PODWYŻKI 2008

rzeczywiście, sedno w kwocie uszczuplanej przez dyrektorów za przyzwoleniem Warszawki. Obawiam się, że temat ten jest i będzie poza dyskusją. Interesuje mnie , w nawiązaniu do oświadczenia związkowego po ostatnim ( roboczym) spotkaniu z SSC , czy wyjaśniono wątek podwójnego odjęcia części pieniędzy ? Czy coś mi umknęło?

Właśnie trwają rozmowy na temat sprawy dużo ważniejszej, tzn. reformy SC.
SSC zakomunikował, że nie ma zgody na emerytury mundurowe. Zastnówmy się prosze nad tym jak wyegzekwować te kwestie, a nie jak podzielić te 404 zł.
W sprawie podziału sprawa jest tak banalna, że szkoda mi i już czasu aby o tym w ogóle pisać.

Powiedzmy sobie tak. Tam gdzie rozdane zostanie wg. algorytmu będzie całą rzesza niezadowolonych, a tam gdzie po równo chyba jeszcze więcej, na co nawiasem mówiąc wskazują sondaże przeprowadzone wśród załogi(u nas była ankieta, którą przeprowadził Dyrektor i wyszło dokładnie pół na pół)

Aby bez sensu nie kontynuować już tego tematu zaproponowaliśmy w jednej z IC takie rozwiazanie, aby po otrzymaniu podwyżki zrobic referendum.
Jeżeli okaże się, że większość z Was jest niezadowolona z podziału to w kolejnym roku, czyli już za około 10 miesięcy można dokonać podzialu "na odwrót", czyli tam gdzie było po równo zrobić za rok wg. algorytmu , a tam gdzie był algorytm zrobić za rok po równo.

Nie dyskutujmy juz na ten temat, bo to naprawdę jest w chwili obecnej już mało istotne, poza tym są sprawy ważniejsze, mianowicie ta sprawa, o której wspomniałem na wstępnie niniejszego postu

Ostatnia edycja:
Nie chcę nikogo martwić, ale emerytury mundurowe to raczej beznadziejna sprawa, gdyż polityka rządu zmierza do ograniczania tego przywileju nawet tym którzy go obecnia mają (chyba nawet też w policji). W każdym razie SSC tu chyba nic nie pomoże, podobne trudności i wyraźny sprzeciw ma też np. Straż Miejska.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Co jest grane z tymi podwyżkami? Podobno wszędzie tzn. we wszystkich izbach maja być takie same- ponieważ między izbami sa różnice- w jednych algorytm w innych po równo- kasy w kwietniu na koncie nie będzie. Ktoś z ZZ to skomentuje?

a mnie zastanawia to

od 500 odejmuje się 3% (nagroda) oraz dodatek stażowy. mi w tym roku przypada te 5% (5 lat pracy). to jest jakieś 100zł brutto. czyli zamiast podwyżki czterystakilkadziesiąt zł plus te 100 z dodatku dostanę tylko te czterysta ileśtam? tak zrozumiałem pismo dyrektora. czyli zrobiono mnie w bambuko na te 5%?

od 500 odejmuje się 3% (nagroda) oraz dodatek stażowy. mi w tym roku przypada te 5% (5 lat pracy). to jest jakieś 100zł brutto. czyli zamiast podwyżki czterystakilkadziesiąt zł plus te 100 z dodatku dostanę tylko te czterysta ileśtam? tak zrozumiałem pismo dyrektora. czyli zrobiono mnie w bambuko na te 5%?

ciesz się, że tylko tyle.....- co mają powiedzieć inni????
za parę lat od pensji zasadniczej (czyli tej większej) będzie "młodzieży" liczona wysługa. Jeszcze trochę, to pensja zasadnicza będzie się niewiele różniła od tej, którą mają starsi pracownicy (bo im (nam) odcinają wysługę):mad:

Obiecane podwyżki

".....Celnicy dostaną po 500 zł podwyżki na etat w I dekadzie kwietnia - poinformował w czwartek wiceminister finansów, szef Służby Celnej Jacek Kapica...."PAP

