Podwyżki 2020

Nie wiem jakie są Wasze przemyślenia ale ja patrząc na brak perspektyw poprawy naszych finansów jaki rysuje się w najbliższych latach (bo kryzys) oraz fakt, że cichaczem bez uzgodnień ze związkami majstrują przy emeryturach mundurowych, gotów jestem odejść w każdej chwili. Chciałem jeszcze jakieś 2-3 lata popracować ale to co się wkoło nas dzieje skutecznie mnie do tego zniechęca... Wniosek o zwolnienie ze Służby mam napisany i gotowy do wysłania w każdej chwili gdyby w nocy chcieli coś jakąś ustawą przepchnąć...

Nie wiem jakie są Wasze przemyślenia ale ja patrząc na brak perspektyw poprawy naszych finansów jaki rysuje się w najbliższych latach (bo kryzys) oraz fakt, że cichaczem bez uzgodnień ze związkami majstrują przy emeryturach mundurowych, gotów jestem odejść w każdej chwili. Chciałem jeszcze jakieś 2-3 lata popracować ale to co się wkoło nas dzieje skutecznie mnie do tego zniechęca... Wniosek o zwolnienie ze Służby mam napisany i gotowy do wysłania w każdej chwili gdyby w nocy chcieli coś jakąś ustawą przepchnąć...
Gdy coś przepchną błyskawicznie to nie zdążysz. Dias ma miesiąc na podjecie decyzji o zwolnieniu w ktorej wskaże Ci kolejne 3 miesiące. Jeżeli zmiany wejdą od stycznia to bez ugodowego skrócenia terminu zwolnienia z nucsem i diasem już jest za późno. Warto mieć na uwadze, że ważny jest stan prawny z zakresu zaopatrzenia emerytalnego z dnia zwolnienia czyli ostatniego dnia służby określonego w decyzji o zwolnieniu ze służby.

Nie podobają mi się wpisy dotyczące terminów zwolnienia . Dyrektorom nie zależy na odchodzących na emerytury . Prawo daje wybór z jaką data odchodzicie. We wniosku o zwolnienie nakreslasz konkretny dzień zwolnienia. Taką też dostajesz decyzję na konkretny dzień masz datę zwolnienia . Niby dlaczego kadry mają ciągle robić pod górę . ? Moje kadry wręcz żądały określenia konkretnego dnia zwolnienia. Wszyscy dobrze widzicie . Zero poszanowania zarówno przez SKAS jak i DIAS - chyba więcej utrudniać już nie będą .

A gdzie odejdziesz? pytam z ciekawosci

Gdy coś przepchną błyskawicznie to nie zdążysz. Dias ma miesiąc na podjecie decyzji o zwolnieniu w ktorej wskaże Ci kolejne 3 miesiące. Jeżeli zmiany wejdą od stycznia to bez ugodowego skrócenia terminu zwolnienia z nucsem i diasem już jest za późno. Warto mieć na uwadze, że ważny jest stan prawny z zakresu zaopatrzenia emerytalnego z dnia zwolnienia czyli ostatniego dnia służby określonego w decyzji o zwolnieniu ze służby.
No to mnie trochę zmartwiłeś bo byłem przekonany, iż ważna jest data złożenia wniosku i stan prawny jaki wtedy obowiązuje ;) Chyba chcesz bym przyspieszył moją decyzję :D

No to mnie trochę zmartwiłeś bo byłem przekonany, iż ważna jest data złożenia wniosku i stan prawny jaki wtedy obowiązuje ;) Chyba chcesz bym przyspieszył moją decyzję :D
Nie chcę to Twoja decyzja. Ale napisałem, bo może nie wszyscy mieli świadomość że rzucenie kwitów jeszcze niczego nie zapewni od zaraz. Lepsza nieraz trudniejsza prawda i wiedza na czym się stoi niż błoga nieświadomość a później dramat.

I jeszcze, jak w moim przypadku, decyzję złośliwie wyślę pocztą, pomimo tego, że umawiałem się na odbiór osobisty następnego dnia po wydaniu. A pocztą w 1 fali pandemii trwało to 10 dni. Podobno mieli obawy, że się od razu źle poczuję.

