Podwyżki 2020

Kto ustala widełki i stawki wynagrodzenia ZZ czy pracodawca? Zatrudniacie się podpisując zgode na takie uposażenie - licząc że szybko będzie rosło , co oczywiste - ale nie ma nikt z nowozatrudnionych gwarancji że będzie awansował ze zmianą mnożnika regularnie co 2-3 lata i na dodatek o tyle że nie będzie miał powodów do narzekań. Dla młodych przypowieści z czasów mchu i paproci opisywane przez starszych (20 i więcej lat stażu) są nic nieznaczące a powinniście brać na to poprawkę bo to pokazuje że nic się nie zmieniło, ja przez pierwsze 3 lata wiedziałem (bo taki był trend) że nie było opcji aby cokolwiek dostać więcej niż to co na start (zero awansu i podwyżki a nie były to złe czasy), na podwyżkę jakąkolwiek czekałem 8 lat zarabiając minimum co w tamtym czasie pozwalało ledwie przeżyć od wypłaty do wypłaty (nie zawsze) mając na utrzymaniu rodzinę i kredyt, następne pieniądze dopiero po protestach w 2008 a po wartościowaniu byłem specjalistą ze stażem 14 lat w służbie i adekwatnym wynagrodzeniem. Tylko dzięki zbiegowi szczęśliwych dla mnie (do czasu) wydarzeń udało mi się awansować ale tez bez zmiany uposażenia na st. speca a później już poprzez rekrutację na mł. eksperta po 20 latach. Niedługo później przyszedł lockdown i jestem w dupie w jakiej nikt z was nie chciałby być.

1592984443925.jpeg

Ogólnie te podwyżki to żenada. Wydaje mi się że zz przestraszyły się i dały dupy akceptując wszystkie propozycję MFu. Śmieszne jest też to że podaję się średnią wysokość na etat co moim zdaniem jest myśleniem oczu i dbaniem tylko o to żeby to fajnie wyglądało. Można przecież wyszczególnić np staż od 1-5= 200 zł, 6-10= 300zl ... Ogólnie zostaliśmy oszukani a teraz sami sobie dorabiamy historie że dobre i to bo przecież mogliśmy nic nie dostać a przecież należało się jak psu buda.

@Der Skoro już odnosimy do Policji i innych formacji, to nie jest tak w Policji czy SG, że początkujący funkcjonariusz ma zasadniczą na zbliżonym poziomie co funkcjonariusz z 15 czy 25 letnim stażem. Różnice są spore w zasadniczych w zależności od stażu, dlatego tak to wygląda z podziałem w tych formacjach.
Niejeden przypadek znałem że Policjant 5 i 15 lat ma taką samą zasadniczą. Proponuje zapoznać się z tabelą zaszeregowania i tabelą przeciętnych uposażeń w Policji. Oczywiście w Policji jest kurs na którym się zarabia najmniej ale to tylko pół roku, potem adaptacja zawodowa ale mniej więcej po 2-3 latach można wskoczyć na wyższą grupę i zarabiać tyle co Policjant ze stażem 25 lat.

Nie ma znaczenia staż pracy. Liczy się funkcja jaka Policjant pełni oraz typ jednostki. Może być kontroler ruchu drogowego ze stażem 3 lata i 30 lat. Będą dostawali taką samą zasadniczą. Oczywiście pewne grupy są dostępne po odsłużeniu na niższych szczeblach, ale nie ma czegoś takiego że obydwie osoby zarabiają różne kwoty wykonując te same obowiązki.

U nas stąd zapewne jest dążenie pracodawcy w każdej IAS, do zmniejszania aktualnie podwyżek osób początkujących, bo zasadnicze są zbliżone, są niewielkie różnice, czego nie ma w innych formacjach.
Na jakich danych opierasz to stwierdzenie ? Bo w mojej Izbie mł spec dostaje ponad 600 zł mniej do zasadniczego i 400 zł mniej kontrolerskiego (mówię o referatach relizacji, o DS nie wspominam bo tam to są dopiero kosmiczne kominy), co w sumowaniu wychodzi pokaźna różnica kwoty do wypłaty. Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją aby starsi mięli podobne uposażenie zasadnicze co młodzi.

