostą bazą danych.

Ostatnia edycja:

CO DO MINUTY!!!!!!

Popieram w całej rozciągłości. Podpowiedz mi tylko gdzie znajdę opis stanowisk???

taaak
kasjer dowiedział się że z inspektora będzie młodszym specjalistą...
a reszta dalej nie wiem jak jest zwartościowana bo kierownik wysłał wszystko meilem do IC i nie ma wydruków

Back
Do góry