PODWYŻKI 2008

wo

Jeśli chodzi o byłych to jest praktykowane by nie ucierpieli znacznie przy nagrodach wieć kieruje się ich do Stałych Nadzorów Podatkowych. "Ciężka praca i dodatkowe grosze " rekompensatą za poniesione krzywdy moralne!

w chwili obecnej nie można zmniejszyć uposazenia FC bez jego ukarania w ten sposób. A to że komus oni nie pasuja nie jest podstawą do prowadzenia postępowania dyscyplinarnego i karania przeniesieniem na niższe stanowisko ze zmniejszeniem uposazenia.
Na chwilę obecną sprawa nie do ruszenia co do wysokości ich zarobków.

Myślę, że przy zmianie stanowiska pracy jest możliwe zmniejszenie zarobków tylko na razie nikt nie próbował tego zrobić. Niektórym czerownym jakby nawet obcieli 200-400 to nic by się nie stało. Nawet by nie zauważyli.

waleriana napisał:
Pokaż mi takich co pracują 20-30 lat ? Zdecydowana większość pracuje około 15 lat w służbie. Dawniej przy awansach przeskakwali po dwa trzy stopnie albo byli przyjmowani w latach 90 tych od razu na kierownicze stanowiska. Dziś pensja wysoka standart życia im wzrasta, robota lekka i przyjemna i czego trzeba więcej?

zawiść to jest straszna cecha.... najlepiej zrzec sie stopni, dodatków za wysługę, a pensje na rzecz Domu Brata Alberta przekazac...

Co za osłem trzeba być, żeby oceniać ludzi po awansach i pensji a nie oceniać ich umiejętności :!: :!: :!:
To że ktos kiedyś dostał duzo awansów i ma dużą pensję nie znaczy ze źle pracuje....
Twoim zdaniem Ci co pracują 20 lat, maja kc i 2000 netto są w porządku???

No i co z tego że ktoś kiedyś do PZPR nalezał.... teraz mimo że dobrze pracuje pensje mu obciąc. Olac wykwalifikowana kadrę bo ma inne poglądy niż ty.....

Tobie jak sie obetnie 400 też nic się nie stanie- a może stanie się....... jeden ujadacz siejący nienawiścią dookoła mniej w SC by był!

Ludzie---skąd u was tyle nienawisci? Bo ktoś więcej po 20 latach zarabia????

Jak czytam takie posty typu sędzia to nie mam siły. Jaka zawiść???

HTML:
zawiść to jest straszna cecha.... najlepiej zrzec sie stopni, dodatków za wysługę, a pensje na rzecz Domu Brata Alberta przekazac...

Kto niby zrzeknie się stopni?? Nie muszą sie zrzekac stopni wystarczy że teraz nie dostaną żadnej podwyżki bo i takpensje mają kosmiczne.

HTML:
Co za osłem trzeba być, żeby oceniać ludzi po awansach i pensji a nie oceniać ich umiejętności :!: :!: :!: 
To że ktos kiedyś dostał duzo awansów i ma dużą pensję nie znaczy ze źle pracuje.... 

.:D

Ostatnia edycja:
kolejna bojowniczka z czerwonymi, cyklistami i masonami :/ ... córka Maciarewicza? ...

zawsze mnie zastanawiała sztuka szukania i uzasadnienia własnego (często) nieudacznictwa różnymi teoriami spiskowymi.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Jak czytam takie posty typu sędzia to nie mam siły. Jaka zawiść???

HTML:

Kto niby zrzeknie się stopni?? czerwoni??? Nie muszą sie zrzekac stopni wystarczy że teraz nie dostaną żadnej podwyżki bo i takpensje mają kosmiczne.

