Podwyżki 2020

"ZZ Celnicy PL stoi na stanowisku, że podwyżki powinny wejść w skład wyłącznie uposażenia/wynagrodzenia zasadniczego."
Jak najbardziej, chyba nikt nie będzie miał innego zdania. Albo to albo uznanie w końcu, że pomimo nie nazwania dodatku kontrolnego "stałym" w większości wypadków ma taki właśnie charakter. To tak jak z różnego rodzaju pismami, wnioskami czy decyzjami - nawet jeśli ich tak nie nazywać, to będą tym czy owym jeśli ich forma/charakter temu czy owemu odpowiada. Chciałbym zobaczyć jakiegoś świeżego emeryta, który po właściwe wyliczenie świadczenia uda się do sądu i wykaże, że miał przez 20-25 lat służby taki z nazwy "niestały" dodatek, za stałe i te same czynności, w okresach między zmianami sposobu naliczania również stale kształtowany (stały % czy kwota). Pozorowane nazywanie należałoby zastąpić faktycznie przyznawanym dodatkiem stałym, owszem, nawet z możliwością jego odebrania np. w przypadku zmiany komórki, stanowiska czy zadań. Wówczas przynajmniej między przyznaniem a odebraniem byłby liczony do emki.

Art 226 ust 2 ustawy o KAS mówi które dodatki maja charakter stały. Wymieniony jest tam art 148 ustawy o KAS mówiący właśnie o dodatku kontrolerskim.

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że dodatek kontrolerski jest dodatkiem o charakterze stałym i tym samym jest brany pod uwagę przy wyliczaniu emerytury. To, że jego kwota nie jest stała w niczym nie przeszkadza. jeśli ktoś otrzymywał go np tylko przez 3 miesiące w danym roku to też sie wlicza.
Podobnie jest zresztą z dodatkiem kierowniczym, który zgodnie z ustawą też ma charakter stały, chociaż też nie jest dany raz na zawsze i jego wysokość też się może zmienić. Tak samo jest z dodatkami "specjalnymi", które z założenia są przyznawane na jakiś okres (np w związku z wykonywaniem dodatkowych zadań) - on też ma charakter stały i wlicza się do emerytury. Podobnie dodatek za nocki czy opiekę nad psem (ilość godzin nocnych bywa różna a psy też nie żyją wiecznie)
Wynika to wprost z przepisów z ustawy o KAS i z rozporządzenia w sprawie dodatków do uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej

Art 226 ust 2 ustawy o KAS mówi które dodatki maja charakter stały. Wymieniony jest tam art 148 ustawy o KAS mówiący właśnie o dodatku kontrolerskim.

Nie ma najmniejszej wątpliwości, że dodatek kontrolerski jest dodatkiem o charakterze stałym i tym samym jest brany pod uwagę przy wyliczaniu emerytury. To, że jego kwota nie jest stała w niczym nie przeszkadza. jeśli ktoś otrzymywał go np tylko przez 3 miesiące w danym roku to też sie wlicza.
Podobnie jest zresztą z dodatkiem kierowniczym, który zgodnie z ustawą też ma charakter stały, chociaż też nie jest dany raz na zawsze i jego wysokość też się może zmienić. Tak samo jest z dodatkami "specjalnymi", które z założenia są przyznawane na jakiś okres (np w związku z wykonywaniem dodatkowych zadań) - on też ma charakter stały i wlicza się do emerytury. Podobnie dodatek za nocki czy opiekę nad psem (ilość godzin nocnych bywa różna a psy też nie żyją wiecznie)
Wynika to wprost z przepisów z ustawy o KAS i z rozporządzenia w sprawie dodatków do uposażenia zasadniczego funkcjonariuszy Służby Celno-Skarbowej
A wynagrodzenie zasadnicze /uposażenie też ma charakter stały? a może okresowy bo jest przyznawane na jakiś okres bo do następnego awansu? Czyli najważniejsze jest samodzielne myślenie.

Chodzą słuchy, że ucywilnieni mogą nie być beneficjentami zaproponowanej kwoty.

U Ciebie plotkarstwa się nie spodziewam, więc zdradź - skąd taki idiotyczny pomysł?

Wszak tak ewidentnie odmienne potraktowanie części zatrudnionych, aż się prosi
o spektakularne procesy sądowe. Jaka niby miałaby być podstawa czegoś takiego?

"ZZ Celnicy PL stoi na stanowisku, że podwyżki powinny wejść w skład wyłącznie uposażenia/wynagrodzenia zasadniczego." - i bardzo dobrze, podwyżki dodatków kontrolerskich nie powinny wchodzić w skład podwyżki z uchwały, bo te powinny być określane indywidualnie. Nie ma podstaw, aby jednym włączać podwyżkę do zasadniczej, a innym rozbijać na dodatki. Przypomnieć należy, że do wynagrodzenia minimalnego od br. dodatki stażowe nie są wliczane w jego skład, tym samym dodatek spełnia swoją ustawową funkcję, tak samo powinno być z dodatkiem kontrolerskim.

