Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Podwyżki są tak samo ważne jak emki. Nie możemy znowu dać się "wykolegować",tym razem pod pretekstem emek.
Mam pytanie do skippera: Czy dopuszczasz możliwość, że część f.c nie mających 15 lat służby zostanie ucywilniona wbrew ich woli?
Dokładnie.Zapominają jednak, że duża cześć f-szy z wschodniej czyli strategicznej granicy to młodzi ludzie, którym jeszcze dużo do emerytury zostało. Jednocześnie ich sposób rekrutacji wymagał od nich o wiele więcej niż "zaradnej" i doświadczonej kadry przyjmowanej w złotych latach 90. Uważam więc, że warto także na poważnie walczyć o te obiecane nam podwyżki.
No cóż mogę powiedzieć - dziękuję. Dziękuję za pamięć o młodych. O tych, którym do "emek" zostało jeszcze dużo czasu, o tych, którym zasady i warunki pracy zmienią się jeszcze kilka razy.
Podsumujmy krótko. Podwyżek nie będzie. Służba zostanie zredukowana. Plany co do ilości zajętych automatów są bardzo ambitne. W D-S'ach jest coraz mniej ludzi (a roboty nie ubywa). No ale nareszcie mamy emki. Mamy, przepraszam, przejęzyczyłem się, mamy mieć. To znaczy, na razie są rozmowy na ten temat. Ale żadnych gwarancji. Zasadniczo, patrząc na to co się dzieje, to strach się kłaść spać, co w nocy uchwalą.
ps. Motyw-acja - zapomnij, podwyżki i służba celna w obecnym kształcie została sprzedana. Jak, dlaczego i przez kogo, odpowiedz sobie sam/sama zadając proste pytanie "Qui bono?"
Jesteś tego pewny, czy Ci się wydaje?Po wejsciu KAS kazdy moze dostac propozycje wynagrodzenia nie zwiazana z tym co ma teraz i podwyzki pojda sie je...
Jesteś tego pewny, czy Ci się wydaje?
1. Podwyżki będą wyższe, niż wcześniej zostało to ustalone – poinformował minister Mariusz Błaszczak. Na podwyżki dla funkcjonariuszy uzyskano dodatkową kwotę ponad 31,2 mln złotych.
2. Funkcjonariusze otrzymają wyższe wynagrodzenie po wejściu w życie ustawy budżetowej, z wyrównaniem od 1 stycznia 2016 roku.
3. Podczas spotkania ministra Mariusza Błaszczaka i wiceministra Jarosława Zielińskiego z przedstawicielami związków zawodowych w siedzibie resortu, poruszono również kwestie projektu ustawy modernizacyjnej formacji podległych MSWiA. – Chciałbym, żebyśmy wspólnie, w konsultacji z Państwem wypracowali zasady ustawy o modernizacji służb mundurowych – powiedział szef MSWiA. Nad kształtem ustawy pracować będzie specjalnie powołana w tym celu grupa robocza, do której strona społeczna może zgłaszać kandydatów.
(...)
Pozostaje tylko czekać aż Sławek skończy świętować, wytrzeźwieje i zabierze stanowisko w tej sprawie =) wiemy że emki to priorytet ale czy były wysyłane pisma/rozmowy z kierownictwem w celu wprowadzenia chociaż tych zabezpieczonych 51mln, jako zobowiązania jeszcze sprzed kilku lat.
No właśnie czegoś nie rozumiem najwyraźniej... Bo ja uważałem do tej pory, że po wyroku to przynajmniej dla cześci, jeśli nie całości, "emki" należą się jak psu buda. I nikt, nikomu łaski nie robi w tym zakresie, no ale skoro trzeba jeszcze to negocjować... nie wiem, może żeby wszyscy dostali ? W każdym razie, takie emki to doskonałe wyjście kiedy trzeba zredukować część etatów. W końcu zawsze jest alternatywa... Gdyby ich nie było, trzeba by było przełknąć wzrost zerobocia i przyznać że wyrzuciło się ludzi na bruk. A tak - proszę - masz emeryturę. Całe 800 zł na rękę. Jesteś w pełni sił, dziarskim czterdziestolatkiem, to sobie dorobisz.po pierwsze emek jeszcze nie ma, walka trwa. Nie zapominajmy ze to kwestia spolecznie bardzo delikatna.
Nie zachowujmy sie jakbysmy je juz mieli.
»Chcemy emerytur!!!, Chcemy podwyzek!!!» Tych Chcemy moze byc o jedno za duzo. Trzeba dzialac delikatnie i politycznie.
O podwyzki bedzie mozna walczyc pozniej, o emki juz nie.
Poza tym jeszcze jedna wazna kwestia emki to prawa nabyte. Podwyzki juz nie. Po wejsciu KAS kazdy moze dostac propozycje wynagrodzenia nie zwiazana z tym co ma teraz i podwyzki pojda sie je...
Po trzecie ustawa modernizacyjna MSWiA dotyczy służb mundurowych MSWiA, a nie MS i MF.
W budżecie starym było zagwarantowane 51 mln zł na podwyżki dla SC. O ile teraz ich nie dostaniesz, dostaniesz je za kwartał,
Informuję, że na spotkaniu 22.12. usłyszałem gwarancję złożoną przez p.o. Dyr. Dep. SC, że jest zagwarantowane w budżecie owe ok. 51 mln zł. Usłyszeli to wszyscy, pewnie jakieś ok. 30 obecnych przedstawicieli ZZ.Obie kwestie są ważne dla wszystkich funkcjonariuszy, dla jednych emki, dla drugich podwyżki, ale w obecnej chwili trwają prace nad budżetem, i w tym budżecie chciałbym, żeby był "zapis o podwyżkach". Może Sławek się nie odzywa, bo może trwają jakieś ustalenia co do tych kwestii, ale to są domysły, dopóki się nie wypowie, możemy tylko siać domysły.