Podwyżki 2020

Przepraszam, ale linki do skarbowcy.pl nie otwierają mi się od dość dawna. Nie wpuszcza mnie na tą stronę w ogóle. Trwa to juz bardzo długo. Nie wiem jaki jest powód, ale nie przeszkadza mi to. Piszę tylko informacyjnie, że jak ktoś wkleja link do tej strony to ja go nie czytam z przyczyn jw. Piszę to, by nikt nie interpretował np. mojego milczenia po wklejeniu linka.
Jednym z powodów może być aktywowany VPN na telefonie. Po wyłączeniu linki powinny się uruchamiać.

Ta marionetka nawet wie że o NAS będzie w TV małymi literkami to napisał :
No i najważniesze: „Już w najbliższy wtorek rusza 2. sezon #NicDoZgłoszenia. Emocjonująca praca Funkcjonariuszy #KAS w serialu dokumentalnym #DiscoveryPolska. Nowi bohaterowie, ciekawe ujawnienia.”.

Naprawdę zapowiada się ciekawie oglądajmy
Może trzeba do Discovery napisać że ten Program Powinien się nazywać #NicDlaFunkcjonariuszyCelnych# ????

Nic innego na dzien dzisiejszy skarbowcom mogę zaproponowac z całego i szczerego do nich nastawionego serca : CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ

Przepraszam, ale linki do skarbowcy.pl nie otwierają mi się od dość dawna. Nie wpuszcza mnie na tą stronę w ogóle. Trwa to juz bardzo długo. Nie wiem jaki jest powód, ale nie przeszkadza mi to. Piszę tylko informacyjnie, że jak ktoś wkleja link do tej strony to ja go nie czytam z przyczyn jw. Piszę to, by nikt nie interpretował np. mojego milczenia po wklejeniu linka.
Sławku ten link dotyczy statystyki którą MF rozesłał do wypełnienia na temat liczebności członków w poszczególnych związkach z podziałem na jednostki organizcyjne

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

jeszczefunkcjonariusz ostatni raz proszę Ciebie wyslij nam to pismo co jest o braku naszych podwyzek. Czemu znikłeś mordeczko??

Ta marionetka nawet wie że o NAS będzie w TV małymi literkami to napisał :
No i najważniesze: „Już w najbliższy wtorek rusza 2. sezon #NicDoZgłoszenia. Emocjonująca praca Funkcjonariuszy #KAS w serialu dokumentalnym #DiscoveryPolska. Nowi bohaterowie, ciekawe ujawnienia.”.

Naprawdę zapowiada się ciekawie oglądajmy
Ktoś, kiedyś twierdził że nie ma czegoś takiego jak funkcjonariusz KAS - w takim wypadku, może zasadnym było by wysłać do nich takie wyjaśnienie z "prośbą" o sprostowanie i prawidłowe nazewnictwo...

Ktoś, kiedyś twierdził że nie ma czegoś takiego jak funkcjonariusz KAS - w takim wypadku, może zasadnym było by wysłać do nich takie wyjaśnienie z "prośbą" o sprostowanie i prawidłowe nazewnictwo...
Zgodnie z ustawą o KAS:
W ramach KAS wyodrębnia się Służbę Celno-Skarbową, będącą jednolitą i umundurowaną formacją, którą tworzą funkcjonariusze.
Nie istnieje więc w polskim porządku prawnym coś takiego jak funkcjonariusze KAS. Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak pracownicy SCS. Ewentualnie można mówić, o funkcjonariuszach SCS pełniących służbę w danym IAS jeżeli faktycznie są w komórce która bezpośrednio podlega pod IAS.

Druga sprawa to niezgodne z rozporządzeniem kamizeli narzędziowe noszone przez funkcjonariuszy. Rozporządzenie szczegółowo określa wzór, jest to kamizelka z napisem Służba Celno-Skarbowa (z tyłu i z porzodu). Pomijam już sens noszenia takiej kamizelki do noszenia karnistrów … przez nieuzbrojonego funkcjonariusza.
1588088838332.png

Nic innego na dzien dzisiejszy skarbowcom mogę zaproponowac z całego i szczerego do nich nastawionego serca : CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ
Myślę że dużo niesmaków ze skarbowcami bierze się stąd że mamy zupełnie inną perspektywę. Dla nich przyjście w wigilię czy w weekend majowy do pracy to tragedia, dla nas to codzienność. Dla nich brak podwyżek jak nawet zaakceptowany byle nie było zwolnień. Dla nas służba bez podwyżek to dupa i tak większość ma już emkę więc jak coś to na nią pójdzie bo bez sensu robić za groszę a młodzi uciekną do SG/Policji.

Zgodnie z ustawą o KAS:

Nie istnieje więc w polskim porządku prawnym coś takiego jak funkcjonariusze KAS. Tak samo jak nie ma czegoś takiego jak pracownicy SCS. Ewentualnie można mówić, o funkcjonariuszach SCS pełniących służbę w danym IAS jeżeli faktycznie są w komórce która bezpośrednio podlega pod IAS.

