Najważniejszy temat i data dla celników - 17.04.2009r.

• Thread starter Thread starter Armagedon
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Data wyboru protestu jest tragiczna. To Wielki Piątek w Kościele Prawosławnym. Ruch w tym dniu będzie już niewielki, a już napewno na towarówce. Wiem, że większośc "za" protestem jes z centralnej i zachodniej Polski, ale posłuchajcie głosów kolegów z Polski wschodniej. W mojim regionie mieszka spora mniejszość prawosławna, więc wielu Polaków tez nie pojedzie na "zakupy". Naprawdę data nie jest odpowiednia. Chociaż wiem , iż wielu funkcjonariuszy wyznania prawosławnego ma tego dnia planowane urlopy (IC BIAŁYSTOK).

do DDR-a

Myślę dokładnie jak Ty. Cieszę się, że "coś drgnęło". Kłamlica i mf wciąż ściemniają i odwlekają. Słońce Peru naobiecywał w styczniu 08 więc niech dotrzyma obietnicy. Uważam, że PROTEST jest KONIECZNY/NIEZBĘDNY.Jeśli w kwietniu nie wyjdzie to trzeba próbować dalej do skutku.
POZDRAWIAM !

Dlaczego ktoś wymyślił akurat taką datę protestu? ( 17 kwietnia).
Może celowo??? Proponuje zmienić na lepszy termin!!! To bardzo ważne.

Dlaczego ktoś wymyślił akurat taką datę protestu? ( 17 kwietnia).
Może celowo??? Proponuje zmienić na lepszy termin!!! To bardzo ważne.

zgadzam się, uważam, że przed świętami będzie dużo lepiej, tym bardziej, że przed świętami (dość duże kolejki) naturalna kolej rzeczy pomoże nam w proteście, a po świętach zazwyczaj występują problemy żołądkowe :D

jak to bywalo z tymi naszymi powstaniami? Najpierw byl zryw, poczatkowe sukcesy, potem zaczynaly sie klopoty. Klotnie wsrod dowodzacych, nieudolni generalowie a na koniec arystkokracja i bogata szlachta sprzedawala wszystko za cene spokoju. A potem tylko emigracja na zachod albo zsylki na wschod. Czy teraz tego unikniemy? Kto przejmie dowodzenie jak juz sie zacznie? Jaki mamy plan by nie zmarnowac oddolnego zrywu i poswiecenia. Czy unikniemy klotni na gorze? Z jakich postulatow nie ustapimy?
Kto weznie odpowidzialnosc za pokierowanie walka?
Ech Polacy, tyle zwyciestw zaprzepascili. Powstanie to nie zabawa. A polityka to brudna gra. Korzysci zdobywa sie przy stoliku rozmow zawierajac zawieszenie broni. Czy jestesmy na to gotowi?

Ostatnia edycja:
tomekromek

dużo ważnych pytań.
ps.
wydaje się że jedynie koordynacja przez otwarte forum wyczerpuje akcji oddolnej. tutaj możemy otwarcie zorganizować protest przy pełnej świadomości, że jego cele są jasne.
chcemy skoncentrować uwagę centralnych organów państwa nad problematyką służby celnej.
czy nie mamy prawa?

Ostatnia edycja:
Data wyboru protestu jest tragiczna. To Wielki Piątek w Kościele Prawosławnym. Ruch w tym dniu będzie już niewielki, a już napewno na towarówce. Wiem, że większośc "za" protestem jes z centralnej i zachodniej Polski, ale posłuchajcie głosów kolegów z Polski wschodniej. W mojim regionie mieszka spora mniejszość prawosławna, więc wielu Polaków tez nie pojedzie na "zakupy". Naprawdę data nie jest odpowiednia. Chociaż wiem , iż wielu funkcjonariuszy wyznania prawosławnego ma tego dnia planowane urlopy (IC BIAŁYSTOK).

To jest BARDZO DOBRA DATA, PRZEMYŚLANA !!!
Zaczynam doceniać pomysł DDR'a i to, że TAK WŁAŚNIE MA BYĆ !!!
Nie pytaj dlaczego, tylko rób to, co byś robił nie wiedząc o tej dacie ...

prawie emeryt,DDR.

Doskonale pamiętam dzieje losu projektu KAS i kto był jego autorem, a zarazem głównym orędownikiem.W odniesieniu do dnia dzisiejszego obrazowo przedstawia się to w sposób następujący: jak nie mogę zdobyć szczytu Mont Everst za pierwszym podejściem, to po chwili zadyszki i zadumy atakuję go powtórnie z drugiej strony.Przecież racja jest po mojej stronie, przecież to ja jestem " THE BEST ".
Co do daty protestu - 2009.04.17, w/g mnie data nietrafiona.Chyba, że jest to jakaś data magiczna, a nie tylko ja nie mam sensownych wiadomości na ten temat ?
P.S.( DDR ) :
Nie będę robił za Ojca Dyrektora i tłumaczył
" O co kaman " Ok.!
Pozdrawiam.

W mojej skromnej ocenie, do tak szczytnego celu, każda data jest dobra. Dyskusja powinna rozwijać się w innym kierunku. Data już padła i powinniśmy ją uszanować.

Jeżeli solidarnie przystąpimy do tematu, to każda data będzie dobra.
Poinformuj więc o tym zagadnieniu jak najwięcej osób, rozmawiaj o tym z koleżankami i kolegami.
PAMIĘTAJ i uświadom to sobie, że teraz tylko od Ciebie zależy to jak będzie. Tylko od Ciebie zależy Twoje przyszłe życie, Twój status.

