PODWYŻKI 2008

Sedzia napisał:
Najgorzej wyjda na tym chyba mkc z 6-8 letnim stażem w porównaniu do mkc z 6 miesięcznym :-)))

Okaże sie że różnica w stażu-doświadczeniu na poziomie 8 lat nie różnicuje pensji.....
Są głosy ze w przypadku stazu do np3 lat nie powinno być pełnej puli podwyzki.... na podwyżkę trzeba popracować a tak świeżynki (bo trudno ich nazwać jeszcze młodymi) dostaną tyle co długo pracujący mkc..... to nie jest zdrowe....

Dlaczego teraz słychać głosy , aby młodych pozbawić części podwyżek? Czy uważasz te 1300-1400 netto plus jakiś ochłap z tej podwyżki (tak sugerujesz) to wystarczająco dużo według Ciebie w ciągu 3 lat służby przygotowawczej ? Jak trwał protest, słychać było rady starszych kolegów: Młody bierz UŻ, bo walczysz o swoje i młody brał UŻ bo mu zadziałało na wyobraźnie. A teraz? Sugeruje się aby "świeżynki" odczekały na swoją podwyżkę. Wszyscy razem protestowaliśmy i należy nam się po równo! Aha dodam, że nie jestem "świeżynką"

Podwyżki powinny byc uzależnione od stanowiska - im wyższe tym mniejsza podwyżka. Bo tak naprawdę kase dostaje sie za awans w stanowisku, a nie w stopniu. Na h..j mi te gwiazdki jak dostaję za nie po 20 zł do ręki i z łaski wielkiej dostałem dwie przez 7 lat (ostatnią 1,5 roku temu). I co nawet nie mam szans żeby dostac teraz z urzedu awans, który ma się należeć co 5 lat. Wydymano mnie na całej linii i z podwyżkami i z awansami.

Młody bierz UŻ, bo walczysz o swoje i młody brał UŻ bo mu zadziałało na wyobraźnie

A młody swojego rozumu nie ma?? Jak stary powie bierz to młody bierze??
Nikt nie odbiera młodym ich podwyżek, tylko zasadnym wydaje się przesunięcie ich w czasie. Nie wydaje się byc uczciwym rozwiązanie gdy taką samą podwyżkę otrzymuje osoba z 7-mio letnim i 7-mio miesięcznym stażem.

Despero ma taką propozycję:
1) do służby przyjmować na stanowisko referenta
2) po zdaniu egzaminu awans na młodszego kontrolera celnego
3) po przejściu do służby stałej awans na kontrolera celnego

Widzę, że sami młodzi w dyskusji a co ma zrobić kontroler, który od stycznia ma 1923zł, a stażu ma 14 lat i czeka 7 lat na awans???
Nie ma co się ekscytować... Poczekamy, zobaczymy...

Zauważyłem pewną ciekawostke. myślę, ze to pomyłka. w plikach które zamiescił Sławomir siwy jest informacja, że w IC katowice pracuje 50 osób zakwalifikowanych jako graniczni czyli OC Pyrzowice no bo co innego. Z tego co wiem to pracuje tam około 25 osób. Niech mni ektoś poprawi jak się mylę. A jak nie to ską dtakie błędne dane? 50-25 = 25 x 150 = 3750 dodatek graniczny i juz dyrektor cośik urwał.

despero napisał:
Młody bierz UŻ, bo walczysz o swoje i młody brał UŻ bo mu zadziałało na wyobraźnie

Nikt nie odbiera młodym ich podwyżek, tylko zasadnym wydaje się przesunięcie ich w czasie. Nie wydaje się byc uczciwym rozwiązanie gdy taką samą podwyżkę otrzymuje osoba z 7-mio letnim i 7-mio miesięcznym stażem.

Zgadzam sie z argumentacja Despero - i uważam że jest to bardzo rozsadne podejście do tematu.Drogie Świeżynki my czekamy o wiele dłużej na poprawę sytuacji bytowej, często zostawiliśmy już w tej instytucji 10-15 lat życia i dopiero teraz zapaliła ię jakaś iskierka w dalekim tunelu ( bo o światełku nie ma co gadaC) :)

despero napisał:

Nie rozumiem dlaczego nie możesz zaakceptować podwyżek dla młodych? Pamiętaj, ze to dzięki również młodym akcja protestacyjana nabrała takiego rozmiaru. Duża ich cześć pracuje na wschodniej granicy i oni naprawdę w dużej mierze przyczynili się do nazwijmy to "sukcesu akcji protestacyjnej". A jeżeli pracuje 7 miesięcy i dostanie taka samą podwyżkę jak ten 7-letnim stażem to jego fart , że ztrudnił sie w odpowiednim momencie.

