PIKIETA 12.12.2006r.

slawomir.siwy napisał:
Związkowcy z Rzepina(zarząd) raczej powinni przyjechać.

Kiedyś zapytałem zz Policjantów jakie sankcje przewiduje ich Statut w przypadku niewywiązywania się z podjętych Uchwał, bo tak należy traktować brak udziału przedstawicieli danego związku na pikiecie. Popatrzyli na mnie ze zdziwieniem i odpowiedzieli, że podstawową odpowiedzialnością jest odpowiedzialność moralna.

Odpowiedzialność moralna RACZEJ NIE ISTNIEJE.

Czy powinniśmy włączyć się w protest „skarbówki” ?

- TAK – zdecydowanie 61% (640)
- TAK – tylko w sprawie płac 6% (61)
- NIE - wątpliwy wynik 1% (10)
- NIE – zdecydowanie 31% (330)
- nie mam zdania

Jeżeli te 700 osób co mówi YES, YES, YES przyjedzie to ale będzie jazda

Refleksja
Gdyby nawet wszyscy celnicy, którzy wzieli udział we wspomnianej ankiecie (700 osób) przyjechali 12 grudnia do Warszawy na Pikiete MF, to będą stanowić jedynie 4,6% zatrudnionych w Służbie Celnej. Czytaj: Odsetek niezadowolonych mieści się niemalże w granicach błędu statystycznego! I tak to zostanie odebrane i zinterpretowane przez SCC i Panią Minister. Nie ma się co oszukiwać. To że dość spory tłumek cywilów i mundurowych pogwiżdże, powyje syrenami i wręczy cieciowi w MF jakieś petycje, to wyłącznie problem miejskich służb porządkowych, a nie tzw. WŁADZY.
Poważny problem maja za to ze swoja reprezentacją związkową, funcjonariusze i pracownicy Służby Celnej. Ktoś napisał na WSSC, że
12 grudnia wybitni, ogólnopolscy, odpowiedzialni przywódcy związkowi: I. Fołta, B. Smolińska i R. Adam (zwani przez złośliwych Bandą Trojga), zaprosili się na Konferencję AS-NEP z udziałem Pani Prof. dr hab. Zyty GILOWSKIEJ Wicepremier, Minister Finansów oraz przedstawicieli świata nauki i ekspertów pod patronatem Pana Mariana Banasia Podsekretarza Stanu w Ministerstwie Finansów w Hotelu Polonia Palace w Warszawie. No high-live! Brawo! Właściwi ludzie na właściwym miejscu.
Czy aby na pewno?
Władze SC komentując pikietę stwierdzą, że odpowiedzialne i reprezentatywne Centrale Związkowe wzięły udział w Konferensji (dla dobra Służby) a pod MF zebrała się, nic nie znacząca 4,6% grupka chuliganów i frustratów. Nikt z MF nie wspomni, że te reprezentatywne Centrale Związkowe, to trójka cynicznych figurantów powołanych do legalizacji decyzji zapadających w MF. Hańba!

Informacje dla uczestników manifestacji:

manifestacja odbędzie się w dniu 12 grudnia 2006 roku w godzinach 12:00-13:30 przed gmachem Ministerstwa Finansów (Warszawa, ul. Świętokrzyska 12),
manifestacja została zgłoszona do Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Miasta Stołecznego Warszawy,
nie są zagwarantowane miejsca parkingowe dla pojazdów dowożących uczestników (pojazdy powinny dowozić uczestników w pobliże demonstracji i oczekiwać w dozwolonych miejscach na sygnał od kierowników grup o miejscu spotkania z grupą po manifestacji),
manifestacja ma pokojowy charakter, osoby będące pod wpływem alkoholu lub środków odurzających będą wyprowadzane przez służby porządkowe organizatorów poza miejsce przebiegu demonstracji,
mile widziane na demonstracji, gwizdki, trąbki, syreny, piszczałki, itp. oraz transparenty hasłami dot. przyczyn protestu i żądań pracowników,
prosimy o wyznaczenie kierowników grup oraz osób, które zechcą wypowiedzieć się w sprawie przyczyn protestu i sytuacji w służbach podległych Ministrowi Finansów

Re: Gość
Ankieterowi nie chodzi o ilość celników pod ministerstwem, tylko o te trzy świnki co nic nie widzą, nic nie słysza i nic nie powiedzą (ale wszystko podpiszą) na konferencji u pani minister. Gdyby nawet pod ministerstwem demonstrowali niezadowolenie wszyscy celnicy, to ta skundlona trójka karierowiczów mających sie za naszych przedstawicieli w tym samym czasie bedzie przyklaskiwać władzy w sali konferencyjnej hotelu Polonia.

