:arrow: Nerwy Cię zjadły MnL-u albo ja zgłupiałem na starość. Nie wszystko mogę zrozumieć.
Nie wiem o co Ci chodzi w stwierdzeniu:
„Może się skończy bo ludziska mają gdzieś korupcję i dają się korumpować-nawet o tym nie wiedzą.” Starając się zrozumieć postaram się Twoją myśl rozbić na poszczególne elementy.
1.
Może się skończy – rozumiem, że odnosisz się do korupcji i masz nadzieję, że tolerowanie tego zjawiska skończy się (łatwizna ale dalej zaczynają się schody),
2.
bo ludziska mają gdzieś korupcję – domyślam się, że chodzi Ci o to, że obywatele IV RP nie zwracają na korupcję uwagi tzn. mają to negatywne zjawisko w głębokim poważaniu. Jak się to ma do Twojej nadziei, iż się to skończy?,
3.
i dają się korumpować-nawet o tym nie wiedząc – i tu mi zabiłeś klina, zgłupiałem. Jak można zostać skorumpowanym nawet o tym nie wiedząc i co to ma wspólnego z pierwszą i drugą częścią zdania? Korupcja jest to w bardzo dużym skrócie - czerpanie korzyści z zajmowanego stanowiska. Jak można czerpać korzyści nie wiedząc o tym?
Sorki obiecałem sobie, że nie będę Cię więcej obrażał ale do tego potrzebny chyba jest tłumacz. Toż to ślinotok myślowy. Kolejnego zdania nie podejmę się nawet tłumaczyć na nasze.
Piszesz, że toporek zakopałeś po ostatnim poście? No cóż nie sądzę aby to była prawda. W pierwszym zdaniu naszą korespondencję nazywasz : „przepycham=nakch”, tj. chamskimi przepychankami. Może to i prawda. Nie będę jednak naśladował pewnego kurdupla i nazywał Twojego zachowania warcholstwem. Po zakopaniu toporka ponownie M.S. nazwałeś „spoconym” poddając w wątpliwość lotność jego umysłu. Czy garbatego będziesz nazywał garbatym sprawiając mu przykrość? To samo dotyczy kulawych, ślepych, głuchych, grubych i łysych. Łysiejesz? Nie przyznajesz się do tego (MnL – Marian nie łysy)? Lubisz bawić się ludzkimi kompleksami? To Cię kręci? To są bardzo niskie pobudki. Chyba jesteś złym człowiekiem. Masz coś do M.S. to napisz ale używaj zdań prostych z jednym podmiotem i jednym orzeczeniem bo ślinotoku może nie zrozumieć i to nie z powodu lotności umysłu tylko wtórnemu analfabetyzmowi nadawcy.
Już cywil.
PS. To tak a propos lekkości pióra.