Najważniejszy temat i data dla celników - 17.04.2009r.

• Thread starter Thread starter Armagedon
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
DDR tylko jak zwrócisz uwagę mediów na protest jak w święta u nas przez przejście przejeżdża góra kilka TIRów i kilkanaście do kilkudziesięciu osobówek,
nikt tego nie zauważy. Żeby akcja była zauważona trzeba przyblokować granicę powolną czyt. dokładną 100% rewizją, muszą być duże kolejki, które to wizualnie są symbolem protestu na zewwnątrz. Co media pokazywały w styczniu? -głównie kolejki TiRów i niezadowlonych kierwców.
A co pokażą gdy będziesz miał 3 czy 5 TIRY na placu??
Moim zdaniem akcja musi być dobrze zorganizowana aby nie poniosła porażki i trwać do skutku

a może Pawle zaprosimy tych entuzjastów do 100% rewizji jakiegoś średniego rudowęglowca łącznie z zęzami, to szybko zrewidują w 100% ale swoje poglądy...

a może Pawle zaprosimy tych entuzjastów do 100% rewizji jakiegoś średniego rudowęglowca łącznie z zęzami, to szybko zrewidują w 100% ale swoje poglądy...

W związku z kryzysem przez wschodnią granicę idzie minimum towaru -i to w obie strony.Praktycznie granica funkcjonuje jak w stanie wojennym 2-4 składów na zmianę .Protest na osobówkch i Tirach też wypadnie bardzo blado,gdyż za mało ich przekracza granicę ,100% kontrol niczego nie zmieni.Niestety czas nie sprzyja tego rodzaju protestowi.Obawiam się ,że może nas tylko ośmieszyć ... Ale może się mylę.

protest

... Koleżanki i Koledzy wystarczy, że do mediow trafi informacja, ze rozpoczyna sie protest i docelowo powtórzy sie sytuacja ze stycznia 2008 roku !!! Ponadto data 17 po Świętach ma ogromny sens, gdyż po stagnacji przed i świątecznej będzie jak zawsze wzmożony ruch...... tak było i tak bedzie zawsze !!! Kolejny argument jeżeli nic medialnego się nie wydarzy to jest szansa , że media to kupią... Wówczas miałby szansę Sławek i profesjonalny "negocjator".... Oczywiście możemy nie robic NIC i czekac co nam los przyniesie !!!!!!!!!!!

ddr

Zapewniam, że data 17.04.2009 r. jest najlepszą z możliwych na przeprowadzenie powszechnego protestu celników. Wiem, że w tych dniach są Święta Wielkanocne w obrządkach wschodnich, dlatego siłą rzeczy media będą zwróconę na granicę wschodnią....
To ma być protest Nasz - Celników. I nieważne, czy jesteś związkowcem, czy nie:
Nie dostałeś zapisanej w Budżecie podwyżki - protestujesz!
Zostałeś okłamany - protestujesz!
Proste jak 2x2.
Rzuciłem okiem na WSSC i widzę propozycję składania wypowiedzeń. Bez sensu. Każdy rozsądnie myślący człowiek (zapewniam, że to większość z nas) nie zaryzykuje utraty pracy w czasach kryzysu. Ja na pewno nie, szczerze odradzam taką formę protestu. Lepiej wysłać pisemko Premierowi dla przypomnienia obietnicy jaką Nam złożył.

Tak myślę że fajnie byłoby wysłać taki list... Zwłaszcza, że jest to takie polskie tradycyjne "Ludzie listy piszą ..." ... Jednak przypominam, aby nie zapominać o życzeniach Świątecznych ostatecznie jest to nasz Premier !!!

Jestesmy zmeczeni Panie Premierze!

Tak myślę że fajnie byłoby wysłać taki list... Zwłaszcza, że jest to takie polskie tradycyjne "Ludzie listy piszą ..." ... Jednak przypominam, aby nie zapominać o życzeniach Świątecznych ostatecznie jest to nasz Premier !!!

Do Premiera wyśle bo bardzo go lubię,siadam za chwilę i redaguje list z zyczeniami światecznymi,tylko czy będzie zadowolony, nie wiem?TVN 24 znów bedzie latać swoim; błękitnym; nad granica jak wszystko się zakorkuje.... i nie tylko, bo są też wewnętrzne.

