PODWYŻKI 2008

czytając wypwoeidzi na tym forum przez ostatni miesiac doszedłem do podobnych wniosków co Zygfryd. Po drugie bilans tej "akcji protestacyjnej" jest taki:
- w proteście brali udział wszyscy, przy znacznym uprzykrzaniu ze strony "góry"
- po protescie najwiecej dostana ci co najmniej ryzykowali (właściwie czasem pacyfikowali/"chodzili na zamianay za tych młodych co strajkują" (powtarzam opinie jednego z fc co 25 poszedł na taka właśnie "podmiane") ci zaś co brali czynny udział w pretescie dzieleni sa na "młodych", "starych", garbatych, prostych i jeszcze innych...!
żenujące !!! WSZYSTKIE zwiazki powinny zapomniec o tym by ktokolwiek podpisał im nową deklarację! (no chyba że ci którzy najwiecej "zarobią" na podwyżkach....)

Panie Sławomirze,znaczy się że,rząd poprzez nasze "dowództwo"..ministerstwo(brak wytycznych)..dyrekcje(dowolność wytycznych)..znów przedłużają wypłatę podwyżek lub może w ogóle nie zamierzają ich wypłacić? Co w związku z tym proponują związki?znów rozmowy?Miało być, że do końca marca wszystko się wyjaśni, po co przedłużać i z kwietnia znów sie zrobi maj itd.Czas chyba najwyższy już przejść do czynów, bo jak widać bez medialnego szumu "władza" szeroko rozumiana, palcem nie kiwnie by było lepiej dołom...Znów łatanie dziur "czasową alokocją"?Związki kiedy pogotowie protestacyjne?!

MKC - 500 (brutto) podwyżki to dużo? Czemu chcecie stworzyć podział? na lepszych i gorszych. Młody najlepiej niech nic nie dostanie a starym po 600-700??.

Zadajcie sobie pytanie czy dużo zmieni ta podwyżka?!

Teraz MKC (moja osoba) 1300 netto + 300 netto jak przejdzie zapis.

Super 1600 na rączkę można świat zdobywać. I tak przez 3 lata :)

Dobrze ze jestem optymistą poczekam do wakacji- ale już powoli się pakuję. Te kilka miesięcy otworzyło mi oczy na świat- ale niczego nie żałuję.
W Polsce są inne służby które w dodatku są też lepiej doceniane.

To policz jak "fajnie" mieli ludzie zaczynajacy 5 lat temu. 1200 na rękę i zero podwyżek przez 3 lata. większość już dawno odpuściła i wyjechała do Londyn zdroju.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Nie chcę się zbytnio mieszać w nie swoje sprawy, ale wydaje mi się, że najbardziej sprawiedliwa podwyżka to wszystkim po równo. Ci, którzy mają większy staż powinni mieć dodatki stażowe i inne, a wynagrodzenie zasadnicze powinno być podniesione wszystkim o tyle samo. Podobne spory są na forum policyjnym i tam chyba też doszli do tego wniosku.

Pewnie masz rację, bo do równania kominów trzeba by dużo wiekszych pieniędzy i medrca całkowicie niezaleznego od kierownictwa, związków, kolegów i innych grup wzajemnej adoracji. Inaczej i tak będą równi, równiejsi i najrówniejsi. A ,że to nie jest sprawiedliwe, to trudno, ustrój sprawiedliwosci dziejowej skończył marnie 19 lat temu.

Mój były dyrektor i wielu jemu podobnych(podobno w SC 30% konsumuje zarobki pozostałych 70%) dostało już parę stówek więcej od Was wszuystkich na podwyżce kwoty bazowej i na redukcji składek rentowych. Poza tym zarabiają dużo więcej robiąc to samo, albo nawet mniej. zarabiaja 2500zł więcej.
Piszecie drodzy foromowicze o propozycji kompromisowej, o której napisałem że nie jest satysfakcjonująca. Staraliśmy się jednak zaproponować coś co jest jakimś prostym, łatwo kontrolowalym wyjściem z sytuacji i kompromisem pomiędzy "po równo" a równaniem do średniej.
Wiadomo, ze to nie jest pasjonujące rozwiazanie, gdyż stanowi kompromis, a ten w tym przypadku zawsze będzie zły. Już mnie jednak życie nauczyło, ze niestety często trzeba zawierać złe kompromisy.

Ten kompromis jest po to, aby dyrektorzy nie oszukali wielu, i żeby nie było jeszcze większego krzyku i nawet procesów sądowych jeśli środki zostana rozdane "po równo".

