podwyżki:)

Wielkie pieniądze dla... posłów
Więcej o: 2500 złotych na prowadzenie biura poselskiego, 200 na wynajęcie mieszkania dla tych z poza Warszawy, 200 do pensji, 80 do diety za udział w posiedzeniach sejmu - takie podwyżki uchwalili sobie posłowie na przyszły rok.

Wydatki Sejmu mają w 2008 roku wzrosnąć o 44 miliony złotych i wyniosą 396 i pół miliona. Większość tej kwoty pochłonie utrzymanie 460 posłów - donosi "Fakt".
Pensja posła zawodowego wzrośnie o 200 złotych i wyniesie 9900, dieta za posiedzenie będzie wyższa tylko o 80 złotych co da okrągłe 2 i pół tysiąca. O dwieście zł więcej, czyli 2200 będzie mógł poseł "zamiejscowy" wydać na wynajęcie mieszkania w stolicy.
2500 to podwyżka na prowadzenie biura poselskiego - może to teraz kosztować 12,5 tysiąca złotych.
Ich wyborcom - zwykłym podatnikom pozostaje nadzieja, że nie wszyscy wybrańcy narodu wydadzą wszystko na co im sejmowy budżet pozwala.

Panie Sławku to są podwyżki !!! Czy pan dalej liczy że pan poseł Chlebowski i spółka dadzą nam jakąś kasę ? Natychmiastowy ostry protest a wywalczymy godziwe podwyżki ! Proszę nie zwlekać bo nas wykiwają i znowu będzie pan obiecywał , że opisze kiedyś całą sytuację . Tylko po co ?

Źle opłacani celnicy odchodzą ze służby. W całej Polsce tylko w tym roku zwolniło się tysiąc funkcjonariuszy. Ciągle napływają wypowiedzenia. Są duże niedobory kadrowe - podkreśla Barbara Smolińska, przewodnicząca zakładowej organizacji związkowej w IC.

KOLEGO KRYSIAK I SPÓŁKA - CZEKACIE AŻ WSZYSCY SIĘ ZWOLNIĄ Z TEJ ,, UKOCHANEJ '' PRACY. WIELE OBIECYWALIŚCIE A TU DUPA.CHODZIŁO O STOŁECZEK?

Tona węgla kosztuje 470 zł !!! razy sześć ton to dodatkowo 2820 zeta... Bidule górnicy bidule... Moja mundurówka tak często wypominana celnikom to niecałe 800 zł. Fuj żenada!!!!

Kolega Siwy napisał ,,Nie dzielcie pieniędzy, których nie ma. Pieniędzy zaś nie będzie jeśli My sami się o to nie postaramy'' . Przy takim działaniu ZZ nie będzie na pewno!

eugen napisał:
Bidule górnicy bidule...

Zachowujesz się szczególnie podle.
Po pierwsze - górnicy tyle zarabiają, bo ich praca jest ciężka i niezdrowa. Wyobraź sobie, że schodząc na dół narażeni są m.in. na promieniowanie radioaktywne. To z całą pewnością ciężka praca.
Po drugie - nie czepiaj się ludzi, tylko pomyśl dlaczego jest tak, że nasza praca jest tak mało wyceniona. Zastanów się i spróbuj wyciągnąć wnioski.

Nie bądźmy jak pies ogrodnika.

Dobrze gosc pisze o górnikach. Jak niedawno za buzka całe spoleczeństwo zrzucało się na górników żeby niby ratowac kopalnie i na restrukturyzacje i górnicy mieli wypłacane odprawy koło 50 tys brutto. A dziś co? Nikt tej kasy nie oddaje. Niektórzy są z powrotem zatrudniani na kopalniach. niektórzy różnych spółkach około kopalnianych. Niech państwo sprywatyzuje kopalnie i niech wtedy strajkują. póki co to my z podatków dokładamy do kopalń

:D Sorki, ale spałem pół roku i was nie rozumiem. Od czterech dni jesteście w KAS jak zamarzyła Gilowska zarabiacie minimum trzykrotność najniższej krajowej czyli 3378 i jeszcze chcecie podwyżki :lol:

