podwyżki:)

Do piszącego powyżej - albo jesteś głupi, albo masz dobrego prowadzącego i pensyjkę 3000 netto albo jaja robisz sobie z chłopaka.

Nie jestem z Mfu tylko byłem zwykłym zolem, które zamiast maiuczec jak to jest źle i marnie po 8 latach znalazł sobie lepiej płatną pracę wprywatnej firmie. Miauczeć i narzekać że się wszystko nalezy bo jak nie to nie bede pracował to każdy głupi potrafi.

Pielęgniarki w Suwałkach po 2 dniach protestu dostały podwyżkę 400 brutto od 1XI07 ,mówiła o tym prasa, radio ,telewizja.Celnicy protestowali miesiąc i dostali gówno! Nikt też o tym proteście specjalnie nie mówił.Nasz związki poświęciły za to dużo czasu by dokopać leżącemu i zgłosić do prokuratury fakt kandydowania do Sejmu -M.Banasia .Mamy zysk jak cholera ! Kupię za to buty dla dziecka???

10 lat temu z pensji mojej i mojego męża (też SC ) po opłatach, odjęciu kosztów paliwa miałam na tydzień 400 zł ( jedzenie, leki itd ) , dzisiaj mam 170 zł !!!!! Staram się o dofinansowanie opłat za przedszkole, napisałam prośbę do Pani dyrektor , no i zobaczymy może dofinansuje mi te 50 zł .
Zobaczcie co z nami zrobiono, jak żyć, jak przetrwać ?

z pasa

Anonymous napisał:
chciałbym zobaczyć dyrektorka czy innego zasłużonego Naczlniczka jak rewiduje na placu samochody...pewnie zaraz rozchorowałby sie..biedaczysko...

...a potem chce wyników...nic prostrzego...100euro i do bezcłówki.. :idea:

Trochę statystyki
Jak podaje GUS przeciętne wynagrodzenie brutto w październiku wyniosło 2.951,67 zł, co oznacza, że wzrosło rdr o 11,0 proc., a mdm zwiększyło się o 3,2 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Ekonomiści ankietowani przez PAP szacowali, że wynagrodzenia w październiku wzrosły o 9,7 proc. rdr, a w ujęciu miesięcznym o 1,9 proc. Natomiast przeciętne wynagrodzenie bez wypłat z zysku wyniosło w październiku 2.951,11 zł i wzrosło rdr o 11,0 proc., a wobec września wzrosło o 3,3 proc.

Kto stoi w miejscu ten sie cofa.

Ogólnopolski Związek Zawodowy Lekarzy chce zmusić dyrektorów szpitali do wprowadzenia od stycznia podwyżek - pisze " Gazeta Wyborcza".
Poligonem doświadczalnym związku w negocjacjach będzie Łódzkie, gdzie o lepsze płace OZZL będzie walczyć razem z izbą lekarską. Szef łódzkiego OZZL doktor Sławomir Zimny powiedział gazecie, że Izbie zależy na reprezentacji jak największej liczby lekarzy. Zapewnił też, że Izba zażąda 120 złotych za każdą dodatkową godzinę pracy.

Premier szykuje odchudzenie budżetów administracji

Rząd Donalda Tuska pracuje nad pakietem zdecydowanych oszczędności w administracji państwowej. "Dziennik" dotarł do zarysów tego planu: to ostre cięcia w kancelariach Sejmu, Senatu oraz prezydenta, wielomilionowe odchudzanie budżetów na administrację rządową i zmniejszenie planowanych podwyżek płac dla urzędników. W sumie ma to dać ok. 4 mld zł.

Ministrowie dostali zalecenie, aby ograniczyć wzrost wydatków na funkcjonowanie resortu w 2008 r. Maksymalnie mogą być one wyższe o 3% w stosunku do roku obecnego - mówi Zbigniew Chlebowski, szef sejmowej komisji finansów publicznych. Dodaje, że w projekcie budżetu przygotowanym przez Zytę Gilowską wydatki niektórych ministerstw wzrosły nawet o kilkanaście procent.