Ostatnia edycja:
funkcjonariusz SG w słuzbie przygotowawczej 4200 netto na koncie, f-sz policji 4100zł netto na koncie a w IAS lublin f-sz w służbie przygotowawczej 3500zł. To są fakty i poziomy wynagrodzeń nowo zatrudnionych po podwyżkach.
Mowa raczej o brutto i liczby chyba niekoniecznie słuszne. A porównywałeś pagony i uposażenia funkcjonariuszy SG w Woj. Lubelskim po 15 latach służby czy 20 latach służby w stosunku do funkcjonariuszy SCS? Porównaj koniecznie. Przedstawiaj zawsze w życiu całą prawdę, a nie tylko jej cześć.
Nasz ZZ ma takie dane. Poproszę Kolegę to wkleję.

Obecnie moja pensja zasadnicza to 2860 zl na reke, po podwyzkach w tym modernizacyjnej bedzie wynosic okolo 3060 zl. W IAS Lublin propozycje zlozyl ZZ Celnicy.pl na co wszystkie inne przystaly zeby nie hamowac podwyżek. Lacznie 200 zl podwyzki netto gdzie wiekszosc z was dostala duzo wiecej z samej 6%, tak to zwiazek rowna kominy placowe,5 lat stazu, w losowaniu wszystko oprócz dyspozytora. Czas uciekac do SG lub Policji. Zresztą tak mysli wiekszosc mlodych bo uposazenie zasadnicze po 5 latach w kwocie 3060 zl po podwyzkach to SKANDAL

Muszę niestety przestrzec tych co jak wykałaczki po sutym jedzeniu wykorzystują argument ucieczki do SG lub Policji . Jeżeli nie uda wam się przenieść na zasadzie porozumienia do ww. służb to raczej nikłe szanse. Niech pierwsi spróbują to będą się tutaj rozpisywać .

Po pierwsze nie uzyskacie przeniesienia (przynajmniej 99,9% z Was) ponieważ DIAS nie da Wam zgody . Starsi stażem znają to pod pretekstem "niezbędny w służbie" i wytłumaczą z pewnością do końca o co chodzi .

Po drugie i wynika to z pierwszego argumentu będziecie zaczynać od przysłowiowego "zera" . Jak będzie tam źle i okropnie jak to nazywacie bo Wam chcą na starcie dać mało , już nie będzie gdzie uciekać -lata lecą .
Uzupełniając argument drugi NIKT TAM NA FUNKCJONARIUSZA SŁUŻBY CELNO-SKARBOWEJ NIE CZEKA Z OTWARTYMI RĘKOMA i tylko Wam się tak wydaje. Tylko nieliczni o naprawdę dobrych predyspozycjach personalnych, fizycznych mają szansę . Dlaczego każdy używając argumentu nie wspomina , iż Twoje miejsce pracy może być oddalone o kilkaset kilometrów . Widzicie tutaj siebie z dojazdem do pracy 200 km. Tam rozdział etatowy jest realizowany centralnie . U nas i IAS jak młodzi dowiedzieli się o dojeżdzie do pracy 60 km to wszyscy się pozwalniali od razu .

@Der Skoro już odnosimy do Policji i innych formacji, to nie jest tak w Policji czy SG, że początkujący funkcjonariusz ma zasadniczą na zbliżonym poziomie co funkcjonariusz z 15 czy 25 letnim stażem.
Różnice są spore w zasadniczych w zależności od stażu, dlatego tak to wygląda z podziałem w tych formacjach.
U nas stąd zapewne jest dążenie pracodawcy w każdej IAS, do zmniejszania aktualnie podwyżek osób początkujących, bo zasadnicze są zbliżone, są niewielkie różnice, czego nie ma w innych formacjach.
Podobnie w KSC to wygląda.
KAS jest odmienny pod tym względem. Siatka płac wygląda zupełnie inaczej w SCS niż w Policji czy SG - chodzi tylko o to co wyżej, bez wnikania w kolejne absurdy związane z wartościowaniem.
Ponieważ rozjechało to się jeszcze w każdej IAS kolosalnie i każda IAS ma swoją specyfikę, skrajnie różną jedna od drugiej w kwestiach płacowych, Zarząd nie ingeruje w sposób podziału w poszczególnych IAS. Niesłuszne i nieprawdziwe jest zatem stwierdzenie, że ZZ Celnicy PL tak proponuje. W jednej IAS może proponuje, w innej nie, bo każda IAS ma swoją specyfikę. To się bardzo rozjechało na przestrzeni lat. Proszę nie odnosić zasad zaproponowanych w IAS Rzeszów do wszystkich IAS. Różnie to wygląda.