Panie Sławku te 60 mln o które walczycie na KOLANACH w Senacie to kropla w morzu, dlaczego nie możecie wy jako ZZ zorganizować po prostu zwykłej akcji protestacyjnej ? Gdzie podziały się żądania o 1500 brutto podwyżki ? Ja nie jestem zadowolony z tego co robicie, chociaż doceniam wasze starania ..
Powiem przekornie, że będę za tym aby Senat nie poparł owej poprawki ( 60 mln ) i liczę na to, że właśnie ten fakt zmobilizuje związkowców do ostrej WALKI ( a nie błagania ) o 1500 brutto - DLA KAŻDEGO !!!
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Ps. Mam pytanie jak tam sonda odnośnie obniżki waszych żądań z (90 na 60 mln zł ?
PANOWIE ZWIĄZKOWCY NAWET JAK DOSTANIEMY TE 60 MLN TO I TAK DALEKO BĘDZIE NAM DO POLICJI, SG czy WOJSKA a nawet SKARBOWCÓW!

Nie twierdzę ,ze w kopalni jest miód, ale ludzie nie dajmy się zwariować tam pracują bez urazy fizyczni pracownicy!!!Nigdzie na całym świecie nie jest tak ,że górnik zarabia więcej niż np. nauczyciel, celnik czy policjant. To relikt komuny.Gadanie ,że to co pisze jest podłe mnie śmieszy. NIKOGO NIE OBRAZIŁEM!!! O bidulach pisałem w cudzysłowie powiem wprost płaczą a mają boków kilka tysięcy rocznie co jest niesprawiedliwe społecznie (patrz słynne odprawy po 50 000 zeta)

Anonymous napisał:
Właśnie podano wiadomość ,że górnicy dostali podwyżki jakie chcieli- po 650pln.Nie zazdroszczę im ani pracy ,ani pieniędzy,lecz pokazali jak trzeba rozmawiać z tzw .rządem -18 dni strajku i mają co chcieli.A my? Podchody,rozmowy,układy,szukanie lobby ,jednym słowem WERSAL. Boję się ,że efektem takich działań będzie fakt otrzymania ładnego pisma rozpoczynającego się słowami-"W związku z reorganizacją służb finansowych ,wypowiadam Panu/i umowę o pracę....." Wtedy możemy sobie protestować,płakać itd. A związki ? No cóż....[/quote

Od dłuższego czasu obserwując to co się dzieje wokół służb celnych ( a właściwie nic się nie dzieje ) to zaczynam się zastanawiać czy tak nie będzie....

ja rowniez popieram Eugen,on ma racje - gornik schodzi pod ziemie , celnik stoi na pasie w nocy i pracuje , nie ma co sie licytowac czyja praca ciezsza.kazdy ma prawo pracowac za godne pieniadze.nasza zarobki sa naprawde niskie i moze rzeczywiscie nie powinnismy dostac zadnej kasy aby wreszcie podjac konstruktywne decyzje o opolnopolskim protescie.

Porównaj sobie zarobki swojego szefa z zakresem jego obowiązków i za co odpowiada.Tu leży problem , w ministerstwie reprezentuja nas ciule co jest im dobrze, bo nawet jak tracą stołek to zostaje im kasa.Związki powinny dążyć do ujawniania zarobków kadry kierowniczej, jak też byłej kadry kierowniczej i zmusić do działania szefów izb na rzecz służby.Powinniśmy dążyć do ograniczenia tego funkcyjnego bydła.Przestroga dla tych z konkretnymi zawodami. Po EURO 2012 Ukraina wchodzi do UE. Znowu odpadnie ok.2000 celników i znowu będzie ten sam scenariusz, że jest konieczna reforma.Ci co przyszłi teraz i mają po 25-30 lat znowu będą sobie pluli w brodę.40- lat i 10 lat straconych.