Kolega podsunął mi też taki pomysł:
"Tak sobie pomyślałem, że w ramach wysyłania pisma do Premiera RP
wzywającego rząd polski do wywiązania się ze złożonych celnikom
zobowiązań, przyszedł mi pomysł, żeby może napisać pismo do Pana Premiera Buzka o zajęcie stanowiska w naszej sprawie. Bo jak wiemy, to jego rząd złożył
zobowiązanie zrównanie naszego statusu z innymi służbami mundurowymi.
Jestem bardzo ciekaw czy osoba starająca się o bycie przewodniczącym
Europarlamentu uważa, że zobowiązania jego rządu powinny być dotrzymane przez rząd Pana Premiera Tuska w ramach ciągłości władzy, W załączeniu przesyłam adres Pana Premiera Buzka"
jerzy.buzek@europarl.europa.eu

Ostatnia edycja:
Dość stagnacji, dość marazmu, wstyd mi już mówić, jaki postęp mają zmiany w naszej ustawie, obecna pewnie trafi również do kosza
Oczekuję na zmiany dość długo, że zdążyłem się postarzeć-ile można czekać?.
Podwyżki, o które trzeba się prosić,- unikam tematu z mundurowymi, policja lub SG nie mają takiego problemu-jednak po cichu śmieją się z naszych zarobków i pracy do 65 roku życia.
To musi być siła - trzęsienie ziemi, tsunami, aby poprawić, swój byt.

Kolega podsunął mi też taki pomysł:
"Tak sobie pomyślałem, że w ramach wysyłania pisma do Premiera RP
wzywającego rząd polski do wywiązania się ze złożonych celnikom
zobowiązań, przyszedł mi pomysł, żeby może napisać pismo do Pana Buzka o zajęcie stanowiska w naszej sprawie. Bo jak wiemy, to jego rząd złożył
zobowiązanie zrównanie naszego statusu z innymi służbami mundurowymi.
Jestem bardzo ciekaw czy osoba starająca się o bycie przewodniczącym
Europarlamentu uważa, że zobowiązania jego rządu powinny być dotrzymane przez rząd pana Tuska w ramach ciągłości władzy

Świetny pomysł, a i odpowiedź powinna być interesująca:)

Witam
Mam dwa pytanka:
1. Panie Sławku czy konsultował Pan nasz protest z innymi związkami zawodowymi lub chociaż ich poinformował? Pytam dlatego że przy poprzednim proteście BlackJack który jest przewodniczącym ZZ w Łodzi do ostatniej chwili twierdził ze on o żadnej akcji nic nie wie i niczego nie popiera. Dopiero gdy zorientował się ze pracownicy bez niego zaczeli zbiorowo składać wnioski urlopowe "podczepił" się pod protest. I nawet w mediach lokalnych się chwalił ze to jego związek to zorganizował. Miał swoje 5 minut w TVP3 (co do jego przygotowania i porażki którą tam odniósł nie będę się wypowiadał). Jednak jak przyszło do podziału pieniędzy to był pierwszy. Co do podziału też się nie wypowiem ale dostałem (tak jak wszyscy młodzi) coś okoł 240 PLN i ani złotówki więcej.
2. Rozumiem strajk włoski na granicy i oddziałach, ale jak on ma wyglądać w centalnych izbach czy urzędach, w SNP czy GM.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

