Podwyżki 2020

Kto ustala widełki i stawki wynagrodzenia ZZ czy pracodawca? Zatrudniacie się podpisując zgode na takie uposażenie - licząc że szybko będzie rosło , co oczywiste - ale nie ma nikt z nowozatrudnionych gwarancji że będzie awansował ze zmianą mnożnika regularnie co 2-3 lata i na dodatek o tyle że nie będzie miał powodów do narzekań. Dla młodych przypowieści z czasów mchu i paproci opisywane przez starszych (20 i więcej lat stażu) są nic nieznaczące a powinniście brać na to poprawkę bo to pokazuje że nic się nie zmieniło, ja przez pierwsze 3 lata wiedziałem (bo taki był trend) że nie było opcji aby cokolwiek dostać więcej niż to co na start (zero awansu i podwyżki a nie były to złe czasy), na podwyżkę jakąkolwiek czekałem 8 lat zarabiając minimum co w tamtym czasie pozwalało ledwie przeżyć od wypłaty do wypłaty (nie zawsze) mając na utrzymaniu rodzinę i kredyt, następne pieniądze dopiero po protestach w 2008 a po wartościowaniu byłem specjalistą ze stażem 14 lat w służbie i adekwatnym wynagrodzeniem. Tylko dzięki zbiegowi szczęśliwych dla mnie (do czasu) wydarzeń udało mi się awansować ale tez bez zmiany uposażenia na st. speca a później już poprzez rekrutację na mł. eksperta po 20 latach. Niedługo później przyszedł lockdown i jestem w dupie w jakiej nikt z was nie chciałby być.

1592984443925.jpeg

Ogólnie te podwyżki to żenada. Wydaje mi się że zz przestraszyły się i dały dupy akceptując wszystkie propozycję MFu. Śmieszne jest też to że podaję się średnią wysokość na etat co moim zdaniem jest myśleniem oczu i dbaniem tylko o to żeby to fajnie wyglądało. Można przecież wyszczególnić np staż od 1-5= 200 zł, 6-10= 300zl ... Ogólnie zostaliśmy oszukani a teraz sami sobie dorabiamy historie że dobre i to bo przecież mogliśmy nic nie dostać a przecież należało się jak psu buda.

@Der Skoro już odnosimy do Policji i innych formacji, to nie jest tak w Policji czy SG, że początkujący funkcjonariusz ma zasadniczą na zbliżonym poziomie co funkcjonariusz z 15 czy 25 letnim stażem. Różnice są spore w zasadniczych w zależności od stażu, dlatego tak to wygląda z podziałem w tych formacjach.
Niejeden przypadek znałem że Policjant 5 i 15 lat ma taką samą zasadniczą. Proponuje zapoznać się z tabelą zaszeregowania i tabelą przeciętnych uposażeń w Policji. Oczywiście w Policji jest kurs na którym się zarabia najmniej ale to tylko pół roku, potem adaptacja zawodowa ale mniej więcej po 2-3 latach można wskoczyć na wyższą grupę i zarabiać tyle co Policjant ze stażem 25 lat.

Nie ma znaczenia staż pracy. Liczy się funkcja jaka Policjant pełni oraz typ jednostki. Może być kontroler ruchu drogowego ze stażem 3 lata i 30 lat. Będą dostawali taką samą zasadniczą. Oczywiście pewne grupy są dostępne po odsłużeniu na niższych szczeblach, ale nie ma czegoś takiego że obydwie osoby zarabiają różne kwoty wykonując te same obowiązki.

U nas stąd zapewne jest dążenie pracodawcy w każdej IAS, do zmniejszania aktualnie podwyżek osób początkujących, bo zasadnicze są zbliżone, są niewielkie różnice, czego nie ma w innych formacjach.
Na jakich danych opierasz to stwierdzenie ? Bo w mojej Izbie mł spec dostaje ponad 600 zł mniej do zasadniczego i 400 zł mniej kontrolerskiego (mówię o referatach relizacji, o DS nie wspominam bo tam to są dopiero kosmiczne kominy), co w sumowaniu wychodzi pokaźna różnica kwoty do wypłaty. Nie spotkałem się jeszcze nigdy z sytuacją aby starsi mięli podobne uposażenie zasadnicze co młodzi.

