Postulat pierwszy jest kopią postulatów Federacji Służb Mundurowych, tak jak jest to napisane w piśmie. Dlatego nie ma mowy o pracownikach.
Ale od 6 zaczynają się postulaty, które dotyczą także środowiska skarbowców, np. w kwestiach płacowych ustawa modernizacyjna dla KAS, którą tak licznie podpisaliśmy. Tam jest wzrost wynagrodzeń i uposażeń dla wszystkich. Dążymy w perspektywie czasowej do osiągnięcia najniższej płacy w KAS na poziomie 3 x min. płaca dla wszystkich w KAS. Tak samo pamiętamy o UKS. Postulat 6 jeżeli zostanie zrealizowany, to także obejmie UKS, chodzi bowiem o zadania.
Zapewniam, że pamiętam o środowisku US i dawnego UKS.
Natomiast odpowiadając na zarzut zajmowania się głównie sprawami funkcjonariuszy, pragnę wyjaśnić, że ZZ Celnicy PL to Związek o charakterze mundurowym, co nie znaczy, że nie podejmujemy spraw skarbowców.
Sprawy funkcjonariuszy dominują i będą dominować. Mam w tej sprawie mnóstwo zgłoszeń od funkcjonariuszy i sam znam te tematy, więc je podejmujemy nijako z biegu.
Ze strony skarbowców nie ma po prostu zgłoszeń, a mimo tego podejmujemy sprawy skarbowców i pamiętamy o środowisku pracowników US. Proszę jednak zrozumieć, że ja czy ZG nie znamy Waszych tematów, innych niż te, które już podjęliśmy, dlatego nie mogę, bo nie potrafię samodzielnie, tak jak w przypadku funkcjonariuszy, podjąć tematu.
Wystarczy tylko zgłosić temat, pomóc go opracować na początek, a zapewniam, że podejmiemy szerzej. Tak samo indywidualną sprawę członka Związku wywodzącego się ze środowiska skarbowców.
Reasumując, ja to widzę tak jak jest w innych formacjach mundurowych działa to od lat, gdzie niektóre ZZ zrzeszają i funkcjonariuszy i pracowników, np. w SW czy PSP. Oni są ZZ o charakterze mundurowym, co nie przeszkadza im podejmować tematów pracowników, którzy zrzeszają się w ich ZZ. Ja to widzę podobnie w ZZ Celnicy PL.
Proszę zatem nie obrażać się na to, że ZZ Celnicy PL podejmuje głównie sprawy mundurowe, a proszę zgłaszać tematy do podjęcia dla pracowników US i zapewniam, że będziemy je podejmować. Proszę nie mieć do mnie pretensji, że nie podejmuję tematów skarbowców w większym zakresie, w takim jak niektórym z Was wydawałoby się, że powinniśmy, ale proszę zrozumieć, że ja nie mam zgłoszeń, a tematów tych w większości nie znam.