fisher

Nie dajmy się po raz kolejny oszukać. Kłamliwy rząd po raz kolejny w mediach i w gazetach bezczelnie kłamie że nie ma pieniędzy. Ale pieniądze są już dzisiaj każdy z Was mógłby otrzymać 500 zł do pensji. Pieniądze są zapisane dla was w budżecie. To wy żeście ciężką pracą zapracowali na te pieniądze. To Wy co roku przynosicie co roku ogromne sumy by utrzymać innych. To Wy narażacie swoje zdrowie i swoje nerwy każdego dnia mają do czynienia z nie kompetentnym stłamszonym kierownictwem.
Powtarzam się, ale to są niezmienne fakty i widzę to codziennie, to mnie osłabia.Dyrekcja dla swoich zysków będzie kłamać że ustawa poprawi nam służbę.Nie wierzcie w to to kłamstwo.Chcą was znowu wyrolować z należnym wam pieniędzy.Wasz trud i zdolności są pomijane w przez Ministerstwo Finansów.Nieudolny rząd przy wsparciu mediów chce nas wyciszyć. Ale zbójeckie metody tego rządu mają na celu manipulację naszym środowiskiem, wmawianie nam nieprawdziwych informacji. Nie dajcie sobą pomiatać. Jacek Kapica dąży do tego by ubezwłasnowolnić naszą służbę. Zacznijcie myśleć że jesteśmy znowu wtłaczani w gierki polityków. Pan Tusk nie wywiązał się z obietnic z tamtego roku czy dalej mamy patrzeć na ich matactwa. Czy uważasz że twoja praca jest niedoceniana i traktowana niepoważnie???
Mamy już kwiecień i dalej jesteśmy w punkcie wyjścia.Większość chciałaby coś zrobić ale czeka na odpowiedni moment..

Ostatnia edycja:
Obawiam się,że strajk włoski nie przyniesie porządanego efektu. Ten rząd wbrew obietnicom liczy się tylko z silnymi. Nasza grupa zawodowa jest dla nich zbyt słaba. Tym bardziej, że nie umiemy się zjednoczyć. Mimo,że srodowisko czuje się coraz bardziej nabijane w butelkę, nie wiem, czy będzie nas stać na zryw porównywalny z tym ze stycznia 2008. A tylko tak możemy coś osiągnąć. Wszyscy musimy to sobie uzmysłowić.

Powiadomić media.

Powiadomienie mediów, że szykujemy się do powtórzenia stycznia 2008 to bardzo dobry pomysł. Społeczeństwo, przedsiębiorcy i politycy bardzo dobrze pamiętają tamten czas. Jest prawie pewne, że nie zdają sobie sprawy z tego, że złożone wtedy obietnice naprawy cła i wyrównanie wieloletnich zaniedbań płacowaych NIE ZOSTAŁY SPEŁNIONE. Rząd oszukał zarówno nas jak i przedsiębiorców. Gdy czytam na Corintii o "dalszej reorganizacji cła" to nie mogę uwierzyć w powrót do propagandy z czasów Trybuny Ludu.... :mad:

Obawiam się,że strajk włoski nie przyniesie porządanego efektu.

Zgadzam się, tym bardziej, że będzie on wymagał "akceptacji" kierownictwa..Przykład: Kierownik przyjmuje dość szybko zgłoszenie, wydaje je "bez rewizji celnej, zgłoszenie przyjeto bez weryfikacji", jak myślicie, ile takie zgłoszenie można robić czasu?, 5....10 min.? U nas w OC 95% zgłoszeń jest przyjmowanych i robionych w ten właśnie sposób, więc o jakim strajku włoskim możemy tu mówić?

Kym skoro jak twierdzisz że 95% odpraw jest bez rewizji to może odwróć proporcje i zacznij te 95% rewidować w 100%.....

Nie zgadzam się z Mirell, ani z kym.

Ale nie czarujmy się, że OC wewnętrzne to margines. Oczywiście w UC i IC strajk włoski polegałby raczej na z goła czymś innym;) Pozostaje granica, to jedyna nasza szansa i od tego jak zachowają się nasze drogie koleżanki i koledzy na przejściach będzie wszystko zależało. Przypomnijmy sobie styczeń zeszłego roku. Rząd podjął się rozmów z nami tylko ze względu na sytuację na granicy. To tam jest linia frontu i wszystko się rozegra. Poza tym podstawa jak wspomniano wcześniej to odpowiednie poinformowanie mediów, by te rzetelnie naświetliły społeczeństwo z czym się borykamy i o co w tym wszystkim chodzi?

Tak dodam od siebie, ze jezeli chodzi o granice to nie musicie sie martwic. Wasi koledzy i kolezanki juz od dawna trwaja we wloskim strajku ;-)

Back
Do góry