PODWYŻKI 2008

uważam, że wiecej o 150 zeta na zola granicznego (zwłaszcza jak widać na tabelach z granicy wschodniej - baaardzo niedowartościowanego w stosunku choćby do średniej) to krok w dobrym kierunku

DH napisał:
uważam, że wiecej o 150 zeta na zola granicznego (zwłaszcza jak widać na tabelach z granicy wschodniej - baaardzo niedowartościowanego w stosunku choćby do średniej) to krok w dobrym kierunku
jak najbardziej, tylko niech to zrobią algorytmem opisanym przez mnie wczesniej. Nie urywac reszcie żeby zrobić "zrzute" na wschód. tylko niech kazdemu dadza to co obiecali + 150 na wschód extra (czyli założmy 650-700)

zgadzam się z dodatkiem na ganicznych ( choć wnikliwa analiza znajdzie też komórki które nie mają wcale lepiej więc ...) A swoją drogą już kiedyś była mowa o dodatkach tzw antykorupcyjych , podobno ze środków unijnych (mowa była o 500 zetków) ale czy to prawda była ? Może ktoś cos o tym napisać?

Z tabel wynika że dostaną je IC wewnętrzne z lotniskami. Czy tam jest taka ciężka praca ? WZP latający po bazarach nie dostanie 150 PLN, a celnicy z referatu granicznego pracujący w cieple, w super warunkach dostaną z automatu 150 PLN i to z naszych pieniędzy.

Widzę, że SSC chce jednak rozwiązać sprawę, chociaż po części naszym kosztem. Podał dane o zarobkach (mi szczena opadła, jakie są różnice) i widać, że naprawde chcieliby rozwiązać sprawę kominów, ale szkoda, że obcinając najmniejzarabiającym.

Ustalić średnią na danym stanowisku + 500, kominiarze niedostaną wiele, lub wcale. Obliczyć, czy z kasy która pozostanie wystarczy na dodatki graniczne i wsio OK.

żadnych pieniędzy do dyspozycji dyrektorom, urealnić te 20% stażowego (wg mnie to około 12-13%) więc od razu znajdzie się kasa na dodatki korpcyjne, a kasa, która pozostanie po kominiarzach przeznaczona powinna byc dla ludzi, którzy po otrzymaniu 500 zł nie mają jeszcze średniej +500 zł :)

PS zauważyliście, jakie są różnice w zarobkach zolli i cywili, średnio nawet róznica 1200 zł na etat nie korzyść kolegów z UKS

Prosta analiza:
Wg tabelki
Średnie uposażenie mkc wynosi 1884 zl
1884 zl + 302 zl = 2196 zl

Jako mkc po 5 latach (są mkc dłużej pracujący) pracy dostaję 1970 zl (po regulacji 2,3% w tym roku), czyli z tego wynika, że podwyżki dostanę:
2196 zł - 1970 zł = 226 zł.

Ideą podwyżek miało być podniesienie najniższych uposażeń. Mam wrażenie, że jako pracowanik z 5letnim stażem mam najniższe z uposażeń a dostanę 220 zł (miało być minimum 500).

Dla porównania dodam, że na wyższych stanowiskach średnie uposażenie jest dużo wyższe i dlatego tam dużo osób dostanie to 302 zł. Na wyższych stanowiskach są większe widełki. MKC wg tego algorytmu będą ewidentnie pokrzywdzeni.
I tak np. kontroler celny będzie miał równane wynagrodzenie do 2160 +300 = 2460. To też niewiele, ale więcej o 260 zł od MKC.
Coś chyba nie udał się algorytm?

PŁACE

Uważam, że powinno sie zmienić cały system płac, zwłaszcza w zakresie płac kadry kierowniczej. Zadajmy sobie pytanie skąd wzięły sie kominy. Poza grupą wazeliniarzy i "z dobrym nazwiskiem", głównymi beneficjentami wygórowanych (w stosunku do reszty) płac są byli dyrektorzy, naczelnicy itp..
Dlatego za pełnienie tych stanowisk, powinien przysługiwać dodatek służbowy. Wtedy po dymisji z obojętnie jakiego powodu, dodatek byłby zabierany i przyznawany nastepnemu pełniącemu funkcje kierowniczą. To byłoby uczciwe.
NO I OCZYWIśCIE KADENCYJNOść NA WYżSZYCH STANOWISKACH KIEROWNICZYCH.

