PODWYŻKI 2008

JEDNO JEST PEWNE FORUM OŻYŁO ZACZYNA SIE HUCZEK NIECH SIE PANU KAPICY NIE ZDAJE ZE DALEJ MOŻNA NAMI POMIATAĆ A PRZYDUPASY ZE SPEC GRUP NIE ZAŁATWIĄ WSZYSTKIEGO

despero napisał:
Można wyłaczyć z podwyżek służbę przygotowawczą bez zdanych egzaminów zawodowych. Po zdaniu egzaminu dostawaliby tyle co reszta

a co gdy jest sie 2 rok na sluzbie przygotowawczej ??? to mniej jem?? dojezdzam za darmo??? studiowalem tak sobie...??????????czy czesto nie jest tak ze zapie... za tych co sa w sluzbie stalej bo jestem mlody....

POPIERAM Kotka! jak do akcji bylismy wszyscy i nikt nikogo nie pytał czy z przygotowawczej czy nie. a teraz jakieś kombinacje alpejskie??

podwyżki

Przecież jak ktoś czytał te tabele i opis do nich to z tego jasno wynika ile kto dostanie . Jeżeli podział będzie w/g tych kryteriów to ci co zarabiają najmniej dostaną najwięcej kosztem tych co mają wysokie pobory. Uważam że ten podział jest całkiem znośny. Trzeba trochę zadać sobie trud i poczytać , a nie zaraz wiązka. Jestem pełen optymizmu . Tylko nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie . Jeżeli wejdzie w życie nierozporządzenie odnośnie awansów tych co obligatoryjnie co 5 lat - to czy wzięli pod uwagę to że 70 % ludu dostanie awanse i przeskoczy do innej średniej. Trzeba o to jasno zapytać.

despero napisał:
Można wyłaczyć z podwyżek służbę przygotowawczą bez zdanych egzaminów zawodowych. Po zdaniu egzaminu dostawaliby tyle co reszta

Kolega chyba nie wie, że w służbie przygotowawczej nagina sie tak samo jak w służbie stałej - na odprawach , WPR. itd. itp. I nie plombownicą, tłuczkiem i z podpisem opiekuna tylko własnym.

a co gdy jest sie 2 rok na sluzbie przygotowawczej

To już chyba najwyszy czas by zdać egzamin.

W innych służbach tez tak jest, że na tak zwanej szkółce dostaje się mniej, a po jej ukończeniu następuje podwyższenie uposażenia.

nareszcie mądra i rozsądna wypowiedż, a reszta z was patrzy tylko przed własny nos, nic go nie obchodzi kolega obok, aby tylko "JA" reszta to śmiecie. Takim sposobem myślenia nigdy nie znajdziecie wspólnego języka, trudno to zmienić we własnej psychice , dopuki każdy inny będzie traktowany jako "następny do podziału", to daleko nie dojdziecie, zagryziecie się sami, jeśli widzicie tylko siebie to ja widzę bliski koniec tej służby.

Przecież jak ktoś czytał te tabele i opis do nich to z tego jasno wynika ile kto dostanie

Z tabeli i owszem wynikało, ale z tego komunikatu już niekoniecznie.

Sławomir Siwy napisał:
Panie Ministrze.
Dlaczego mamy dwie różniące się wersje:
Znikają w oficjalnym Komunikacie MF bardzo ważne kwestie propozycji podziału środków w ramach IC w ppkt. 2.2 znika zapis (średnia + 302,85zł), w pkt.2.3a znika zapis "lub więcej z puli dyrektora" .

To zasadnicze zmiany i bardzo niepokojące.

"To już chyba najwyszy czas by zdać egzamin."

Zdanie egzaminu nie wiąże sie z przeniesieniem do słuzby stałej. Trzy latka trzeba odbębnic, pomio wczesniej zaliczonych egzaminów. Swoją drogą tym pomysłem Despero podniosłeś ciśnienie "młodym" -chyba nie potrzebnie. Nie tędy droga aby dziellic sie na "młodych" i "starych".

badboy84 napisał:
nareszcie mądra i rozsądna wypowiedż, a reszta z was patrzy tylko przed własny nos, nic go nie obchodzi kolega obok, aby tylko "JA" reszta to śmiecie. Takim sposobem myślenia nigdy nie znajdziecie wspólnego języka, trudno to zmienić we własnej psychice , dopuki każdy inny będzie traktowany jako "następny do podziału", to daleko nie dojdziecie, zagryziecie się sami, jeśli widzicie tylko siebie to ja widzę bliski koniec tej służby.

