stefan 123
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 1 165
Bzdury piszesz poczytaj sobie odmowy TK na straż miejską,trzeba być w odpowiednim stosunku administracyjno prawnym a nie widziała żaba jak konia kują i sama nogę podstawia.
Oczywiście tu decydujące znaczenia ma stosunek administracyjno prawny a nie wykonywane czynności, zresztą takie same jak wykonują pracownicy ochrony lub strażnicy miejscy a którzy tych uprawnień nie mają. Ja tylko chciałem zwrócić uwagę, że takie zapisy nie przejdą. Osobiście mało mnie to obchodzi czy pracownicy ukaesów dostaną te uprawnienia czy nie, bo to nie moja sprawa, ale jakaś logika powinna być zachowana. Nie jestem też pewien, że przejdą zapisy dotyczące funkcjonariuszy Służby Celnej przed 15.09.1999r. Ale wiem jedno, że FZZSM walczy o zniesienie art. 15a i chyba jest to prawdopodobne, że ten art. zostanie usunięty ( tak wynika z ostatniego komunikatu po spotkaniu z Zespołem powołanym przez MSWiA ). Zakładając, że ten art. zostanie usunięty to na dzień dzisiejszy każdy funkcjonariusz który ukończył 55 rok życia dostanie max emkę. Dla tego nie mogę zrozumieć z jakiego powodu nasze związki tak mało angażują się w działania dotyczące likwidacji art. 15a.
Sławek prosiłem jeszcze o wyjaśnienie jak należy rozumieć art. 15a w Twoim projekcie ustawy:
„15a. Zasady obliczania wymiaru emerytury określone w art. 15 dotyczą funkcjonariuszy Służby Celnej oraz funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej, którzy rozpoczęli służbę przed dniem 1 stycznia 2013 roku”.
a który dzisiaj brzmi:
Art. 15a.
Emerytura dla funkcjonariusza, który został przyjęty do służby po raz pierwszy po dniu 1
stycznia 1999 r., wynosi 40% podstawy jej wymiaru za 15 lat służby i wzrasta na zasadach
określonych w art. 15 ust. 1 pkt 1 i ust. 2-5.
a który zawiera się w:
Rozdział 1a
Emerytura funkcjonariusza przyjętego do służby po raz pierwszy po dniu 31 grudnia
2012 r.
Art. 18a. 35
1. Funkcjonariuszowi przyjętemu po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2012 r. do służby w
Policji, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencji Wywiadu, Służbie Kontrwywiadu
Wojskowego, Służbie Wywiadu Wojskowego, Centralnym Biurze Antykorupcyjnym, Straży
Granicznej, Biurze Ochrony Rządu, Państwowej Straży Pożarnej, Służbie Celnej, Służbie
Celno-Skarbowej lub w Służbie Więziennej emerytura przysługuje na zasadach i w
wysokości określonych w niniejszym rozdziale.
Bo ja tego nie rozumie.