HTML:

Zobacz kolego jak wskakiwali na stołki ci z lat 90 tych, jak byli awansowani. co za świnką czerwono-betonową trzeba być ze by jeszcze twierdzić że sie im należało. Po co oceniać umiejetnosci przejrzymy papiery jak często dostawali awanse, za co. Ci co pracują 10 lat na mkc, kc to jest w porządku co???? Bo nie mieli czerwonej rodziny, wujków policjantów, wojskowych, lub nie nie należeli do wszelakich służb. Wykwalifikowaną kadre.:D
aż dziwne że ty jedna nie jestes czerwona i nie masz nikogo w rodzinie czerwonego....jak ty się dziecko uchowałoś

Walerina ma rację

Muszę stanąć w obronie Waleriny.
Widzę, że włożyła kij w mrowisko czerwonych mrówek, które teraz kąsają w koło na oślep. Nikt nikomu niczego nie zabierze (chyba, że dojdzie do opcji zerowej).
Bezdyskusyjnym faktem jest jednak, że jest spora grupa ekspertów (i nie tylko), którzy wypłyneli na czerwonej fali, awansowali tylko dzięki przynależności, lub mocnego wsparcia środowisk partyjnych. Nie chodzi o zabieranie, tylko o nie windowanie kominów. Jeśli nawet dzisiaj te osoby rzetelnie pracują, to rzadko kiedy (prawie nigdy) ich wysokie stanowiska lub stopnie są uzasadnione zakresem obowiązków i posiadanych kwalifikacji. Jakoś nie protestowali, kiedy przyjmowali awanse i podwyżki, pomimo tego, ze w ich komórkach były osoby bardziej doświadczone i z wieksza wiedzą.
Gdyby mieli resztki przyzwoitości to teraz by zamilkli.
Nikt nie skreśla ludzi za sama przynależność do PZPR, ale prześledzenie kariery wielu osób w połączeniu z wiedza o ich wcześniejszym zajęciu oraz przynależności partyjnej i rodzinno-kolesiowskiej dałoby wiele do myślenia.
Apeluje do CZERWONYCH.
ZAMILKNIJCIE!!!
Badźcie wdzięczni, że nigdy nie było u nas weryfikacji kadr i siedźcie cicho za swoimi biurkami w swoich komórkach do spraw dziwnych i niepotrzebnych. Upominanie sie o wiecej jest szczytem bezczelności i brakiem samokrytyki.

Ostatnia edycja:
kolejna bojowniczka z czerwonymi, cyklistami i masonami :/ ... córka Maciarewicza? ...

zawsze mnie zastanawiała sztuka szukania i uzasadnienia własnego (często) nieudacznictwa różnymi teoriami spiskowymi.
Zawsze mnie zastanawiało czy ktos w końcu im podziękuje czy dalej będą zbierać bonusy na wysoką emeryturkę.

Ostatnia edycja:
Również wyrażam swoje poparcie dla Waleriany. Trzeba być totalnie slepym, aby nie dostrzegać tej , juz nieco wyblakłej, ale jednak wciąż funkcjonującej grupy towarzyskiej.
Nie zdziwiło Was nigdy, że istnieje grupa nietykalnych, którzy tylko zmieniają miejsce "kierownikowania/naczelnikowania". Bez wzgledu na to , jaka afera wybuchła na ich Oddziale,to jedymi konsekwencjami było objęcie fotela w innym miejscu. Układ? Sitwa? Nazewnictwo nie jest istotne. Ważne są konsekwencje.
Zresztą jakiś czas temu w jednm z programów TV opisano, jak przekształcano Milicję w Policję i kto obejmował kluczowe stołki. Dlatego tak ważne jest aby przeprowadzić weryfikację (uwaga! trudne słowo) oraz ustalić przejrzyste i w miare obiektywne reguły ściezki kariery
I teraz najwazniejsze. Trzeba to zrobić nie dlatego , aby się zemścić na czerwonych, ale po to, aby podobna grupa nie miała okazji zorganizować się w przyszłości.

