Najważniejszy temat i data dla celników - 17.04.2009r.

• Thread starter Thread starter Armagedon
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Piesszarik. U mnie stachanowcy ze stycznia do dziś dnia chodzą ze spuszczonymi głowami. Wstyd im po prostu.

W każdej społeczności znajdą się owce i czarne barany, więc nie ma co debatować co by było gdyby,tylko trzeba działać Nigdy się nie dowiemy co będzie, jeśli się tego nie zrobi, a cwaniaczki jak były tak będą - olać ich i robić swoje. Wszak jeszcze się taki nie narodził co by każdemu dogodził :D
Kupą mości Panowie i Panie kupą!!!

stalker2 napisał:
Panie Sławku czy konsultował Pan nasz protest z innymi związkami zawodowymi lub chociaż ich poinformował? Pytam dlatego że przy poprzednim proteście BlackJack który jest przewodniczącym ZZ w Łodzi do ostatniej chwili twierdził ze on o żadnej akcji nic nie wie i niczego nie popiera. Dopiero gdy zorientował się ze pracownicy bez niego zaczeli zbiorowo składać wnioski urlopowe "podczepił" się pod protest. I nawet w mediach lokalnych się chwalił ze to jego związek to zorganizował. Miał swoje 5 minut w TVP3 (co do jego przygotowania i porażki którą tam odniósł nie będę się wypowiadał).

Tutaj zawarta jest częściowa odpowiedź na post STALKER2:

http://zz.celnicy.pl/tekst-274.html

Jak widzicie, apelujemy i prosimy inne ZZ, aby podjęły chociaż dyskusję na ten temat.
Podjęliśmy natychmiast decyzję, że nie możemy biernie przyglądać się oddolnym inicjatywom, zmierzającym do poprawy naszego statusu. Tak więc wesprzemy każdą taką akcję, zapewniając ochronę dla funkcjonariuszy, którzy będą rzetelnie wypełniać swoje obowiązki.
Po Świętach prześlemy szczegółową informację, na czym będzie polegać zapewnienie bezpieczeństwa.
MAMY NADZIEJĘ, ŻE INNE ZZ NIE BĘDĄ W TYM BIERNE.

STALKER2.
Na drugie Twoje pytanie nie odpowiem, gdyż każdy powinien wiedzieć co ma robić, aby złożone ślubowanie było wypełniane w 100%. To nasz obowiązek.

Ostatnia edycja:
W Izbie w Przemyślu cisza jak makiem zasiał - nikt nawet słowem nie wspomina o proteście włoskim.Dotyczy to zwykłych celnych jak i Związków.Mam zasadniczą wątpliwość? Jaki sens ma protest włoski w sytuacji,gdy na towarówce na zmianę jest powiedzmy5-6 sadów ,a na drodze na zmianę przejeżdża 10 tirów i jest 100 podróżnych i dodatkowo z parę osobówek ?Przecież nikt nawet nie zauważy naszego protestu!Nie wspomnę o czymś takim jak transparent z napisem PROTEST. A 17 kwietnia za 9 dni ?

Poza tym w części OC wewnętrznych funkcjonuje instytucja odpraw uproszczonych.Nikt nie przeskakuje z nogi na nogę w oczekiwaniu na odprawę - są określone okresy rozliczeniowe.Dlatego juz wcześniej dyskutowałem ze skutecznością strajków włoskich, zwracałem uwagę na rozpatrzenie innych form protestu.W tym zakresie napewno istnieją możliwości, chociażby akcyza i niekoniecznie ta stricto samochodowa, ale również i ona, postępowanie celne .Śmiem twierdzić, iż co poniektórzy intersanci SC, podnieśliby Larum.A przy okazji zewnętrzne granice UE były by ostoją spokoju .​

Ja nie rozumiem, dlaczego kolejna oddolna próba zwrócenia uwagi na nierozwiązane wciąż problemy w SC miałaby być przeprowadzona tylko przez OC?
Przecież postualty dotyczą nas wszystkich i nie będą załatwione po wdrożeniu modernizacji.

Szanowny foromowiczu fix.