Nieoficjalnie "Dziennik" dowiedział się, że urzędnicy administracji średniego szczebla nie dostaną tak dużych podwyżek, jakie zaplanowała im Zyta Gilowska. Sam Chlebowski jest ostrożny w komentarzach. Zobaczymy. Musimy się temu dokładnie przyjrzeć. Choć faktem jest, że w niektórych instytucjach planowane były podwyżki rzędu 20%, podczas gdy wzrost płac nauczycieli miał osiągnąć zaledwie 3%.

Wydatki mają też zmniejszyć urzędy centralne - w tym kancelarie prezydenta, premiera i Sejmu. W efekcie deficyt budżetowy ma zostać zmniejszony o 1,5 mld zł - do poziomu 27 mld. Zaoszczędzone pieniądze mają trafić m.in. na podwyżki dla nauczycieli. Według wstępnych szacunków płace pedagogów wzrosną w przyszłym roku o 9-10%. (PAP)

Chyba nie macie już wątpliwości.

No i po podwyżkach.
A tak chętnie głosowaliśmy na PO.
Szykuje się masowa ewakuacja z urzędów każdego szczebla.
Te proponowane 3 % podwyżki w niczym nie zrekompensuje już zaistniałych podwyżek jak też zapowiadających się w kolejnym roku.
Wielka klapa i żal.
A tak na marginesie mam wielu znajomych nauczycieli i w tej chwili przy podstawowych 18 godzinach tygodniowo ( już nie biorę pod uwagę dodatkowych wolnych dni - wakacje ferie itd.) zarabiają więcej ode mnie pomimo moich 40 godzin tygodniowo . Oczywiście cieszę się że chociaż nauczyciele zyskają.
Coś mi się wydaje że jeszcze zatęsknimy za KAS.

ciekawe które resorty będą oszczędzały na podwyżki dla celników za 15 lat? :/ :roll: bo jesteśmy chyba gdzieś na końcu tego łańcucha pokarmowego. Na razie oszczędzili naszym kosztem na podwyżki dla policjantów, teraz dla nauczycieli, w przyszłym roku i tak świetnie zarabiająca SG pewnie dostanie kolejną powyżkę a my..... na 15 lat conajmniej.

marhaba

--------------------------------------------------------------------------------

Wnioskuję o zamknięcie tego forum bo służy tylko jako ściana płaczu i nie przyczynia się w najmniejszym stopniu do poprawy naszej sytuacji materialnej.
Wnoszę również o zakończenie działalności WSZYSTKICH związków zawodowych ŻERUJĄCYCH na Służbie Celnej ponieważ nie robią nic aby poprawić naszą sytuację materialną i prawną a ich działania są wręcz szkodliwe dla naszego środowiska.
Zalecam także wszystkim funkcjonariuszom którzy posiadają jeszcze minimum kreatywności i troszkę odwagi o składanie wypowiedzeń z tego syfu-po expose premiera powinny prysnąć Wasze ostatnie złudzenia.

SEE YOU LATER IN GB

slawomir.siwy
--------------------------------------------------------------------------------

Przepraszam, ale nie wszystkich związkowców. Proszę nie uogólniać.
Proszę nie pisać o związkach w Dziale "Dyskusje Ogólne", gdyż na tego typu wywody jest miejsce w innym dziale.

Gość

słuchajcie najodważnieszym związkowcem jest z.f zapomnielismyo tym jak wstawił sie za jednym kolegą prosząc o uściślenie zarzutów, co więcej potem i jego zamkneli ,więc okażmy jemu jedynemu szacunek nie porównujmu go z resztą która prezentuje swój pozim poniżej przeciętnej

Gość
No i po podwyżkach.
A tak chętnie głosowaliśmy na PO.
Szykuje się masowa ewakuacja z urzędów każdego szczebla.
Te proponowane 3 % podwyżki w niczym nie zrekompensuje już zaistniałych podwyżek cen jak też zapowiadających się w kolejnym roku.
Wielka klapa i żal.
Coś mi się wydaje że jeszcze zatęsknimy za KAS.
Szykuje się kolejna nagonka na urzędników.
Może trzeba przypomnieć nowemu rządowi że celnik na granicy zarabia 6-10 razy mniej od celnika w starej unii . Ceny natomiast są niejednokrotnie wyższe niż w starej unii .

