Podwyżki 2020

A na pensję wraz z pochodnymi pieniądze się znalazły?
I czy taki krok nie oznacza, że kolejnym emefem nie będzie czasem Witold M.?

Biorąc pod uwagę kolejnego młodzieńca (25 latka) "na gabinetach",
Nie zdziwiłbym się, gdyby to miał być nawet Zenek M. ...

dokładnie tak jak piszesz @bigi9 ... 0,263 *1803,16 *2 [2 osoby} -17% procent podatku daje 787,60 do wypłaty . W zeszłym roku było 733,80.

Mrówka po pierwsze przeciętny zjadacz chleba nie wie też o podwyzkach policji nauczycieli itp itd

Po drugie solidarność podpisała porozumienie, że wypłaca nam podwyzki 3 miesiece po podpisaniu ustawy

Po trzecie nie mamy jakiegoś rozporzadzenia

To jak nam mogli wypłacić? Niestety to wszystko wina szefostwa mf, które nie dopilnowalo sprawy oraz solidarności , ktora zgodziła sie na to bzdurne porozumienie

I po czwarte z tymi zwolnieniami też jeszcze bym się wstrzymała. Mowa o zwolnieniach ale w całym korpusie sluzby cywilnej A więc nie tylko w skarbowce. Wątpię żeby tak ważny strategiczny urząd dla budżetu pozbawiać pracowników.

A do kiedy byś się wstrzymała? Jak już Ci położą na biurko wypowiedzenie, albo bardzo korzystny aneks do umowy to już chyba będzie za późno. Zjadacze chleba mnie nie obchodzą. Tak samo jak ja nie obchodzę ich.

A do kiedy byś się wstrzymała? Jak już Ci położą na biurko wypowiedzenie, albo bardzo korzystny aneks do umowy to już chyba będzie za późno. Zjadacze chleba mnie nie obchodzą. Tak samo jak ja nie obchodzę ich.
W dodatku może się zdarzyć, że na przełomie maja i czerwca wprowadzą stan wyjątkowy i wtedy o jakimkolwiek proteście będzie można zapomnieć.
A za nieprzychylny Szefowi KAS ( o tych wyżej usytuaowanych nie wspominając ) wpis ( np. na Celnikach.pl ) dostanie się rok bezwzględnej odsiadki. Jakby co to proszę o celę z Cat"em.

Dzisiaj dostałem wypłatę po staremu chociaż od 1 kwietnia obowiązuje ustawa budżetowa z nową kwotą bazową. Czyli co w MF prawo nie obowiązuje??? To może my przestaniemy przeprowadzać kontrolę zgodnie z prawem. Skoro MF może. Czy my żyjemy w kraju UE czy na Białorusi? 😢

:mad: Podobno wczasy pod gruszą w jakieś IAS zostały wypłacone z nową kwotą bazową a wypłata po staremu. Jak ktoś pisał wcześniej porozumienie dotyczy wypłaty podwyżek w ciągu 3 miesięcy od dnia uchwalenia budżetu z uchwały modernizacyjnej. W kwietniu powinniśmy dostać wypłatę zgodnie z ust. budżetową!

art 8 pkt 1 ustawy o kształtowaniu wynagrodzeń w państwowej sferze budżetowej ... „Podwyższenie wynagrodzeń dla pracowników państwowej sfery budżetowej następuje w ciągu 3 miesięcy po ogłoszeniu ustawy budżetowej, z wyrównaniem od dnia 1 stycznia danego roku, z zastrzeżeniem ust. 2.”
Wydaje mi się, że pomimo że wpisano ten warunek w porozumienie to i tak nawet bez niego termin do wypłaty podwyżki wynikający z podwyższenia kwoty bazowej jest zgodnie z powyższym art w terminie do 3 miesięcy. Ponadto zgodnie z tym porozumieniem mamy dostać w terminie wynikajacym z powyższego art podwyżkę zarówno z ustawy budżetowej jak i z uchwały modernizacyjnej.
To że w tamtym roku podwyższenie wynagrodzenia nastąpiło natychmiastowo bodajże w tym samym miesiącu co Prezydent podpisał ustawę budżetową, nie znaczy że w tym roku tak będzie. Wszystko zgodnie z prawem (jeszcze).