Nasz ZZ wyraźnie opowiada się za POPRAWIONYM algorytmem. Jeśli jednak nie będzie możliwości 100% kontroli algorytmu i poczynanń dyrektorów, będziemy dyskutować nad cięciem kominów, tak jak to zaproponowaliśmy dając innym "po równo". POPRAWIONY algorytm oznacza DODATKOWO uwzgl. dotychczasowej ścieżki kariery zawodowej, tzn. braku awansów.
Gwarantujemy słuzbie przygotowawczej średnią na izbę(chcę zaznaczyć, ze wg. podziału "po równo" dostają dokładnie tyle samo).
Należy chyba w jakiś minimalny chociaż sposób uwzględnić staż pracy, Poza tym jest to zgodne z postulatami Kol. ze służby przygotowawczej, która obawia się, że nie dostanie nic. Ten podział gwarantuje Wam tyle samo co podział "po równo".

Kto Wam powiedział, ze podwyżki są za protest?
Środki te były wpisane w ustawę budżetową(nawet w wyższej wysokości). Kuriozum sytuacji sprowadza się do tego, ze za protest dostajemy nawet MNIEJ.

Nikt też nie mówi, że zostaną zrównane kominy. Piszemy wyraźnie, że trzeba dopiero rozpocząć ten proces.

Do Marek 1. - W Policji i SG nie ma tak horrendalnych dysproporcji w płacach na tym samym stanowisku I FUNKCJONARIUSZE POLICJI NIE DOSZLI WCALE DO TAKICH WNIOSKÓW. OPOWIADAJĄ SIĘ RACZEJ ZA PRZYZNANIEM WIĘKSZEJ KWOTY MNIEJ ZARABIAJĄCYM/.

Ktoś pisał jeszcze o odwlekaniu wypąłty podwyżek.
PROSZę W TEJ KWESTII PRZECZYTAĆ JESZCZE RAZ POCZĄTEK PISMA. NIE MA SZANS NA WYPŁĄTĘ W MARCU, BO ŚRODKI JESZCZE NIE PRZESZŁY DO IZB, STĄD POZOSTAJE CAŁE TRZY TYGODNIE W KWIETNIU NA RZECZOWE, MERYTORYCZNE I SPOKOJNE KONSULTACJE.
EWIDENTNIE MF PRZETRZYMAŁ śRODKI, NIE BYŁO WOLI ABY URUCHOMIĆ JE WRAZ Z MARCOWĄ WYPŁATĄ

Ostatnia edycja:
To policz jak "fajnie" mieli ludzie zaczynajacy 5 lat temu. 1200 na rękę i zero podwyżek przez 3 lata. większość już dawno odpuściła i wyjechała do Londyn zdroju.

Masz rację. Ale zobacz np na ceny mieszkań 5 lat temu a dziś. Koszty żywności, paliwa.

Kawalerka 5 lat temu około 50-70.000 złotych dziś-> 200.000-220.000 zł w moim mieście. Jako młoda osoba każdy marzy o swoim M. Pracując tu nie mam szans nawet na kredyt.

Poza tym koszty utrzymania (jedzenie, światło, gaz, internet, telefon).
Nie mówię że będzie raj, ale trzeba powiedzieć że nie da się godnie żyć za 1300.

Rozumiem Was ze nie od razu zarobki rzędu 3000zł dla młodych ale 2100-2200 na początek w obecnych czasach to minimum w dużym mieście. Jako student mam tyle ze mi wystarcza (praca tutaj + stypendium) Ale wraz z końcem nauki zostaje 1300 i koniec. I jaka tu przyszłość?!

Wcale nie jestem zwolennikiem wyjazdów za granice, ale rozglądam się już za inną pracą, żeby nie zostać na lodzie.

Proszę uważniej czytać posty. Pisałem o waloryzacji jak i obniżce składki rentowej - całej - tegorocznej i ubiegłorocznej.
Proszę sobie to teraz oszacować.

dobrze siwy pisze z tymi podwyżkami. dla zarabiającego 4000 brutto to dostał ponad 200 zł netto na obniżce samej składki rentowej. do tego dodać trzeba 2,3 % waloryzacji czyli minimum ponad 300 netto wyjdzie

Siwy ma rację z tymi kominami !!!!! W SC 30% konsumuje zarobki pozostałych 70%.
Rownać kominy ALGORYTMEM uwzględniając wysługę. Kominiarzom nie dać nic, już dostali 2,3%, chociaż uważam, że im powinna być nawet waloryzacja wstrzymana, a zaoszczędzone pieniądze powinni skonsumować najmniej zarabiający.