Gość

Zeby zylo sie lepiej

dekadent

Jedyny plus tej sytuacji jest taki ze sie przynajmniej do całkowicie wyjasnila, jeszcze sie irracjonalnie łudzilem, teraz mam jasnosc, jeszcze troche sie poobijam ( do Nowego Roku) a potem papa słuzbo, dzieki Ci Donio, postawiles sprawe jasno, przynajmniej nie bede marnował czasu na oczekiwanie na kolejne obiecanki.

lopez
dekadent napisał:
Jedyny plus tej sytuacji jest taki ze sie przynajmniej do całkowicie wyjasnila, jeszcze sie irracjonalnie łudzilem, teraz mam jasnosc, jeszcze troche sie poobijam ( do Nowego Roku) a potem papa słuzbo, dzieki Ci Donio, postawiles sprawe jasno, przynajmniej nie bede marnował czasu na oczekiwanie na kolejne obiecanki.
w takim razie w styczniu podanie i od kwietnia bye
a miało być lepiej a wyszło jak zawsze

Gość
po co ciągle o tym piszecie?! pora wziąć się do roboty, napisać podanie i fora ze dwora! Ludzie! co wy chcecie osiągnąć? Myślicie , że jak napiszecie, że się zwalniacie (wątpliwa sprawa ) to inni pójdą w wasze ślady i naprawdę się zwolnią...mój Boże!

Gość

------------------------------------------------------------------------------
ale czym sie przejmujecie zaostrzamy protest i po sprawie ...ida swieta zobaczymy kto bedzie pracował, idzie nowy rok i naprawde wiele podac o zwolnienie......czy sami nie potrafimy czegos zrobic po co nam zwiaski....jesli one nie potrafia dojsc do porozumienia miedzy soba to olac ich....tylko strajk włoski moze nam pomoc........

PO złudnych nadziejach!

Panie Sławku proszę zabiegać o szybkie spotkanie z Ministrem Finansów lub Premierem w naszej sprawie!Chcemy znać jasną odpowiedź z ust rządu!Papierkowe prośby nic nie dadzą i będziemy czekać i czekać...Chcemy znać juz teraz na czym stoimy bez względu na to jaka odpowiedź padnie (a wiadomo jaka będzie).Dużo osób chce się przygotować jeszcze przed świętami,żeby odejść i wyjechać po Nowym Roku do pracy( na Wyspach głównie).

Nie rozumiem tego rozczarowania... tak wielu celników głosowało na PO... Przecież to było do przewidzenia. Naprawdę spodziewaliście się drugiej Irlandii naiwni?

podwyżki

Oczywiście pieniądze ( podwyżki ) są bardzo ważne, ale moim zdaniem ważniejsze jest to, że nie będziemy musieli żyć w świecie, gdzie obowiązuje jedyna sluszna ideologia jaką prezentowal PiS oraz haslo "kto nie z nami ten przeciwko znam".Oprócz podwyżek potrzeba także normalności.

Re: podwyżki

gość123 napisał:
Oczywiście pieniądze ( podwyżki ) są bardzo ważne, ale moim zdaniem ważniejsze jest to, że nie będziemy musieli żyć w świecie, gdzie obowiązuje jedyna sluszna ideologia jaką prezentowal PiS oraz haslo "kto nie z nami ten przeciwko znam".Oprócz podwyżek potrzeba także normalności.

To ma być normalność?PiS chciał nam dać na odejście ok. 300 zł na etat podwyżki, a teraz minister finansów mówi o jakichś 3 % bo musi być dla nauczycieli , którzy głosowali gremialnie na PO?To jest totalne gówno!Życzę PO wszystkiego najgorszego , a Tussk to dla mnie obłuda i zakłamanie.

