Podwyżki 2020

Cat, ok ale skoro chcą odliczyc dodatek kon. to moze być tak ze np będzie wynosil hipotetycznie 400 zl. Odlicza to mimo iz taki dodatek jest odebranych w okresach wyzej wymienionych i wypłacić tylko pozostałą różnicę? A co pozniej ? Wracam i co dopiero wtedy ? Choć mija się to z logiką bo jak mozna komuś cos odliczyc skoro ma się to odebrane.

@tosia
Wybacz proszę, ale świadomie nie odpowiem Ci merytorycznie i to nie dlatego, że "hipotetyczne"
dzielenie jest niemożliwe i są na to argumenty. Odpowiem Ci jednak w sposób przemyślany.

"Wrzucajmy" na Forum wszelkie, nawet najgłupsze pomysły. MF nie omieszka skorzystać ...

Jak nie chodzisz na kontrole (min 25% czasu pracy) to dodatek kontrolerski nie należy się. To chyba logiczne.
Świadczenie za czas choroby L4 liczone jest jako średnia od całości z 12 m- cy z rozróżnieniem: 80%, lub 100% - ciąża/wypadek w pracy.

@tosia
Wybacz proszę, ale świadomie nie odpowiem Ci merytorycznie i to nie dlatego, że "hipotetyczne"
dzielenie jest niemożliwe i są na to argumenty. Odpowiem Ci jednak w sposób przemyślany.

"Wrzucajmy" na Forum wszelkie, nawet najgłupsze pomysły. MF nie omieszka skorzystać ...
Rozumiem sugestie.

Jak nie chodzisz na kontrole (min 25% czasu pracy) to dodatek kontrolerski nie należy się. To chyba logiczne.
Świadczenie za czas choroby L4 liczone jest jako średnia od całości z 12 m- cy z rozróżnieniem: 80%, lub 100% - ciąża/wypadek w pracy.

U cywili owszem

Ale nie u funków

2. Podstawę obliczenia uposażenia chorobowego stanowi uposażenie zasadnicze wraz z dodatkiem za wieloletnią służbę, dodatkiem za stopień służbowy, dodatkiem funkcyjnym, dodatkiem kontrolerskim, dodatkiem orzeczniczym, dodatkiem uzasadnionym szczególnymi właściwościami, kwalifikacjami i umiejętnościami oraz dodatkiem uzasadnionym szczególnymi warunkami pełnienia służby, przysługujące funkcjonariuszowi na ostatnio zajmowanym stanowisku służbowym, z uwzględnieniem powstałych w tym okresie zmian mających wpływ na prawo do uposażenia lub jego wysokość.

I jak zabiorą ci kontrolny to ....

Powiedz proszę skąd te 25%?
Opierasz się na podstawie prawnej?

Czas choroby nie jest czasem pracy

Absurd

Jak ktoś w miesiącu w którym jest 22 dni roboczych choruje 6 dni, to chociażby pozostałe 16 prowadził kontrole, i dotyczyła go opcja 25%, to dodatek mu nie przysĺuguje???

Rozp. MF z 16.12.2019 w sprawie dodatków kontrolerskich w KAS (Dz. U. Poz. 2461):
§ 4. Osobie zatrudnionej w jednostce organizacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej, zwanej dalej „pracowni-
kiem”, oraz funkcjonariuszowi Służby Celno-Skarbowej, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, wykonującym zadania kon-
trolne, przyznaje się dodatek, jeżeli wykonują te zadania:
1) jako podstawowe zadania o charakterze ciągłym albo
2) w wymiarze co najmniej 25% miesięcznego czasu odpowiednio pracy albo służby.

Rany!! Przysługuje. Nie mieszajcie dwóch systemów walutowych.
Użyte w rozp. użyto stwierdzenia "zadania o charakterze stałym/ ciągłym LUB 25% czasu pracy" mówi tylko tyle, że jeśli wykonujecie czynności kontrolne, jako podstawowe lub min. we wskazanym wymiarze, przysługuje Wam ten słynny dodatek kontrolerski. Pracuję w kontroli i de facto nie wykonuję innych czynnosci innych niż kontrola lub czynnosci zwiazane z nią bardziej lub mniej (przygotowanie, wyszukiwanie orzeczeń, opracowanie analiz/wystapien ect.). Nie muszę fizycznie tkwić w papierach u podatnika, żeby zasłużyć na dodatek. Chorobowe to inna zupełnie bajka.