Wysłane z mojego BLN-L21 przy użyciu Tapatalka
wyśłij wniosek epuapem z rządaniem odpowiedzi drogąlektroniczną

Ze wszystkim co napisał stefan 123: w pełni się zgadzam za wyjątkiem jednego- na odejście przed dniem 1 marca 2021 może już być za późno / dyrektor ma 30 dni na wydanie decyzji o zwolnieniu , a może w niej ująć sformułowanie że zwalnia ze służby w terminie trzech miesięcy od dnia doręczenia decyzji o zwolnieniu ze służby-art.183 ust.1pkt.2 ustawy o KAS /. Tak więc jeżeli dyrektor wystawi wam decyzję z datą 30 listopada , a wy potwierdzicie jej odbiór np. 2 grudnia 2020 to wg. mnie będzie już za późno i zostaniecie zwolnieni ze służby z dniem 2 marca 2021 a wtedy nici z waloryzacji emerytury.A znając złośliwość naszych dyrektorów ze skarbówek to jest to wielce prawdopodobne!!!
Ale mimo wszystko mam nadzieję że wam się uda odejść z tego syfu przed 1 marca 2021, czego z całego serca wam życzę jako tegoroczny emeryt.
Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich emerytów ;) :LOL: (y).
Ja zostałem zwolniony na podstawie art.183 ust.1pkt.2 ustawy o KAS -łączny okres oczekiwania 118 dni.

O jakim dramacie opowiadasz ?
O takim, że w przypadku zmiany przepisów emerytalnych na niekorzyść np. od stycznia- złożenie wniosku emerytalnego dziś w standardowym przypadku (3 mies. wypowiedzenia + termin od doręczenia decyzji) nie uchroni beneficjenta przed złapaniem się w moc obowiązującą nowych zasad.

O takim, że w przypadku zmiany przepisów emerytalnych na niekorzyść np. od stycznia- złożenie wniosku emerytalnego dziś w standardowym przypadku (3 mies. wypowiedzenia + termin od doręczenia decyzji) nie uchroni beneficjenta przed złapaniem się w moc obowiązującą nowych zasad.
Przyznaję Ci rację .Decyzję można podjąć z pewnym wyprzedzeniem .

Analizując kolejne postępowania DIASów i MF można stwierdzić, że sprawy idą w kierunku wyeliminowania wszystkich którzy mają prawa emerytalne, różnicowanie zasad obliczania emerytury w stosunku do innych służb, a to skończy się usunięciem SCS z ustawy zaopatrzeniowej. Bo jeśli przy tym stanie naborów i odejść tendencja będzie się trzymać to tylko niezawodni cywile będą jeszcze stać na straży cła. 😬

Analizując kolejne postępowania DIASów i MF można stwierdzić, że sprawy idą w kierunku wyeliminowania wszystkich którzy mają prawa emerytalne, różnicowanie zasad obliczania emerytury w stosunku do innych służb, a to skończy się usunięciem SCS z ustawy zaopatrzeniowej. Bo jeśli przy tym stanie naborów i odejść tendencja będzie się trzymać to tylko niezawodni cywile będą jeszcze stać na straży cła. 😬
Na jakiej straży, "wprowadzi się" Ukrainę....i może nawet Białoruś (w ramach pomocy UE) do strefy bezcłowej i po problemie😎...
A dla "woźnicy" taniej...bo i "wołów roboczych" nie trzeba karmić, tylko "KOSZTY" przynosząo_O

Nie podobają mi się wpisy dotyczące terminów zwolnienia . Dyrektorom nie zależy na odchodzących na emerytury . Prawo daje wybór z jaką data odchodzicie. We wniosku o zwolnienie nakreslasz konkretny dzień zwolnienia. Taką też dostajesz decyzję na konkretny dzień masz datę zwolnienia . Niby dlaczego kadry mają ciągle robić pod górę . ? Moje kadry wręcz żądały określenia konkretnego dnia zwolnienia. Wszyscy dobrze widzicie . Zero poszanowania zarówno przez SKAS jak i DIAS - chyba więcej utrudniać już nie będą .
Osobiście uważam że w sytuacji masowych odejść dyrektorzy mają możliwość ( i z niej skorzystają) nie zgodzenia się na termin odejścia (wypowiedzenie stosunku służby z uwagi na przejście na emeryturę) zaproponowany przez funkcjonariusza. To przecież proste, piszesz że chcesz odejść na emkę za miesiąc a dyrektor że obwiązuje cię trzymiesięczne wypowiedzenie i po sprawie. (to samo działa w drugą stronę). Więc termin do policzenia prosty od dnia złożenia wypowiedzenia + 3 miesiące:unsure: chyba że Dyrektor wyrazi zgodę na twoje zwolnienie za porozumieniem stron. Wtedy uwzględni twój termin i wyrazi zgodę.:unsure: (chyba że Cię nie lubi) :giggle::unsure:

Ostatnia edycja:
Jak mnie nie lubi to i odwrotnie. Co za pożytek z funkcjonariusza, któremu dyrektor złośliwie nie wyrazi zgody na odejście w zaproponowanym przez niego miesięcznym terminie?

Jak mnie nie lubi to i odwrotnie. Co za pożytek z funkcjonariusza, któremu dyrektor złośliwie nie wyrazi zgody na odejście w zaproponowanym przez niego miesięcznym terminie?
Zawsze jak się nie zgodzi to możesz iść po wypowiedzeniu na chorobowe:giggle: i nie będzie miał żadnego pożytku

Back
Do góry