podwyżki:)

Nieźle, w IC Warszawa w tym roku "0". Ciekawi mnie jakim cudem w Warszawie jeszcze ktokolwiek z nowoprzyjetych pracuje za całe 1350 zeta. Nawet w McDonaldzie płacą więcej. Czyżby w stolicy pracowali wolontariusze i masochiści ? To na pewno jeden z cudów Tuska.

Budżet 2008: kto zyska, komu obcięto?
(PAP, pb/07.12.2007, godz. 19:21)

Nauczyciele dostaną w przyszłym roku 16- proc. podwyżkę wynagrodzeń, a deficyt budżetowy zostanie zmniejszony do 27,09 mld zł - to wynik piątkowych głosowań sejmowej komisji finansów, która opiniowała poprawki do projektu budżetu na 2008 rok.

Komisja poparła poprawki zgłoszone przez posłów PO, którzy poprzez cięcia w kilkunastu instytucjach i częściach budżetowych znaleźli w projekcie ok. 3,5 mld zł oszczędności. Cięcia w Instytucie Pamięci Narodowej wyniosą 41,5 mln zł, w Kancelarii Sejmu - 24 mln zł, Senatu - 2,5 mln zł, a w Kancelarii Prezydenta i Kancelarii Premiera po 8 mln zł. Dotacje do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych zostaną zmniejszone o 1,5 mld zł.

W zamian PO chce przeznaczyć 1,85 mld zł na podwyżki dla nauczycieli. Jak powiedział Jakub Szulc (PO), oznacza to podwyżkę kwoty bazowej wynagrodzeń dla nauczycieli o 10 proc. Dodatkowo pensje wzrosną o ok. 6 proc. w wyniku obniżenia składki rentowej. Na wniosek PO komisja przeznaczyła też 1,5 mld zł na zmniejszenie deficytu budżetowego. Deficyt wyniesie 27,09 mld zł zamiast planowanych przez poprzedni rząd 28,6 mld zł.

Przepadły natomiast poprawki PiS i LiD, które także przewidywały podwyżki dla nauczycieli, ale wskazywały inne źródła ich finansowania. PiS chciał sfinansować podwyżki ze zmniejszenia dotacji do FUS o 1,6 mld zł. Posłowie założyli także, iż w przyszłym roku dochody podatkowe będą o 350 mln zł wyższe niż planowano.

Aleksandra Natalli-Świat (PiS) powiedziała, że jest przeciw cięciom dokonanym przez Platformę w takich instytucjach, jak Najwyższa Izba Kontroli (której "zabrano" łącznie ponad 33 mln zł). Według posłanki, utrudni to ich funkcjonowanie.

Z kolei LiD chciał przeznaczyć na podwyżki w oświacie prawie 2,9 mld zł. Środki na ten cel miały pochodzić ze zwiększenia planowanych dochodów budżetowych. Jednak takim zapisom zdecydowanie przeciwna była wiceminister finansów Elżbieta Suchocka-Roguska. Przepadły też inne poprawki LiD, przewidujące m.in. 15 mln zł na program budowy boisk w każdej gminie.

Na wniosek PSL komisja przyznała natomiast ponad 28 mln zł na ochotnicze straże pożarne, na dotacje i subwencje oraz wydatki majątkowe. Dodatkowo straże otrzymają 5 mln zł na zakup samochodów pożarniczych.

Komisja negatywnie zaopiniowała niemal wszystkie poprawki "regionalne", czyli zakładające dofinansowanie inwestycji w poszczególnych regionach. Wyjątkiem było poparcie dla poprawki posłów PiS, którzy chcą zmniejszyć o 30 mln zł wydatki na obsługę zadłużenia zagranicznego, by przeznaczyć je na budowę dróg w woj. podkarpackim.

Drugie czytanie projektu przyszłorocznego budżetu zaplanowano na 18 grudnia, a trzecie czytanie, czyli jego uchwalenie - na 21 grudnia.

I jakoś nic o Celnikach

powiedzcie, jako MKC służba przygotowawcza trwa - 3 lata, a jeżeli chce odejść to ile czasu mi to zajmie? to kwestia dni, tygodni? Od czego to zależy?

W wakacje emigruje na Zachód w poszukiwaniu EURO, bo funt leci już na 4,9 złotego.

W ustawie o SC jest napisane ze okres wypowiedzenia przez funkcjonariusza wynosi do 3 m-cy.
Tak więc wszystko zależy od Dyrektora. Ale wiem że niektórzy stwarzają duże problemy i nie zgadzają się na wcześniejsze odejście.
Pozdrawiam

wiec maksymalnie 3 miesiące? w takim razie czekam do lutego i piszę podanie. dzięki. Na wakacje będę w innym kraju. Chyba ze 3x minimalna się pojawi. Ale to wywalczą lekarze - nie celnicy.

Anonymous napisał:
Głupoty arkan piszesz tzn kłamstwo to było po 30, 10 lub 5 zł i to tylko dla kontrolerów :)

ja nie dostałem to mogę się mylić, ale z tego co słyszałem to około setki osób dostało po około setce podwyżki

drugie tyle osób dostanie po setce w styczniu

podwyżki są nie za zasługi tylko dla najmniej zarabiających...