Jest tak jak Sławek wskazuje .
Po różnych przejściach , o których nie będę się rozpisywał wyróżnia mnie w uposażeniu tzw. "młodego" jedynie to, że mam wyższy staż i dodatek za stopień . Staż 25% czyli mnie już z poziomu wysługi lat nic nie wzrośnie , a tym co nie osiągnęli max pułapu cały czas będzie uposażenie rosło z tytułu wysługi lat. Więc tutaj jest odpowiedz , że nie może być po równo . Jednak z zastrzeżeniem , iż widełki nie mogą być w ten sposób rozumiane jak to DIAS czyni to przy podziale premii kwartalnych . Dla siebie ponad 10.000 zł a dla funkcjonariusza na granicy 300 zł . Ale to już wydaje mi się , że nadaje się do Prokuratury. Temat niech rozgryzą prawnicy jak wykorzystuje się środki publiczne na własne cele -BO MI SIĘ NALEŻY.

@Der. Ja piszę o początkujących, nie ze stażem 5 lat. Nie ma też tak w Policji, oczywiście nie licząc przypadków kumoterstwa i nepotyzmu, że po dwóch latach w Policji wskoczysz o kilka grup zaszeregowania wyżej. Pewnie pojedyncze i nawet słuszne przypadki takie są, ale nie ma takiej możliwości jak piszesz dla przeciętnego Policjanta bez układów. To są wyjątki. U nas było nawet tak, że początkujący zostawali ekspertami i dostawali 1500zł w górę. Takich patologii nie ma nigdzie w Polsce i chyba na świecie. Albo nawet jest tak w niektórych IAS, że zostają przyjęci na wyższe zasadnicze niż ludzie z długim stażem.
W KAS jest jeden wielki bałagan płacowy. Nie istnieje ścieżka kariery zawodowej i jest jeden wielki system demotywacyjny dla 3/4 załogi.
Każda IAS ma inne problemy płacowe. Opisujesz swoją. W innej jest to zupełnie inaczej. Ja nie jestem w stanie tego pilnować w każdej IAS. Opieram to na danych z niektórych IAS i na ogromnej liczbie zgłoszeń od ludzi z dłuższym stażem. Zgłaszaj takie tematy do swojego przewodniczącego. Zrobiłeś to? Zgłosiłeś? Może on, czy ona w ogóle nie miał takich zgłoszeń od ludzi. Nie każdy przewodniczący ZOI czyta forum.

funkcjonariusz SG w słuzbie przygotowawczej 4200 netto na koncie, f-sz policji 4100zł netto na koncie a w IAS lublin f-sz w służbie przygotowawczej 3500zł. To są fakty i poziomy wynagrodzeń nowo zatrudnionych po podwyżkach.
Różnice są dużo większe! W SC-S, po pierwsze - chyba kwotę podałeś brutto,
po drugie (ważniejsze!) - początkowe kilka lat rzadko wzrasta, co wywołuje
zrozumiałą niecierpliwość młodzieży, która częstokroć z chorobliwym uporem
wini za to mających więcej - starszych - nie z racji samego wieku, czy nawet
doświadczenia ale taktyki pracodawcy - to kryterium "oczekiwania" jest od lat
główną metodą "oszczędności" na funkach. Gdzie tu jest wina "starych" albo
tego Związku ?!

Do tej taktyki pracodawcy, kolejni "reformatorzy", bezwzględnie ustawiając
"swoich" - stworzyli b*rd*l, od lat nie porządkowany. I tu, jedyną "winą"
TEGO Związku, stało się wysłuchanie głosu środowiska - próba naprawy.

I tu pojawia się
"COŚ", co z założenia ma służyć naprawie, absolutnie
niczemu innemu! Oczywiście - jest duuuuża kasa, a skoro kasa, to "sępy"
zwietrzyły kolejny biznes - doświadczone mendy wywołały następny s*f,
by kasa na JUŻ OKREŚLONY CEL, zmieniła po cichu swe przeznaczenie.

Udało im się, bo większość nas nie pamięta pierwotnego celu i wielce się
dziwi, że znów ci sami się nachapią. Co więcej - środowisko samo broni
się przed naprawą, oskarżając nie tych, co należy.

Dlatego do sklerotyków i niedoinformowanych abnegatów:
- przypominam (informuję) - wspomniane
"COŚ", to ... modernizacja ...

@ZS_1 Skoro odnosimy się do innych służb to w Policji czy SG nie ma, nie było i nigdy nie będzie wartościowania. Przepraszam, o ile nie pojawi się taki Jacek K. na stanowisku Komendanta to nigdy nie będzie.
W służbie mundurowej wartościowanie to jest absurd i nieporozumienie.
@Der
Wykonałem kilka telefonów w międzyczasie, żeby nie gdybać. ZZ w Policji i SG twierdzą odwrotnie jak Ty. Nie ma tak, że funkcjonariusze z krótkim stażem zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z dłuższym stażem.

