Zebrałem już ponad 200 podpisów obywateli ,którzy popierają projekty obywatelskie.Nie powiem , że jest to proste , dlatego ludziom trzeba tłumaczyć o co chodzi , ile zbierzemy podpisów zależy od Nas samych , więc koleżanki i koledzy do dzieła.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Jeśli chodzi o maile - w tej IAS chyba z nimi nie byłoby problemu - przecież dyrektorem jest celnik, a jednym vice związkowiec.
Dziękuję. Gdyby cały KAS poczuł się jednością w tej wspólnej przecież sprawie, to MF, dosłownie, klęknąłby Na to liczę, że to nastąpi. Wszystko w naszych rękach. Działajmy!Kolejny raz Związki próbują stanąć na wysokości zadania. Brawo! Oby nam się udało! Mam nadzieję, że wszyscy poczujemy się jednością i wielu z nas zaangażuje się w akcję. Liczę również na tych, którzy na reformie skorzystali....a takich wcale nie jest mało. Ja niestety się do nich nie zaliczam Znam przypadki, że dla niektórych działalność skończyła się z chwilą wywalczenia (czasem bezpardonowo) munduru (!)
Sama zebrałam już ok. 50 podpisów. Naprawdę można. Trzeba tylko chcieć i nie zasłaniać się innymi. No i mieć odrobinę odwagi.
Ludzie muszą zrozumieć, że niewielkim wysiłkiem, SAMI mogą o siebie zawalczyć.... I najgorsze jest to, że ludzie nie wierzą już w to że ktoś o nas zawalczy - ani dyrekcja ani zz. Tu nie ma już nadziei.
Kolejny raz Związki próbują stanąć na wysokości zadania. Brawo! Oby nam się udało! Mam nadzieję, że wszyscy poczujemy się jednością i wielu z nas zaangażuje się w akcję. Liczę również na tych, którzy na reformie skorzystali....a takich wcale nie jest mało. Ja niestety się do nich nie zaliczam Znam przypadki, że dla niektórych działalność skończyła się z chwilą wywalczenia (czasem bezpardonowo) munduru (!)
Sama zebrałam już ok. 50 podpisów. Naprawdę można. Trzeba tylko chcieć i nie zasłaniać się innymi. No i mieć odrobinę odwagi.
Stefan 123
Emerytura policyjna należy się za wykonywanie policyjnych zadań a nie tylko za wykonywanie zadań w mundurze, który dla ogromnej większości celników z racji wykonywanych urzędniczych zadań był raczej służbowym ubraniem.
A cywile z uksów to grupa byłych pracowników komórek wywiadu skarbowego, realizacyjnych, oraz dochodzeniowo-śledczych urzędów kontroli skarbowej i Ministerstwa Finansów. Osoby te wykonywały zadania polegające m.in. na rozpoznawaniu, wykrywaniu, zapobieganiu i zwalczaniu przestępstw oraz przestępstw skarbowych i wykroczeń skarbowych. W zakresie swoich kompetencji posiadały tzw. uprawnienia âpolicyjneâ dotyczące m.in. prowadzenia czynności operacyjno-rozpoznawczych, zatrzymywania osób, przeszukiwania pomieszczeń oraz prowadzenia śledztw i dochodzeń. Znaczna część tych osób posiadała także uprawnienia do stosowania środków przymusu bezpośredniego oraz była wyposażona w broń palną. Przy zatrudnieniu podlegała szczególnej i rygorystycznej procedurze naboru, w zakresie stanu zdrowia, sprawności fizycznej, badań psychofizjologicznych na wariografie oraz badań psychologicznych. Z uwagi na szczególny charakter wykonywanych zadań czas ich pracy podlegał odrębnym unormowaniom prawnym niż pozostałych członków służby cywilnej.
To cywile, którzy wykonywali brudną policyjną robotę i aż dziw, że w KAS tego nie uwzględniono.
Sorki ale muszę zareagować. Kolega prawie policjant nie we wszystkim ale ma dużo racji. Dla jasności-jestem Celnikiem I nadal poczuwam się jako funkcjonariusz Służby Celnej. Niemniej byłych pracowników UKS pełniących te zadania które Kolega prawie policjant wymienił ja Celnik i Funkcjonariusz będę bronił ponieważ ich skrzywdzono. W moim wpisie nie odnoszę się do stosunku adminisroprawnego ale do zadań. Ponadto SM nie jest służbą państwową a UKS i owszem był służbą państwową. Miałem i mam wspólne działania z funkcjonariuszami SG Policji byłymi pracownikami UKS i to są kumaci Funkcjonariusze. A teraz oczekuję na krytykę. Pozdrawiam.