Ostatnia edycja:
Rany!! Przysługuje. Nie mieszajcie dwóch systemów walutowych.
Użyte w rozp. użyto stwierdzenia "zadania o charakterze stałym/ ciągłym LUB 25% czasu pracy" mówi tylko tyle, że jeśli wykonujecie czynności kontrolne, jako podstawowe lub min. we wskazanym wymiarze, przysługuje Wam ten słynny dodatek kontrolerski. Pracuję w kontroli i de facto nie wykonuję innych czynnosci innych niż kontrola lub czynnosci zwiazane z nią bardziej lub mniej (przygotowanie, wyszukiwanie orzeczeń, opracowanie analiz/wystapien ect.). Nie muszę fizycznie tkwić w papierach u podatnika, żeby zasłużyć na dodatek. Chorobowe to inna zupełnie bajka.

Ja to wiem

Ostatnie pytanie to była ironia...

Rozp. MF z 16.12.2019 w sprawie dodatków kontrolerskich w KAS (Dz. U. Poz. 2461):
§ 4. Osobie zatrudnionej w jednostce organizacyjnej Krajowej Administracji Skarbowej, zwanej dalej „pracowni-
kiem”, oraz funkcjonariuszowi Służby Celno-Skarbowej, zwanemu dalej „funkcjonariuszem”, wykonującym zadania kon-
trolne, przyznaje się dodatek, jeżeli wykonują te zadania:
1) jako podstawowe zadania o charakterze ciągłym albo
2) w wymiarze co najmniej 25% miesięcznego czasu odpowiednio pracy albo służby.
O tą podstawę prawną mi chodziło.
Zauważ, że użyty jest tu spójnik "albo". Jeśli ktoś ma w zakres obowiązków wpisaną jako podstawowe zadanie jakąś czynność kontrolną to nie dotyczy go pkt 2 (25%) i jeśli nawet nie wykona w danym miesiącu żadnej kontroli to nie jest to obligatoryjna przesłanka do obniżenia czy zabrania dodatku. No chyba, że w decyzji o przyznaniu dodatku ma adnotację, że przyznany jest na podstawie pkt. 2 (czyli 25%)
Przykładowo: funkcjonariusz/kontroler został skierowany na 2 tygodniowe szkolenie czyli przez pół miesiąca nie wykonywał kontroli. Czy należy zabrać pół dodatku? Na jakiej podstawie? W przepisach nie ma nic o odliczaniu dni bez kontroli.
Można też być powołanym do komisji inwentaryzacyjnej i przez miesiąc nie wyjechać na drogę (nie przeprowadzić kontroli). Czy też zabrać dodatek?
Podobnych sytuacji może być więcej.

Oczywiście jest też zapis:
"§ 9. 1. Kierownik jednostki organizacyjnej albo dyrektor generalny urzędu obsługującego ministra właściwego do spraw finansów publicznych, w trakcie okresu, na który dodatek został przyznany:
1) mogą zmienić wysokość dodatku w przypadku zmiany warunków, o których mowa w § 3 pkt 1 lit. b, lub stopnia spełniania kryteriów, o których mowa w § 5 ust. 1;
2) stwierdzają utratę dodatku w przypadku niespełniania warunków, o których mowa w § 4 albo w art. 148 ust. 1 pkt 2 ustawy."

Ale musi to być decyzja kierownika jednostki i muszą być ku temu przesłanki. Zwykle dzieje się to przy zmianie komórki na takom gdzie nie ma dodatku kontrolerskiego

Niewykonywanie kontroli w jakimś wymiarze lub efekty tych kontroli, moą mieć wpływ na wysokość dodatku (lub jego brak) w następnyhch okresach kiedy jest przyznawany

"§ 5. 1. Przy określeniu wysokości dodatku bierze się pod uwagę:
1) rodzaj, stopień złożoności i uciążliwość wykonywanych zadań kontrolnych;
2) wyniki i osiągnięcia w wykonywaniu zadań kontrolnych albo dokonywaniu osobiście przez kierownika, o którym mowa w art. 148 ust. 1 pkt 2 ustawy, zwanego dalej „kierownikiem”, czynności z zakresu kontroli, audytu i czynności, o których mowa w art. 148 ust. 1 pkt 1 ustawy;
3) czas pracy albo służby przeznaczony na: a) wykonywanie zadań kontrolnych, b) dokonywanie osobiście przez kierownika czynności z zakresu kontroli, audytu i czynności, o których mowa w art. 148 ust. 1 pkt 1 ustawy.
2. W przypadku dodatku przyznawanego po raz pierwszy przepisu ust. 1 pkt 2 nie stosuje się. "