Nieźle, w IC Warszawa w tym roku "0". Ciekawi mnie jakim cudem w Warszawie jeszcze ktokolwiek z nowoprzyjetych pracuje za całe 1350 zeta. Nawet w McDonaldzie płacą więcej. Czyżby w stolicy pracowali wolontariusze i masochiści ?

i nie będą pracować bo jest tak jak piszesz. W IKEA na starcie mam 400zł wiecej niż w IC Stolyca... i nie ma wymagań wyższe prawnicze, robienia herbaty i roboty za starych. aha pracownicy ikea maja prywatne ubezpieczenie zdrowotne.

Więc co Ty tu jeszcze robisz kolego Oddziałowcu ? sprzedaj mundur na targowisku i zmieniaj pracę. Gdybym miał takie możliwości to dawno bym to zrobił. Dlaczego siedzisz i płaczesz? otrzeć Tobie łzy?

jestem tu do końca grudnia :-)
z tymi możliwościami to prawda bo tutaj o prace jest łatwiej niz np w Białymstoku. dlatego taka polityka płacowa IC Warszawa to po prostu cios w swoje własne plecy.

... w Białymstoku też powoli zmienia się na lepsze na rynku pracy. IC jako pracodawca przestaje być konkurencyjna...

Informacja o działaniach ZZ
W związku z brakiem odpowiedzi na pytania związków zawodowych w sprawie podwyżek płac w służbach podległych Ministrowi Finansów, w dniu 11 stycznia 2008 roku odbędzie się spotkanie przedstawicieli Central Związkowych, na którym podjęta zostanie decyzja o ewentualnym proteście, jego terminie i formach.

W celu uzmysłowienia wagi działań służb skarbowych i celnych dla interesów państwa, ewentualna akcja protestacyjna powinna mieć charakter powszechny i maksymalnie dolegliwy dla dochodów budżetu państwa. Obejmować będzie (co najmniej) następujące działania:

* „strajk włoski” we wszystkich możliwych sytuacjach i formach (w tym: blokada przejść granicznych, „skrupulatne” przyjmowanie deklaracji i zeznań podatkowych, jednoczesne branie urlopów na żądanie w dniach nasilenia składania zeznań i deklaracji),
* manifestacja- przed gmachem Ministerstwa Finansów połączona z blokadą przejść dla pieszych na ulicy Świętokrzyskiej (przez członków związków zawodowych nie zatrudnionych w Służbie Cywilnej i Służbie Celnej) – przewidywany także udział związkowców – górników z NSZZ „Solidarność” Region Śląsko-Dąbrowski,
* bieżące i ciągłe informowanie struktur kierowniczych Unii Europejskiej, że Rząd Rzeczpospolitej Polskiej podejmuje działania sprzyjające rozwojowi „szarej strefy” i wprowadzaniu do obrotu wartości pochodzących z niewiadomych bądź przestępczych źródeł a także przemytowi towarów akcyzowych na teren Unii Europejskiej (tak należy oceniać działania Rządu skierowane przeciwko aparatowi skarbowemu i celnemu w postaci zmniejszenia kwot uzgodnionych podwyżek, czy też planów likwidacji sankcyjnego opodatkowania nieujawnionych źródeł przychodów),
* oflagowanie i oplakatowanie urzędów.

Nie wyklucza się podjęcia działań protestacyjnych poszczególnych Central Związkowych w ograniczonej skali, ale jeszcze przed podjęciem decyzji o proteście wspólnym

Ile i jak długo to Państwo zamierza nas okradac?

Kpina!11 stycznia 2008 roku spotkają się i uzgodnią nastepny termin spotkania w 2009 roku i tak będą sie spotykać i spotykać, planować terminy i tak po staremu........

racja Gościu. Taki niby protest jest już od pół roku i efekt zerowy. Teraz znowu bedą mamić że od stycznia się coś zmieni, a dzieci będą wierzyć w bajki.

U nas prześcieradło AKCJA PROTESTACYJNA wisi ale co z tego? W styczniu mamy powiesić kolejne?

A rozwiązanie jest proste: CHŁOPA ALBO BABY Z JAJAMI TU TRZEBA TO BĘDZIE KASA, BĘDZIE SZACUNEK W SPOŁECZŃSTWIE ITD!
Teraz to są zapowiedzi zapowiedzi że za pół roku ustalimy kiedy będzie spotkanie za 1,5 roku w sprawie podwyżki kwoty bazowej o UWAGA 1000 (tysiąc) zł!!! (ale wliczając w to podwyżki przyznane nauczycielom, lekarzom, Pani Basi ze spożywczego i kieszonkowego 8-letniego syna szwagra) - brutto oczywiście. Jaj nie róbcie!

gosc napisał:
PostWysłany: Sob Gru 22, 2007 1:41 pm. Temat postu: Dostałem podwyżke - na co ja przeznaczyć ?
Chciałem sie pochwalić - dostałem podwyżkę cała 100 netto. (no to wreszcie mam 1300 netto - dla ciekawskich IC Poznań)
Czy ktoś ma dobry pomysł jak ja mam teraz żyć, trzeba mieć jakiś plan aby z taką kasą się nie stoczyć, przecież ogrom pieniądza ogłupia.
Jeszcze jedna taka podwyżka i będę żył jak gość albo kasjer z dużego Marketu.
Czy ktoś też ma ochotę poszaleć z okazji tak motywacyjnego wzrostu wynagrodzeń???

ja co prawda nie dostałem podwyżki ale dostałem nagrodę (około 1100zł) więc nie wiem co z kasą robić z tego dobrobytu...

Back
Do góry