PODWYŻKI 2008

400zł na etat w IC Gdynia oznacza, że duża część środków z 20% wysługi została ukryta do swobodnej dyspozycji Dyrektora lub zostanie odprowadzona z powrotem do MF.

Jak już pisałem MF przetrzymał środki do końca miesiąca(u nas np. jest już wypłata za marzec bez podwyżek). Nie wiem po co to zrobiono, jedyne co mi przychodzi do głowy to to, żeby wypłacić podwyżlki dopiero wraz z wypłatą kwietniową(przypomnę, ze MF przetrzymywał środki b. długo a jednym z dowodów na powyższe jest to, że po spotkaniu z ZZ w dniu 11.03. do kolejnego spotkania z Dyrektorami doszło dopiero za tydzień).
Pismo do ZZ Dyrektorzy wystosowali wraz z wypłatą za marzec.

Jak to jest?Dyrektorzy i związki zawodowe potępiali "oddolny protest" ,stali sobie z boku i patrzyli co się stanie! A teraz to oni mają najwięcej do powiedzenia i dzielenia ! Dalej nas olewają i nasze zdanie?

"Jak już pisałem MF przetrzymał środki do końca miesiąca(u nas np. jest już wypłata za marzec bez podwyżek). Nie wiem po co to zrobiono, jedyne co mi przychodzi do głowy to to, żeby wypłacić podwyżlki dopiero wraz z wypłatą kwietniową..."

no, OK, Panie Slawku czy sa podstawy by domagac sie odsetek w zwiazku z opoznieniem? Czy zwiazek ma zamiar o nie wystapic? pozdrawiam

Co to jest etat kalkulacyjny????
Jak przyszła kasa na etat po 500 to powinna BYC ZABEZPIECZONA na wakaty. Celnicy maja zrobic zrzute, żeby nowo zatrudnionym pensje podnieść??? Co za idiotyzm! Może 500 na etat ale dyrektorski i podzielic te 500 x 80 ma 16 tys funkcjonariuszy?
Gdzie wy ludzie do szkoły na matematykę chodziliście???
Po 500 ale zrzuta na wakaty... 3% i nagle 20 % kwoty ucieka!!!! Boże studnie bez dna mniej pochłaniaja!!!!!
Mało logiczne to pismo!
Czy SDyrektor przedstawił SZCZEGÓŁOWE wyliczenia jak doszedł do wyniku 400 przy średniej 500?

Ostatecznie dochodzimy do wniosku że wysokośc podwyzki jest uzalezniona od wakatów! Czym więcej wakatów czyli pozostali wykonywali np 120% normy tym mniej dostana. No to k.... pięknie. Morał taki że w SC nie warto się starać!

W każdej Izbie są tak kreatywni specjaliści od wyliczeń co potrafia dużo kasy rozdać "po cichu"? Bedą chyba w tym roku znowu nagrody specjalne po 10.000...

Niby fajnie że wreszcie cos mamy dostac, ale dlaczego tyle zamieszania jest wkoło tego i na każdym kroku MF stara sie cos urwać????????????????????????????????????????????????????

dla czego tak długo?

dla czego tak długo?
20 000 000 x 5%(odsetki z konta) =, : 365 dni, x dni przetrzymane ( powiedzmy 31)
= ok. 85000pln. Proste?

W razie jakichś uszczypliwości to to jest zart.
icon12.gif

Jak to jest?Dyrektorzy i związki zawodowe potępiali "oddolny protest" ,stali sobie z boku i patrzyli co się stanie! A teraz to oni mają najwięcej do powiedzenia i dzielenia ! Dalej nas olewają i nasze zdanie?

No i jak tu sie nie wku..... Gdy ja protestowałem "inni" pacyfikowali to oddolne dzieło. Potem podczepiły się do tego ZZ A teraz "oni" dzielą to co my wywalczyliśmy. I żeby było śmieszniej dzielą tak aby dać najwięcej dla siebie. No normalnie krew jasna mnie zalewa :mad::mad::mad::mad:

A oto treść tegoż pisma
[FONT=&quot]Przesyłam do PP. Naczelników Urzędów Celnych i Kierowników komórek organizacyjnych Izby Celnej z prośbą o przekazanie do wiadomości wszystkich funkcjonariuszy i pracowników Izby Celnej w Gdyni oraz podległych Urzędów Celnych - informację o kwocie podwyżek. [/FONT][FONT=&quot]Izba Celna w Gdyni otrzymała środki finansowe w kwocie 6.918.000,00 zł na realizację w roku 2008 dodatkowych podwyżek uposażeń i wynagrodzeń w Służbie Celnej (wg średniej kwoty 500,00 zł na etat kalkulacyjny). [/FONT][FONT=&quot]Ze średniej kwoty 500,00 zł na jeden etat kalkulacyjny zobowiązany jestem zabezpieczyć naliczenie 3% odpisu na fundusz nagród za szczególne osiągnięcia w pracy/służbie oraz finansowanie dodatków za długoletnią pracę/służbę (w tym ich wzrost). Należy również uwzględnić podwyższenie kwot zabezpieczanych na występujące wakaty. [/FONT][FONT=&quot]Skalkulowana w ten sposób średnia kwota podwyżki na etat kalkulacyjny w Izbie Celnej w Gdyni stanowi ok. 400,00 zł brutto. Stanowi ona propozycję Dyrektora Izby Celnej w Gdyni w stosunku do wszystkich stanowisk. [/FONT][FONT=&quot]W dniu 25.03.br propozycja takiego podziału przyznanych środków będzie przedmiotem spotkania konsultacyjnego Dyrektora IC z przedstawicielami działających przy Izbie Celnej w Gdyni organizacji związkowych. [/FONT][FONT=&quot]Wyrażam nadzieję, iż przyznane środki znajdą się w dyspozycji funkcjonariuszy i pracowników tak szybko jak to jest tylko możliwe.[/FONT]
[FONT=&quot]No z tymi wakatami to przeginka[/FONT]