Ostatnia edycja:
funkcjonariusz SG w słuzbie przygotowawczej 4200 netto na koncie, f-sz policji 4100zł netto na koncie a w IAS lublin f-sz w służbie przygotowawczej 3500zł. To są fakty i poziomy wynagrodzeń nowo zatrudnionych po podwyżkach.
Mowa raczej o brutto i liczby chyba niekoniecznie słuszne. A porównywałeś pagony i uposażenia funkcjonariuszy SG w Woj. Lubelskim po 15 latach służby czy 20 latach służby w stosunku do funkcjonariuszy SCS? Porównaj koniecznie. Przedstawiaj zawsze w życiu całą prawdę, a nie tylko jej cześć.
Nasz ZZ ma takie dane. Poproszę Kolegę to wkleję.

Policja czy SG to normalne służby, my to niestety jesteśmy harcerze bez ŚPB, broni, sprzętu, samochodów. Do tego rządzą nami cywile, którzy mają pretensje o nadgodziny, dodatki.

U nas młodych się kara za to, że są młodzi. Nikogo w tej służbie nie interesuje, że ludzie wykonują taką samą pracę a mają różne mnożniki - niewiele osób wie, że nagrodą za dłuższy staż jest tzw. stażowe. W tej służbie potrzebne jest kolejne wartościowanie, bo nie może być tak, że w DS niektórzy zarabiają 6 tys, a inni młodzi 3 tys, wykonując te same obowiązki.

W Policji na tych samych stanowiskach policjanci zarabiają podobnie, ich pensje różnią się tylko stażowym i ew. stopniem (on ma wpływ na grupę). U nas jest misz masz - na wschodzie płacą tyle co niewolnikowi, na zachodzie np. we Wrocławiu dają na dzień dobry specjalistę.

Ponownie wzywam ZZ Celnicy to podjęcia działań w sprawie m.in. szkolenia czy uregulowaniu płac, zasad przyznawania awansów (5 lat... wstyd).
Dla starszych funków zostało wywalczone wszystko co się dało - emerytury, dodatek, przywracanie do mundurów, teraz należy zadbać o normalność i młodych funków, bo samymi emerytami i rencistami daleko ta służba nie zajedzie i przejdzie szybciej niż nam się wydaje do historii.

Obecnie moja pensja zasadnicza to 2860 zl na reke, po podwyzkach w tym modernizacyjnej bedzie wynosic okolo 3060 zl. W IAS Lublin propozycje zlozyl ZZ Celnicy.pl na co wszystkie inne przystaly zeby nie hamowac podwyżek. Lacznie 200 zl podwyzki netto gdzie wiekszosc z was dostala duzo wiecej z samej 6%, tak to zwiazek rowna kominy placowe,5 lat stazu, w losowaniu wszystko oprócz dyspozytora. Czas uciekac do SG lub Policji. Zresztą tak mysli wiekszosc mlodych bo uposazenie zasadnicze po 5 latach w kwocie 3060 zl po podwyzkach to SKANDAL

Muszę niestety przestrzec tych co jak wykałaczki po sutym jedzeniu wykorzystują argument ucieczki do SG lub Policji . Jeżeli nie uda wam się przenieść na zasadzie porozumienia do ww. służb to raczej nikłe szanse. Niech pierwsi spróbują to będą się tutaj rozpisywać .

Po pierwsze nie uzyskacie przeniesienia (przynajmniej 99,9% z Was) ponieważ DIAS nie da Wam zgody . Starsi stażem znają to pod pretekstem "niezbędny w służbie" i wytłumaczą z pewnością do końca o co chodzi .

