Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Od początku była mowa o 655brutto na etat. Wynika to z podwyżek w innych służbach mundurowych oraz podpisanego porozumienia. Miało być po równo dla każdego a argumenty że za 10 czy 20 lat ktoś będzie miał więcej to bzdura. Albo równajmy się do służb mundurowych i warunków podziału albo dajmy się rządzić "określenie z forum-sweterkowcom" którzy się podpięli pod podwyżki mundurowe bo gdyby nie to, to w KAS jak w sadach itp. podwyżki by wynosiły ok 200-300 brutto!
Podobno jutro kolejne spotkanie w IAS Lublin
Zdecyduj się
Albo w in służbach wg ciebie było po 655 na etat albo po równo
Otóż było po 655 średnio na etat
W policji wyszło po jakieś o ile dobrze pamiętam 528 brutto dla każdego do zasadniczej
A do tego dochodziło, jeśli ktoś ma, stażowe
Po głosach protestu młodych nszz policjantów wyjaśnił, że do tych 528 młodym też dojdzie stażowe w miarę wzrostu stażu
Ktoś napisał jesteśmy elitą. Skąd taka pycha. Więcej pokory. poczytaj czym wyróżnia się elita. Poziom niektórych wpisów to dno. Tego nie można nazwać dyskusją. To jakiś bezsensowny i nierzeczowy słowotok. Komuś się wydaje że jak dużo napisze plus jakieś filozoficzne wywody to jest elokwentny. Porażka ale to właśnie pycha celników. uczcie się pokory od skromniejszych.
Do cen prądu i innych opłat, wyższych kosztów życia tez "starym" doliczają stażowe?!
Kominy płacowe w naszej formacji i tak są wysokie, dysproporcje pomiędzy ludźmi na granicy w stanowiskach specjalistycznych i pozostałych z UCS, to po co robić kolejne różnice a w tym przypadku jak już pisałem wcześniej różnica w podwyżce między 2% a 20% to już ponad 100zł.
O sposobie podziału i tak zadecydują DIASi. Nie mamy się o co spierać na forum ogólnokrajowym. Głos większości powinien być przekazywany lokalnym związkom, by przedstawili odpowiednie stanowisko przy konsultacjach z dyrektorami.
Rozumiem rozgoryczenie cr7. Na PRIVie mieliśmy krótką wymianę poglądów. Wypisanie się ze ZZ to nie jest dobre rozwiązanie. Jeśli "młodzi" koleżanki i koledzy, chcecie mieć więcej do powiedzenia, to musicie w ZZ stanowić większość, a to oznacza, że bardziej trzeba się zaangażować. Trzeba zapisywać się do związku i w razie potrzeby zmieniać lokalne struktury, jeśli nie reprezentują głosu załogi.
Dyskusje o podziale powinny być lokalne, bo wszędzie jest inna sytuacja, inna struktura wiekowa itp. Nie dziwi mnie złość "młodych", kiedy np. we wspólnym patrolu z ekspertem robią to samo, lub prawie to samo, a na pewno tak samo marzną lub tak samo smażą sie w słońcu, a ich wypłata różni się o 1000 lub 2000 zł. To jest wynik chorej reformy, bo okazało się, że dla zachowania munduru część ekspertów poczuła nagłą chęć zwalczania. To jest zjawisko mogące antagonizować ludzi. Ale ci eksperci nie zabierają pieniędzy specjalistom.
Dla kontrastu, żeby "młodzi mogli zobaczyć inną rzeczywistość podam przykład z mojej "starej wiekowo" izby.
Przez ponad 10 lat nie było praktycznie naborów. Pierwszy po latach był w 2016 roku (na specjalistów). "Młodym" skrócono w ekspresowym tempie służbę przygotowawczą, żeby dać im podwyżkę do 3048 zł (upos. zasadn). Tym samym zrównali się uposażeniem zasadniczym ze specjalistami z 20-30 letnim stażem. (są tacy, co jest pozostałością wartościowania i braku młodych, którym możnaby wcisnąć w SOWIE najniżej zwartościowane zadania). Przy wypłacie pozostała różnica wynikająca z posiadanych stopni i stażu.