Druga sprawa to niezgodne z rozporządzeniem kamizeli narzędziowe noszone przez funkcjonariuszy. Rozporządzenie szczegółowo określa wzór, jest to kamizelka z napisem Służba Celno-Skarbowa (z tyłu i z porzodu). Pomijam już sens noszenia takiej kamizelki do noszenia karnistrów … przez nieuzbrojonego funkcjonariusza.

... trzecia sprawa to na podstawie jakiego przepisu zamówiono i w jakiej ilości i przez kogo takie kamizelki. Czy magazyn mundurowy wysyła takie niezgodne z przepisami kamizelki funkom na podstawie ich zamówień? Te kamizelki zamówiono chyba dla cywili, czy określono jakie są realne potrzeby cywili do posiadania takich kamizelek? Jaki był koszt tego zakupu. Czy naruszono dyscyplinę budżetową kupując kamizelki niepotrzebne funkom?

Druga sprawa to niezgodne z rozporządzeniem kamizeli narzędziowe noszone przez funkcjonariuszy.
Już nie chce mi się pisać o takich kwiatkach, ale ostatnio się spieniłem bo właśnie (może 2-3 tygodnie temu) otrzymałem resztę zamówienia sortów mundurowych. Oczywiście podłóg wzorów "Urząd Celny" (nie ma tego złego). Tyle że moje zdziwienie było niepomierne, bo okazało się że zostały wyprodukowane w lutym 2020 r. Czyli już w dobie obowiązywania nowych wzorów. Co biorąc pod uwagę okres amortyzacji, pozwala mi mieć nadzieję że za jakiś czas nie nawinę się przełożonym na oczy, bo będzie chryja że chodzę w niewłaściwych...
Czy naruszono dyscyplinę budżetową kupując kamizelki niepotrzebne funkom?
Daj spokój... właśnie dziś usłyszałem że forum nie warto czytać, bo piszą tutaj sami frustraci :) Więc raczej pytanie pozostanie bez odzewu :)

Myślę że dużo niesmaków ze skarbowcami bierze się stąd że mamy zupełnie inną perspektywę. Dla nich przyjście w wigilię czy w weekend majowy do pracy to tragedia, dla nas to codzienność. Dla nich brak podwyżek jak nawet zaakceptowany byle nie było zwolnień. Dla nas służba bez podwyżek to dupa i tak większość ma już emkę więc jak coś to na nią pójdzie bo bez sensu robić za groszę a młodzi uciekną do SG/Policji.
Z mojego doświadczenia .... Nie chcę generalizować, ale tam gdzie kiedyś pracowałem w US, czy IAS, było dużo Pań, które przyszły do urzędu, bo mąż ma dobrą pracę, a ona może hobbistycznie pracować lub rodzić dzieci. Z takimi osobami nic nie dało się wywalczyć.
Na szczęście jednak są tacy, którzy gdy na nich plują, nie cieszą się, że chociaż nie biją.
Nadal rozmawiam z cywilnymi kolegami i koleżankami. Mają oni dość takiego traktowania. Mają oni też duży szacunek dla Sławka, który działa na rzecz całego środowiska, a już udowadniał, że potrafi być skuteczny. Wiem, że się deklarują.
Mam nadzieję, że razem damy radę.

Ciekawe ilu już odeszło, jaki % rezygnuje w ciągu pierwszych 3 lat służby :>
Może tym MF by się pochwalił?

W razie czego w piątek jest losowanie ponad 500 mln złotych w Loterii EuroJackPot .... Trzeba znowu wysłać może się uda i wszystkie problemy sie skończą :D Tak dla rozluznienia atmosfery :)
Z mojego doświadczenia .... Nie chcę generalizować, ale tam gdzie kiedyś pracowałem w US, czy IAS, było dużo Pań, które przyszły do urzędu, bo mąż ma dobrą pracę, a ona może hobbistycznie pracować lub rodzić dzieci. Z takimi osobami nic nie dało się wywalczyć.
Na szczęście jednak są tacy, którzy gdy na nich plują, nie cieszą się, że chociaż nie biją.
Nadal rozmawiam z cywilnymi kolegami i koleżankami. Mają oni dość takiego traktowania. Mają oni też duży szacunek dla Sławka, który działa na rzecz całego środowiska, a już udowadniał, że potrafi być skuteczny. Wiem, że się deklarują.
Mam nadzieję, że razem damy radę.
Sa takie przypadki, ale to chyba jednak nie jest większość. U mnie w dziale na 20 kobiet jedna pracuje hobbystycznie. Reszta żyje bardzo przeciętnie. W wolnej chwilii rozmowy o promocji płynu pod prysznic w Rossmannie. 🙁

W mojej komórce polityka straszeniem brakiem podwyżek, niekorzystnymi zmianami emerytalnymi przyniosła efekt.
15% załogi jest na przedemerytalnym wypowiedzeniu

Back
Do góry