podwyżki

Tak kolego jest w normalnym kraju, gdzie nauczyciel zarabia więcej niż celnik, czy też inny "mundurowy" ( tam, na szczęście dla tych krajów stawia się na edukację ). Mimo, że sam jestem celnikiem nie przeceniam naszej roli w dzisiejszym świecie. Nie rozumiem dlaczego my jako celnicy mamy zarabiać więcej niż nauczyciele i np. pielęgniarki. W związku z tym nie ma co skomleć i żalić się, że ktoś może dostać, a my nie ( oczywiście podwyżki powinna dostać cala sfera budżetowa ). Odejdziesz ze slużby twoja sprawa, nikt po tobie i tobie podobnych nie będzie plakal. Po prostu czas skończyć z myśleniem, że celnik to ktoś wyjątkowy. To jest taki sam obywatel jak nauczyciel, pielęgniarka, lekarz, czy inny urzędnik. A ciągle chwalenie się Slużby Celnej, że dostarcza 1/3 pieniędzy do budżetu jest po prostu śmieszne.Na tym polega nasza praca, tym bardziej, że zdecydowana większość tych pieniędzy jest dostarczana do budżetu niejako"z automatu" bez żadnego wysilku z naszej strony. Dotyczy to przede wszystkim akcyzy za wyroby alkoholowe i papierosy ( pobór tej akcyzy odbywa się automatycznie z konta na konto ). Taka jest niestety prawda.

P.s.
A to że nas zawsze wszyscy olewali i będą dalej olewać to jest już inna sprawa.

"To jest taki sam obywatel jak nauczyciel, pielęgniarka, lekarz, czy inny urzędnik" - zapraszam do Medyki na przejście piesze.Szybko zmienisz zdanie Panie celniku z biura!

Re: podwyżki

gość123 napisał:
Tak kolego jest w normalnym kraju, gdzie nauczyciel zarabia więcej niż celnik, czy też inny "mundurowy" ( tam, na szczęście dla tych krajów stawia się na edukację ). Mimo, że sam jestem celnikiem nie przeceniam naszej roli w dzisiejszym świecie. Nie rozumiem dlaczego my jako celnicy mamy zarabiać więcej niż nauczyciele i np. pielęgniarki. W związku z tym nie ma co skomleć i żalić się, że ktoś może dostać, a my nie ( oczywiście podwyżki powinna dostać cala sfera budżetowa ). Odejdziesz ze slużby twoja sprawa, nikt po tobie i tobie podobnych nie będzie plakal. Po prostu czas skończyć z myśleniem, że celnik to ktoś wyjątkowy. To jest taki sam obywatel jak nauczyciel, pielęgniarka, lekarz, czy inny urzędnik. A ciągle chwalenie się Slużby Celnej, że dostarcza 1/3 pieniędzy do budżetu jest po prostu śmieszne.Na tym polega nasza praca, tym bardziej, że zdecydowana większość tych pieniędzy jest dostarczana do budżetu niejako"z automatu" bez żadnego wysilku z naszej strony. Dotyczy to przede wszystkim akcyzy za wyroby alkoholowe i papierosy ( pobór tej akcyzy odbywa się automatycznie z konta na konto ). Taka jest niestety prawda.

P.s.
A to że nas zawsze wszyscy olewali i będą dalej olewać to jest już inna sprawa.
Popieram w calej rozciągłości, a nie jestem "celnikiem z biura" Do pana z Medyki - zapraszam do jakiegos gównianego szpitala powieatowego, na nocną zmianę, najlepiej przy "brudnych" pacjętach.

"Dotyczy to przede wszystkim akcyzy za wyroby alkoholowe i papierosy ( pobór tej akcyzy odbywa się automatycznie z konta na konto ). Taka jest niestety prawda. "
Ześmiałem się ze śmiechu. Kolega ostatnie 8 lat w śniegu przeleżał i nie słyszał jakie wałki na benzynie i gazie robiła mafia paliwowa ? A przekręty z "sezonowymi firmami" produkującymi tanie wina, gdzie cały zysk szedł dla mafii, bo firma była na "słupa" to pewnie też mit. Spoko, skoro jest tak super to proszę od jutra zdjąć Stałe Nadzory w firmach tego sektora. Gwarantuję, że najdalej po 3 miesiącach Doniek zamiast 3 % podwyżki w budżetówce, bedzie ciął pensje o 10 %., bo wpływy z akcyzy automatycznie jakoś się "skurczą". Niedawno usłyszałem z ust Zolla z wieloletnim stażem, że coś takiego jak SNP i w tej formie jest tylko w Polsce. A to dlatego, że Polacy to SPECYFICZNY NARÓD. Coś jest na rzeczy. Mnie to lotto, dla mnie to cały ten śmieszny budżet może sie rozsypać nawet jutro i tak nic z tego nie mam. Wcale nie muszę być opluwanym Zollem. Jest tyle pięknych zawodów.

Back
Do góry