Mam podobne obawy, ale jak mniemam pomysłodawcy chyba nie o to chodzi, aby zaraz zablokować całą UE.
Wiemy już też, że inne ZZ nie poprą tej inicjatywy, ale to chyba było wiadomo. Wysłaliśmy jednak apell, aby nie było tłumaczenia, że o niczym nie słyszeli. Zrzeszenie i KP PB uważa, iż działamy populistycznie.
Ja jednak nie mam żadnego prawa aby odwoływać niniejszą propozycję. Jak pisałem, podjęliśmy decyzję o wsparciu wszelkich oddolnych działań wymierzonych na zwrócenie uwagi na nasze problemy. Gwarantujemy ochronę funkcjonariuszy przed nieprawnymi i często naginającymi prawo działaniami przełożonych, bo to jest nasz obowiązek i tego należy od ZZ wymagać. Takich działań niektórych przełożonych nalezy się spodziewać.
To jednak jak będzie 17.04. i w dniach następnych zależy tylko od każdego celnika, a nie jednego czy drugiego ZZ czy niektórych przełożonych.

Ostatnia edycja:
Ja też nie rozumiem ! Protest w OC wewnętrznych , czy to nie jest oddolna próba reakcji na rzeczywistość ! Czy to nie jest próba uświadomienia , nie tylko decydentom - że protestuje cała SC, nie tylko sztandarowe wschodnie przejścia graniczne, będące języczkiem uwagi .Zawsze ktoś interesowny może stwierdzić - ale przecież wewnątrz kraju istnieje absolutna sielanka, tylko pogranicze wschodnie jest ciągle niezadowolone ? Protest na granicach UE , może to i spektakularne przedsięwzięcie - jednak zawsze niesie ryzyko, że zmiecie nas wiatr historii współczesnej, zanim się obejrzymy.A pożniej daremne żale - Polak mądry po szkodzie.Nie chcę być defetystą, trzeba brać pod uwagę różne warianty przyszłości.Z drugiej strony zawsze można eskalować zasięg protestu.Brak reakcji na protesty w OC wew., to dają o sobie znać kluczowe przejścia graniczne.Uważam , że to też jest pomysł.
Ktoś kiedyś stwierdził nie od razu Kraków zbudowano, choć czas niewątpliwie nie należy do naszych sprzymierzeńców.Ktoś inny stwierdził ,uczytsa i jeszczo raz uczytsa...
P.S. A może całkiem przypadkiem, komuś strasznie zależy na ewentualnych protestach wyłącznie na zewnętrznych granicach UE.Kto wie ?​

Oczywiście, że nie chodzi o całkowite zablokowanie zewnętrzych granic UE, ale o wyrażenie swojego niezadowolenia z obecnej sytuacji. Forma protestu, czyli praca na 100% ma przypomnieć rządzącym o złożonych obietnicach, zapisach w Ustawie Budżetowej (nasze podwyżki) itd.
Jak wcześniej pisałem okazję, aby zaprotestować ma Każdy, zarówno na granicy jak i wewnątrz kraju. Nic na tym nie tracimy.
Strajk włoski to strajk polegający na skrajnie skrupulatnym wykonywaniu obowiązków służbowych przez pracowników, nie o to Nam chodzi - po prostu robimy swoje w 100%, a ile czasu to zajmuje wyjdzie w praniu. O prawdziwej drożności przejść granicznych dowie się cała Polska.
Fix, ileś tam tirów na granicy w kolejce zrobi w mediach większe wrażenie niż transparent.
Każdy niech robi swoje.
Życzę Wesołych Świąt, mokrego Dyngusa i bogatego Zajączka.

Ddr

niech kolega się wypowie jak widzi możliwość przeprowadzenia (w praktyce) strajku "włoskiego" w takich komórkach jak: podatek akcyzowy, karny, kontrola przedsiębiorców, ogólny, czy też w komórkach IC które nie mają styczności z "petentem". Bo ja takowej nie dostrzegam. :p

Możliwości jest bez liku.
Proponuję nie odpowiadać związkowcom w tym wątku, bo tak jak w styczniu będą robić wszystko, aby akcja nie wyszła i tylko po to się tu pojawili.
Podam ci te możliwości, które znają celnicy tam zatrudnieni, jak zadeklarujesz swój udział i udział tej federacji w naszej akcji.
Jeżeli nie spadaj z tego tematu, bo go zaśmiecasz.

do Black Jack

Po pierwsze "DDR" powinno być pisane z dużej litery a twoje "Ddr" prawdopodobnie miało obrazić forumowicza.Po drugie, już raz pisałem szanownemu koledze,że może powinien wypowiedzieć się o swoich działaniach w czasie protestu przy wchodzeniu Ustawy o Służbie Celnej i "oświecić" wszystkich celników jak się wchodzi "władzy" w d... bez mydła. Po trzecie- już raz Cię o to prosiłem-udowodnij żeś celnik a nie ...(każdy może sobie dopowiedzieć co myśli o Tobie)i raz w życiu celniczym zrób coś dla celników a nie dla siebie, wtedy może odzyskasz odrobinę szacunku.Po czwarte jako celnik powinieneś wiedzieć w jaki sposób można przeprowadzić tzw "strajk włoski", a jako homo sapiens rozumiesz słowa 100% kontrola( praca,itd).Mam nadzieję,że zrozumiałeś i nie będziesz więcej prowokował i kolejny raz "mieszał" wśród Braci celniczej.Pozdrowienia i życzenia świąteczne dla wszystkich celników ( nawet tych,którzy tylko wkładając nasz mundur myślą,że stali się celnikami)

