PODWYŻKI 2008

i co?

sroda- czwartek decyzja w sprawie podwyzek.
-Odbylo sie to spotkanie z dyrektorami?
-podjeto decyzje?
-sa jakies wiesci?

W związku z wpisami na temat tego, ze większość z nas ma pobory w okolicach średniej.
Jeżeli macie pobory w wysokosci średniej IC na danym stanowisku, otrzymacie podwyżkę w wysokości średniej przekazanej do IC(tak stanowi algorytm, który oczywiscie winien być poprawiony).
Powyższe oznacza, że Ci co mają wynagrodzenia na poziomie średniej izbowej otrzymaliby przy zastosowaniu algorytmu tyle samo co przy podziale "po równo"

po równo to 500 brutto a po równo do średniej z zastosowaniem algorytmu (nobla z matematyki ktos w MF powinien dostać) to 300 brutto a tojuz nie jest to samo!
tak czy inaczej nie wytworzono mechanizmu na kominiarzy.... myśle ze to nie przypadek bo to by oznaczało że portierzy ułożyli plan podwyzki...

Masz rację. Ale zobacz np na ceny mieszkań 5 lat temu a dziś. Koszty żywności, paliwa.

Kawalerka 5 lat temu około 50-70.000 złotych dziś-> 200.000-220.000 zł w moim mieście. Jako młoda osoba każdy marzy o swoim M. Pracując tu nie mam szans nawet na kredyt.

Poza tym koszty utrzymania (jedzenie, światło, gaz, internet, telefon).
Nie mówię że będzie raj, ale trzeba powiedzieć że nie da się godnie żyć za 1300.

Rozumiem Was ze nie od razu zarobki rzędu 3000zł dla młodych ale 2100-2200 na początek w obecnych czasach to minimum w dużym mieście. Jako student mam tyle ze mi wystarcza (praca tutaj + stypendium) Ale wraz z końcem nauki zostaje 1300 i koniec. I jaka tu przyszłość?!

Wcale nie jestem zwolennikiem wyjazdów za granice, ale rozglądam się już za inną pracą, żeby nie zostać na lodzie.

Też bym chciał dostawać to"minimum" 2100-2200. Mam ogółem 15 lat starzu pracy, wykształcenie wyższe techniczne, pracuję w SC 5 rok cały czas na granicy (dojazdy na koszt własny) i na rękę dostaję 1800 zł po ostatnich "waloryzacjach". A pracuję tu bo generalnie robota mi odpowiada, a latka mówią o trwaniu na państwowym a nie szukaniu szczęścia u prywaciaża. Ktoś powie "frajer" a ja powiem nie zalezy mi na wyścigu szczurów. Młodzi powinni nauczyć się trochę pokory lub czym prędzej zmiatać za granicę.

rozczarowanie ?

Ej Don.P Jak masz parę latek to zapewne wiesz, że starzy już nie tak bardzo się pchają do rządzenia. A wyścig młodych szczurów trwa...ale tak długo dopóki młody szczur nie osiągnie swego wymarzonego stanowiska kierowniczego. Potem widzi co może, a raczej czego nie może. Szczurek bardziej porządny milczy i wskakuje do dziury co by przetrwać najdłużej. Szczurki z tupetem udają, że to niby wszystko mogą, ale dzisiaj raczej już się tym nikt nie przejmuje. Chyba że inny szczurek. Są jeszcze szczury - prawdziwe, ale one nie biorą udziału w wyścigu. Wszystkie jednak z czasem wracają na start, tylko, że wtedy to już nie ma gdzie biec. Strzeż Don polskich granic a na szczury polecam trutkę. hej, zolla

Sędzia napisał:
"po równo to 500 brutto a po równo do średniej z zastosowaniem algorytmu ... to 300 brutto a tojuz nie jest to samo"

Skąd te wyliczenia:
Algorytm ma być poprawiony, chodzi o pulę dyrektorską, wówczas wg. "po równo" jest 400zł brutto i wg. algorytmu POPRAWIONEGO również 400zł brutto.

HTML:
Mam ogółem 15 lat STARZU pracy, wykształcenie wyższe techniczne, pracuję w SC 5 rok cały czas na granicy (dojazdy na koszt własny) i na rękę dostaję 1800

HTML:
a nie szukaniu szczęścia u PRYWACIAŻA.

Zamiast pouczać młodych o pokorze wróciłbyś się i zdał mature bo walisz błędy ortograficzne jakbyś miał co najwyżej ukończoną podstawówkę. Jak ty tak pracujesz jak piszesz to szkoda słów....

Zamiast pouczać młodych o pokorze wróciłbyś się i zdał mature bo walisz błędy ortograficzne jakbyś miał co najwyżej ukończoną podstawówkę. Jak ty tak pracujesz jak piszesz to szkoda słów....

