NAJNOWSZE INFORMACJE

• Thread starter Thread starter NOWOŚCI
  • Rozpoczęty Rozpoczęty
Status
Zamknięty.
w przemówieniu nowego SSC, napisano 500 zł na etat plus 2,3 waloryzacji, czy to znaczy ze 500 nieobejmie waloryzacji?

odp: Żywczyk
J&S - nie upłynnili na lewo tylko jakby ... bez zgody
firmy paliwowe mają proporcjonalnie zapewnić Polsce "bezpieczeństwo" zobowiązując się do magazynowania określonej ilości paliwa, której nie można sprzedawać na tzw."wsjalkij pażarnyj słuczaj" ;)
- firma nie zastosowała się do tego sprzedając ("obracając") więcej i za mało pozostawiając w bazie - główną przyczyną było za mało miejsca i chęć większego zysku, jednak to nie znaczy, że sprzedano na lewo (tylko za dużo) - budżet też więcej zarobił, bo był większy obrót ;)

komentarz do tekstu o skarbówce
"potrzebni (tu:celnicy) do zatkanych obowiązkami US" !!!!

- to co folwark? wyrobników na niższe stanowiska zabrakło????
celnikami chcą sobie pozałatwiać swoje sprawy???
najlepiej dochrapać się stanowiska mając pod sobą niedoszkolonych w nowych obowiązkach celników!!! dobry sposób na leczenie kompleksów i flustracji !!!

chciałby zaznaczyć !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kilka lat temu jak łączono UC i przejmowaliśmy niektóre kompetencje US to dostaliśmy w Postępowaniu Celnym i podobnych referatach/działach sprawy (okres przeterminowania 3 lata), na które było przydzielonych 3-4 razy mniej pracowników niż w skarbówce.
przez kilka tygodni, głowiono się (naczelnicy z kierownikami) jaką przyjąć strategię, gdyż w wielu sprawach zostało kilka miesięcy, a w ostatnim roku przed przekazaniem (w skarbówce wiedziano o przekazaniu ok1-2 lata wcześniej) nic nie zrobiono!!!!!
był to dla nas szok - ja dostałem 2 kartony takich spraw - ok.150 (średni rok na załatwienie sprawy), z których większość trzeba było zakończyć w kilka miesięcy... !!!!
naszczęście mądrze zrobiono skupiając się na największych uszczupleniach i na tych, których pozostały okres do przedawnienia był realny - pracowano jak na 2 etatach.
- konsekwencje są odczuwalne do teraz (w mniejszym stopniu), bo nadgania się te sprawy, które musiały leżeć, aby załatwić tamte...

NIECH MI NIKT NIE MÓWI, ŻE US JEST ZATKANY OBOWIĄZKAMI I DO ROZWIĄZANIA JEST POTRZEBNA TANIA SIŁA ROBOCZA W POSTACI CELNIKÓW, BO I TAK NIC NIE ROBIĄ !!!!!!
[/b]

2,3% wzrostu kwoty bazowej i 2% klina to wg. mnie jest osobno, czyli te 500zł jest bez tych składników, ale jak sygnalizowałem napisano o dodatkowej kwocie(nie wiadomo jakiej) na utworzenie funduszu motywacyjnego.

Emerytury mundurowe to sprawa pierwszorzędna te 500 czy 600 nie jest tak ważne .Emeryturą ---wolność bez tego będą kręcić nami jak chcą i tu panowie napotkamy największy opór nawet niekoniecznie ze strony rządu.
O silnych służbach w SC operacyjnych już nie wspomne to władza wielka ilu gliniarzy samorządowców urzędników wszelkiej maści fruwa przez UA granice wszyscy mieli by teczki więcej wiedzielibyśmy o komendzie niż same komendanty.Słyszałem od gościa z MF że dokumentacja celna comeback w SC.

to fakt, nie jeden celnik mógłby wiele mieć do powiedzenia na temat przekraczania granicy przez niektórych panów...byli i tacy co to mówili: cyt."..stary, przepuść mnie, /pokazuje legitymację służbową smutnych służb/ ja tutaj jadę na wabia, mam trochę kartonów fajek ale inaczej nie mogę jechać, wiedzą o tym twoi przełożeni"..kiedy odmówiłem bo oczywiście nic na ten temat nie wiedziałem...pan smutny spokojnie nawrócił i wywiózł trefny towar na drugą stronę..wiem,że mi tego nie zapomni... dlatego jestem przekonany,że nie jedną nowinkę wiedzą celnicy.

czwartek 22.45 audycja z granicy Kuźnica B. Radio dla Ciebie 100,1 FM

Mówią o warunkach życia i "możliwościach" znalezienia pracy w Kuźnicy. Zmniejszył się też ruch graniczny ze względu na drogie wizy.
Wypowiedzi kierowców różne. Radzą aby jechać do Warszawy i strajkować przed rządem a nie ich kosztem. Obwiniają różnie, ale wn winny rząd.
Wypowiedź b. krótka Roman Białobłocki z Porozumienie Białostockie. Najważniejsze emerytury mundurowe a nie pieniądze.

podtrzymuje o emeryturach,możemy również głosować na ten temat który postulat najważniejszy wiem co wygra EMERYTURY MUNDUROWE-podniosą nasze warunki status ogromnie co mi tam 500 złotych brutto jak za trzy cztery lata moge być wolny

po 15 latach słuzby mundurowi maja 45% pensji, więc nie maja miodu, zawsze mogąc odejsc przewaznie zostają dłuzej.