NIE BARDZO ROZUMIEM,... PRZECIEŻ KWOTA PODWYŻKI JEST NA ETAT (OBSADZONY, CZY NIE OBSADZONY ....), DLACZEGO KTOŚ TZN. DYREKCJA OBCINA NASZE UPOSAŻENIE ARGUMENTUJĄC TO "WYSTĘPUJĄCYMI WAKATAMI" ???, NA KTÓRE OTRZYMANO PIENIĄDZE!!!!!

Ostatnia edycja:
I o to chodzi, żeby ciemny naród wiedział jak najmniej.
A w Gdyni związki zawodowe wyraziły swój sprzeciw wobec owych 400 złotych średnio na etat.....więc kasy dłuuuuuuugo nie zobaczymy. Ani złotówki.

Akurat to , że wyraziły sprzeciw dobrze o nich świadczy ( moim zdaniem) , miało być 500 i to już po "targach" . Zaczynacie sprawiać wrażenie , że jak daliby Wam 150 już to byłoby super. Nie obniżajmy poprzeczki. Fakt , kasa już dawno powinna być na naszych kontach (pokrywając debety :)) , ale nie zadowalajmy się ochłapami z pańskiego stołu. Bo tak to zaczyna wyglądać.

Masz calkowita racje eresenowiec.Tutaj w Gdyni wreszcie zwiazki troche zaczynaja myslec glowa a nie brzuchem , jak niektorzy forumowicze -kasa,kaska itp.
Kiedys p.kierownik RSNP UC w Gdyni( uksowiec) latal po referacie oburzony, ze jest to zglola niesprawiedliwe aby celnicy mieli dostac po 500 zl, a "oni" polowe z tego...Zapamnial jak sie wyraza o funkcjonariuszach celnych i jak ich traktuje.Nie dodal tylko,ze jego polowica po kilkukrotnym nieudanym podejsciu do pracy w SC- jako f.c., wreszcie sie zalapala do SC.

No to wie ktoś w końcu co to jest ten etat kalkulacyjny?
zeby sie potem nie okazało ze 500 brutto podziela na 16000 FC- bo taka jest natura etatu kalkulacyjnego!

Nie możemy zgodzic sie na mniej niz 500zł ( dla przypomnienie w czasie protestu postulowaliśmy o 1500 zł a p.Premier- obiecał 500zł) Nie można sie teraz zgadzać na żadne obcinanie z tych 500zł - Premier powiedział 500zł i powinnobyc 500zł więcej na pasku (szkoda że brutto)

W I dekadzie kwietnia
pap.gif

Celnicy dostaną po 500 zł podwyżki na etat w I dekadzie kwietnia - poinformował w czwartek wiceminister finansów, szef Służby Celnej Jacek Kapica.

W czwartek kwestię podwyżek dla celników omawiały sejmowe komisje finansów i administracji.

Rząd obiecał celnikom po 500 zł podwyżki brutto na etat podczas styczniowego protestu. Szef Służby Celnej zaproponował później, by przy okazji podwyżek wyrównać tzw. kominy płacowe, czyli różnice w zarobkach celników zatrudnionych na podobnych stanowiskach, wykonujących podobne zadania i mających podobny staż pracy. Chodzi o to, by celnicy zarabiający mniej, dostali większe podwyżki. Według Kapicy, różnice w zarobkach celników pracujących na podobnych stanowiskach sięgają nawet do 1 tys. zł.

Kapica proponował też, by większe podwyżki otrzymali też funkcjonariusze pracujący na przejściach granicznych.

Jednak związki zawodowe służby celnej domagały się równego podziału podwyżek, czyli po 500 zł na etat. Ich zdaniem, problem tzw. kominów płacowych powinien być rozwiązany przy okazji prac nad projektem tzw. ustawy modernizacyjnej. Prace nad projektem mają się rozpocząć 31 marca.

"Odpowiedziałem na oczekiwania związków zawodowych, aby kwoty podwyżek były dzielone w części równej. Natomiast wskazałem dyrektorom izb celnych konieczność uzgodnienia tego z zakładowymi organizacjami związkowymi" - powiedział Kapica podczas posiedzenia komisji.

"Dla mnie jest ważne w tej chwili jedno - atmosfera spokoju i współpracy" - dodał.
Według niego, planowana kwota 500 zł podwyżek na etat musi zostać pomniejszona o odpisy: 3 proc. na fundusz nagród i 20 proc. na dodatek za wysługę lat. Dodał, że środki, o które zostanie pomniejszona kwota podwyżek, i tak trafią do funkcjonariuszy.
PAP

http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=1621
I wszystko jasne!Nie tak miało być!

no właśnie, wszystko jasne 500 brutto - 20%- 3% - podatek = -500.
jak dostanę 100 zł to wyślę je panu premierowi i pokażę jak wygląda banknot 500 złotowy. i niech jemu tak wypłacą następne wynagrodzenie. Za każde 500 tylko 100

Klaudia-łacznie od kwoty brutto trzeba odjac 33-34%,
osoby z dluzszym stazem pracy beda pokrzywdzone, skoro w kwote podwyzki wliczona jest wysluga - natomiast osoby z krotkim stazem ,im pensja bedzie co roku rosla:rolleyes:

Back
Do góry