OK, tak na chłopski rozum: Funkcjonariusz któremu nie przysługuje "dodatek kontrolerski" dostaje pełną podwyżkę 729 zł brutto. Funkcjonariusz któremu przysługuje "dodatek kontrolerski" dostanie również 729 zł brutto, łącznie z wcześniej wspomnianym dodatkiem? Wiadomo jak jest z dodatkiem, kiedy go nie ma. Czyli nie owijajmy w bawełnę te podwyżki są dla pałacu, dla kontrolujących już nie. Na to nie ma mojej zgody. Każdy po 729 zł brutto podwyżki, a ja z miłą chęcią zamienię się, z funkcjonariuszem z biura miejscami za dodatek. Chętnych na priv zapraszam,

OK, tak na chłopski rozum: Funkcjonariusz któremu nie przysługuje "dodatek kontrolerski" dostaje pełną podwyżkę 729 zł brutto. Funkcjonariusz któremu przysługuje "dodatek kontrolerski" dostanie również 729 zł brutto, łącznie z wcześniej wspomnianym dodatkiem? Wiadomo jak jest z dodatkiem, kiedy go nie ma. Czyli nie owijajmy w bawełnę te podwyżki są dla pałacu, dla kontrolujących już nie. Na to nie ma mojej zgody. Każdy po 729 zł brutto podwyżki, a ja z miłą chęcią zamienię się, z funkcjonariuszem z biura miejscami za dodatek. Chętnych na priv zapraszam,

Nie może być tak, że przy podwyżkach z uchwały kontrolerzy będą dyskryminowani, tylko dlatego, że przeprowadzają kontrole i otrzymują z tego tytułu dodatek, to jest dodatkowa gratyfikacja. Kierowca dostanie podwyżkę z uchwały rozłożoną na dodatek stażowy i trzynastkę, a kontroler dodatkowo na dodatek kontrolerski - kosztem niższej podstawy, dyskryminacja!

Widzę, że obawiacie się bardzo, że podwyżka zostanie wliczona w dodatek kontrolerski zamiast w zasadnicze, ale jakoś nikt się nie boi, że w jego przypadku ani dodatek ani zasadnicze nie wzrośnie, bo żadnej podwyżki nie dostanie (poza 6%), albo że będzie ona tak mała, że to co powiększy będzie bez znaczenia. Jesteście pewni, że wszyscy dostaną te podwyżki w kwocie ok. 800 zł?

Doszukiwanie się podstaw prawnych dot. dodatków jest bezcelowe. Z doświadczenia wiem że na granicy dodatek jest zabierany, pomniejszany i nikt nie jest pewny jak długo go będzie otrzymywał! Decydenci zachowują się w tym temacie jak w filmie 'ja jestem kierownikiem tej szatni, nie mam Twojego płaszcza (dodatku :)) i co Pan mi zrobisz!!!

Doszukiwanie się podstaw prawnych dot. dodatków jest bezcelowe. Z doświadczenia wiem że na granicy dodatek jest zabierany, pomniejszany i nikt nie jest pewny jak długo go będzie otrzymywał! Decydenci zachowują się w tym temacie jak w filmie 'ja jestem kierownikiem tej szatni, nie mam Twojego płaszcza (dodatku $) i co Pan mi zrobisz!!!

Ano, najsampierw spytam grzecznie: gdzie mój płaszcz (dodatek) prezesie?
Potem (jeszcze dosyć grzecznie) zapytam: z kim pan żeś przepił mój płaszcz Łazarzu?
Na końcu: dawaj kmiocie swój płaszcz, bo ci z d*py sfastryguję jesień średniowiecza ...

Doszukiwanie się podstaw prawnych dot. dodatków jest bezcelowe. Z doświadczenia wiem że na granicy dodatek jest zabierany, pomniejszany i nikt nie jest pewny jak długo go będzie otrzymywał! Decydenci zachowują się w tym temacie jak w filmie 'ja jestem kierownikiem tej szatni, nie mam Twojego płaszcza (dodatku :)) i co Pan mi zrobisz!!!
jak już sobie przejdziesz na emkę i będziesz miał duzo wolnego czasu to zażądasz wypłacenia nieprawnie potrąconych dodatków wraz z odsetkami za ostatnie 3 lata oraz skorygowanie zaświadczenia o uposażeniu do celów emerytalnych. Zbieraj kwity i podstawy prawne. No chyba, że będziesz miał wiele innych ciekawszych spraw do roboty i z satysfakcją olejesz niekompetentne kierownictwo.

W ias olsztyn już zmieniono zasady, dodatek będzie na pół roku a nie rok

Przipadek???

Back
Do góry