Polska zawiść

cola napisał:
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w listopadzie 2007 wyniosło w górnictwie 7182 zł (łącznie z nagrodą z okazji Dnia Górnika) i było ponad dwukrotnie wyższe od średniej dla sektora przedsiębiorstw (3092 zł). Średnie wynagrodzenie za jedenaście miesięcy 2007 roku to 4685 zł i w porównaniu do analogicznego okresu z 2006 roku było wyższe o 9,3%.

To jednak nie wszystko, co otrzymują górnicy. Dzięki Karcie Górnika mają ponad 20 dodatkowych przywilejów - m.in. 13 i 14 pensje, skrócony czas pracy, co najmniej 6 ton deputatu węglowego rocznie (cena węgla kamiennego to około 330 zł za tonę), gwarancje corocznej waloryzacji pensji itp.
Nie wiem skąd podajesz te dane, ale widać że mieszkasz daleko od kopalni. Mam znajomego górnika dołowego. Fizyczny, bez wielkich kwalifikacji. Pracuje na dole, na ścianie, głównie soboty, niedziele, bo ma dodatek. Wiesz ile zarabia???? Nieco ponad 1400 na rękę + bon żywnościowy 10zł za każdą zmianę + deputat węgla (albo bierze w naturze, albo ok 150-200zł miesięcznie). Łącznie nie ma 2000zł. Byłem raz w kopalni, po zjechaniu ok 700m w dół zawieziono mnie na ścianę, ok.10km od szybu. Byłem pos.......ny. Proszę niech na temat pracy w kopalni nie wypowiadali się tacy laicy jak cola.

W takim razie ktoś zawyża zarobki w górnictwie. W radio podali, że średnia w górnictwie to ponad 5000 zł. Jeśli to nie ci na dole to kto zawyża średnią?

Byłem raz w kopalni, po zjechaniu ok 700m w dół zawieziono mnie na ścianę, ok.10km od szybu. Byłem pos.......ny. Proszę niech na temat pracy w kopalni nie wypowiadali się tacy laicy jak cola.

Ja to rozumiem ale nikt cię do pracy w kopalni nie zmusza. Mam prawa się wypowiadac bo m.in. z moich podatków dawali górnikom odprawy 50 tys. Jakby cię zawieźli na siłe do kopalni i kazali pracować to rozumiem: strajkuj, walcz. Poza tym jeżeli wcześniej kopalnie były nierentowne to państwo nie powinno było płacić odpraw. Nie sprywatyzują kopalnie niech każdy gornik kupi akcje i niech mu płacą tyle ile chce.

Re: granda

Eugen napisał:
Policjanci 500 zł na rękę w zeszłym roku w tym roku znowu 500 zeta a my tyle lat w miejscu!!!! Żenada!!!!

Bez przesady!Mój mąż jest policjantem, to co mówią w wiadomościach to ściema. 500 zł to MAJĄ dostać w ciągu najbliższych 3 lat do 2009. Te 500zł o których mówią w tym roku to jest te same o których mówili w roku ubiegłym i to BRUTTO!Zobaczcie jak działają takie kłamstwa na opinie publiczną. W ubiegłym roku mąż dostał 70zł podwyżki i jak przeliczył to do 2009 ma szansę na co najwyżej 300zł...
Ale mimo tego i tak żałuję, że nie pracuję w Policji, bo jednak maja perspektywy na jakiekolwiek podwyżki!

cd górników

Ostatnio oglądałem ciekawy program na ten temat.
Pod ziemią brakuje rąk do pracy, a jest bardzo duży przerost na górze (duży odsetek to kobiety po 50 - ich mężowie już dawno są na emeryturach) i Ci z góry nie chcą na dół, a ZZ górników nie pozwolą nikogo zwolnić.

Srednia zarobków to około 5000 zł.
I bonus: Ci na dole zarabiają po 2000zł., a wywalczone podwyżki dostaną wszyscy.

Coś tu jest nie tak :cry:

...

A moim skromnym zdaniem zbyt dużo PIJAWEK jest podpiętych pod górnictwo. Jabol ma rację szary górnik nie "trzepie wielkiej kasiory".

Back
Do góry