I jeszcze jedno. Nie pisz, że wszyscy pracuja bo na forum nie widac większego zainteresowania wyjazdem do Warszawy. Dochodza natomiast głosy o braku informacji ze strony zwiazków zawodowych. Wnioski sam wyciągnij.

Myślę, że za wcześnie na refleksje, a do tego twoja ankieta wcale nie odpowiada na pytanie ilu ludzi pojedzie ma pikietę. Żadna nie wskazuje ilu się boi (bać się to rzecz ludzka).
Odsetek niezadowolonych jest dużo wyższy niż 4,6%. Co do ankiety. Trzeba być mocno naiwnym, żeby sądzić, że jest takie proste przełożenie i jej uczestnicy (700 kiknięć, nie osób) stawią się 12.12 przez MF. Poza tym jak ustaliłeś, że osoby uczestniczące w ankiecie to przeciętni f. celni? Nie znam wszystkich szczegółów badania ale wydaje mi się, że nie trzyma się ono żadnych standardów statystycznych. Dlaczego mam je więc uznać za wiarygodne?
Wychodzi na to, że najpierw kreujesz rzeczywistość, a następnie wyciągasz refleksje. Do tego na tak niepewnych założeniach usiłujesz sprowadzić pikietę do problem miejskich służb porządkowych. Czy dobrze cię zrozumiałem - jesteś przeciwnikiem pikiety?
Nasz rację co do poważnego problemu ZZ w Służbie Celnej, ale co do tego, co stwierdzi SSC to zostaw to jemu.

Konieczne uściślenie - refleksja ankietera jest oparta na ankiecie Admina WSSC, a nie na jego własnej, dotyczącej opinii zwiazkowców na tematy związane z rozbiciem i rozdrobnieniem organizacji związkowych działających w jednej grupie zawodowej http://www.cenzura.republika.pl/ przedstawiającej tragiczny obraz ruchu związkowego w ogóle.
Zgadzam się, że ankieta na stronie WSSC wcale nie odpowiada na pytanie ilu ludzi pojedzie ma pikietę. 200 umundurowanych celników pod MF uznam za osobisty sukces Pana Siwego. Nie zmienia to faktu, że w dalszym ciągu grupa zawodowa celników tkwi w totalnym maraźmie, a niewielka grupka funkcjonariuszy skupionych wokół I. Fołty stwarza pozory działalności związkowej ku wygodzie własnej i władzy.

Dochodza natomiast głosy o braku informacji ze strony zwiazków zawodowych. Wnioski sam wyciągnij.

Bzdura. Kto chce słyszec to wie ze jest pikieta. A głosy to pojawiaja sie u tych co nie chcą jechać i tłumacza sie mętnie w ten sposób.

FEDERACJA ZWIĄZKÓW ZAWODOWYCH SŁUŻBY CELNEJ

Tel.kom.668438041; 077-4341160
E-MAIL: slawomir.siwy@celnicy.pl

FZZSC/277/a.p./8/2006/KW
Nysa, dnia 09-12-2006r.

Organizacje członkowskie
Federacji ZZSC
wszystkie

KOMUNIKAT

W dniu 12.12.2006r. o godz. 11:30 spotykamy się pod gmachem Ministerstwa Finansów przy ul. Świętokrzyskiej w Warszawie, celem odbycia PIKIETY i wręczenia PETYCJI najwyższym organom władzy Rzeczypospolitej Polskiej. W trakcie PIKIETY gromadzimy się w pobliżu transparentu z czerwonym napisem PROTEST.

Przybywamy w pełnym umundurowaniu tak, aby podkreślić odrębność Służby Celnej jako formacji mundurowej.

Apeluję o czynną realizację Uchwały Zjazdu Federacji i uczestnictwo w PIKIECIE przedstawicieli z każdej organizacji członkowskiej Federacji.

Komitet Wykonawczy nie ustalił konkretnych haseł na transparenty. Pamiętamy więc tylko, aby nie używać haseł niezgodnych z prawem oraz zawierających słów powszechnie uważanych za obelżywe. Pomijamy hasła dotyczące zadań wykonywanych przez Służbę Celną. Na transparentach w sposób dowolny staramy się zaakcentować nasz status jako formacji mundurowej oraz fakt pogarszania się od wielu lat siły nabywczej naszych płac. Można wykorzystać transparenty z poprzednich manifestacji.

Podczas PIKIETY można używać trąbek, gwizdków, piszczałek, klekotek, flag związkowych, kamizelek Grup Mobilnych.

Nie są zagwarantowane miejsca parkingowe dla pojazdów dowożących uczestników (pojazdy powinny dowozić uczestników w pobliże demonstracji i oczekiwać w dozwolonych miejscach na sygnał od kierowników grup o miejscu spotkania z grupą po manifestacji),
Manifestacja ma pokojowy charakter, osoby będące pod wpływem alkoholu lub środków odurzających będą wyprowadzane przez służby porządkowe organizatorów poza miejsce przebiegu demonstracji.