Po drugie i wynika to z pierwszego argumentu będziecie zaczynać od przysłowiowego "zera" . Jak będzie tam źle i okropnie jak to nazywacie bo Wam chcą na starcie dać mało , już nie będzie gdzie uciekać -lata lecą .
Uzupełniając argument drugi NIKT TAM NA FUNKCJONARIUSZA SŁUŻBY CELNO-SKARBOWEJ NIE CZEKA Z OTWARTYMI RĘKOMA i tylko Wam się tak wydaje. Tylko nieliczni o naprawdę dobrych predyspozycjach personalnych, fizycznych mają szansę . Dlaczego każdy używając argumentu nie wspomina , iż Twoje miejsce pracy może być oddalone o kilkaset kilometrów . Widzicie tutaj siebie z dojazdem do pracy 200 km. Tam rozdział etatowy jest realizowany centralnie . U nas i IAS jak młodzi dowiedzieli się o dojeżdzie do pracy 60 km to wszyscy się pozwalniali od razu .

@Der Skoro już odnosimy do Policji i innych formacji, to nie jest tak w Policji czy SG, że początkujący funkcjonariusz ma zasadniczą na zbliżonym poziomie co funkcjonariusz z 15 czy 25 letnim stażem.
Różnice są spore w zasadniczych w zależności od stażu, dlatego tak to wygląda z podziałem w tych formacjach.
U nas stąd zapewne jest dążenie pracodawcy w każdej IAS, do zmniejszania aktualnie podwyżek osób początkujących, bo zasadnicze są zbliżone, są niewielkie różnice, czego nie ma w innych formacjach.
Podobnie w KSC to wygląda.
KAS jest odmienny pod tym względem. Siatka płac wygląda zupełnie inaczej w SCS niż w Policji czy SG - chodzi tylko o to co wyżej, bez wnikania w kolejne absurdy związane z wartościowaniem.
Ponieważ rozjechało to się jeszcze w każdej IAS kolosalnie i każda IAS ma swoją specyfikę, skrajnie różną jedna od drugiej w kwestiach płacowych, Zarząd nie ingeruje w sposób podziału w poszczególnych IAS. Niesłuszne i nieprawdziwe jest zatem stwierdzenie, że ZZ Celnicy PL tak proponuje. W jednej IAS może proponuje, w innej nie, bo każda IAS ma swoją specyfikę. To się bardzo rozjechało na przestrzeni lat. Proszę nie odnosić zasad zaproponowanych w IAS Rzeszów do wszystkich IAS. Różnie to wygląda.

Jest tak jak Sławek wskazuje .
Po różnych przejściach , o których nie będę się rozpisywał wyróżnia mnie w uposażeniu tzw. "młodego" jedynie to, że mam wyższy staż i dodatek za stopień . Staż 25% czyli mnie już z poziomu wysługi lat nic nie wzrośnie , a tym co nie osiągnęli max pułapu cały czas będzie uposażenie rosło z tytułu wysługi lat. Więc tutaj jest odpowiedz , że nie może być po równo . Jednak z zastrzeżeniem , iż widełki nie mogą być w ten sposób rozumiane jak to DIAS czyni to przy podziale premii kwartalnych . Dla siebie ponad 10.000 zł a dla funkcjonariusza na granicy 300 zł . Ale to już wydaje mi się , że nadaje się do Prokuratury. Temat niech rozgryzą prawnicy jak wykorzystuje się środki publiczne na własne cele -BO MI SIĘ NALEŻY.

