PIKIETA 12.12.2006r.

Organizatorzy Pikiety dziękują wszystkim uczestnikom:

Jesteśmy po manifestacji. Przybyło około 1200 osób. Dziękujemy im za udział i wytrwanie do końca, mimo podłej pogody.

Pani Z.Gilowska oświadczyła, że nie zamierza dać nam podwyżek. Co za determinacja! Silna i zdecydowana z niej kobita. Nie ugięła się przed żądaniami swoich pracowników. Tanie państwo przede wszystkim! Nasze gratulacje! Szkoda tylko, że ma do czynienia z pracownikami nie mogącymi spodziewać się pomocy i sympatii znikąd. Jakże to bezpieczne i komfortowe. Jeszcze raz gratulujemy...

O 13 w TVN 24 było podawane, że jest to protest słuzb skarbowych i słuzb celnych. Padło tez kilka ze związkowych postulatów, ale na pierwszym miejscu umieszczono 50% podniesienie płac. Dobre i to, jednak pozostaje pewinen niedosyt.

Lepiej byłoo 17 w TVP1, gdzie Maciej Orłoś mówił juz tylko o Słuzbie Celnej.

nie_celnik napisał:
Organizatorzy Pikiety dziękują wszystkim uczestnikom:

Jesteśmy po manifestacji. Przybyło około 1200 osób. Dziękujemy im za udział i wytrwanie do końca, mimo podłej pogody.

Pani Z.Gilowska oświadczyła, że nie zamierza dać nam podwyżek. Co za determinacja! Silna i zdecydowana z niej kobita. Nie ugięła się przed żądaniami swoich pracowników. Tanie państwo przede wszystkim! Nasze gratulacje! Szkoda tylko, że ma do czynienia z pracownikami nie mogącymi spodziewać się pomocy i sympatii znikąd. Jakże to bezpieczne i komfortowe. Jeszcze raz gratulujemy...

tak po manifestacji celnicy dopisali ale gdzie pracownicy z US, u nich tez sie nie przelewa gdyby bylo 2-4 tys ludzi napewno byloby glosniej i wieksza sial przebicia a tak to postalismy pomarzlismy i obawiam sie ze na tym sie skonczy :( chyba ze zrobimy kolejny krok pojdziemy za ciosem i w koncu osiagniemy jakis cel. po dzisiejszym dniu zobaczylem ze celnicy moga cos wspolnie zadzialac

Ponad tysiąc pikietujących pracowników skarbowych i funkcjonariuszy celnych, pomimo fatalnych warunków pogodowych spełniło dziś swój związkowy obowiązek pod MF. Należy im sie szacunek i uznanie. Szczególne uznanie dla Kolegi S. Siwego, za mobilizację związkowców w SC.

Wśród uczestników pikiety zabrakło przewodniczacych ogólnopolskich celniczych central zwiazkowych, którzy (które)

Konferencja AS-NEP
Przebieg Panelu 2 (12.12.2006 r. godz. 14:30 - 16:40)
Hotel Polonia Palace, Warszawa.
Moderator Panelu - Pan prof. Piotr Pogonowski (MF)

Referaty
(-)
12) Pani Iwona Fołka* - Federacja Związków Zawodowych Służby Celnej
13) Pani Barbara Smolińska - Ogólnokrajowy Związek Zawodowy Służby
Celnej RP
A medalisty Adama nie zaprosili? No szkoda...bo byłby komplet Zasłużonych dla SC.
*) Fołka - pisownia oryginalna http://nas.mf.gov.pl/?modul=aktualnosci

W swoim imieniu dziękuję wszystkim uczestnikom pikiety. Szkodatylko że impreza została słabo nagłośniona.Wyjątkiem jest Radio Opole przypominające kilkakrotnie o pikiecie.
Gajda i Fołta przez tyle lat wpuszczali nas w malikny. Myślę że czas postawić na Sławka Siwego.Jeśli teraz się nie zmobilizujemy to możemy się położyć i czekać kiedy nas rozpieprzą. Może to nie logiczne ale wierzę w celników.

Pogoda była podła, dla pikietujących. Miło byłem zaskoczony tak dużą ilością celników, świetnie zorganizowanych i zdeterminowanych. Banaś, to jednak przeciwnieństwo Czyżowicza, który rok temu odleciał do Waszyngtonu na czas pikiety. Wyszedł, pełna powaga, delikatny usmiech (doświadcznie w polityce :D jest najważniejsze) i delikatna mowa-sianko, tak, aby zyskać na czasie. (mogę się mylić)

PS Dla mobilnych taka pogoda to chleb powszedni :!:
PSII moje najszczersze podziękownia dla SŁAWKA, TOMKA i wszystkich celników i skarbowców.

Czy ktoś oglądał TVN 24 o 23 godzinie? Nie oglądałem ale dzwonił kolega co nie jest celnikiem i mówił że ktoś od nas jakiś celnik, nawijał przez ładnych pare minut o tym o co nam chodzi.
Widział to ktoś?
Piękna pikietka a jaki rozgłos medialny super

Ludzie co wy pieprzycie????? Ten "cudny przekaz medialny" był cudny, ale chyba dla skarbowców! Oni skromniutko, kilka procent! Niezadowoleni clorze 50%!!!!! I dymisja Zyty! I jeszcze ta grupa zielonych galowych ze stadionowym hymnem na ustach!!!!!! Pięknie, nie ma co!!!!!!!