Trzeba pamiętac, że zawsze muszą być przepisy restrykcyjne dotyczące odebrania tego uprawniania w wyniku udowodnienia popełnienia przestepstawa związanego z pełnionymi obowiązkami.

To jest dopiero bat antykorupcyjny.

slawomir.siwy napisał:
Emerytury mundurowe to sprawa pierwszorzędna
Są inne równie ważne, ale wiedz o tym, że ZZ Celnicy RP nie odpuści tematu emerytur mundurowych

jak na razie to na naszym tyłku zyskała policja. im wystarczyło tylko przez 2 dni wysłać parę widelców do KG i już mają na piśmie zagwarantowane 522 zł brutto a my dalej jesteśmy oszołomami tzw służby umundurowanej. w mojej ic tylko liczą 2,3 % podwyżki i co dalej, zwolnić się z SC, tylko wiek nie ten ale jak tak dalej pójdzie to 20 lat służby i osiągnięte umięjętności nie będą znaczyć nic jak do końca miesiąca pensji nie starcza/????, a przełożonym było by to na rękę i nikt by nie płakał i nie będzie płakał jak będą odchodzić wysokowykwalifikowani funkcjonariusze w swoich dziedzinach. w naszym kraju nikt nigdy nie szanował fachowców, lecz mam cichą nadzieję , że wreście się to zmieni!!!!!!!!

Czwartek, 7 lutego 2008
Pocztowcy domagają się 800 zł podwyżki
IAR 13:50

800 złotych brutto - to wspólna kwota podwyżki wynagrodzeń pocztowców, jakiej domaga się ponad 40 związków zawodowych działających w Poczcie Polskiej. Do tej pory przedstawiciele różnych central związkowych stawiali różne żądania. Dyrekcja spółki zgadza się jedynie na podwyżkę w wysokości 100 złotych.

Związkowcy zapowiadają twarde negocjacje i jeśli zajdzie taka konieczność - podjęcie akcji strajkowej.
ZZ działają wspólnie. Jakoś potrafią się dogadać.
Dyrekcja Poczty Polskiej podjęła dziś (07.02.2008) rozmowy ze związkami zawodowymi - pracownicy deklarują, że satysfakcjonuje ich podwyżka w wysokości 800 złotych.

bardzo cenna uwaga ZZ działają wspólnie. Jakoś potrafią się dogadać.
wg. Waszego mniemania pocztowcy i listonosze to ludzie drugiej kategorii,nieokrzesani i niewykształceni, ale mają w głowach coś poukładane i wiedzą czego chcą, więc walczą razem, Wy natomiast chcecie być jeden lepszy od drugiego i mądrzejszy, nie potraficie wypracować wspólnego stanowiska bo każdy z Was ma o sobie mniemanie najbardziej uzdolnionego i wszechstronnie wykształconego, ta pycha i zazdrość Was rozpiera i takie są efekty tych działań.

digital41 napisał:
niedawno znajomy twiedził że skarbówka to piąta kolumna w służbie celnej i widze że miał racje ci ludzie są chorzy, strach nie wiadomo przed czym,skomlenie w MF my my a co tam służba celna szok, wzieliśmy se wrzód na dupe.W Nowym targu colle wzieli ich tylko na przeszkolenie do SZNP a potem kopli w dupe widze że słusznie.Trzęsą sie ze strachu tak że narobią nam kłopotów .
Sami chcecie podziału !!!
Zachowujecie sie jak typowi PiSuarowcy !!!
Tylko dzielić !
To Wasza zasada.

ODPOWIEDZ

Masz kolego rację - wszystkim po tyle samo , nic naczelnikom i kierownikom.Bo jak zaczą kierownicy i naczelnicy dzielic to podzielą dla dupowłazów.Pozdrawienia z warszawy

SC- służba czy administracja?

"Przedstawiony przez Ministerstwo Finansów projekt zmian w ustawie o Służbie Celnej naprawia najbardziej krytykowane błędy, z którymi żyła dotychczas administracja celna – pisze Tomasz Nowak, rzecznik prasowy Izby Celnej w Opolu

Konieczne są jednak dalsze zmiany, które rozstrzygną ostatecznie, czy Służba Celna to rzeczywiście służba państwowa ze wszystkimi przynależnymi obowiązkami i przywilejami, czy tylko (i aż) część administracji podatkowej?