A tak w ogóle to po co ta cała kadra kierownicza!
Niby jakaś odpowiedzialność, zaszczyty, niby większe pieniądze- bo i rotacja z awansami szybsza- ale po wyrzuceniu problem. Okazuje się (bez względu na to czy się było rok, czy też 10 lat), że się jest nieudacznikiem, nieukiem i głąbem kominowym oraz komuchem. Ścinać ich w dół. Pensja do aplikanta i jeszcze powinni dopłacić. Jak nie umrą na serce to jeszcze raz awansować i wyrzucić. Do skutku! Problem się wtedy rozwiąże.
Szczęście, że nie mam predyspozycji kierowniczych i nie jestem zasypywany propozycjami. Żal mi tylko tych moich byłych szefów (aktualnego nie żałuję) bo dobrzy ludzie byli.
Chociaż z tego co widzę w Olsztynie to już nawet nie ma chętnych do awansu na stanowiska kierownicze!
Ludzie mądrzeją!
Dlatego proponuję! Rotacja za karę!

Ten algorytm jest jednak niesprawiedliwy.
Ktos kto ma obecnie średnią na danym stanowisku - dostanie 302zl, ktos komu brakuje 500zl do sredniej TEZ DOSTANIE 302zl (oczywiscie chodzi tu o stanowiska wyzsze niz mkc).

w pierwotnej propozycji SSC miało właśnie tak być, że jeżeli komuś do stalonej kwoty (średnia+302) brakuje więcej niż 302, to dostaje tyle, żeby mieć tę kwotę. Niestety w komunikacjie to juz zaginęło.

Przeczytajcie oryginalne info od SSC. Siwy podawał juz link, sa także na corintii pod plikami pdf przy komunikacie. albo kliknij tutaj

Jak to jest, że w tej służbie ci co robią najwięcej zarabiają najmniej, a ci co mają nogi na stole dostają awanse??
Jak to jest, że ludzie z wyższym wykształceniem są gorzej traktowani od innych i zarabiają najmniej?? (często muszą spłacać kredyt za studia podczas gdy inni pracowali sobie i teraz mają dodatki stażowe, a my co druga kategoria?? Jak w "Dniu Świra" - pięć lat studiów, pięć lat cieżkiej pracy i nawet pięciu stów nie ma.
Jak to jest, że służba przygotowawcza trwa 3 lata?? Po co?? Ludzie w sł. przygotowawczej też maja rodziny a nawet kredytu nie mogą wziąść na mieszkanie, bo są niewiarygodni dla banku (raz, że umowy tylko na 3 lata a dwa, że wypłata to ściema i śmiech na sali?)
Kto mi odpowie jak to jest??? SSC?? Panie Sławku??

TO AKURAT JEST PROSTE JAK NIE MASZ PLECÓW I POPARCIA WŚRÓD KADRY PSEUDO KIEROWNICZEJ MOŻESZ ZAPIEPRZAĆ JAK WÓŁ A I TAK BEDZIESZ OSTATNI DO PODZIAŁU MARCHEWKI DLA PLEPSU TYLKO KIJ

Najgorzej wyjda na tym chyba mkc z 6-8 letnim stażem w porównaniu do mkc z 6 miesięcznym :-)))

Okaże sie że różnica w stażu-doświadczeniu na poziomie 8 lat nie różnicuje pensji.....
Są głosy ze w przypadku stazu do np3 lat nie powinno być pełnej puli podwyzki.... na podwyżkę trzeba popracować a tak świeżynki (bo trudno ich nazwać jeszcze młodymi) dostaną tyle co długo pracujący mkc..... to nie jest zdrowe....

niezdrowe to jest to że ktoś po 6 latach pracy jest nadal mkc. dlaczego słuzba przygotowawcza trwa tak długo? co do "obcinanych" podwyzek dla "świerzynek" to nie bede tego komentował... ciekawe jak można okroić coś co już jest obszarpane już i tak z pieć razy...