Pancerniak, jesteś członkiem ZZ? Jeżeli nie, to wstępuj :)

W kontekście naszych podwyżek ważnym, a pomijanym tu tematem jest ustawa budżetowa, gdyż podwyżki MF zobowiazał sie wypłacić do 3 miesięcy od ogłoszenia ustawy, co nastąpi najwcześniej w lutym. To oznacza, że podwyżki możemy zobaczyc dopiero w maju

"Komisja Finansów Publicznych (KFP) przyjęła sprawozdanie o projekcie ustawy budżetowej wraz z poprawkami. Komisja wybrała posła Henryka Kowalczyka na posła sprawozdawcę Komisji" - powiedział przewodniczący Komisji Henryk Kowalczyk.
Posłowie KFP rozpatrywali 537 poprawek zgłoszonych do ustawy budżetowej na 2020 r.
Drugie czytanie projektu ustawy budżetowej w Sejmie może odbyć się na posiedzeniu zaplanowanym na 12-13 lutego, o ile porządek dzienny zostanie uzupełniony o punkt dotyczącego tego projektu."

No to mamy powtórkę z roku poprzedniego. Czekamy aż w kwietniu pojawi się na koncie wraz z wyrównaniem od stycznia. W najgorszym wypadku w maju.

Na tym forum niepotrzebne było nakręcanie się młodych i starych (chociaż głównie tych pierwszych) na temat tego jak podzielić kasę której jeszcze nie ma. Po co było pier...lić, że młodym się nie da, albo, że młodym trzeba dac więcej bo im sie po prostu należy, czy uwzględniać stazowe czy nie. bez tego gadania mogłoby być tak, że młodzi by dostali 50 zł mniej, które "odrobiliby sobie wraz ze wzrostem dodatku stażowego. W MF czytali te wypociny i wymyslai sposób jak nas pogodzić (czytaj jak nam doj...ać).
Oby okazało się, że gadanie o podwyżkach w dodatku kontrolerskim jesk kolejną wymyślona i powtarzaną plotką. Plotki te tak już wk...ły ludzi, że Ci co jeszcze niedawno deklarowali, że chcą posłużyć jeszcze z 5 lat, mówia o odejściu na emeryturę w przypadku jeśli zostaną wyrolowani. Jak MF chce exodusu to sie doczeka.

W przypadku funkcjonariuszy sprawa jest dość prosta. Jeśli MF z nieznanych mi powodów boi się podwyższać uposażenie zasadnicze, to można część podwyżki (np 200 zł) dołożyć do dodatku za stopień, byłoby sprawiedliwie i nie byłoby zadnych różnic ze wzgledu na staż. Sprawe można załatwić jednozdaniowym rozporządzeniem z dołaczoną tabelką określającą nowe dodatki za stopień.
Skaczmy sobie dalej do gardeł o głupie 10 zł to zobaczymy podwyżki po wakacjach.

W kontekście naszych podwyżek ważnym, a pomijanym tu tematem jest ustawa budżetowa, gdyż podwyżki MF zobowiazał sie wypłacić do 3 miesięcy od ogłoszenia ustawy, co nastąpi najwcześniej w lutym. To oznacza, że podwyżki możemy zobaczyc dopiero w maju

"Komisja Finansów Publicznych (KFP) przyjęła sprawozdanie o projekcie ustawy budżetowej wraz z poprawkami. Komisja wybrała posła Henryka Kowalczyka na posła sprawozdawcę Komisji" - powiedział przewodniczący Komisji Henryk Kowalczyk.
Posłowie KFP rozpatrywali 537 poprawek zgłoszonych do ustawy budżetowej na 2020 r.
Drugie czytanie projektu ustawy budżetowej w Sejmie może odbyć się na posiedzeniu zaplanowanym na 12-13 lutego, o ile porządek dzienny zostanie uzupełniony o punkt dotyczącego tego projektu."
Do tego jest jeszcze Senat, który na ustawę budżetową ma 20 dni. Po stanowisku prezentowanym w Sejmie można się domyślać, że wykorzysta ten czas maksymalnie. Luty jest mało realny.

Mam nadzieję, że związek Celnicy.pl będzie walczył o to, aby referenci nie byli pozbawieni podwyżek z uchwały modernizacyjnej. Na forum skarbowców przeprowadza się jakieś czystki wszystkich, którzy śmią krytykować taki pomysł. Wygląda na to, że Solidarność będzie lobbowała za takim rozwiązaniem.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem 6% dostaje każdy (w tym referenci) reszta z uchwały według kryteriów ustalonych na szczeblu ias przez zz?