Ej wielcy wojownicy. mówie do tych co wzieli jedną użetkę i teraz chcą za to podwyżek. często są to kominiarze co łążą teraz i gadają ze po równo bo wszyscy protestowali. Zacznij Pan równać te cholerne kominy i wiedz Pan ze dużo kominiarzy pacyfikowało akcję, jak już było im głupio to wzięli jedna uż a teraz gadają jakby na jakiej wojnie byli. Przedłużyli se weekend o piątek i tyle. Kominiarze z licznych związków równo pacyfikowali u nas protest na początku a pod koniec dopiero podpieli się i na szkło heja, byli też tacy zwiozkowcy co nawoływali w mediach do powrotu do pracy to jeszcze inny gatunek związkowców.
Pytam jak chcecie dać im za protest???????????????
Poprawić ALGORYTM i wypłacać mi kasę w aprilu, a dla kominiarzy zero, zero a nawet mniej niż zero, znaczy powinni oddawać jeszcze kasę.
jak słysze to po równo to mnie trafia.

Ostatnia edycja:
Siwy ma rację z tymi kominami !!!!! W SC 30% konsumuje zarobki pozostałych 70%.
Rownać kominy ALGORYTMEM uwzględniając wysługę. Kominiarzom nie dać nic, już dostali 2,3%, chociaż uważam, że im powinna być nawet waloryzacja wstrzymana, a zaoszczędzone pieniądze powinni skonsumować najmniej zarabiający.

A czy nie zastanowiliscie się nad tym - optując za algorytmem i równaniem kominow - że na niskich stanowiskach typu mkc, kc, skc, w wielu izbach są bardzo małe kominy?! Wiadomo, iz kasę dawano "swoim", więc nie byli to raczej kontrolerzy, ale od inspektora w górę! Jeśli na stanowisku, w którym jest rozbieżność w uposażeniach 300 zł, wyprowadzi się średnią izbową, to ci właśnie najmniej zarabiający i nie awansowani od wielu lat, guzik dostaną, bo ich pensja będie w okolicach średniej. A kto dostanie podwyżkę? Eksperci! Bo tam są kominy!

40 pln brutto podwyżki :D
żebym tylko na głupoty nie wydał :D
gorące podziękowania dla ludzi, którzy przyznali mi tą podwyżkę
podwyżki od kierownika w górę powinny być ujawnione dla publiczności

właśnie

W naszej IC średnia określona dla mojego stanowiska jest o 50 brutto wyższa od mojej - ale jeśli się zarabia +-2000 no to nieżle zarabiam po nastu latach pracy ze średnim stanowiskiem. Darujcie sobie te gadki - nie dostaniemy nigdy tego co obiecali bo prawie wszyscy mamy średnią dla własnej izby. wspomnicie moje słowa!!!!!!!!

Moim skromnym zdaniem nalezy zrównać wszystkich. Wszyscy po równo jeżeli chodzi o zarobki. SSC, Dyerktorzy, Naczelnicy,...... mł.kontroler celny itd.Wszyscy mamy te same potrzeby, wszyscy mamy te same żołądki, wszyscy płacimy podatki, wszyscy..... itd..
Będziemy Wszyscy zarabiać tyle samo. Jakie to piękne?!!! Nikt nie będzie protestować! Kto zaprotestuje? SSC?! Dyrektorzy?!! To garstka. Ona się nie liczy! Przychodzisz do SC zarabiamy wszyscy tak samo, o co pretensje? Ta melodia już była. Niezapominajcie,że większość Tych którzy do dzisiaj zarabiają najwięcej doprowadzili do upodlenia Was, a cała ta gra to gra pod publikę. Nagle jeden z drugim Dyrektorek widzi jakie to krzywdzące,że zarabiamy za mało, że takie różnice? Decyzje Tych Dyrektorow.

paręnaście lat temu miałem Prezesa który tak tłumaczył - "po równo",

- średnio obaj zjedliśmy po jednym kurczaku, z tym że ja zjadłem dwa.

Widzę,że zaczynasz kumać.Wszystkim celnikom życzę w związku z nadchodzącymi świętami aby w kwietniu osiągneli najwyższy próg podatkowy.

Back
Do góry