Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Rozp. jest w konsultacjach społecznych. DO ZZ zostało przesłane 29.10. i termin na odpowiedź wynosi 30 dni. Jutro jest posiedzenie Zarządu Głównego ZZ Celnicy PL, na którym wypracujemy stanowisko także i w tej sprawie
Koledzy,
nie wiem dlaczego tak bardzo się emocjonujemy w kolejnej odsłonie dyskusji nt. "ewentualnych podwyżek".
Każdy chciałby dostać parę złotych, ale ja mam wrażenie, że w obecnych okolicznościach i sytuacji ta dyskusja jest nieco nie na miejscu.
Trąci to cokolwiek Titanikiem, przy oczywistym zachowaniu wszelkich proporcji.
Nie ekscytujmy się podwyżkami, skoro nie wiemy jeszcze, czy, gdzie i kto z nas będzie pracował/pełnił służbę.
To dyskusja odbiegająca od najważniejszych dla nas aktualnie przesądzeń.
Jak obronimy Naszą Służbę Celną, to będziemy się pasjonować ile i dla kogo.
Pozdrawiam
... dość już tego defetyzmu i płaczu po kątach, nie płaczmy nad tym co może stać się w perspektywie roku czy dwóch, zajmijmy się sprawami na tu i teraz ...
...nikt z rządzących i wielu z nas nie wierzyło, że 2008 coś da - a dał - przede wszystkim zmienił myślenie - pokazał że możemy
Czy temat podwyżek będzie dyskutowany na spotkaniu w min. Fin.?
Czy w ogóle propozycja podwyzek byłej już władzy wchodzi w grę czy są nowe propozycje?
Wiem, że priorytetem jest przyszłość służby i emki ale wielu funkcjonariuszy również interesuje ta kwestia szczegolnie tych z paroletnim stazem , takich co dopiero zaczęli bądź zaczną.
Z całym szacunkiem Kolego. Uważam iż ten temat jest ważny niemniej jednak są tematy ważniejsze. Przyjdzie czas porozmawia się i o tym. Pozdrawiam.
(,,,)
Z natury jestem pesymistą, bo głupio wyjść na tego naiwnego, ale nie mam nic by po raz kolejny miło się zawieść i nie mieć racji .
Minister powiedział na spotkaniu wczorajszym, że zależy mu na podniesieniu zarobków najmniej zarabiających i będzie forsował wprowadzenie zapisu 3 x minimalna pensja jako najmniejszy zarobek w KAS.Sławku, czy nie obawiasz się że pieniądze przewidziane w budżecie do dyspozycji "MF", które miały iść w części na podwyżki dla nas, zostaną w ogromnej części przekazane na podwyżki etatów w izbach i urzędach skarbowych, celem zmniejszenia dysproporcji do nas ? Tak aby po tym jak spora cześć z nas zostanie rozmundurowana (włączona do KAS), nie był takiej sytuacji, jak po łączeniu "UKS" z nami (wtedy UKS miał większe pensje i im dopasowano stanowiska i stopnie). Teraz im dadzą podwyżki, nam z chwilą rozmundurowania zdejmą dodatek za stopień i stanowisko, no i zarobki się mniej więcej zrównają.
Oczywiście w międzyczasie pewnie wejdą emki - niektórzy (eksperci ze stażem - a więc i co najmniej w korpusie aspiranckim) odejdą z solidną emeryturą, bo staż zapewni im wysoki % ostatnich poborów... A "szpece i młode koty" polecą pod kapelusz za groszowe pensje.
W mundurach zostanie wzp i jakieś niedobitki na granicach, resztę mundurowych zadań, na przykład łyknie SG....
Wiesz, obawiam się żeby za jakiś czas, nie zaśpiewać, jak polscy kibice.... "Nic się nie stało, Panowie nic się nie stało..."
Z natury jestem pesymistą, bo głupio wyjść na tego naiwnego, ale nie mam nic by po raz kolejny miło się zawieść i nie mieć racji .