Najlepiej by było dyby mf wydał polecenia odgórnie bo tak w 16 województwach każdy sobie. Pseudo wartościowania robią dużo krzywdy.

W czasie mojej ponad dwudziesto letniej służby w Służbie Celnej nie spotkałem się jeszcze z takim hasłem, więc przez ciekawość grzecznie zapytałem co to jest.

Jeśli zaglądają tu młodzi ludzie że skarbówki to wstępujcie do Związku ZZ Celnicy twórzcie lokalne koła będziecie mieli wpływ na swoje wynagrodzenia, zacznijcie działać, spróbujcie ustalić jakąś drogę awansu w KSC której nie ma i nie zanosi się by była. Do tego potrzeba zaangażowania i osób. Gdyby w każdym małym US było kolo Związku inne byłoby podejście dyrekcji i można by było wpływać na wiele spraw.

W czasie mojej ponad dwudziesto letniej służby w Służbie Celnej nie spotkałem się jeszcze z takim hasłem, więc przez ciekawość grzecznie zapytałem co to jest.
@stefan 123 ja podczas swojego ponad 50-letniego życia załatwiałem, ta jak zapewne i Ty, wiele spraw w różnych urzędach, samorządach (dowód osobisty, prawo jazdy, rejestracja pojazdu, wyjaśnienie dotyczące zakupu nieruchomości itp.) i nazwa referent nie jest mi obca. Oznacza stanowisko, jedno z niższych, w KSC

Mam nadzieję, że związek Celnicy.pl będzie walczył o to, aby referenci nie byli pozbawieni podwyżek z uchwały modernizacyjnej. Na forum skarbowców przeprowadza się jakieś czystki wszystkich, którzy śmią krytykować taki pomysł. Wygląda na to, że Solidarność będzie lobbowała za takim rozwiązaniem.

@katryna
Uwierz - nie "czepiam się" - lecz zależy mi, byśmy wszyscy wyrobili w sobie pewną "samoświadomość
tożsamości", że każdy Związek Zawodowy, to przede wszystkim jego członkowie! Co najważniejsze,
nie chodzi tu tylko o to, że Związek bez członków jest faktycznie niczym, lecz przede wszystkim to
o ochronę członków przed samowolą "działaczy".
Pozornie inna "formalność" użycia w tym wypadku zwrotu "mam nadzieję, że będziemy walczyć",
nie zwalnia "działaczy" ze starań, dając nie tylko poczucie poparcia, którego BARDZO potrzebują
czy przypomina o patrzeniu na ręce, ale buduje każdego z NAS, bo stąd jest siła i moc naszego
Związku. Każdy, który w ten sposób mentalnie przyjmuje współodpowiedzialność za Związek,
nawet w życiu codziennym zyskuje jego siły ...

To jest raczej oczywiste, tak zawsze było jest i będzie. Styropian zawsze był zainteresowany bardziej od wysokości podwyżek tym, żeby celnicy dostali mniej i żeby młodzi dostali mniej. jeśli dołożyć do tego jak odbywają się "negocjacje" w ich wykonaniu to młodzi dowiedzą się o tym metodą faktów dokonanych. Teraz mogą usłyszeć spokojnie nic nie jest jeszcze ustalone, nie róbcie dymu na forum, związek negocjuje nie będzie się na forum wykładał. A na koniec usłyszycie "przecież nikt nic nie mówił, że młodzi dostaną tyle samo". A co do odgórnych przykazów z MF to rok temu próbowali i związki straszyły sądami bo to niezgodne z prawem. Skutkiem ubocznym dogadywania się "S" z DIASami na skomplikowane systemy dzielenia uwzględniające staż jest zawsze mała wydzielona pula dla DIASa czyli królicząt. Jesli nie ma prostej jasnej zasady gdzie każdy wie ile ma dostać, to nigdy nie wiadomo ile z pieniędzy poszło na swojaków.

(...)Na forum skarbowców przeprowadza się jakieś czystki wszystkich, którzy śmią krytykować taki pomysł. (...)
Na tamtym forum czystki przeprowadza się od kilkunastu lat, niezależnie od tematu w którym toczą się dyskusje. W 99% przypadków, jedyną przyczyną bana ( nierzadko z adnotacją o dożywotnim wyrzuceniu ) jest wypowiedzenie zdania niezgodnego z narracją pana i władcy - Tomasza L. czy niejakiego Gajosa. Aż dziw, że ktoś tam jeszcze pisze - chyba tylko nowy narybek.

Back
Do góry