W kwestii tzw weryfikacji zasięgnij języka w szeregach Policji, powiedzą Ci bardzo dużo, a w szczególności ,że nie dotknęła tych najbardziej zasłużonych ale głównie osoby będące na chorobowym,na opiece nad członkami rodzin,na urlopach macierzyńskich,wychowawczych itd.Ci najbardziej "zasłużeni" zostali zweryfikowani pozytywnie a tym samym ostali się w szeregach.I to tyle na temat sprawiedliwej weryfikacji.Jeżeli miałoby to wyglądac tak samo u nas to ja wysiadam:mad:

No i co z tego że ktoś kiedyś do PZPR nalezał.... teraz mimo że dobrze pracuje pensje mu obciąc. Olac wykwalifikowana kadrę bo ma inne poglądy niż ty.....

Tobie jak sie obetnie 400 też nic się nie stanie- a może stanie się....... jeden ujadacz siejący nienawiścią dookoła mniej w SC by był!

KAPICA WAS FACHOWCY OCENI PRZY OPCJI ZERO.

Waleriana uważaj, bo i Ciebie ta ocena - opcja "0" SSC dotknie. Żebyś się nie zdziwił/ła gdy będzie wysosce niesprawiedliwia i dostaniesz propozycję pracy niekoniecznie taką jaka Ciebie uuradowałaby. I Ty fachowcu jedziesz na tym samym wozie.

Czy już coś wiadomo nt. rozdysponowania na konkretne izby tej kasy na podwyżki??? ile co i jak??? pozdro

W kwestii tzw weryfikacji zasięgnij języka w szeregach Policji, powiedzą Ci bardzo dużo, a w szczególności ,że nie dotknęła tych najbardziej zasłużonych ale głównie osoby będące na chorobowym,na opiece nad członkami rodzin,na urlopach macierzyńskich,wychowawczych itd.Ci najbardziej "zasłużeni" zostali zweryfikowani pozytywnie a tym samym ostali się w szeregach.I to tyle na temat sprawiedliwej weryfikacji.Jeżeli miałoby to wyglądac tak samo u nas to ja wysiadam:mad:
Mam kolegę policjanta, więc czesto mi opowiada , jak sytuacja wyglada u nich. Dlatego też najistotniejsze jest , aby reguły weryfikacji były jasne i przejrzyste. Ktoś na forum proponował algorytm uwzględniajacy kilka czynników oceny (staż, wykształcenie, przebieg słuzby itp.). Oczywiście nie istnieje jeden, sprawiedliwy wzór, zawsze ktoś bedzie pokrzywdzony. Ale innej metody po prostu nie ma. Chyba wszyscy zgodzimy sie co do tego, że do chwili obecnej system awansów, to jeden wielki skandal.
Poddajmy sie więc weryfikacji, to naprawde nie boli.
Mysle, że taki proces wyszedłby SC na zdrowie.
Mysle, że mnie odrobine źle zrozumiałaś. Nawiązałem do weryfikacjhi milicji właśnie po to, aby takich metod uniknąć.

weryfikacja

Poddajmy sie więc weryfikacji, to naprawde nie boli.
Mysle, że taki proces wyszedłby SC na zdrowie.
Mysle, że mnie odrobine źle zrozumiałaś. Nawiązałem do weryfikacjhi milicji właśnie po to, aby takich metod uniknąć.[/QUOTE]

Znając naszych "poprawiaczy świata",wyobrażam sobie weryfikację w SC.
Obawiam się,że osoby przyjęte przed 1989r. zostaną zweryfikowane negatywnie-bo zostały przyjete za złej "Komuny"-zaś młodsi słuzbą uchowają się.
Zadne inne aspekty nie bedą brane pod uwagę-bo kto wie ...kto mnie przyjmował do UC ,jak pracowałem bedąc w innej IC?.Jeżeli mylę sie...to mnie przekonajcie,że bedzie inaczej?.
Pozdrawiam.