Ps. odnośnie twojej propozycji, że podwyżka dopiero po zdanym egzaminie - rezultat był by taki , że zdawalność przy pierwszym podejściu była by znikoma- aby odwlec podwyżkę maksymalnie w czasie.

zawiedziony celnik napisał:
Widzę, że sami młodzi w dyskusji a co ma zrobić kontroler, który od stycznia ma 1923zł, a stażu ma 14 lat i czeka 7 lat na awans???
Nie ma co się ekscytować... Poczekamy, zobaczymy...

Zawiedziony, jeżeli poprawię Ci chociaż odrobinę humorek na dzisiejszy wieczór, to nie jesteś jeszcze w tragicznej sytuacji :P - mnie właśnie stuknęło 15 latek pracy tutaj, jestem aż kc, ostatni awans miałam w 10 lat temu i zarabiam więcej o wysługę lat od Ciebie (łącznie mam przepracowane 21) :!: Nawet już przestało mnie to wkurzać a zaczęło teraz po prostu smieszyć :lol: Na diametralną poprawę sytuacji nas wszystkich mogę liczyć już tylko w momencie nastąpienia końca świata :P

Mam świadomość że jest nawet w moim najbliższym otoczeniu kilka osób, które mają jak ja albo podobnie.... Tylko, że ja mam dość i poważnie rozglądam się, jak wielu z nas za inną pracą... Sytuacja w jakiej się znaleźliśmy trąci myszką i powinniśmy zgodnie w większości położyć wymówienia dyrektorom na biurko i niech się sami martwią co dalej...

despero napisał:

Ty a może młody ma oddawać ci część swoich poborów??
Ja jako "młody" mam rodzinę,dzieci,studia, kredyt za studia.
Mam zdane egzaminy i ile jeszcze mam zap..dalać za innych żeby dostać podwyżke i godnie żyć. Dodam że niejednokrotnie wiem więcej niż ludzie z 15 letnim stażem i co mam dziadować bo jestem "młody"???
Normalnie qrwa!!!

ALKOR niedenerwój się. Myśle, że przedmówcom chodziło o to, żeby nie doszło do kolejnego paradoksu. Logiczne jest chyba, że mkc z wieloletnim stażem powinien zarabiać wiecej od mkc z po kilku miesiacach. I nie chodzi mi o to, żeby młodym obcinać, bo nie ma z czego, tylko, żeby docenić doświadczonych coli i nadrobic ich zaległości w podwyżkach. Często jest tak, że ktoś pracuje wiele lat, przyjął sie z określona stawką, omijaly go podwyzki. Rynek pracy sie zmienił i nowo przyjęci maja takie same stawki jak starzy, a zdarza sie że i wyższe. Czy to jest OK? Wiedzę od niektórych "starych" masz może większą, ale tylko od niektórych, a w naszym fachu ważne jest tez doświadczenie

Poczytałem te tabelki i co widzę wschodnie izby jak były najgorsza (pod względem wynagrodzeń oczywiście)tak są dalej -chyba miało być inaczej. No ale nikt przecież nie powiedział że będzie sprawiedliwie.

ALKOR, a jak Ty możesz oddać mi swoje pobory?. Przecięż nikt Ci ich nie zabiera. Z tego co piszesz wynika, iż chcesz zwiększyć swoje kosztem tych co przepracowali naście lat.

Słuchajcie "stare" zolle tak naprawdę to nic wam się nie należy. Zaszargaliście opinie "zolla" do tego stopnia, że prawie nikt nie popiera naszych żądań. Przypomnijcie sobie, ile "dorabialiście" kilka lat temu. Wtedy nikt nie upominał się o podwyżki. Do Urzędu można było wiecie jak się dostać. Większość ze stażem 10-15 lat ledwo zawodówki ukończyła. Żenada!!!!! Największe podwyżki dla młodych!!!!!!!!!! Oni zaprowadzają porządek w tym burdelu!!!!!!!!!!!!!!!

wydaje sie , ze MF powinien inwestowac szczegolnie w mlodych (oczywiscie tych, którzy sa w sluzbie stalej) oni sa przyszloscia tego zawodu, ludzie ze stazem kilkunastoletnim wypalili sie , ich interesuje jedynie szybsza emerytura i 100% platne chorobowe

