PIKIETA 12.12.2006r.

Organizatorzy Pikiety dziękują wszystkim uczestnikom:

Jesteśmy po manifestacji. Przybyło około 1200 osób. Dziękujemy im za udział i wytrwanie do końca, mimo podłej pogody.

Pani Z.Gilowska oświadczyła, że nie zamierza dać nam podwyżek. Co za determinacja! Silna i zdecydowana z niej kobita. Nie ugięła się przed żądaniami swoich pracowników. Tanie państwo przede wszystkim! Nasze gratulacje! Szkoda tylko, że ma do czynienia z pracownikami nie mogącymi spodziewać się pomocy i sympatii znikąd. Jakże to bezpieczne i komfortowe. Jeszcze raz gratulujemy...

O 13 w TVN 24 było podawane, że jest to protest słuzb skarbowych i słuzb celnych. Padło tez kilka ze związkowych postulatów, ale na pierwszym miejscu umieszczono 50% podniesienie płac. Dobre i to, jednak pozostaje pewinen niedosyt.

Lepiej byłoo 17 w TVP1, gdzie Maciej Orłoś mówił juz tylko o Słuzbie Celnej.

nie_celnik napisał:
Organizatorzy Pikiety dziękują wszystkim uczestnikom:

Jesteśmy po manifestacji. Przybyło około 1200 osób. Dziękujemy im za udział i wytrwanie do końca, mimo podłej pogody.

Pani Z.Gilowska oświadczyła, że nie zamierza dać nam podwyżek. Co za determinacja! Silna i zdecydowana z niej kobita. Nie ugięła się przed żądaniami swoich pracowników. Tanie państwo przede wszystkim! Nasze gratulacje! Szkoda tylko, że ma do czynienia z pracownikami nie mogącymi spodziewać się pomocy i sympatii znikąd. Jakże to bezpieczne i komfortowe. Jeszcze raz gratulujemy...

tak po manifestacji celnicy dopisali ale gdzie pracownicy z US, u nich tez sie nie przelewa gdyby bylo 2-4 tys ludzi napewno byloby glosniej i wieksza sial przebicia a tak to postalismy pomarzlismy i obawiam sie ze na tym sie skonczy :( chyba ze zrobimy kolejny krok pojdziemy za ciosem i w koncu osiagniemy jakis cel. po dzisiejszym dniu zobaczylem ze celnicy moga cos wspolnie zadzialac

Protest

Należy tak dalej robić. Trzeba zorganizować kolejną manifestację. Zachęcić więcej osób.

Ponad tysiąc pikietujących pracowników skarbowych i funkcjonariuszy celnych, pomimo fatalnych warunków pogodowych spełniło dziś swój związkowy obowiązek pod MF. Należy im sie szacunek i uznanie. Szczególne uznanie dla Kolegi S. Siwego, za mobilizację związkowców w SC.

Wśród uczestników pikiety zabrakło przewodniczacych ogólnopolskich celniczych central zwiazkowych, którzy (które)

Konferencja AS-NEP
Przebieg Panelu 2 (12.12.2006 r. godz. 14:30 - 16:40)
Hotel Polonia Palace, Warszawa.
Moderator Panelu - Pan prof. Piotr Pogonowski (MF)

Referaty
(-)
12) Pani Iwona Fołka* - Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej
13) Pani Barbara Smolińska - Ogólnokrajowy Związek Zawodowy Służby
Celnej RP
A medalisty Adama nie zaprosili? No szkoda...bo byłby komplet Zasłużonych dla SC.
*) Fołka - pisownia oryginalna http://nas.mf.gov.pl/?modul=aktualnosci

Nasi liderzy?

Następny etap kariery związkowej Fołty, Smolińskiej i Adama, to udział w serialu: "Gotowe na Wszystko"

W swoim imieniu dziękuję wszystkim uczestnikom pikiety. Szkodatylko że impreza została słabo nagłośniona.Wyjątkiem jest Radio Opole przypominające kilkakrotnie o pikiecie.
Gajda i Fołta przez tyle lat wpuszczali nas w malikny. Myślę że czas postawić na Sławka Siwego.Jeśli teraz się nie zmobilizujemy to możemy się położyć i czekać kiedy nas rozpieprzą. Może to nie logiczne ale wierzę w celników.

Pogoda była podła, dla pikietujących. Miło byłem zaskoczony tak dużą ilością celników, świetnie zorganizowanych i zdeterminowanych. Banaś, to jednak przeciwnieństwo Czyżowicza, który rok temu odleciał do Waszyngtonu na czas pikiety. Wyszedł, pełna powaga, delikatny usmiech (doświadcznie w polityce :D jest najważniejsze) i delikatna mowa-sianko, tak, aby zyskać na czasie. (mogę się mylić)

PS Dla mobilnych taka pogoda to chleb powszedni :!:
PSII moje najszczersze podziękownia dla SŁAWKA, TOMKA i wszystkich celników i skarbowców.

