Podwyżki 2020

Pierdoły saskie !! (*)

Przestańcie się w końcu czepiać skarbowców!

Jak bali się ruszyć palcem, to radośnie odsądzaliście ich od czci i wiary, określając
co najmniej obelżywie.
Gdy próbują - na początek niepewnie i płochliwie - coś zmienić, być może też
dzięki wypowiadanym tu deklaracjom wsparcia i pomocy, czynicie dokładnie tak
samo podle i obłudnie.
Niektóre, wyjątkowo cyniczne komentarze, wprost zabijają jakiekolwiek zaufanie,
czy to do naszego Związku, czy do innych funkcjonariuszy! WSTYD i HAŃBA ...

(*) - W oryginale, to była wiązanka siarczystych przekleństw.

Oczywiście, że protest trzeba rozpocząć jak najwcześniej, ale ta wiadomość musi dotrzec do możliwie najszerszego grona zainteresowanych. Na razie ani na oficjalnych stronach FZZPS czy związku z siedzibą w Radomiu, nie ma tym jakiejkolwiek wzmianki. Ba, na "zaprzyjaźnionym" forum ostatni wpis tamtejszej moderatorki BR ( przynajmniej na chwilę kiedy piszę ten post ), poddaje w wątpliwość poziom inteligencji tutejszego usera ( pozostawię juz to bez komentarza by niepotrzebnie nie rozwijać tematu ).
Z drugiej strony siódmego maja informacja o ewentualnym proteście, utonie w zalewie wiadomości i komentarzy przedstawianych w związku z sejmowym głosowaniem w wiadomej sprawie.
Ale siedzieć z założonymi rękami nie można.
ale można zacząć już jutro i prowadzić codzienną akcję 15 minutową do 7-ego. W miarę upływu czasu ludzie się dołączą. a 15 min na te parę dni to żadna eskalacja. To naprawdę symboliczne i nic nie uciążliwe.

Ostatnia edycja:
Jednego nie rozumiem: jak byli celnicy organizowali protest to były narzekania na skarbowców że nic nie robią. Teraz skarbowcy coś robią (nawet te symboliczne wyłączenie komputerów) to celnicy narzekają i nie chcą się przyłączyć ( bo co to da?). Co komu szkodzi to zrobić? Przyłączcie się- może coś to da.
Z drugiej strony - jeżeli wszyscy (cała służba cywilna, samorządowcy, celnicy itp - czyli wszyscy których dotyczy tarcza 3,0) w całym kraju (w tym zus, krus, sądy), to zrobią jednocześnie to bedzie znak że coś się dzieje nie tak.

ale można zacząć już jutro i prowadzić codzienną akcję 15 minutową do 7-ego. W miarę upływu czasu ludzie się dołączą. a 15 min na te parę dni to żadna eskalacja. To naprawdę symboliczne i nic nie uciążliwe.
Zgadzam się, ale tutaj akcja w jednym czy kilku urzędach to za mało. Aby protest objął większość, musi pójśc impuls ogólnopolski. Ja się dziwię czemu jeszcze siedzą cicho centrale związkowe czy choćby ten Komitet Protestacyjny. W obecnej sytuacji powinni się określić.

@L-uksik, wielu celników się nie dołaczy z prostego powodu. O tej godzinie większość prawdopodobnie nie bedzie siedziała przed komputerem i nie będzie miała czego wyłączyć.
Osobiście popieram.

Pierdoły saskie !! (*)

Przestańcie się w końcu czepiać skarbowców!
Cat spokojnie przecież nikt im nie zabrania strajkować, to wolni ludzie, niech strajkują jak chcą i bardzo dobrze. Tyle tylko, że ja już się nastrajkowlem. Brałem udział we wszystkich strajkach, protestach jakie były. A teraz niech inni strajkują. To sprawa skarbowców nie widzę potrzeby angażować się w ich protesty.

Zgadzam się, ale tutaj akcja w jednym czy kilku urzędach to za mało. Aby protest objął większość, musi pójśc impuls ogólnopolski. Ja się dziwię czemu jeszcze siedzą cicho centrale związkowe czy choćby ten Komitet Protestacyjny. W obecnej sytuacji powinni się określić.
może trzeba samemu, każdy zadzwonić / porozmawiać ze swoimi kolegami i by oni pozmawiali ze swoimi itd. by informacja się rozeszła ale nie ma na co dalej czekać. Rano działać. Jeśłi ktoś się boi powiedzieć że idzie protest 7-ego niech się spyta czy słyszał że podobno jest protest 7-ego. Mądry zrozumie, tchórz się i tak nie przyłączy.