Razem lub osobno

Widzę że jak w styczniu 2008 za wszystkich walczyć będzie granica i jak w/w dostanie jak zwykle g.........
P.S. Nie tłumaczyć gratulacje.

Po pierwsze "DDR" powinno być pisane z dużej litery a twoje "Ddr" prawdopodobnie miało obrazić forumowicza.Po drugie, już raz pisałem szanownemu koledze,że może powinien wypowiedzieć się o swoich działaniach w czasie protestu przy wchodzeniu Ustawy o Służbie Celnej i "oświecić" wszystkich celników jak się wchodzi "władzy" w d... bez mydła. Po trzecie- już raz Cię o to prosiłem-udowodnij żeś celnik a nie ...(każdy może sobie dopowiedzieć co myśli o Tobie)i raz w życiu celniczym zrób coś dla celników a nie dla siebie, wtedy może odzyskasz odrobinę szacunku.Po czwarte jako celnik powinieneś wiedzieć w jaki sposób można przeprowadzić tzw "strajk włoski", a jako homo sapiens rozumiesz słowa 100% kontrola( praca,itd).Mam nadzieję,że zrozumiałeś i nie będziesz więcej prowokował i kolejny raz "mieszał" wśród Braci celniczej.Pozdrowienia i życzenia świąteczne dla wszystkich celników ( nawet tych,którzy tylko wkładając nasz mundur myślą,że stali się celnikami)
:)Kolego trochę kultury i bez epitetów. Cieszę się, że 17 wreszcie będzie poważnie kontrolować granicę. Być może uda się zmniejszyć straty budżetu z powodu wyeliminowania w tym dniu przemytu.

Ddr

Znaczy się, że nie potraficie Mi odpowiedzieć na pytanie. Protest "włoski" aby był skuteczną formą nacisku musi zaistnieć w mediach, a one zainteresują się jedyne kolejkami na "przejściu wschodnim". To, że będę w 100% wywiązywał się z zapisów Ordynacji podatkowej, czy KKS, czy bardzo skrupulatnie przeprowadzał kontrolę (RKP) nikogo nie wzruszy, a zwłaszcza dziennikarzy. IC może sobie nawet codziennie przystępować do takiej formy protestu-nie ma to wpływu dla zwykłego zjadacza chleba. Zostają więc OC.:D

niech kolega się wypowie jak widzi możliwość przeprowadzenia (w praktyce) strajku "włoskiego" w takich komórkach jak: podatek akcyzowy, karny, kontrola przedsiębiorców, ogólny, czy też w komórkach IC które nie mają styczności z "petentem". Bo ja takowej nie dostrzegam. :p

To Kolega (?) "BlackJack" oprócz ZADYMY nie zna się na ŻADNEJ ROBOCIE ?!
Śmiem TWIERDZIĆ, że KAŻDY z tych komórek WIE, jak TEGO dokonać !!!

do ostatniego postu BJ

my tu rozmawiamy o pracy, a nie o protestach.
propozycje albo uwolnij nas od negatywnych scenariuszy nie wpisując się w tej dyskusji.
kwestia medialna to także efekt realiów, a nie jedynie nagłośnienia. ty jesteś akurat w to drugie dobry.
do roboty ..... pozostawisz po sobie coś pozytywnego.

Znaczy się, że nie potraficie Mi odpowiedzieć na pytanie. Protest "włoski" aby był skuteczną formą nacisku musi zaistnieć w mediach, a one zainteresują się jedyne kolejkami na "przejściu wschodnim". ...

Czy to JA jestem takim tempakiem twierdząc, że MEDIA "WEWNĘTRZNE" spokojnie zwęszą "sensację" w informacji o popieraniu WZAJEMNYM jednostek WSCHODU, CENTRUM, ZACHODU, POŁUDNIA i PÓŁNOCY ?!
Powtórzę; JEDNOSTEK, a nie "oddziałów, urzędów, komórek, przejść granicznych, pograniczników, straży celnej, ..." i jak to tam jeszcze nie nazywają niektóre "wieszcze media"!!!!!!!!

Back
Do góry