Zgadza się. Pełne podwyżki 302 zł dostanie jedynie MKC ledwo co przyjety i zarabiający mniej niż 1880. MKC ze stażem 6-8 letnim będzie zarabiał 2100 zł (tyle co nowoprzyjęci), często dostając 0 zł podwyżki. Czy o to chodziło w równaniu kominów? Kominy powinny być równane na wyższych stanowiskach, gdyż tam występują naprawdę duże różnice. MKC powinni dostać po równo i okolo 500.

chłopaki, moze czegoś nie rozumiem (pewnie tak jest) ale czy wy naprawde liczycie na to, że po tych "podwyzkach" nowoprzyjety mkc bedzie dostawał 2100?? mi sie wydaje ze 1250-1300 na 2100 to chyba nie skoczą tak odrazu...

Też tak mi się wydaje, że znowu opowiadają nam bajki. Jako MKC mam niecałe 1400 Netto, a teraz co?
+300-500 to niby obiecane
+ 150 dodatek graniczny
+ 25 zł też granicznego.

Najpierw nie dawali nic a teraz sypią kasą?

i kiedy w końcu je wypłacą? bo czas mija.

Ludzie kto wymyslił ten sposób dzielenia pieniędzy, kto na to się zgodził, to ma być równanie kominów przecież ci co zarabiaja najmniej powinni dostac najwiecej. Jak dziś przeglądałem te wszystkie tabele to sie okazało że jestem w kominie płacowym (jestem mkc i pracuje 7 lat - dwa awanse w stopniu) i żeby mnie zrównac do średniej to jeszcze powinni mi zabrać jakieś pięćdziesiąt złotych. Zarabiam najmniej w referacie, a teraz różnice będą jeszcze większe to jakaś żenada. Ale gdyby ktos dał mi łaskwie awans na kontrolera, który już dawno mo się należy to nie byłbym w kominie tylko w dole i dostałbym maxa. Ja się pytam czy to jest zdrowe.
Ja się pytam za co dyrektorzy dostaną po 4 stówy za to że namawiali w czasie strajku żeby przychodzić do pracy i pytam się dalej kto wpadł na genialny pomysł żeby przyznać im 20% pulę do swobodnego podziału. Przecież te 20% dostaną lizusy i dupowłazy. Zostaliśmy oszukani k..wa oszukani. A po co granica dostała 150 brutto więcej ( ja nie mówię że im się nie należy), po to żeby nie prowokować ich do strajku. Przecie wszyscy wiemy że jak granica nie zastrajkuje to wewnątrz kraju możemy protestować i rok i tak nikt tego niezauważy. Jedno ogromne gów...o. Wszyscy powinni dostać po równo żeby odczyli że protest nie poszedła na mrne, a kominy powinno się likwidować na przestrzeni lat i nie w zakresie stanowiska tylko całej struktury służby. Podwyżki aktualnie zaplanowane kominy te jeszcze pogłębią.

Ale nie żyjemy w socjaliźmie tyko w demokracji, a ta rządzi sie prawem "kiełbasy w górę i jebać frajerów". A tym frajerem jestem ja i inni mkc z podobnym stażem.

Ależ mam motywację do pracy jutro będę zapier...ał za czterech.

Dobranoc.

mkc7 dobrze prawi.
super szybkie awanse niektórych funkcjonariuszy zostaną ugruntowane wysoką podwyżką, nie będą mieć komina ...a powinni.
Czy 2 awanse w stanowisku na przestrzeni 2 lat mają powodować zaszeregowanie do grupy z dużą średnią.

Powinno byc założenie, ze np Inspektor z 5 letnim stażem - 300 ze średniej 4 letni staz -400 itd.

wtedy średnia była by OBIEKTYWNĄ ŚREDNIĄ skorelowana o znajomości!

Back
Do góry