JAKIEKOLWIEK podziały w naszej obecnej sytuacji nie wróżą nic dobrego. niestety nie każdy ma na tyle wyobraźni, a szkoda.

Zdanie egzaminu nie wiąże sie z przeniesieniem do słuzby stałej

Despero napisał tylko o tych ze służby przygotowawczej, którzy nie zdali egzaminu zawodowego. Podwyżka po egzaminie, a nie po przeniesieniu do służby stałej.

Z ortografii Zygfrydzie to egzaminu na 100 % nie zdasz :D Przed rozpoczęciem nauki języków obcych powtórz ojczystą mowę.

Szanowny Panie Jacku Kapica-Szefie Służby Celnej, proszę Pana, żeby Pan nie popełnił błędów swoich poprzedników. Ludzi na pierwszej linii nie da się oszukać, każdy z nas ma rodzinę, lub ma zamiar ją założyć, a jeśli jej nie posiada i jest singlem, to chce godnie żyć. Jeśli Premier Tusk obiecał podwyżki dla funkcjonariuszy celnych i pracowników, to niech je Pan ludziom przyzna. Jesteśmy mocno zmęczeni i zdesperowani, nie mamy nic do stracenia. Z niewolnika nie ma pracownika, tak dalej być nie może. Życzę Panu sukcesu, Celnicy kochają swoją pracę, chcą ją wykonywać z godnością i za godziwą pensję ,a Pana rola jako SSC to stworzenie prawdziwej Służby Celnej ze wszystkimi przywilejami służby mundurowej - emerytury mundurowe.

Zanim przystąpimy do komentowania propozycji MF, chciałbym zwrócić się do innych ZZ, których liczni przedstawiciele czytają nasze forum.
ZZ Celnicy PL wysłał do Was swoją koncepcję dot. podziału podwyżek(odrębną kwestią jest wysokość zaproponowanej przez MF kwoty).

Spotkajmy się, gdyż trzeba uzgodnić koniecznie wspólne stanowisko związków zawodowych, aby na kolejnym spotkaniu, za tydzień we wtorek, nie było rozbieżnych stanowisk prezentowanych przez różne organizacje związkowe, gdyż taki stan rzeczy może spowodować nie tylko opóźnienie wypłaty podwyżek, ale co gorsze może pozwolić na zupełną dowolność MF.

Dla dobra funkcjonariuszy i pracowników musimy zaprezentować jedno stanowisko, będące wspólną decyzją(kompromisem), w przeciwnym razie polegniemy.

Boję się jednak (i nie tylko ja) że ambicje niektórych działaczy związkowych wezmą górę i wyjdzie jak zwykle to znaczy jak w czasie protestu. Obym sie mylił. Panie Sławku jeżeli celnicy dostana godziwe podwyżki to na pewno poprą nowy zwiazek (są tak zniechęceni do ZZ ze muszą zobaczyć efekt działania). Wiem wiem nie można stac z boku trzeba sie włączyć ale na prawdę po tym co niektórzy celni przeszli od 2003 roku wcale sie im nie dziwię że wola być z boku.

despero napisał:
Z ortografii Zygfrydzie to egzaminu na 100 % nie zdasz :D Przed rozpoczęciem nauki języków obcych powtórz ojczystą mowę.
ja wiem, że Zygfryd ma lepsze przygotowanie w tym względzie niż średnio biorąc połowa z nas ... 8) nie rozumiem wiec twoich uwag - analizę proponuje zacząć od siebie... no chyba że te "egzaminy" tak ci w kość dały, że już nie masz siły do żadnej knigi zajrzeć. W takim razie tez potrzebujesz "młodych" żeby przynajmniej czytali i pisali za Ciebie. Jak by nie patrzył im nalezy sie taka sama podwyżka jak i Tobie Kolego.

Słusznie , podwyżki dla wszystkich ( no może dla dyrków nie , no bo za co?) likwidacja kominów jak najbardziej , ale obawiam się , że tyle naszego , że sobie tu popiszemy a kasy nie budjet. Ale jest nowa alternatywa - KANADA! :D :roll:

Back
Do góry