Ostatnia edycja:
;)
Tak sobie myślę, by (w razie czego!) pamiętać o jakże charakterystycznej "matematyce pracodawcy",
w wypadku przeliczania obniżek - np. 20%. Należałoby od tych 20 odjąć wpierw 6 zapisanych w
budżecie, potem kolejne (strzelam) 6 zapisanych w modernizacji, następnie "stażowe" (min.) 5 - 25
i już większość wychodzi na plus.
Uwzględniając odjęcie od obniżki innych dodatków, wychodzi dość interesująca "obniżka" ... :LOL:

To że w tamtym roku podwyższenie wynagrodzenia nastąpiło natychmiastowo bodajże w tym samym miesiącu co Prezydent podpisał ustawę budżetową, nie znaczy że w tym roku tak będzie. Wszystko zgodnie z prawem (jeszcze).
Też tak uważałem. I nadal uważam, że jest to zgodne z prawem.
Tyle że jest to podłe i nikczemne - dlaczego? Dlatego że w obecnej sytuacji traktuje się nierówno służby, dlatego że "my możemy poczekać", ale np. w IPN muszą natychmiast rozdysponować pieniądze bo nie będzie potem...
Bo nie mówi się o podwyżkach dla nas, ale o cięciu pensji i etatów.
Ludzie się boją o swoją przyszłość.
Czują się zagonieni do kąta.
A to sytuacja potencjalnie niebezpieczna. Przy twardym przekazie od kogoś mającego autorytet z jednej strony i nadzieją na poprawę swego losu z drugiej, może dojść do sytuacji kiedy ludzie np. pójdą na l4 - wtedy inni będą musieli przejąć dodatkowe obowiązki, to wywoła przemęczenie i kolejne zwolnienia. A okres teraz jest gorący. Cywilni pracownicy też są zagrożenie (nawet przede wszystkim) = mogą przestać oglądać się na swoich przedstawicieli związkowych i przyłączyć się do ogólnego ruchu.
Pamiętajmy że lawinę wywołać łatwo, a trudniej zatrzymać.
Tylko jest jesen warunek - to nie może być głos któregoś z nas, szeregowych mrówek, to musi być sygnał odgórny.

Moim skromnym zdaniem nie ma mowy o jakichkolwiek obniżkach płac, stoimy ramie w ramie na granicach z SG ,Policją i Strażą Pożarną, narażając własne zdrowie i zdrowie naszych rodzin. Jak nasi szefowie chcą to niech rozpoczynają zwolnienia, ciekawy jestem kto wykona naszą pracę? Mam tylko nadzieje, że zwolnienia zaczną od siebie w dół. Panie i Panowie ministrowie, dyrektorzy departamentów zmieniają się jak rękawiczki a to My na dole odwalamy czarną robotę i stosujemy się do ich często wyimaginowanych pomysłów. Jak długo można Nas straszyć, myślę, że kiedyś trzeba powiedzieć dość.

Nasz szefowa po objęciu stanowiska pisała ze będzie chciała sprawiedliwie podzielić. Ale na razie żadnych gestów ani czynów z jej strony nie widać :(

Może związek powinien napisać kolejne pismo co do tej pory w tej sprawie zrobiła, poza tym ze uchwała w kprm czeka na zmianę

Pani Szefowa najwidoczniej wyznaje zasadę że milczenie jest złotem (w niewygodnych kwestiach). Na intranecie MF jest kalendarium z ostatnich dni jak to medialnie udziela się kierownictwo ministerstwa w mediach - nic nie ma o "wrażliwych" tematach.

wazna-decyzja-pudelko-przykrywa-kocem-odklada-na-pozniej-komiks.jpg

Back
Do góry