Francis
Dobrze znany użytkownik
- Punkty reakcji
- 946
Kto ustala widełki i stawki wynagrodzenia ZZ czy pracodawca? Zatrudniacie się podpisując zgode na takie uposażenie - licząc że szybko będzie rosło , co oczywiste - ale nie ma nikt z nowozatrudnionych gwarancji że będzie awansował ze zmianą mnożnika regularnie co 2-3 lata i na dodatek o tyle że nie będzie miał powodów do narzekań. Dla młodych przypowieści z czasów mchu i paproci opisywane przez starszych (20 i więcej lat stażu) są nic nieznaczące a powinniście brać na to poprawkę bo to pokazuje że nic się nie zmieniło, ja przez pierwsze 3 lata wiedziałem (bo taki był trend) że nie było opcji aby cokolwiek dostać więcej niż to co na start (zero awansu i podwyżki a nie były to złe czasy), na podwyżkę jakąkolwiek czekałem 8 lat zarabiając minimum co w tamtym czasie pozwalało ledwie przeżyć od wypłaty do wypłaty (nie zawsze) mając na utrzymaniu rodzinę i kredyt, następne pieniądze dopiero po protestach w 2008 a po wartościowaniu byłem specjalistą ze stażem 14 lat w służbie i adekwatnym wynagrodzeniem. Tylko dzięki zbiegowi szczęśliwych dla mnie (do czasu) wydarzeń udało mi się awansować ale tez bez zmiany uposażenia na st. speca a później już poprzez rekrutację na mł. eksperta po 20 latach. Niedługo później przyszedł lockdown i jestem w dupie w jakiej nikt z was nie chciałby być.