Trzeba podnosić na duchu, a nie się naśmiewać. Myślę, że nawet przy tak miękkiej formie protestu będą potrzebować wsparcia, więc trzeba zrobić wszystko by to światełko nie zgasło. Wszak jak w skarbówce coś drgnie to tylko z korzyścią dla Nas wszystkich. Od czegoś trzeba zacząć, a odpowiedni przekaz dotrze do tych co potrzeba. Widać, że MF boi się tego przebudzenia. Stąd popieram i kibicuję o więcej (y)

Czytam ten wątek juz jakies pół godziny i im bliżej obecnej strony (146) to tym mniej o naszych podwyżkach a więcej o próbie proteście cywili. Nie mnie ich oceniać ani ich metody, mnie jednak interesuje jedno: moje (czytaj: nasze) podwyżki.

Czy coś wiecej wiadomo, czy narazie obowiązuje nadal wersja że wypłaca tylko w czerwcu (3 m-ce od podpisania)?

Pytam by wyjaśnić temat.

A cywili i ich problemy zostawmy im samym. Nie przeszkadzajmy, jeśli ktoś ma życzenie to nie ch wspomoże, ale nie zapominajmy że to jest forum CELNIKÓW.

PiesSzarik, skoro tyle postów o tym było, więc "pewnie" ludzie mają trochę inne zdanie na ten temat.
Może nie zauważyłeś, ale jedziemy na jednym wózku, więc może, z łaski swojej, nie wierć się tak, bo wszyscy wypadniemy na pierwszym łuku... OK?

właśnie oglądałem majowe paski wypłat dwóch f-szy Straży Granicznej w służbie przygotowawczej (4 belki, staż 2 lata, praca na pasach i na zielonej) odpowiednio 3928 i 3975 netto!! To już po podwyżkach (bez dojazdów i mieszkaniówki! z tym maja jeszcze 380zł więcej).

U nas st. spec z krokiewkami ze stażem 15 letnim ma przelew około 3700 netto+dodatek nocki/graniczny.

Chyba czas myśleć o masowych przeniesieniach do innych służb skoro Świeżaki w MON ,MSWiA na wstępie mają 400zł więcej niż f-sze doświadczeni z SCS.
Angel no my młodzi czekamy tylko aż ruszą nabory i składamy papiery gdzie indziej. Bo przenieść nie przeniosą .... więc zostaje tylko wystartować w normalnym naborze i modlić się żeby przejść cały proces rekrutacji gdziekolwiek indziej.... Bo tu goła dupa będzie a nie kasa :(

Czytam ten wątek juz jakies pół godziny i im bliżej obecnej strony (146) to tym mniej o naszych podwyżkach a więcej o próbie proteście cywili. Nie mnie ich oceniać ani ich metody, mnie jednak interesuje jedno: moje (czytaj: nasze) podwyżki.

Czy coś wiecej wiadomo, czy narazie obowiązuje nadal wersja że wypłaca tylko w czerwcu (3 m-ce od podpisania)?

Pytam by wyjaśnić temat.

A cywili i ich problemy zostawmy im samym. Nie przeszkadzajmy, jeśli ktoś ma życzenie to nie ch wspomoże, ale nie zapominajmy że to jest forum CELNIKÓW.
Kolego - fakt, jest to forum Celników, ale jest ogólnodostępne i każdy może tutaj zabrać głos bez względu na to czy jest celnikiem czy nie oraz ma prawo do pochwał jak i krytyki. Wobec powyższego nawoływanie by zostawić cywili im samym jest po prostu nie na miejscu. Jeszcze jedno, dygresją od głównego tematu stał się protest, ale jest to protest związany z podwyżkami i z całą tą bezsilnością wobec tego co się dzieje i jak się nas traktuje, piszę NAS bo byłem celnikiem ale zrobili ze mnie na siłę cywila. :mad:

Jednego nie rozumiem: jak byli celnicy organizowali protest to były narzekania na skarbowców że nic nie robią. Teraz skarbowcy coś robią (nawet te symboliczne wyłączenie komputerów) to celnicy narzekają i nie chcą się przyłączyć ( bo co to da?). Co komu szkodzi to zrobić? Przyłączcie się- może coś to da.
Z drugiej strony - jeżeli wszyscy (cała służba cywilna, samorządowcy, celnicy itp - czyli wszyscy których dotyczy tarcza 3,0) w całym kraju (w tym zus, krus, sądy), to zrobią jednocześnie to bedzie znak że coś się dzieje nie tak.
Powiem krótko w jedności siła celnicy i skarbowcy razem

Back
Do góry