Do wszystkich z krótkim stażem. ZZ Celnicy PL jest jedynym związkiem, który zabiega o podwyżki także dla WAS, bo chcą Was całkiem ich pozbawić. Zrozumcie to wreszcie.
Porównując się do Policji czy SG bierzcie proszę pod uwagę całokształt. Tam nie ma wartościowania i funkcjonariusze z krótkim stażem nie zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z doświadczeniem.

@Der Żeby nie być gołosłownym
Średnie uposażenie wg stażu w SG:
0-2- 4465,70zł
2-5 - 4631,07zł
5-15 - 5238,54zł
pow. 15 lat - 6052,80zł
VIDE PISMO NA GŁÓWNEJ

Ostatnia edycja:
Obecnie moja pensja zasadnicza to 2860 zl na reke, po podwyzkach w tym modernizacyjnej bedzie wynosic okolo 3060 zl. W IAS Lublin propozycje zlozyl ZZ Celnicy.pl na co wszystkie inne przystaly zeby nie hamowac podwyżek. Lacznie 200 zl podwyzki netto gdzie wiekszosc z was dostala duzo wiecej z samej 6%, tak to zwiazek rowna kominy placowe,5 lat stazu, w losowaniu wszystko oprócz dyspozytora. Czas uciekac do SG lub Policji. Zresztą tak mysli wiekszosc mlodych bo uposazenie zasadnicze po 5 latach w kwocie 3060 zl po podwyzkach to SKANDAL
Z doratkami ( graniczny nocny i słoiki) czy samej podstawy + stopień + staż?

Widzę, że wiele osób jest rozgoryczonych wysokością ostatniej (niewypłaconej wszakże) podwyżki. Ja chciałbym przypomnieć tylko, że jest to zaledwie (średnio) 3% podwyżka. Teraz niech każdy sobie wykalkuluje ile dla każdego to będzie te 3%. Mało, prawda? No i dlatego te podwyżki mają być małe, bo inne być nie mogą.

krótko, uważam, że marnujesz się, wiem to z doświadczenia, sama odeszłabym, małam to samo, ale to były lata 90 i 2000 przed unią, ogromne bezrobocie, brak jakiejkolwiek pracy, nie mogłam tego rzucić, i co? jestem tutaj i narzekam, podejmij decyzję właściwą i przerwij chocholi taniec, lepiej nie będzie, uwierz,
po prawie 25 latach już nie odejdę, marne pieniądze, studia uniwersyteckie kierunkowe, marne stanowisko, aspirant, czekam na emeryturę,
Jeżeli chcesz przez następne 15-20 lat czekać tylko na emeryturę, to podejmij decyzję co faktycznie chcesz robić w życiu, tutaj nic nie osiągniesz, może jednak, zszarpane nerwy, upokorzenia od przełożonych i młodych nie radzacych sobie ze stresem, bo czym jest narzekanie na starych, widzą siebie za te 15-20 lat i podświadomie wiedzą, że nic ich nie czeka dobrego

Dziękuję Panu, Panie Sławku za determinację i naszemu ZZ, dzięki temu za 5 lat wcześniejsza emerytura mundurowa, może wytrzymam

Ostatnia edycja:
A w IAS Bydgoszcz w referatach realizacji czy to stary, czy to młody - mł. specjalista, specjalista, starszy specjalista, mł ekspert czy ekspert czy pełny ekspert... mają ten sam zakres obowiązków. Takie karty ostatnio rozdano.

Także stanowiska w Bydgoszczy różnią się TYLKO pieniędzmi obecnie. Czy to zgodne z obowiązującymi przepisami (?).
Mł. spec za 3 tysie ma taki sam zakres obowiązków co eksperci zarabiający 4,5-6 tysięcy.

A w IAS Bydgoszcz w referatach realizacji czy to stary, czy to młody - mł. specjalista, specjalista, starszy specjalista, mł ekspert czy ekspert czy pełny ekspert... mają ten sam zakres obowiązków. Takie karty ostatnio rozdano.

Także stanowiska w Bydgoszczy różnią się TYLKO pieniędzmi obecnie. Czy to zgodne z obowiązującymi przepisami (?).
Mł. spec za 3 tysie ma taki sam zakres obowiązków co eksperci zarabiający 4,5-6 tysięcy.