Młodym stażem ludziom wydaje się, że im się należy wszystko od zaraz, na już i ta zasada panuje na każdym podwórku.
Macie cały casz pretensje do "starych", zgodnie z tym co napisał nnnn "...Słuchajcie "stare" zolle tak naprawdę to nic wam się nie należy. Zaszargaliście opinie "zolla" do tego stopnia, że prawie nikt nie popiera naszych żądań. Przypomnijcie sobie, ile "dorabialiście" kilka lat temu. Wtedy nikt nie upominał się o podwyżki. Do Urzędu można było wiecie jak się dostać. Większość ze stażem 10-15 lat ledwo zawodówki ukończyła. Żenada!!!!! Największe podwyżki dla młodych!!!!!!!!!! Oni zaprowadzają porządek w tym burdelu!!!!!!!!!!!!!!! ..." Wskaż forumowiczu nnnn zolli tylko po zawodówce, albo przemyśl co piszesz i mie przekłamuj rzeczywistego stanu rzeczy :evil:
Jeżeli chodzi o Twoje wywody w kwestii "dorabiania" to możesz ją przyszyć większości uprawianych zawodów.Niestety w każdej branży zdażaja się czarne owce ale to nie oznacza, że wszystkich nalezy mierzyć jedną miara.
Ci z nas co przyjmowali sie 10-15 lat temu do pracy wiazała, podobnie jak teraz Ty młody człowieku, z tym zawodem ogromne nadzieje, a i zarobki wtedy były relatywnie wyższe w porównaniu z innymi branżami, więc był to jakiś dodatkowy bodziec.
A Ciebie co przyciągnęło w nasze szeregi? Bo chyba nie ogromne zarobki :lol: Zatem jak to się mówi "widziały gały co brały"
Mam nadzieję, że nie doczekasz czasów kiedy historia zatoczy koło i Ty znajdziesz się po stronie tych dłużej pracujących - chociaż chciałabym za ileś lat usłyszec, poczytać jak zmienia się Twój punkt widzenia z perspektywy nabytego doświadczenia

"Słuchajcie "stare" zolle tak naprawdę to nic wam się nie należy. Zaszargaliście opinie "zolla" do tego stopnia, że prawie nikt nie popiera naszych żądań. Przypomnijcie sobie, ile "dorabialiście" kilka lat temu. Wtedy nikt nie upominał się o podwyżki. Do Urzędu można było wiecie jak się dostać. Większość ze stażem 10-15 lat ledwo zawodówki ukończyła. Żenada!!!!! Największe podwyżki dla młodych!!!!!!!!!! Oni zaprowadzają porządek w tym burdelu!!!!!!!!!!!!!!!"

OJ "nnnn".....! :shock: musisz sie jeszcze wiele nauczyć...!przede wszystkim myslenia, bo to co piszesz jest przerażająco głupie!!!!!!!!! :shock: zastanowiłeś sie choć chwilkę, że "nauka" w SC polega nie tylko na czytaniu przepisów, ale również wcielaniu ich w życie i pracowaniu wg. ich interpretacji, co czasami bywa różnie.Więc majwięcej doświadczenia możesz chyba zyskać dzięki pomocy tych , jak ich nazwałeś "starych zolli"...!!!!!!! Nie wiem dlaczego jest w tobie tyle niechęci do starszej kadry, a czy teraz nie przyjmuje się młodych po znajomości, a czy teraz "młodzież nie szarga dobrego imienia SC"???????????? jest wiele takich przypadków, więc bądź obiektywny i nie obrażaj nas, Twoich "kolegów", którzy moze niejednokrotnie mogą Ci pomóc w sprawach zawodowych!!!!!!!!!! Bo odrobina szacunku im sie należy, bo nie dość , że pracują za siebie, to muszą pilnować "oseski", które nabierają "celnego szlifu", pod czujnym okiem tego "starucha"!!!!!!!!!!!!!!

tez jestem "świeżynka" (6 miesiecy) i szczerze to mało mnie interesuje, że są w służbie mkc z 4 albo 8 letnim stażem. To jest chore, a chorej rzecywistości nie powinno traktowac się jako normy! już dawno powinniście dostać awanse! to nie wina młodych, że stary system szwankuje. Ja też mam rodzine jak inni. Podwyżki cen dotkna nas w takim samym stopniu: z 6 miesiecznym czy 6 letnim stażem. Dlaczego niby my znowu mamy biadolic za piec lat naszym "świerzynkom" że my nie dostawaliśmy wczesniej podwyzek? czas skończyć z takim myśleniem!
Czytajac wszystkie wpisy, dochodzę do takiego wniosku, że WSZYSCY maja po trochu racji.
Napewno stary i nowy pracownik nie powinien dostawac tyle samo ... i nie dostaje, jest "stażowe".
Napewno każdemu mkc powinni podniesć stopien w momencie zdania egzaminów (wkońcu jakas z tego korzyść powinna być).
Napewno w słowie "łapówkarz" udział mają NIEKTóRZY starzy celnicy (niekoniecznie piszący na tym forum) którzy jeszcze kilka lat temu "dorabiali". Siłą rzeczy "młodzi" nie byli w stanie to robic gdyż poprostu jeszcze ich nei było w SC. Przykre, ale prawdziwe.

Im szybciej pogodzimy sie z tymi faktami, tym łatwiej bedzie nam WSZYSTKIM ze sobą rozmawić, a nie tylko wyzywać od "świerzynek" albo od "łapowników". Jeżeli sami nie potrafimy dogadać się i uszanować, to nie oczekujmy tego od kogoś z zewnątrz.

Back
Do góry