@Der. Ja piszę o początkujących, nie ze stażem 5 lat. Nie ma też tak w Policji, oczywiście nie licząc przypadków kumoterstwa i nepotyzmu, że po dwóch latach w Policji wskoczysz o kilka grup zaszeregowania wyżej. Pewnie pojedyncze i nawet słuszne przypadki takie są, ale nie ma takiej możliwości jak piszesz dla przeciętnego Policjanta bez układów. To są wyjątki. U nas było nawet tak, że początkujący zostawali ekspertami i dostawali 1500zł w górę. Takich patologii nie ma nigdzie w Polsce i chyba na świecie. Albo nawet jest tak w niektórych IAS, że zostają przyjęci na wyższe zasadnicze niż ludzie z długim stażem.
W KAS jest jeden wielki bałagan płacowy. Nie istnieje ścieżka kariery zawodowej i jest jeden wielki system demotywacyjny dla 3/4 załogi.
Każda IAS ma inne problemy płacowe. Opisujesz swoją. W innej jest to zupełnie inaczej. Ja nie jestem w stanie tego pilnować w każdej IAS. Opieram to na danych z niektórych IAS i na ogromnej liczbie zgłoszeń od ludzi z dłuższym stażem. Zgłaszaj takie tematy do swojego przewodniczącego. Zrobiłeś to? Zgłosiłeś? Może on, czy ona w ogóle nie miał takich zgłoszeń od ludzi. Nie każdy przewodniczący ZOI czyta forum.

funkcjonariusz SG w słuzbie przygotowawczej 4200 netto na koncie, f-sz policji 4100zł netto na koncie a w IAS lublin f-sz w służbie przygotowawczej 3500zł. To są fakty i poziomy wynagrodzeń nowo zatrudnionych po podwyżkach.
Różnice są dużo większe! W SC-S, po pierwsze - chyba kwotę podałeś brutto,
po drugie (ważniejsze!) - początkowe kilka lat rzadko wzrasta, co wywołuje
zrozumiałą niecierpliwość młodzieży, która częstokroć z chorobliwym uporem
wini za to mających więcej - starszych - nie z racji samego wieku, czy nawet
doświadczenia ale taktyki pracodawcy - to kryterium "oczekiwania" jest od lat
główną metodą "oszczędności" na funkach. Gdzie tu jest wina "starych" albo
tego Związku ?!

Do tej taktyki pracodawcy, kolejni "reformatorzy", bezwzględnie ustawiając
"swoich" - stworzyli b*rd*l, od lat nie porządkowany. I tu, jedyną "winą"
TEGO Związku, stało się wysłuchanie głosu środowiska - próba naprawy.

I tu pojawia się
"COŚ", co z założenia ma służyć naprawie, absolutnie
niczemu innemu! Oczywiście - jest duuuuża kasa, a skoro kasa, to "sępy"
zwietrzyły kolejny biznes - doświadczone mendy wywołały następny s*f,
by kasa na JUŻ OKREŚLONY CEL, zmieniła po cichu swe przeznaczenie.

Udało im się, bo większość nas nie pamięta pierwotnego celu i wielce się
dziwi, że znów ci sami się nachapią. Co więcej - środowisko samo broni
się przed naprawą, oskarżając nie tych, co należy.

Dlatego do sklerotyków i niedoinformowanych abnegatów:
- przypominam (informuję) - wspomniane
"COŚ", to ... modernizacja ...

@ZS_1 Skoro odnosimy się do innych służb to w Policji czy SG nie ma, nie było i nigdy nie będzie wartościowania. Przepraszam, o ile nie pojawi się taki Jacek K. na stanowisku Komendanta to nigdy nie będzie.
W służbie mundurowej wartościowanie to jest absurd i nieporozumienie.
@Der
Wykonałem kilka telefonów w międzyczasie, żeby nie gdybać. ZZ w Policji i SG twierdzą odwrotnie jak Ty. Nie ma tak, że funkcjonariusze z krótkim stażem zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z dłuższym stażem.

Do wszystkich z krótkim stażem. ZZ Celnicy PL jest jedynym związkiem, który zabiega o podwyżki także dla WAS, bo chcą Was całkiem ich pozbawić. Zrozumcie to wreszcie.
Porównując się do Policji czy SG bierzcie proszę pod uwagę całokształt. Tam nie ma wartościowania i funkcjonariusze z krótkim stażem nie zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z doświadczeniem.