Coś nie wierzę!No chyba,że w I dekadzie kwietnia 2009 roku

propozycja

Proponuję aby przeanalizować zwroty środków pieniężnych do MF z poszczególnych izb celnych.Tych zwotow byłych, jak i które nastąpią.Podobno dyrektorzy sobie zarabiaja na nagrody dużymi transzami przesyłanymi do ministerstwa , niby ze środków niewykorzystanych.a zwykły fc nie ma czym karnetu zszyć , brak spinek ,segregatorów itp. podejrzewam , że po tych przydziałach podwyżek też przesłane zostana zwroty z oszczędności na nas. A przecież to co się zaoszczędzi mozna przeznaczyć na dodatkowe podwyżki najmniej zarabiajacym. No więc weż się pan w garść Sławek i do boju. Z tym chorym zwyczajem należy skończyć. Jest wiele spraw niezałatwionych. Zakupy mydła najgorszego , aby pisało luxia! można kupić cos nie alergicznego itp. To wszystko jest nadzwyczajne. Ale jeśli szefostwo w taki sposób zarabia na nagrody to i waś nic nie wskurasz. Zwłaszcza w Opolu.

Majki

Nie zrobiono Cię w "bambuko". Taką sytuację zawdzięczasz niektórym "działaczom" związkowym, którzy uznali, że dostając 500 minus pochodne dostajemy i tak "dużo".
I nie zgodzę się ze Sławkiem Siwym, że to mało istotne itd.
Oznacza to de facto podwyżkę mniejszą o ponad średnio 100 pln. Nie wiem czy dla przeciętnego funkcjonariusza, który od dawna nie dostał zwiększenia uposażenia nawet o 50 zł, taka kwota co do zasady nie warta jest "aby dalej o tym pisać".
O tyle masz Sławek racje, że obecnie już nie ma to zbytnio sensu bo szansa przepadła.
Przy tym wszystkie sondaże, które ja znam wskazują na około 80/20 procent za równym podziałem.(Naturalnie nie prowadzone przez dyrekcje). To naturalnie moja ocena ale nie pisałbym jak Ty, że tam gdzie podzieli się równo będzie więcej niezadowolonych. Ja mniemam, że odwrotnie: tam gdzie różnice będą nawet rzędu 50 zł powstaną niesnaski komu sie należało, komu nie itd- czas pokaże jednak jak to będzie faktycznie.

Koledzy, o czym my w ogóle gadamy?

Koledzy, o czym my tu rozmawiamy? O 500-ciustet zł? :)

Prezes państwowej agencji potrzebuje telefonu za 5 tys.? Modny telefon Prada za 4,8 tys. zł, wytworny skórzany fotel za 3,8 tys. zł oraz zestaw samochodowej nawigacji satelitarnej za 1,5 tys. zł. Takich zakupów zażyczył sobie nowy prezes Agencji Rynku Rolnego - informuje "Newsweek". Według informacji "Newsweeka" na biurko premiera Donalda Tuska trafił właśnie kilkunastostronnicowy opis działalności Bogdana Twarowskiego, szefa Agencji Rynku Rolnego. Jak Twarowski trafił do ARR? Jest dobrym znajomym Andrzeja Śmietanki, wpływowego działacza PSL, aktywnego na styku biznesu i polityki. A sama Agencja jest bastionem ludowców. Pismo do premiera to nie anonim. Podpisał się pod nim jeden z dyrektorów Agencji w imieniu kadry kierowniczej. Jak zaznacza "Newsweek", sporo miejsca w piśmie zajmuje opis bizantyjskiego stylu bycia prezesa. Oprócz Prady, Twarowski zażądał zakupu dwóch innych telefonów, a także m.in. telewizora LCD, dwóch monitorów komputerowych, wieży hi-fi, reprodukcji dwóch obrazów oraz teczki skórzanej Wittchen, model Arizona. (zel)

Nie celniku nic nie jest mnie w stanie zdziwić tym bardziej że w pewnej izbie przygotowując się pod przetarg na telefony komórkowe jeden z zarządzających / fachowiec od wszystkiego / zażyczył sobie by była pewna pula super fonów z różnymi gadżetami , tak dla szpanu , tak dla pokazu w małej miejscowości , miasteczku na meczu. Zgadnijcie która to izba ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Arturo. Coś ściemniasz.
Zwracałem jako pierwszy uwagę na to, że powinno być 500zł bez pochodnych - vide nasze pisma.