Propozycje i postulaty przedstawiane w ostatnich rozmowach między reprezentantami rządu i związków zawodowych równie dobrze zbliżały Służbę Celną do innych formacji mundurowych (przede wszystkim Straży Granicznej), jak i do normalnych urzędów skarbowych. Ten dualizm, widoczny również w sferze językowej – raz służba, raz administracja celna – ma już od dawna swój praktyczny wymiar, niekiedy bardzo niekorzystny dla tych, którzy pracują w tej służbie i zarazem administracji."
http://www.rp.pl/artykul/91065.html

Na świecie mamy przykłady sprawnie działających rozwiązań w tym zakresie.
- Służba Celna i Ochrona Granic USA

Szczecin wraz z działającymi w nim strukturami SC został wybrany
jako pierwszy port w Europie, do pilotażowego programu Inicjatywy Bezpieczeństwa Kontenerowego dla portów dowozowych (CSI – Container Security Initiative -Feeder Port Pilot). Półroczny etap pilotażowy spotkał się z dużym zadowoleniem strony amerykańskiej, które zostało wyrażone na światowej konferencji w Waszyngtonie.

W ocenie ambasadora Victor Ashe
Polska Służba Celna i Straż Graniczna pełnią kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa i mamy nadzieję, że nowy sprzęt pomoże im w ochronie Polski i jej sąsiadów, z którego to zadania wywiązują się znakomicie.

PS
Granica to coś więcej niż miejsce poboru ceł i podatków.

A Czesi panowie Słowacy?tam celnik to służba mundurowa wymagania służbowe ale i przywileje też, wcześniejsza emerytura,broń wszystko po co szukać w USA aczkolwiek SG jest tam połączony z SG na 95%, grupy mobilne bez broni, jezu tylko czekać na tragedie,przy takiej specyfice pracy mobilnych państwo polskie naraża niepotrzebnie życiei zdrowie celnika bo sie tym nikt nie interesuje projekt PIS -KAS był zły ale emerytury mundurowe tam były.W polsce celnik to jest taki gość nie wiadomo kto ni to mundurowy a tak na prawde nikt nie wie co z tym zrobić ,módlmy sie żeby przyjęli model czeski lub słowacki a szansa jest mamy granice a za nimi dziki wschód, w czechach emerytura od 10 latt!!!! słowacja 15.

digital41 napisał:
projekt PIS -KAS był zły ale emerytury mundurowe tam były.
Uważam, że takie myślenie jest co najmniej naiwne.
W projekcie KAS było kilka takich wodotrysków ukierunkowanych na uspokojenia naszego środowiska.
Jestem pewien, że zostałyby odpowiednio skorygowane/dostosowane podczas obróbki parlamentarnej.
Żeby myśleć inaczej należałoby mieć pewność, ze istnieje wola przyjęcia pewnych rozwiązań strategicznych. Taka wola musi wynikać z całokształtu projektu przyjętego w formie dokumentu wiążącego władzę wykonawczą na wiele lat. Takiej woli nigdy nie było widać! Nie może być tak, że co nowy rząd, to nowa koncepcja!
Śmiało można powiedzieć, że w takich warunkach jako środowisko jesteśmy zakładnikami kolejnych rządów.
Dla mnie ważne jest jaki zostanie przyjęty cel strategiczny, do którego mają zmierzać wszystkie prace legislacyjne dostosowujące/przekształcające obecnie działające, w obrębie granicy, struktur.
Takie założenia powinny powstać i do tego trzeba dążyć. Wtedy dopiero będzie wiadomo jaka będzie przyszłość SC.
Uważam, że poznanie takiego planu rząd jest nam wszystkim winien za zaniedbania w reformowaniu sięgające co najmniej 10 lat wstecz.
Nie jesteśmy niewolnikami i jako wolni obywatele RP powinniśmy wiedzieć w jakim kierunku zmierzają prace, po to chociażby żeby móc zaplanować swoją przyszłość.

sprawa naszych emerytur to priorytet w rozmowach z rządem bo służba celna równie dobrze zabazpiecza granice jak i SG tylko,że nic poza tym nie idzie, obowiązki tak emerytury i uprawnienia nie, świadczy już o tym samo podejście premiera do sprawy celników kiedy mówił o ustawie modernizacyjnej a nie o ustawie emerytalnej jak dla służb mundurowych.
Tymczasem rząd poprzez media pokazał społeczeństwu nasz protest jako jedynie żądania płacowe niewielkiej grupki celników podczas gdy większość chciała pracować.

premier mówił ostrożnie bo nie wchodził w szczegóły i do końca nie wiedział o czym mówi ludzi w SC niczym sie nie uspokoi tylko emeryturami były chucby w policji zabrali na chwile emerytury potem oddali w SG też Czesi Słowacy mają emer.15 szansa jest ogromna.

Status
Zamknięty.
Back
Do góry