Czy ktoś oglądał TVN 24 o 23 godzinie? Nie oglądałem ale dzwonił kolega co nie jest celnikiem i mówił że ktoś od nas jakiś celnik, nawijał przez ładnych pare minut o tym o co nam chodzi.
Widział to ktoś?
Piękna pikietka a jaki rozgłos medialny super

Ludzie co wy pieprzycie????? Ten "cudny przekaz medialny" był cudny, ale chyba dla skarbowców! Oni skromniutko, kilka procent! Niezadowoleni clorze 50%!!!!! I dymisja Zyty! I jeszcze ta grupa zielonych galowych ze stadionowym hymnem na ustach!!!!!! Pięknie, nie ma co!!!!!!!

Ludzie jesteśmy skazani na skarbowców a wy tu wciąż partolicie farmazony dla kogo co i jaki przekaz medialny. Schodźcie na ziemię.
Nowy aparat skarbowy będzie silny i przyjazny obywatelom - zapewniał Jerzy Grygierzec, dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej w Ministerstwie Finansów, który wczoraj przedstawił wizję integracji skarbówki i administracji celnej. Połączonymi służbami z ok. 70 tys. pracowników ma kierować superurząd podatkowy z szefem równym rangą ministrowi. Będzie go można usunąć tylko w ściśle określonych okolicznościach, co powinno pomóc uniezależnić aparat skarbowy od polityków.

Ministerstwo Finansów zapowiada, że wprowadzenie pomysłu w życie poprzedzi debata publiczna, ale z opinii zebranych przez "Rz" wynika, że biznes może go poprzeć. - Integracja służb celnych i skarbowych uprościłaby część procedur, co pewnie ułatwiłoby życie przedsiębiorcom - mówi Jeremi Mordasewicz z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

POST NA WWW>SKARBOWCY.PL
A przez 4 lata wmawiali nam, że na pikietę pojedzie tylko KW.
Dziadek
13.12.2006 (g.08:53)
Byłem,pikietowałem !!!!!!!!!!
Co do obecności inspektor ma rację.
Tylko możemy się wstydzić. Miałem wrażenie że to my popieramy celników i że to oni byli organizatorami pikiety a my ich wspieraliśmy( patrząc na liczbę uczestników). Rozumiem ludzi którzy nie mają związków w Urzędzie, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie było tych Urzędów w których działają związki i to "Solidarność" Nie będę tu wymieniał tych urzędów. Liczę że w tych urzędach są jednak prawdziwi związkowcy i przemyślą to co się stało.
SKARBOWCY OBUDZCIE SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[/quote]

Głos z Cieszyna

Byłam,uczestniczyłam,widziałam!!

Tytuł: Nie ściemniajcie!
Treść: Na pikiecie było nas zaledwie 500 ludzi -i to z naddatkiem!Kompletną plamę dała skarbówka-śladowe ilości ludzi.Kompletnie nie spisali się organizatorzy.Brak nagłosnienia,brak koncepcji poprowadzenia pikiety,głosy "przywódców związkowych Siwego i Margasa -to bełkot!Generalnie brak było "wodzireja" pikiety!Wyrażnie widać było brak jakielkolwiek organizacji!!Orkiestra górnicza wprawdzie ubarwiła pikietę natomiast niektórzy upatrywali w tym że przyszli grać na urodziny Gilowskiej!Chwała Ludwińskiemu,że przybył powitać protestujących związkowców i rzekł kilka słów.Tej estetyki zabrakło jednak Fołtowej i Smolińskiej,które siedziały na konferencji 500m dalej od manifestacji!!To jest właśnie obraz tego jak traktują swoich związkowców,którzy z daleka przybyli w chłodzie i deszczu protestowali.Gdyby nie śląscy celnicy z Katowic i Opola to bylibyśmy prawie nie zauważalni.Za to należy im się chwała.Oni nigdy braci celniczej nie zawiedli!!Gorzej z tymi co siedzieli po chałupach i słuchali wiadomości i new-sów w TV.Dotyczy to przede wszystkim Warszawskiego Zwiazku-Berezowskiego i jego celników.Pozdrawiam i gratuluję zaangażowania!!Jesteście wyjątkowe cieniasy!!
Data dodania: 2006-12-13 16:48:02

Medialnie pikieta wypadła doskonale w porównaniu do tej z czerwca, to na temat tej pikiety jest olbrzymi szum medialny. Bravo.
A z cieszyna ilu was było. najwięcej celników było z Bielska, są wspaniali.
A jeszcze jest warszawski związek Jankowskiego, gdzie oni byli.

Słyszę Siwego co chwilę w ogólnopolskich mediach a ta frustratka z Cieszyna pisze, że to był bełkot. Koleżanko z wymarłej krainy, media nie emitują bełkotu.

Z tej pieprzonej warszawy to wystarczyło zeby 300 ludzi z dwóch urzędów ludzi wzieło na dwie godziny wolne z pracy???? Gdzie ta warszawka była???

Byli celnicy z Krakowa, Nowego Targu, Torunia, Gdańska, Gdyni, Katowic Bielska-Białej, Częstochowy, Zgorzela, Opola, Warszawy, Wrocławia. Z tych regionów widziałem.

Pikieta

Ja wypisuję sięze związków. Ale na następną pikietę pojadę. I namówię jeszcze kolegów. Ale gdzie pani Fłota i Smolińskie były to każdy wie. Pytam się czyją stronę trzymają. Chyba nie colli. Brawo koedzy z Katowic i z Opola, brawo dla wszyskich , którzy przyjechali

Back
Do góry