Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Myślisz że chcemy chodzić na nadgodziny ? Znikoma część osób wypłaca za nadgodziny. Większość osób stara się odbierać wolne, więc nie dość że więcej musimy pracować to jeszcze najlepiej na nas zrzucić winę za niskie nagrodyNagrody są tak żenująco niskie bo oszczędności poszły na nadgodziny na granicach. Jak nie potrafią sobie tam pracy zorganizować to dlaczego ma cierpieć przez nich cała Izba?
Dawno, dawno temu, gdy na granicy wschodniej były braki kadrowe wysyłano do pomocy grupy reagowania kryzysowego z całej Polski. Do takich grup „wcielano na siłę”. Dostawałeś rozkaz i na miesiąc wykopywano Cię na wschód.Funkcjonariusze naszej Izby wykonują zadania w ogromnym obciążeniu, braki kadrowe w wielu komórkach powodują konieczność pracy w nadgodzinach, zdarza się, że do każdej zmiany w oddziałach granicznych przywoływanych jest po kilka osób, a w komórkach dochodzeniowo – śledczych czy orzeczniczych funkcjonariusze są psychicznie skrajnie wyczerpani. Taka sytuacja jest nie do zaakceptowania. Wszyscy mają nadzieję, że to się zmieni i po prostu będą ważni dla instytucji w której pracują.
Dlatego też, ludzie z granicy powinni zostać podwójnie docenieni przez to właśnie że niejednokrotnie wykonują swoje obowiązki za dwóch a nawet trzech funkcjonariuszy i nikt tam nie leży tylko ciężko przepracował te godziny.Nagrody są tak żenująco niskie bo oszczędności poszły na nadgodziny na granicach. Jak nie potrafią sobie tam pracy zorganizować to dlaczego ma cierpieć przez nich cała Izba?
Może chcesz zamienić mundurowe nagrody za cywilne? Jest oferta wraz ze zmianą statusu zatrudnienia.Może ktoś chce się zamienić na premie kwartalne za jedną ale konkretną?
Proszę bardzo droga wolna, przejedziesz wszystkie testy i popracujesz trochę na pasach to wtedy porozmawiamy.Może chcesz zamienić mundurowe nagrody za cywilne? Jest oferta wraz ze zmianą statusu zatrudnienia.
Najprościej włączyc funkcjonariuszy SCS do Straży Granicznej i po problemie. Myślę że problemy będą się piętrzyły i kiedyś to nastąpi. Będzie aparat administracyjno-skarbowy zarządzany jak obecnie przez cywili i zatrudniajacy cywili i powiedzmy Straż Graniczno Celna pod egidą MSW jak obecnie. Uniezależnilibysmy się w koncu od MF i była by możliwość normalności. Inaczej zawsze będzie burdel, marnotrawstwo i pogarda zwierzchników.
Tak tak, zawsze takie pierdzielenie. Na zdrowy rozum, w służbie celnej na dzień dzisiejszy 90% funkcjonariuszy ma wiek emerytalny.
Po za tym, w kalkulacjach korzystnych dla skarbowców jest zawsze zasłanianie się paragrafami i innymi regulacjami i że nie można tego dzielić na funkcjonariuszy. Ale jak już jest coś korzystne dla funkcjonariuszy to już można to dzielić po równo (np. przyszłoroczne podwyżki).
Optymizmu mam wiele. Rozwiązania w kilku innych krajach są mi bliskie. Poza tym nie myśle w sposób narzucony przez system., że jeśli tak jest tutaj i jeszcze gdzieś indziej to tak widocznie ma być. Nie myśle że w SG jest słodkie życie, też są patologie. Mam znajomych w SG, ale w szerszym kontekście resort MSWiA patrzy na funkcjonariusza i dba o niego jednak na innym poziomie niż MF. Służba pod MF jest chorą sytuacją i mam nadzieje że kiedyś to się zmieni.Myślę kolego, że powinieneś zajrzeć do ustawy o Straży Granicznej, o KAS, do ustaw o Służbie Celnej, a nawet do Prawa Celnego, i poczytać co należy do zadań tych poszczególnych służb. Wtedy byś się zorientował, że włączenie SCS do SG nie jest możliwe i nigdy nie nastąpi. Dobrze by też było żebyś poczytał, jak to jest ze służbą celną w innych państwach UE i pod jaki resort podlega. A jeśli uważasz, że w SG jest normalność a w SCS jej nie ma, to zawsze możesz się starać przenieść do SG, wtedy zobaczysz jak wygląda ich służba, bo widzę, że nie masz o tym pojęcia. Życzę więcej życiowego optymizmu.