Związek Zawodowy Celnicy PL

Nysa, dnia 20.03.2008

Nr: ZZ Celnicy PL – 24/ MM

Dyrektorzy
Izb Celnych

W związku z informacją przekazaną przez Szefa Służby Celnej przedstawicielom związków zawodowych w dniu 11.03.2008r, że zasady podziału środków na wzrost uposażeń zostaną ustalone przez dyrektorów izb celnych w porozumieniu ze związkami zawodowymi oraz faktem odwlekania prze resort finansów przekazania puli na wypłatę podwyżek, zwracam się z propozycją podjęcia konsultacji w celu ustalenia i wypłaty zaległych podwyżek bez zbędnej zwłoki. Ponieważ z uwagi na zbyt późne przekazanie środków do izb celnych brak jest możliwości wypłaty podwyżek w miesiącu marcu, wnosimy o przeprowadzenie pilnych konsultacji, tak aby podwyżki mogły być wypłacone funkcjonariuszom i pracownikom w miesiącu kwietniu.
Zdajemy sobie sprawę z bardzo skomplikowanej sytuacji płacowej awansowej w każdej izbie. Aktualny poziom wynagrodzeń jest konsekwencją wielu negatywnych czynników jakich w ostatnich latach doświadczyła Służba Celna, w tym błędnej polityki kadrowej i płacowej, a także wielu reorganizacji. Zasady wynagradzania przestały pełnić funkcje motywacyjne, są niesprawiedliwe, a nazbyt często wręcz demoralizujące. Obecna podwyżka płac, daje pierwszą od wielu lat możliwość rozpoczęcia naprawy systemu wynagradzania i zmniejszania kominów płacowych na rzecz jasnej i motywacyjnej polityki płacowej. Takie stanowisko prezentuje wielu funkcjonariuszy, oczekujących na naprawę tej sytuacji. Mamy nadzieje, że pomimo braku woli na szczeblu Ministerstwa ustalenia optymalnie obiektywnych i w pełni kontrolowalnych zasad, uda się ten proces rozpocząć na poziomie Izby.
W związku z powyższym proponujemy zorganizowanie spotkań w celu opracowania takich zasad w następujących terminach:
- 27.03.2008 – przedstawienie i uzasadnienie propozycji przez Dyrektora oraz związki zawodowe, przedstawienie i analiza poziomu wynagrodzeń i koniecznych działań naprawczych na podstawie szczegółowego wykazu wszystkich funkcjonariuszy i pracowników wg stopnia, stażu pracy, ewentualnie innych uwarunkowań – bez danych osobowych. Przedstawienie propozycji do zaopiniowania funkcjonariuszom.
- 04.04.2008 – prace w zespole po przeanalizowaniu propozycji drugiej strony, uwzględnieniu danych o aktualnym poziomie wynagrodzeń oraz opinii funkcjonariuszy. W tym dniu powinny być wypracowane i sprawdzone na bazie danych zasady podziału w celu wyeliminowania niepożądanych skutków, które mogą nastąpić np. w skutek pominięcia niezidentyfikowanego wcześniej czynnika. Wypracowane zasady winny być przekazane do zapoznania funkcjonariuszom.
- 10.04.2008 – uwzględnienie bądź odrzucenie ewentualnych zastrzeżeń oraz ostateczne zatwierdzenie zasad podziału środków na wynagrodzenia.
Mamy świadomość jak trudne będzie wypracowanie optymalnej decyzji i jaki ona będzie miała wpływ na uspokojenie lub pobudzenie negatywnych nastrojów wśród funkcjonariuszy w obecnej napiętej sytuacji. Każda decyzja będzie kompromisem, który nasz Związek definiuje i mamy nadzieję, że także Państwo, jako wspólną decyzję. Nasze poparcie i udział w opracowaniu innych sposobów niż podział „po równo” uzależniamy od spełnienia następujących warunków:
1. skutkiem podwyżek będzie zmniejszenie kominów płacowych- kwota podwyżki pensji/poborów zasadniczych funkcjonariuszy/pracowników, którzy przed podwyżką mają pobory poniżej średniej na danym stanowisku (z uwzględnieniem stażu pracy i dotychczasowej ścieżki kariery zawodowej) nie może być niższa niż kwota podwyżki pensji/poborów zasadniczych funkcjonariuszy/pracowników, którzy przed podwyżką mają pobory powyżej średniej na danym stanowisku (z uwzględnieniem stażu pracy i dotychczasowej ścieżki kariery zawodowej),
- uwzględnienie stażu pracy i dotychczasowej ścieżki kariery zawodowej oznacza, że w niektórych przypadkach trzeba będzie uwzględnić wyliczenia dla średniej obowiązującej dla stanowiska lub nawet dwóch stanowisk wyżej, w zależności od liczby awansów funkcjonariusza/pracownika w całej karierze zawodowej(kryteria zostaną ustalone na spotkaniach po zapoznaniu się z danymi w każdej z izb celnych)
2. rozdysponowanie puli do wykorzystania wg. uznania Dyrektora nie może naruszyć zasad określonych wyżej, chyba, że jest to uzasadnione szczególnymi kwalifikacjami lub charakterem wykonywanej pracy i należycie umotywowane oraz akceptowalne przez czynnik społeczny,
3. zostaną przekazane do oceny i dalszych konsultacji oraz końcowo akceptacji zasady podziału środków oraz wykaz wszystkich funkcjonariuszy/pracowników z podaniem aktualnego wynagrodzenia zasadniczego, stażu służby/pracy, dotychczasowej ścieżki kariery(ilość awansów i wzrostów uposażeń innych niż waloryzacja płac) w Służbie Celnej, średniej na tym stanowisku oraz kwoty przyznanej podwyżki ale bez danych osobowych tj. imienia, nazwiska. Dane te, z wyjątkiem wysokości przyznanego uposażenia będą udostępnione na pierwszym spotkaniu
Istnieje nadto możliwość rozważenia uproszczonej wersji podziału, która dążyć będzie do stanu zgodnego z prawem, czyli zbliżania się do równego traktowania w zatrudnieniu.
Można zastosować bowiem podział gwarantujący podwyżkę w wysokości średniej przyznanej na izbę celną dla funkcjonariuszy w służbie przygotowawczej oraz „po równo” powyżej tej średniej dla pozostałych, dzięki cięciu kominów płacowych, czyli nieprzyznaniu podwyżki oraz przyznaniu w niższej wysokości niż średnia, określonej grupie osób. Odsetek ten może zostać ustalony po analizie dostarczonych przez pracodawcę danych osób, które tworzą horrendalnie wywindowane kominy płacowe na poszczególnych stanowiskach. Jest to rozwiązanie kompromisowe, zmierzające do pogodzenia interesów zwolenników podziału „po równo” z poglądami zwolenników metody najmniejszych kwadratów.
Opierając się na kwocie o której mówił Pan Premier RP, można to przedstawić w uproszczeniu w sposób następujący:
- Służba przygotowawcza – 500zł
- pozostali funkcjonariusze - ponad 500zł
- np. 5% - 0zł podwyżki(osoby windujące kominy płacowe na danych stanowiskach)
- np. dalsze 5% 200zł podwyżki(dalsza grupa osób tworzących górne kominy płacowe)
Trzeba zdać sobie sprawę z tego, że nie jest to rozwiązanie w żadnym razie satysfakcjonujące, nie może być jednak takim, gdyż stanowi pewien kompromis pomiędzy dwoma zupełnie odmiennymi poglądami.
Jeżeli jednak, ustalenie i zagwarantowanie stosowania obiektywnych i motywacyjnych zasad podziału środków nie będzie możliwe, ZZ Celnicy PL opowiada się za przyznaniem dla każdego funkcjonariusza/pracownika równej kwoty. Będzie to jednak świadectwem słabości ze strony naszych przełożonych, a system płac będzie nadal patologiczny ze wszystkimi tego konsekwencjami.

Przewodniczący

ZZ-Celnicy PL

/-/

Sławomir Siwy

Back
Do góry