zmotywowany
Nowy użytkownik
- Punkty reakcji
- 0
Angel81 w innych służbach mundurowych kwota podwyżki została podzielona po równo do zasadniczego. Było to już tu pisane wiele razy.
Ty mu tłumacz a on swoje.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Angel81 w innych służbach mundurowych kwota podwyżki została podzielona po równo do zasadniczego. Było to już tu pisane wiele razy.
Zdecyduj się
Albo w in służbach wg ciebie było po 655 na etat albo po równo
Otóż było po 655 średnio na etat
W policji wyszło po jakieś o ile dobrze pamiętam 528 brutto dla każdego do zasadniczej
A do tego dochodziło, jeśli ktoś ma, stażowe
Po głosach protestu młodych nszz policjantów wyjaśnił, że do tych 528 młodym też dojdzie stażowe w miarę wzrostu stażu
Chodziło mi o to kogo prezentują zz celnicze w Katowicach. To ze DIAS chce jak MF jest oczywiste.
Pozwól że Ci odpowiem dlaczego. A to dlatego że piramida wieku w SCS jest taka jaka jest (ogromna przewaga starszych nad młodymi). Po równo na zasadnicze oznacza że młody funk dostanie 80 zł mniej, a starszy (30 lat stażu) 15-20 zł więcej (brutto). Często podajecie przykład Policji. Ale Policja jest zdecydowanie młodszą formacją, i tam osoba bez stażu dostanie 530 zł brutto a u na było to było 500 zł. Po za tym w Policji nie ma takich różnic płacowych. Tam kolega w patrolu może mieć 15 lat służby i mieć zasadnicze takie jak młody po 3 lat służby - bo robią tak samo. U nas zdarza się że młodszy spec uczy młodszego eksperta bo przyszedł do realizacji i nie ma o tej pracy pojęcia. Ale różnica w wynagrodzeniu to przepaść.
Nikt także nie wyjaśniał powodów dla których chce NIERÓWNO na zasadnicze, choć to właśnie jest podstawa - wynagrodzenie zasadnicze implikuje pozostałe pochodne, jako trzon wynagrodzenia w KAŻDYM z możliwych przypadków. W policji nikt jakoś nie miał co do tego wątpliwości i chyba nikt zdrowo myślący nie próbowałby zupełnie odmiennych, komplikujących jedynie sprawę rozwiązań.
Młodzi policjanci dostali przynajmniej w 2018 pieniądze. Kiedy dojdzie ? za 30 lat. Łatwo policzyć że przez te 30 lat z tego tytułu otrzymają o kilkanaście tysi mniej na ręke niż starsi koledzy. Starszym też dojdzie - dostaną większe nagrody jubileuszowe.Po głosach protestu młodych nszz policjantów wyjaśnił, że do tych 528 młodym też dojdzie stażowe w miarę wzrostu stażu
Szanowny kolego. Wskaż mi podstawę prawną która by to regulowała. Z tego co pamiętam w innych służbach podwyżki odbywały się wcześniej właśnie w ten sposób że podwyższone zostały dodatki za stopień. Pragnę również zauważyć że w naszym przypadku dodatek za stopień jest również mnożnikowy i wyliczany z kwoty bazowej.Jest dla mnie oczywistym, iż skoro istnieje prawna zasada, według której wszelkie operacje na wynagrodzeniu (nie tylko podwyżki, ale np. rewaloryzacja itp.) ZAWSZE dokonywane były WYŁĄCZNIE wobec fundamentu wynagrodzenia ( w tym wypadku jest to wynagrodzenie zasadnicze), co powodowało automatyczną, odpowiednią zmianę wszelkich dodatków liczonych PROCENTOWO, to tak winno się to odbyć i tym razem.
Cat: Nie wierzę i niepojęte dla mnie jest, że członkowie zz Celnicy pl nie mają wpływu na stanowisko przedstawiane przez ich przedstawicieli podczas negocjacji.
Art. 224 ustawy o KAS stanowi jasno, że w skład uposażenia funkcjonariusza wchodzi uposażenie zasadnicze + dodatki. To o czym mówisz, ma sens w przypadku wynagrodzenia, czyli dla cywilnej części KASu a nie dla funków w którym uposażenie jest wieloskładnikowe. Podniesienie dodatku za stopień jest tożsame z podniesieniem uposażenia funkcjonariusza wobec czego skutkuje tym samym co podniesienia uposażenia zasadniczego.Nie, Szanowny Kolego, nie wskażę Ci takowego zapisu prawnego, gdyż nawet nie wiem, czy takowy zapis istnieje.