W naszej IC dyrekcja zrobiła ankietę i wyszło pół na pół. Połowa chce po równo połowa algorytmu i to algorytmu SSC, który przecież był nie do przyjęcia ze względu na pulę dyrektorską i różne inne manipulacje/żąglerki liczbami tudzież inne historie typu "lub czasopisma" -- vide pisma ZZ Celnicy PL.

wszystko o podwyżkach

wszystko o naszych podwyżkach znajdziecie tu: http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/57EF25C10642F4ABC1257424002ACFD2/$file/0044506.pdf
mam kilka uwag:
- w moim referacie nikt nie ma stażu pracy uprawniającego do 20% dodatku "stażowego"
- jeżeli SSC zdaje sobie sprawę że pracownicy cywilni zarabiają dużo więcej od funkcjonariuszy (średnio wyliczył że 500zł) a i tek dostana dodatkową podwyżkę (słynna likwidacja śroeda specjalnego jeżeli się nie mylę) to może od tego nalezy zacząć w ramach likwidacji kominów.

http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/57EF25C10642F4ABC1257424002ACFD2?OpenDocument

Szef Słuzby Celnej napisał:
Aby przybliżyć państwu porównanie wynagrodzeń między Służbą Celną a Strażą Graniczną na poszczególnych stanowiskach, informuję, że średnie wynagrodzenie na stanowisku młodszego kontrolera celnego, drugim od dołu stanowisku w hierarchii, jest 2691 złotych. Na stanowisku strażnika granicznego, kontrolera, drugim w hierarchii od dołu, jest to kwota 2568 złotych, już po podwyżce tegorocznej w Straży Granicznej. W związku z czym młodszy kontroler celny ma wyższe wynagrodzenie niż strażnik graniczny. Na stanowisku starszego strażnika granicznego, kontrolera, jest kwota 3330,33 złotych, na stanowisku starszego kontrolera celnego jest kwota 3403 złotych. W związku z czym również wyższa niż w Straży Granicznej.

U nas kontrolerzy celni z 10 letnim stażem tyle nie mają (przed podwyżką oczywiście)
Dobrze, że te scenogramy sa ogólnie odstepne, bo odczytac można intencje.

Szef Służby Celnej napisał:
Po pierwsze, ustawa budżetowa na rok 2008 przewiduje podwyżki na etat w wysokości 244,45 złotych. Na etat w Służbie Celnej zarówno Cywilnej, jak i Celnej. Dodatkowe środki z rezerwy nr 60 na podwyżki w administracji zostały wyasygnowane w kwocie 254,55 złotych na etat, co daje kwotę na etat 500 złotych. W sumie przeznaczonych zostanie na podwyżki 500 złotych na etat plus od tego nagrody jubileuszowe i odprawy – 50 mln 235 tys. złotych plus pochodne, co daje kwotę w sumie 60 mln 49 tys. złotych.

Ostatnia edycja:
http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/0/57EF25C10642F4ABC1257424002ACFD2?OpenDocument

U nas kontrolerzy celni z 10 letnim stażem tyle nie mają (przed podwyżką oczywiście)
Dobrze, że te scenogramy sa ogólnie odstepne, bo odczytac można intencje.
A nie Powiedział SSC, że w Straży granicznej nie placi sie zusu, wię nawet przyjmując te wyssane z palca dane, to dla mkc 2691 brutto to 1883 netto, a dla SG 2568 brutto to 2080 netto, czyli o 200 zł więcej netto dla straznika. Czy SSC tego nie wie, czy nie chce wiedzieć?

[/SIZE]
Zaś u nas (Białystok) większość mkc ma poniżej 2000 brutto. Zatkało?:confused:

A nie Powiedział SSC, że w Straży granicznej nie placi sie zusu, wię nawet przyjmując te wyssane z palca dane, to dla mkc 2691 brutto to 1883 netto, a dla SG 2568 brutto to 2080 netto, czyli o 200 zł więcej netto dla straznika. Czy SSC tego nie wie, czy nie chce wiedzieć?

[/SIZE]

Malo tego, kolega z licealnej klasy pracujący w SG na stanowisku kontrolera przechodzi w tym roku na emeryturę i będzie miał kwotę zbliżoną do mojej pensji, po podwyżce.

w IC biała obiecali, podpisali PODALI DO PUBLICZNEJ WIDOMOŚCI(Strona izby) ze dostaniemy po 485 (w tym nasze stazowe).....ale krąża pogłoski iz kierownictwo chce sie wycofac z tego porozumienia czy cos wiecie????

Back
Do góry