Nie zgadzam się z tobą angel81 w tej kwestii, chociaż szanuje twoje poprzednie wypowiedzi na tym forum. Podwyżki po równo w stopniu wcale nie są sprawiedliwe. Najwyższa pora zasypywać ''kominy płacowe" i zmniejszyć rozmiary niesprawiedliwości w wartościowaniu stanowisk. Najwyższe podwyżki powinni dostać mł. specjaliści, specjaliści i st. specjaliści poprzez podniesienie kwot zaszeregowania, oczywiście tylko tym co mają najniższe "widełki" , a nie tym co mają najwyższe (bo dużo w izbach jest takich).
Doskonale o tym wiesz jak i inni f-sze czytający to forum, że wartościowanie i dawanie stanowisk eksperckich było "z czapki" większość z obecnych ekspertów nie zasługuje na to. Dostali te stanowiska tylko za to, w jakich komórkach pracowali w momencie wejścia wartościowania w życie. Wartościowanie miało być procesem ciągłym, ale jak wszyscy wiecie nie jest. Nabory wewnętrzne na wyższe stanowiska służbowe są fikcją. Jest ich bardzo mało w skali kraju.
Wiem, że włożyłem teraz swoją wypowiedzią "kij w mrowisko", ale taka jest prawda moi drodzy.
Po raz kolejny powtarzam jako członek ZZ Celnicy PL i w pełni zgadzam się z propozycją kierownictwa ZZ Celnicy PL, że największe podwyżki powinni dostać ci co są na stanowiskach specjalistycznych czyli najmniej zarabiający i im wyższe stanowisko tym mniejsza podwyżka.
Doskonale o tym wiecie.
PS. Zaraz mnie eksperci zlinczują. Nie przejmuje się tym. Trzeba sobie powiedzieć prawdę. Pełno jest przypadków, że w jednej komórce i w jednym pokoju pracuję ekspert i specjalista chociaż wykonują tą samą pracę i ponoszą taką samą odpowiedzialność. Takiej patologii nie ma w żadnej formacji mundurowej!!! Najwyższa pora naprawić to co zepsuł poprzedni SSC.