Pisząc o istnieniu PRAWNEJ ZASADY (nie Prawa), odwołuję się do tzw. "PRAWA ZWYCZAJOWEGO", respektowanego jak dotąd w nomenklaturze prawnej.
Zwróć także uwagę, że czym innym jest "podwyżka dodatku za stopień" (dotyczy tylko stopni), a podwyżka wynagrodzenia/uposażenia, która z racji samej choćby nazwy pojęcia - "wynagrodzenie zasadnicze", stanowi niejako "BAZĘ" wszelkich roszczeń dla zatrudnionych, więc domyślnie winna być jedynym elementem, który spełnia pojęcie podwyżki wynagrodzenia.
To akurat mnie nie dziwi. Bo pierwsze większość pracujących tam osób ma maksymalne stażowe lub prawie maksymalne, po drugie wszyscy oni myślą że jak dostaną po równo na zasadnicze to dostaną 588 zł +20 % stażowego (co jest oczywistą bzdurą). Próbowałem ostatnio w jednym US wytłumaczyć o co chodzi, ale nikt mnie nie rozumiał. U mnie w referacie większość celników ma wysoki staż, jednak każdy jest za zasadą po równo brutto bo uważają że i tak zarabiają więcej od młodych więc nie chcą kosztem młodych się wzbogacić o 13 zł miesięcznie.W każdym jednym US opowiedziano się za opcją ârówno na zasadniczeâ.
Art. 224 ustawy o KAS stanowi jasno, że w skład uposażenia funkcjonariusza wchodzi uposażenie zasadnicze + dodatki. To o czym mówisz, ma sens w przypadku wynagrodzenia, czyli dla cywilnej części KASu a nie dla funków w którym uposażenie jest wieloskładnikowe. Podniesienie dodatku za stopień jest tożsame z podniesieniem uposażenia funkcjonariusza wobec czego skutkuje tym samym co podniesienia uposażenia zasadniczego.
Mamy wspólnie działać dla dobra większości, a nie wypominać sobie. I liczę, że dla dobra większości zz celnicze w Katowicach zmienią zdanie. Nie traktujmy się jak wrogowie. Wrogiem jest tu teraz MF. Wierzę, że celnicy mogą się dogadać ze skarbowcami i na odwrót, lubić się i współpracować, wszak jesteśmy jedną KAS. P.S. Miałam kiedyś bardzo dobrego kolegę. Był celnikiem. Był dobrym, uczciwym, kochającym życie człowiekiem. Niestety w wieku 35 lat zmarł na zawał serca. Do dziś pamietam jaką piękną oprawę pogrzebu zrobili mu koledzy ze służby. Byłam wtedy pod wrażeniem, pozytywnym. Tak mi się teraz przypomniał, może dlatego że o celnikach ( w kontekście stanowiska co do podwyżek) tyle ostatnio myślę .Mówiąc krótko. MF przechytrzył sygnatariuszy "porozumienia". Za szybko odtrąbiono sukces. I tylko jeden, notabene największy ZZ nie dał się wymanewrować. Najpierw trzeba myśleć co się podpisuje, a potem podpisywać, by potem nie uprawiać dialektyki dla dialektyki.
Już to tłumaczyłem. Struktura wieku powoduje że podwyżka brutto przy podwyższaniu po równo do zasadniczego jest bardzo różna pomiędzy beneficjentami ze względu na stażowe.No właśnie!
Dlaczego zatem nie odnieść się w odpowiedniej kwocie, do SAMEGO UPOSAŻENIA ZASADNICZEGO ??
W obecnej sytuacji o wiele prościej jest wypłacić każdemu równe brutto niż po równo na zasadnicze.Chodzi wszak o uproszczenie, a nie komplikację sprawy. Matematyka, to niezaprzeczalnie nauka ścisła, więc jej reguł nie da się oszukać. Należy jej jednak użyć ...
Chyba dla dobra starszych bo na pewno nie młodych. Popieram ZZ celnicze w Katowicach jak i samego DIASa który także był celnikiem. Zasadnicza różnica pomiędzy celnikami a skarbowcami jest taka że celnicy szanują się nawzajem bez względu na staż i wykonywane obowiązki. U skarbowców różnie to wygląda.I liczę, że dla dobra większości zz celnicze w Katowicach zmienią zdanie.