A teraz, przy podziale uwzględniającym staż, dostaną wprawdzie kwotowo równą, ale do zasadniczego o ok. 100 zł niższą podwyżkę. Tym samym uposażenie zasadnicze młodego, będzie o 100 zł wyższe niż f-sza z 20-30 letnim stażem.
Czy tak powinno być? Czy taki "stary" nie ma prawa czuć sie oszukanym?
588 to nie żadna omyłka, po prosu chcą nas skubnąć na wzroście 2,3% pochodzącym z budżetu.
podwyżki to inna bajka ale świętokrzyska kręci własne interesy, a dice nie mają wiele do gadania.
trzeba nam pospolitego ruszenia, a nie kłótni w środowisku.
CELNIKU ZADEKLARUJ SIĘ !
W takim razie czy "wytrawni" celnicy z tego forum mogliby wpłynąć i przekonać przedstawicieli ZZ Celnicy pl z Katowic by poparli stanowisko większości tamtejszych zz tj. "równo na zasadnicze"???
Po pierwsze - nie 300! Po drugie, jeszcze w tym roku ma być prawdopodobnie niemała kasa z "modernizacji", a tą będą dzielić już sami DIAS'i! Po trzecie - co znaczy "taki nawał pracy i odpowiedzialność"? Żadna służba, to nie przedszkole czy przechowalnia fujar. Idź w politykę, tam masz szansę na opieprzanie się, praktycznie bez odpowiedzialności.
Po pierwsze następna podwyżka tj.z modernizacji nie w tym, tylko w następnym roku i to pod warunkiem, że uchwała modernizacyjna w ogóle zostanie przyjęta. Póki co, więc ta podwyżka wcale nie jest pewna. Po drugie, o ile będzie, to sami dyrektorzy nic nie będą dzielić, no chyba,że zmieni się ustawa o związkach zawodowych.
To dlaczego w katowickiej Izbie wszystkie celnicze zz jakie tam są (3) chcą „równo brutto” natomiast wszystkie pozostałe (13) równo na zasadnicze? Bo dyrektor (celnik) tak chce?Nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "wytrawni", więc przyjmę znaczenie "doświadczeni", a jeśli o to chodzi, wydaje mi się (może tylko wydaje), iż w ich wypowiedziach znacząco przeważa właśnie takie stanowisko.
Masz chyba świadomość, że żaden inny "wpływ" z tego Forum na katowickich związkowców, po prostu jest niemożliwy. Niby tak, mogę tu napisać:
- JESTEM Z IZBY KATOWICKIEJ I GŁOSUJĘ ZA STANOWISKIEM - RÓWNO NA ZASADNICZE, ale kto to weźmie pod uwagę? Nie należę do negocjatorów, realnie więc nie mam tu nic do powiedzenia.
Zwróć uwagę, że Forum regionalne Izby katowickiej absolutnie "zdechło"! Nie teraz jest czas, by analizować DLACZEGO, należy jednak uwzględnić ten FAKT, odnośnie "mocy sprawczej" piszących na Forum użytkowników.
Z innej beczki - zastanawia mnie (bez wskazywania któregokolwiek związku), skąd w ogóle przedstawiciele "rozmawiający" z dyrektorami wzięli swoje stanowiska na temat podwyżek. "Rozmowy z członkami" w każdym z możliwych przypadków, są co najwyżej argumentem śmiesznym i nader wątpliwym. Nie słyszałem bowiem, by któryś ze związków rozpisał powszechną ankietę w tym względzie - bynajmniej w Izbie katowickiej. Wszystko więc musi się dziać na zasadzie zaufania przedstawicielom, co jako wartość niewymierna, ogranicza rzeczową dyskusję.
To dlaczego w katowickiej Izbie wszystkie celnicze zz jakie tam są (3) chcą ârówno bruttoâ natomiast wszystkie pozostałe (13) równo na zasadnicze? Bo dyrektor (celnik) tak chce?