E PLURIBUS UNUM, to napis na godle USA oraz na wielu monetach amerykańskich, co tłumaczy się jako JEDNO UCZYNIONE Z WIELU względnie W JEDNOŚCI SIŁA.

Tak więc braci celnicza, JEDEN ZA WSZYSTKICH WSZYSCY ZA JEDNEGO, a wtedy każda data będzie idealnym terminem.

Ostatnia edycja:
P.Sławku! W naszej formacji lepiej brzmi "w WIĘKSZOŚCI SIŁA", bo na jedność wszystkich celników nie ma co liczyć!!! Ubiegłoroczny protest jasno w naszym środowisku pokazał, komu zależy na poprawie statusu i płacy dla fc.
A niestety, jak to czasami bywa, co niektórzy nasi Koledzy i nasze Koleżanki nie popisali się ogólną solidarnością w tamtych dniach....pamiętamy łamistrajków...!Żerują jak hieny na odwadze innych, a potem po cichutku cieszą się, że dostali większą pensyjkę, po chudych i cieniutkich latach!Wstyd i żenada, jak tacy mogą popatrzeć na swoje gę...y w lustrze...? I teraz też znajdzie się taka grupa, która w kąciku, za plecami innych przeczeka burzę, a ewentualne "zyski" zgarnie również dla siebie...!A co najgorsze, podczas "akcji" to będą wręcz tytanami pracy...200 % normy, bo może szef pochwali, albo awansik mały wpadnie...!Cóż, należy chyba takim tylko współczuć...głupoty!Pozdrawiam!

Z cyklu zyski i straty po zrywie

Rok temu brałem czynny udział w proteście. Niestety tak jak krowa76 napisał/a jest spora grupa ludzi o podwójnej moralności. Codziennie ich spotykam. Cieszą się teraz z awansów, nagród z górnej półki, wyższych pensji, pochwał od kierownictwa itd. Na co dzień mierni ale w momencie kryzysu wierni I oni na tym proteście zyskali najwięcej Teraz śmieją się nam perfidnie w twarz mówiąc "i po co było strajkować"

zgadza się

jest tak jak piszecie(Krowa i AK) ale tego nie unikniemy. Po prostu musimy się pogodzić z tym, że wśród Nas są takie żałosne typy. Trudno, musimy sobie radzić sami. Po proteście w styczniu zrozumiałem, że o jedności w SC można pomarzyć. Na szczęście znakomita większość chce zmian i nie boi się o to walczyć.

po prostu

propozycja DDR-a jest banalnie prosta. wracamy do swoich obowiązków. tyle.
nie ma celu organizacja- jest cel do osiągnięcia. pogadajmy na forum.
ktokolwiek z naszych współpracowników ma o pomyśle odmienne zdanie naraża się na rolę osoby niegodnej zaufania i w ich wydaniu dumne noszenie głowy jest raczej pozą - oznaką realnego stanu zawodowego jak i osobistego. czy będzie wielu "łamistrajków" chętnych do pokazania swojej niekompetencji trudno ocenić.
szkoda na tym się koncentrować chociaż problem ciekawy.
pozdrawiam

tomekromek napisał:
Kto będzie dowodził? Jaki mamy plan by nie zmarnowac oddolnego zrywu i poswiecenia. Czy unikniemy klotni na gorze? Z jakich postulatow nie ustapimy?
Wszyscy dowodzimy. Mamy forum, za pośrednictwem którego możemy koordynować wszelkie działania. To od nas zależy jak to wszystko się rozwinie, podobnie zresztą jak w styczniu 08r.

Jeżeli uznamy jako środowisko, że to już ten czas, Związek gwarantuje logistyczne zabezpieczenie akcji oraz zapewni wszystkim ochronę.

Tym razem do rozmów oddelegujemy zawodowego negocjatora, autorytety oraz prawników. Nie pozowlimy zmarnować kolejnego ewentualnego zrywu.

Zapewniam, że data 17.04.2009 r. jest najlepszą z możliwych na przeprowadzenie powszechnego protestu celników. Wiem, że w tych dniach są Święta Wielkanocne w obrządkach wschodnich, dlatego siłą rzeczy media będą zwróconę na granicę wschodnią....
To ma być protest Nasz - Celników. I nieważne, czy jesteś związkowcem, czy nie:
Nie dostałeś zapisanej w Budżecie podwyżki - protestujesz!
Zostałeś okłamany - protestujesz!
Proste jak 2x2.
Rzuciłem okiem na WSSC i widzę propozycję składania wypowiedzeń. Bez sensu. Każdy rozsądnie myślący człowiek (zapewniam, że to większość z nas) nie zaryzykuje utraty pracy w czasach kryzysu. Ja na pewno nie, szczerze odradzam taką formę protestu. Lepiej wysłać pisemko Premierowi dla przypomnienia obietnicy jaką Nam złożył.

istnieje widoczna różnica interesów celników z wewnętrznych a z granicy,
granica w strone mundurówki a wewnętrzne skarbówki,stąd odmienne zdanie federacji która reprezentuje wewnętrzne których interesem jest głównym jak najszybsze wzięcie podwyzki ,sprawy emerytalne są u nich drugorzędne

Back
Do góry