Modernizacja 2025 jaki podział.

z dzisiejszego komunikatu:

• 65% środków przeznacza się na podwyżki związane z realizacją docelowej siatki uposażeń FCS, poprzez proporcjonalne dążenie do osiągnięcia minimalnych mnożników uposażenia zasadniczego z uwzględnieniem zmiany rozp. min. fin w sprawie uposażenia FCS,
  • 30% środków przeznacza się na podwyżki uposażeń dla wszystkich FCS, tym samym kwota podwyżki dla FCS nie może być niższa niż 119 zł brutto plus dodatek za wieloletnią służbę,
  • 5% pozostaje w dyspozycji kierownika jednostki organizacyjnej z przeznaczeniem na awanse stanowiskowo-płacowe lub płacowe FCS, wg zasad uzgodnionych z zakładowymi organizacjami związkowymi.

tyle jeśli chodzi o FCS.

Moje wnioski, trochę złośliwe, przyznaję bez bicia:

• MF, poprzez ref. komunikacji szybciej przedstawił swoje propozycje aniżeli zrobił to ZZ.
  • wg komunikatu, ok. 8500 FCS osiągnęło minimalne mnożniki, czyli nie wszyscy. Niektórzy tutaj, być może nieświadomie, twierdzili że wszyscy osiągnęli, co jak widać nie jest prawdą.
  • komunikat ze strony ZZ o spotkaniu, został zamknięty, ciekawe dlaczego...

Mam rozumieć, że Ci którzy mają to minimum czyli 8500 otrzymają tylko 30 %. Zakładając kwotę modernizacji na 2025 r. 500 zł to całkiem niezłe kwoty zostaną zwrócone do budżetu.
Czyli ok.175 (30%+5%) dla 8500 fc. i dyrektorów i 325 x 8500 zwrot do budżetu czyli ok. 2 762 500.

Fakt idiotyczna ta propozycja skoro 8500 ma minimum to ile nie ma 500 może trochę więcej. Aż 65 % potrzeba żeby wyrównać "pokrzywdzonym" szczerze wątpię, chyba że po Wyrównaniu reszta wpada w pulę30 % I wtedy po równo bo inaczej jest spore pole do popisu wiadomo jakiego.

Chyba tak było w tym roku, że po osiągnięciu w danej izbie minimalnego mnożnika pozostała kasa wracała do puli dla wszystkich. Czyli optymalnie gdyby cała izba była już na minimum to wtedy 95% dla każdego. Wiemy że przy awansach w trakcie roku pewne osoby znowu znalazły się pod progiem więc te osoby muszą mieć wyrównane do minimalnego.

Jak się mylę to proszę mnie poprawić.

Back
Do góry