@Der Żeby nie być gołosłownym
Średnie uposażenie wg stażu w SG:
0-2- 4465,70zł
2-5 - 4631,07zł
5-15 - 5238,54zł
pow. 15 lat - 6052,80zł
VIDE PISMO NA GŁÓWNEJ

Ostatnia edycja:
Obecnie moja pensja zasadnicza to 2860 zl na reke, po podwyzkach w tym modernizacyjnej bedzie wynosic okolo 3060 zl. W IAS Lublin propozycje zlozyl ZZ Celnicy.pl na co wszystkie inne przystaly zeby nie hamowac podwyżek. Lacznie 200 zl podwyzki netto gdzie wiekszosc z was dostala duzo wiecej z samej 6%, tak to zwiazek rowna kominy placowe,5 lat stazu, w losowaniu wszystko oprócz dyspozytora. Czas uciekac do SG lub Policji. Zresztą tak mysli wiekszosc mlodych bo uposazenie zasadnicze po 5 latach w kwocie 3060 zl po podwyzkach to SKANDAL
Z doratkami ( graniczny nocny i słoiki) czy samej podstawy + stopień + staż?

Widzę, że wiele osób jest rozgoryczonych wysokością ostatniej (niewypłaconej wszakże) podwyżki. Ja chciałbym przypomnieć tylko, że jest to zaledwie (średnio) 3% podwyżka. Teraz niech każdy sobie wykalkuluje ile dla każdego to będzie te 3%. Mało, prawda? No i dlatego te podwyżki mają być małe, bo inne być nie mogą.

krótko, uważam, że marnujesz się, wiem to z doświadczenia, sama odeszłabym, małam to samo, ale to były lata 90 i 2000 przed unią, ogromne bezrobocie, brak jakiejkolwiek pracy, nie mogłam tego rzucić, i co? jestem tutaj i narzekam, podejmij decyzję właściwą i przerwij chocholi taniec, lepiej nie będzie, uwierz,
po prawie 25 latach już nie odejdę, marne pieniądze, studia uniwersyteckie kierunkowe, marne stanowisko, aspirant, czekam na emeryturę,
Jeżeli chcesz przez następne 15-20 lat czekać tylko na emeryturę, to podejmij decyzję co faktycznie chcesz robić w życiu, tutaj nic nie osiągniesz, może jednak, zszarpane nerwy, upokorzenia od przełożonych i młodych nie radzacych sobie ze stresem, bo czym jest narzekanie na starych, widzą siebie za te 15-20 lat i podświadomie wiedzą, że nic ich nie czeka dobrego

Dziękuję Panu, Panie Sławku za determinację i naszemu ZZ, dzięki temu za 5 lat wcześniejsza emerytura mundurowa, może wytrzymam

Ostatnia edycja:
A w IAS Bydgoszcz w referatach realizacji czy to stary, czy to młody - mł. specjalista, specjalista, starszy specjalista, mł ekspert czy ekspert czy pełny ekspert... mają ten sam zakres obowiązków. Takie karty ostatnio rozdano.

Także stanowiska w Bydgoszczy różnią się TYLKO pieniędzmi obecnie. Czy to zgodne z obowiązującymi przepisami (?).
Mł. spec za 3 tysie ma taki sam zakres obowiązków co eksperci zarabiający 4,5-6 tysięcy.

A w IAS Bydgoszcz w referatach realizacji czy to stary, czy to młody - mł. specjalista, specjalista, starszy specjalista, mł ekspert czy ekspert czy pełny ekspert... mają ten sam zakres obowiązków. Takie karty ostatnio rozdano.

Także stanowiska w Bydgoszczy różnią się TYLKO pieniędzmi obecnie. Czy to zgodne z obowiązującymi przepisami (?).
Mł. spec za 3 tysie ma taki sam zakres obowiązków co eksperci zarabiający 4,5-6 tysięcy.