W razie jakichkolwiek pytań proszę dzwonić pod ww. numer telefonu komórkowego.

V-ce Przewodniczący
Federacji Związków Zawodowych Służby Celnej

Sławomir Siwy
/-podpisano na oryginale-/

ankieterku ty już lepiej nic nie pisz. Skarbowcy zapowiadają do 2000 ludzi, wiesz ile to jest 4% całej skarbówki. Ty już lepiej nic nie pisz, prosze cie. Policjantów razem ze wszytskimi innymi służbami w lipcu było 1500, wiesz ile to jest około 1,5% i to nie licząc zatrudnienia w innych słuzbach mundurowych co byli z nimi. Ty chopie lepiej nic już tutaj nie pisz na forum.

Właśnie zapoznałem się ze szczegółowym programem Konferencji AS-NEP, która odędzie się 12 i 13 grudnia w Warszawie. Szukałem bardzo uważnie i nie znalazłem wzmianki o referatach w wykonaniu ogólnopolskich przewodniczących Central Zwiazkowych w SC. Może komuś z forumowiczów sie uda? Jeśli Panie Fołta i Smolińska oraz Pan Adam mają tradycyjnie słuchać, to może lepiej by było, gdyby posłuchali, co prawdziwi związkowcy mają do powiedzenia pod MF na Świetokrzyskiej?

Proponowana agenda Konferencji AS-NEP
Organizator: Ministerstwo Finansów
Miejsce Konferencji: Hotel Polonia Palace w Warszawie
Termin:12-13 grudnia 2006 r.

Konferencję poprzedza Msza Św. o godz. 8.30 w Kościele pw. Św. Piotra i Pawła na Koszykach (w pobliżu Hotelu), na którą zaprasza chętnych Duszpasterstwo Krajowe Pracowników Celnych, Finansowych, Podatkowych oraz Skarbowych RP
Rejestracja uczestników w dniu 12 grudnia br. od godz. 9.15

źródło: http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=612

O godzinie 12 TVN24 pokazywał pierwsze migawki ze Swietokrzyskiej. Według relacji dziennikarzy odbywający sie protest jest protestem SKARÓWKI, która domaga się śladem słuzby zdrowia i nauczycieli wzrostu płac oraz zwiększenia etatów w aparacie skarbowym. Nie padło ani jedno zdanie o Słuzbie Celnej, która uczestniczy w tym proteście i którą doskonale widać. Szczególnie wielki transparent UC Bielsko Biała.

Skontaktowałem sie z TVN 24 i przedstawiłem o co w tym proteście chodzi, gdyż sprowadzenie problemu do wynagrodzeń jest wprowadzeniem w błąd.

zorro napisał:
Skontaktowałem sie z TVN 24 i przedstawiłem o co w tym proteście chodzi, gdyż sprowadzenie problemu do wynagrodzeń jest wprowadzeniem w błąd.

Miejmy nadzieję że Twoja interwencja pomoże, wogóle to brawo za inicjatywę!

jak narazie znalazłem tylko jeden "artykuł" na temat protestu na onet.pl
http://biznes.onet.pl/0,1449024,wiadomosci.html

Właśnie w Faktach na TVN o 16 była krótka wzmianka o proteście"pracowników Izby Skarbowej w sprawie podwyżki wynagrodzeń" pozatym ani słowa o celnikach, chociaż było ich widać w materiale.

Pikieta

Około 12,55 Zyta w Sejmie powiedziała patrząc na zegarek że właśnie
pod MF trwa pikieta skarbówki i celników .Ale i tak nic nie dostaną bo na
tym właśnie polega budowa taniego państwa.Na osłodę dopowiedziała
że docenia ciężką pracę wykonywaną przez NAS.
Sz...g.może trafić jak się słucha budowniczych 4 Rzeczypospolitej
/chyba bananowej /.

Śnieg z deszczem?

Przed Ministerstwem Finansów zebrało się około pięciuset urzędników skarbowych i celników. Wtorkowy "Puls Biznesu" zapowiadał, że do Warszawy przyjadą pełne autobusy z całej Polski. Wsparcie dla urzędników skarbowych zapowiedzieli również celnicy. Spodziewano się nawet kilku tysięcy osób. Protestujący twierdzą, że przyszło ich tak mało, ponieważ nie dopisała pogoda. W Warszawie pada . (-)

zorro napisał:
Nie padło ani jedno zdanie o Słuzbie Celnej, która uczestniczy w tym proteście i którą doskonale widać. Szczególnie wielki transparent UC Bielsko Biała.

W zetce była zapowiedź pikiety i krótki wywiad ze Sławkiem Siwym.

Back
Do góry