Poziom ogólności tej informacji jest zadziwiający . Mam nadzieję , że z czasem nabierzesz wprawy w przedstawianiu informacji . Na dzień dzisiejszy i to jest zrozumiałe dla tych co odrobinę pogłębili temat tzw. widełek w IAS , możesz mieć te same pieniądze na stanowisku od mł specjalisty po st. eksperta . Taki rozstrzał zaproponował kryształowy Banaś , aby nie musieć podnosić w ramach awansu stanowisk .
Inną sprawą jest dodatek za stopień oraz procent za lata pracy .

np. : pracując rok w UCS -WZP masz 3000 zł (przyjmuję , że nie masz żadnego stażu pracy)
kolega Twój pracuje 30 lat i ma 25% dodat stażowego oraz stopień st. aspiranta . Jeżeli zrobisz z tego sumę to będzie od Ciebie zarabiał ok. 1500zł więcej . czyli w granicach 4500zł.

Odpowiedz mi teraz co można odebrać kolesiowi i w jaki sposób abyś się nie czuł się pokrzywdzony .
Może zamienicie się patkami , bo tak już jeden z DIASów zrobił(a) bo w poczcie sztandarowym lepiej wyglądało , młodzi mieli za mało na pagonach :)

@Fentyl. I to jest sprawka MB. Do Niego pretensje.
Wg mnie eksperci i starsi eksperci z wywindowanymi mnożnikami(różnie to będzie w każdej IAS) nie powinni partycypować obecnie w podwyżce z 3%, względnie otrzymać niewielką podwyżkę - to zależy od mnożnika.
Otrzymali już więcej z 6% wzrostu kwoty bazowej.

@Fentyl. I to jest sprawka MB. Do Niego pretensje.
Wg mnie eksperci i starsi eksperci z wywindowanymi mnożnikami(różnie to będzie w każdej IAS) nie powinni partycypować obecnie w podwyżce z 3%, względnie otrzymać niewielką podwyżkę - to zależy od mnożnika.
Otrzymali już więcej z 6% wzrostu kwoty bazowej.

Sławek ja mogę Ci wskazać na privie osobę z 25 letnim stażem , która ma mnożnik na poziomie osoby przyjętej 1,5 roku temu . Z tym wyjątkiem , że dodatek kontrolerski osoba z mniejszym stażem ma większy . To są jak pisałeś indywidualne sprawy i wymagają jednostkowego podejścia . Tak jak pisałeś na poziomie jednej IAS.

Ale żeby było jasne. Uważam , że mnożniki powinny być w danej komórce z tymi samymi zadaniami przyporządkowane na takim samym poziomie .

Wykonałem kilka telefonów w międzyczasie, żeby nie gdybać. ZZ w Policji i SG twierdzą odwrotnie jak Ty. Nie ma tak, że funkcjonariusze z krótkim stażem zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z dłuższym stażem.
Ale tu nie ma żadnego gdybania. Podałem oficjalne dane. Nie ma możliwości aby w Policji na tych samych stanowiskach zarabiali różne zasadnicze. To jest regulowane na poziomie rozporządzenia ministra.

Oczywiście jest tak, że jak ktoś ma duży staż, to ma wysokie stażowe a 25% z 4000 zł to już jest 1000 plus na stopniu kilka stów, może jakiś dodatek służbowy i wyjdzie że przy takim samym zasadniczym różnica to ponad 1500 zł. I ja tego w cale nie kwestionuje, natomiast nie ma czegoś takiego w Policji że przy takich samych stanowiskach/takiej samej pracy zarabiają różne zasadnicze.

Tam nie ma wartościowania i funkcjonariusze z krótkim stażem nie zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z doświadczeniem.
Jeżeli są na tej samej grupie to maja takie samo zasadnicze. Tyle że u nich nie ma tak że komisarz jeżdzi ze szeregowcem w patrol robiąc to samo.

I tak dla przykładu, jeżeli damy powiedzmy podwyżkę 100 zł do zasadniczego to dla młodego końcowo jest to 100 zł a dla starszego 125 zł. Po to jest stażowe, po to są dodatki za stopień aby wysługę premiować.

To są jak pisałeś indywidualne sprawy i wymagają jednostkowego podejścia . Tak jak pisałeś na poziomie jednej IAS.
Dokładnie i nie róbmy z tego jakieś zasady bo wyjątek nie może być podstawą do ustaleń dla ogółu.

Back
Do góry