Poziom ogólności tej informacji jest zadziwiający . Mam nadzieję , że z czasem nabierzesz wprawy w przedstawianiu informacji . Na dzień dzisiejszy i to jest zrozumiałe dla tych co odrobinę pogłębili temat tzw. widełek w IAS , możesz mieć te same pieniądze na stanowisku od mł specjalisty po st. eksperta . Taki rozstrzał zaproponował kryształowy Banaś , aby nie musieć podnosić w ramach awansu stanowisk .
Inną sprawą jest dodatek za stopień oraz procent za lata pracy .

np. : pracując rok w UCS -WZP masz 3000 zł (przyjmuję , że nie masz żadnego stażu pracy)
kolega Twój pracuje 30 lat i ma 25% dodat stażowego oraz stopień st. aspiranta . Jeżeli zrobisz z tego sumę to będzie od Ciebie zarabiał ok. 1500zł więcej . czyli w granicach 4500zł.

Odpowiedz mi teraz co można odebrać kolesiowi i w jaki sposób abyś się nie czuł się pokrzywdzony .
Może zamienicie się patkami , bo tak już jeden z DIASów zrobił(a) bo w poczcie sztandarowym lepiej wyglądało , młodzi mieli za mało na pagonach :)

@Fentyl. I to jest sprawka MB. Do Niego pretensje.
Wg mnie eksperci i starsi eksperci z wywindowanymi mnożnikami(różnie to będzie w każdej IAS) nie powinni partycypować obecnie w podwyżce z 3%, względnie otrzymać niewielką podwyżkę - to zależy od mnożnika.
Otrzymali już więcej z 6% wzrostu kwoty bazowej.

@Fentyl. I to jest sprawka MB. Do Niego pretensje.
Wg mnie eksperci i starsi eksperci z wywindowanymi mnożnikami(różnie to będzie w każdej IAS) nie powinni partycypować obecnie w podwyżce z 3%, względnie otrzymać niewielką podwyżkę - to zależy od mnożnika.
Otrzymali już więcej z 6% wzrostu kwoty bazowej.

Sławek ja mogę Ci wskazać na privie osobę z 25 letnim stażem , która ma mnożnik na poziomie osoby przyjętej 1,5 roku temu . Z tym wyjątkiem , że dodatek kontrolerski osoba z mniejszym stażem ma większy . To są jak pisałeś indywidualne sprawy i wymagają jednostkowego podejścia . Tak jak pisałeś na poziomie jednej IAS.

Ale żeby było jasne. Uważam , że mnożniki powinny być w danej komórce z tymi samymi zadaniami przyporządkowane na takim samym poziomie .

Wykonałem kilka telefonów w międzyczasie, żeby nie gdybać. ZZ w Policji i SG twierdzą odwrotnie jak Ty. Nie ma tak, że funkcjonariusze z krótkim stażem zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z dłuższym stażem.
Ale tu nie ma żadnego gdybania. Podałem oficjalne dane. Nie ma możliwości aby w Policji na tych samych stanowiskach zarabiali różne zasadnicze. To jest regulowane na poziomie rozporządzenia ministra.

Oczywiście jest tak, że jak ktoś ma duży staż, to ma wysokie stażowe a 25% z 4000 zł to już jest 1000 plus na stopniu kilka stów, może jakiś dodatek służbowy i wyjdzie że przy takim samym zasadniczym różnica to ponad 1500 zł. I ja tego w cale nie kwestionuje, natomiast nie ma czegoś takiego w Policji że przy takich samych stanowiskach/takiej samej pracy zarabiają różne zasadnicze.

Tam nie ma wartościowania i funkcjonariusze z krótkim stażem nie zarabiają na zbliżonym poziomie co funkcjonariusze z doświadczeniem.
Jeżeli są na tej samej grupie to maja takie samo zasadnicze. Tyle że u nich nie ma tak że komisarz jeżdzi ze szeregowcem w patrol robiąc to samo.

I tak dla przykładu, jeżeli damy powiedzmy podwyżkę 100 zł do zasadniczego to dla młodego końcowo jest to 100 zł a dla starszego 125 zł. Po to jest stażowe, po to są dodatki za stopień aby wysługę premiować.

To są jak pisałeś indywidualne sprawy i wymagają jednostkowego podejścia . Tak jak pisałeś na poziomie jednej IAS.
Dokładnie i nie róbmy z tego jakieś zasady bo wyjątek nie może być podstawą do ustaleń dla ogółu.

Back
Do góry