Ludzie jesteśmy skazani na skarbowców a wy tu wciąż partolicie farmazony dla kogo co i jaki przekaz medialny. Schodźcie na ziemię.
Nowy aparat skarbowy będzie silny i przyjazny obywatelom - zapewniał Jerzy Grygierzec, dyrektor Departamentu Administracji Podatkowej w Ministerstwie Finansów, który wczoraj przedstawił wizję integracji skarbówki i administracji celnej. Połączonymi służbami z ok. 70 tys. pracowników ma kierować superurząd podatkowy z szefem równym rangą ministrowi. Będzie go można usunąć tylko w ściśle określonych okolicznościach, co powinno pomóc uniezależnić aparat skarbowy od polityków.

Ministerstwo Finansów zapowiada, że wprowadzenie pomysłu w życie poprzedzi debata publiczna, ale z opinii zebranych przez "Rz" wynika, że biznes może go poprzeć. - Integracja służb celnych i skarbowych uprościłaby część procedur, co pewnie ułatwiłoby życie przedsiębiorcom - mówi Jeremi Mordasewicz z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

POST NA WWW>SKARBOWCY.PL
A przez 4 lata wmawiali nam, że na pikietę pojedzie tylko KW.
Dziadek
13.12.2006 (g.08:53)
Byłem,pikietowałem !!!!!!!!!!
Co do obecności inspektor ma rację.
Tylko możemy się wstydzić. Miałem wrażenie że to my popieramy celników i że to oni byli organizatorami pikiety a my ich wspieraliśmy( patrząc na liczbę uczestników). Rozumiem ludzi którzy nie mają związków w Urzędzie, ale nie mogę zrozumieć dlaczego nie było tych Urzędów w których działają związki i to "Solidarność" Nie będę tu wymieniał tych urzędów. Liczę że w tych urzędach są jednak prawdziwi związkowcy i przemyślą to co się stało.
SKARBOWCY OBUDZCIE SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[/quote]

Głos z Cieszyna

Byłam,uczestniczyłam,widziałam!!

Tytuł: Nie ściemniajcie!
Treść: Na pikiecie było nas zaledwie 500 ludzi -i to z naddatkiem!Kompletną plamę dała skarbówka-śladowe ilości ludzi.Kompletnie nie spisali się organizatorzy.Brak nagłosnienia,brak koncepcji poprowadzenia pikiety,głosy "przywódców związkowych Siwego i Margasa -to bełkot!Generalnie brak było "wodzireja" pikiety!Wyrażnie widać było brak jakielkolwiek organizacji!!Orkiestra górnicza wprawdzie ubarwiła pikietę natomiast niektórzy upatrywali w tym że przyszli grać na urodziny Gilowskiej!Chwała Ludwińskiemu,że przybył powitać protestujących związkowców i rzekł kilka słów.Tej estetyki zabrakło jednak Fołtowej i Smolińskiej,które siedziały na konferencji 500m dalej od manifestacji!!To jest właśnie obraz tego jak traktują swoich związkowców,którzy z daleka przybyli w chłodzie i deszczu protestowali.Gdyby nie śląscy celnicy z Katowic i Opola to bylibyśmy prawie nie zauważalni.Za to należy im się chwała.Oni nigdy braci celniczej nie zawiedli!!Gorzej z tymi co siedzieli po chałupach i słuchali wiadomości i new-sów w TV.Dotyczy to przede wszystkim Warszawskiego Zwiazku-Berezowskiego i jego celników.Pozdrawiam i gratuluję zaangażowania!!Jesteście wyjątkowe cieniasy!!
Data dodania: 2006-12-13 16:48:02

Medialnie pikieta wypadła doskonale w porównaniu do tej z czerwca, to na temat tej pikiety jest olbrzymi szum medialny. Bravo.
A z cieszyna ilu was było. najwięcej celników było z Bielska, są wspaniali.
A jeszcze jest warszawski związek Jankowskiego, gdzie oni byli.

Słyszę Siwego co chwilę w ogólnopolskich mediach a ta frustratka z Cieszyna pisze, że to był bełkot. Koleżanko z wymarłej krainy, media nie emitują bełkotu.

Z tej pieprzonej warszawy to wystarczyło zeby 300 ludzi z dwóch urzędów ludzi wzieło na dwie godziny wolne z pracy???? Gdzie ta warszawka była???

Byli celnicy z Krakowa, Nowego Targu, Torunia, Gdańska, Gdyni, Katowic Bielska-Białej, Częstochowy, Zgorzela, Opola, Warszawy, Wrocławia. Z tych regionów widziałem.

Pikieta

Ja wypisuję sięze związków. Ale na następną pikietę pojadę. I namówię jeszcze kolegów. Ale gdzie pani Fłota i Smolińskie były to każdy wie. Pytam się czyją stronę trzymają. Chyba nie colli. Brawo koedzy z Katowic i z Opola, brawo dla wszyskich , którzy przyjechali

Back
Do góry