Dziś podobno Wielkanoc, a z Ciebie kolego jad i frustracja aż bije. Nikogo nie pouczam, tylko stwierdzam, że w życiu trzeba też uczyć się pokory. Jeśli uważasz inaczej, Twoja sprawa. Nie ja jeden robię ortografy, ale to nie przeszkadza w mysleniu i wyrażaniu swoich opinii. Ponieważ jak sądzę jesteś "młody", to znasz zapewne ten cytat: "nie chce mi się z tobą gadać".:mad:

Pięknie opisałeś. Nic dodać nic ująć, a przykłady mam u siebie. Litość zbiera jak sie patrzy na ludzi, którzy dostawszy trochę władzy nagle pojmuję, że jedyne co potrafią to wzmagać dyscyplinę pracy( poprzez polecenia dotyczące zakazu składania dokumentów w czasie krótszym niż 1minuta do zakończenia pracy, he,he- bo petent przyjdzie) i tworzeniu papierologii stosowanej(polecenie tworzenie dokumentów nie przewidzianych w żadnej procedurze ale zajmującej czasu, że hej)

Nie ja jeden robię ortografy, ale to nie przeszkadza w mysleniu i wyrażaniu swoich opinii.
Jasne. Jakby mogło przeszkadzać.:eek: Znam ja takich kierowników co im całe życie nic nie przeszkadzało:mad:. Do parti należeli, wykształcenie dorabali w pośpiechu, zdania w języku polskim nie umieją poprawnie sformułować, a na pasku blisko trójki. I jeszcze niezadowoleni i ciągle im mało.

Jak sobie zlecenie stałe z drugiego rachunku zrobisz :-)

Idzie to liczenie podwyżki jak krew z nosa! Ciekawe jakie oczy :eek: zrobiłby nasz SSC gdybyśmy w tym samym tempie pracowali :-) i tak przez dobre 2 miesiące :-)))

Dzisiaj na skrzynki w IC Gdynia przyszło info że Dyrektor Badeński che dać po 400 brutto na głowę(po równo dla każdego) i że kaska jest już na koncie IC.Dzisiaj miało też odbyć się spotkanie ze ZZ i jeżeli te nie wniosą uwag(tak mniemam) to kaska powinna pójść już niedługo.

U nas już jest po wypłacie z tym, że bez podwyżki. Dobre wieści to takie, że do IC przekazano 500zł średnio na etat(ostatecznie nie zabrano tych 3% i 20% w MF).
Poważnie odpowiem na pytanie vvv. Pieniążki przetrzymano aż do teraz w MF, sam zachodzę w głowę po co?

Ostatnia edycja:
A oto treść tegoż pisma
[FONT=&quot]Przesyłam do PP. Naczelników Urzędów Celnych i Kierowników komórek organizacyjnych Izby Celnej z prośbą o przekazanie do wiadomości wszystkich funkcjonariuszy i pracowników Izby Celnej w Gdyni oraz podległych Urzędów Celnych - informację o kwocie podwyżek. [/FONT] [FONT=&quot]Izba Celna w Gdyni otrzymała środki finansowe w kwocie 6.918.000,00 zł na realizację w roku 2008 dodatkowych podwyżek uposażeń i wynagrodzeń w Służbie Celnej (wg średniej kwoty 500,00 zł na etat kalkulacyjny). [/FONT] [FONT=&quot]Ze średniej kwoty 500,00 zł na jeden etat kalkulacyjny zobowiązany jestem zabezpieczyć naliczenie 3% odpisu na fundusz nagród za szczególne osiągnięcia w pracy/służbie oraz finansowanie dodatków za długoletnią pracę/służbę (w tym ich wzrost). Należy również uwzględnić podwyższenie kwot zabezpieczanych na występujące wakaty. [/FONT] [FONT=&quot]Skalkulowana w ten sposób średnia kwota podwyżki na etat kalkulacyjny w Izbie Celnej w Gdyni stanowi ok. 400,00 zł brutto. Stanowi ona propozycję Dyrektora Izby Celnej w Gdyni w stosunku do wszystkich stanowisk. [/FONT] [FONT=&quot]W dniu 25.03.br propozycja takiego podziału przyznanych środków będzie przedmiotem spotkania konsultacyjnego Dyrektora IC z przedstawicielami działających przy Izbie Celnej w Gdyni organizacji związkowych. [/FONT] [FONT=&quot]Wyrażam nadzieję, iż przyznane środki znajdą się w dyspozycji funkcjonariuszy i pracowników tak szybko jak to jest tylko możliwe.
No z tymi wakatami to przeginka
[/FONT]

Czemu mają służyć rozmowy poszczególnych Izb ze związkami działającymi w tych izbach w sprawie dzielenia środków na podwyżki???Czyżby w każdej Izbie podwyżki zostaną rozdzielone w inny sposób czy to tylko przeciąganie terminu wypłaty?:confused:

Back
Do góry