W spotkaniu w dniu 12.07. uczestniczyły wszystkie ZZ skarbowości oraz z ramienia SC obecni byli przedstawiciele ZZSNPiA oraz Federacji ZZSC. Z Federacji byłem ja oraz I.Fołta.
Zapisy dot. 3 krotności KWOTY BAZOWEJ były podstawowym pytaniem. Przedstawiciele MF tłumaczyli to tym, że Resort Pracy zgłosił do tego zastrzeżenia(rzekomo posługiwanie się najniższym uposażeniem jest niedpuszczalne - to trzeba sprawdzić). Kolejnym uzasadnieniem dla zmiany było stwierdzenie, ze zapisy takie nie spotkają się też na pewno z poparciem społecznym, jak również inne resorty to krytykują gdyż mielibyśmy korzystniejejsze zapisy aniżeli inne działy administracji rządowej.
Strona ministerialna poinformowała, że kwota bazowa zostanie ustalona na poziomie najniższego wynagrodzenia.
Czy to jest prawda. Nie wiem. Jedyną gwarancję daje uzasadnienie do ustawy, ale to raczej żadna, a na pewno słaba, gwarancja prawna.
Poza tym kwota bazowa w SC pozostaje na niezmienionym poziomie od 2000roku i z nowymi regulacjami niestety może być podobnie. Zapis o trzykrotnym minimum socjalnym dawał gwarancje prawne wzrostu uposażeń.
Pozostali zarabiający powyżej 3000zł mają otrzymać podwyżki z oszczędności w ramach reformy - na ten temat jest zrobiona symulacja, której niestety nie zaprezentowano.
Odnośnie zaliczenia okresów zatrudnienia pod innym Ministrem niż Min. Finansów, które uprawniają do dodatkowego urlopu wypoczynkowego sprawa została ponownie zgłoszona i tym razem szczegółowo wyjaśniona.
Projekty o KAS zostały nam przekazane przez związkowców z ZZ skarbowości z prośbą o nie upublicznianie.
Opcja zerowa pozostaje. Wyrok TK, który zapadł w tej sprawie nie jest wg. przedstawicieli MF obowiązujący w naszym przypadku, obecne zapisy nie są niekonstytucyjne gdyż gwarantują osobom, którzy nie otrzymają propozycji otrzymanie odpraw pieniężnych, czyli odejście takie jak przy likwidacji jednostki i na podstawie dotychczas obowiązujących pragmatyk.
Odnośnie struktury. Przedstawiono "WARIANT 9" jako najbardziej prawdopodobny.
24-28 IAS
Połączenie UC z US, z tym że nowe UAS w sprawach celnych i akcyzowych również będą miały właściwość miejscową większą(czyli tam gdzie jest dzisiaj UC będzie ten tzw. wyspecjalizowany UAS z właściwością miejscową na kilka powiatów i właściwością rzeczową w spr. cła i akcyzy)
Powyższe stanowi jedynie krótką relację ze spotkania. Proszę nie interpretować tego jako moje stanowisko w sprawie