Modernizacja 2025 jaki podział.

"W dniu dzisiejszym tj. 26 listopada 2024 roku odbyło się spotkanie Szefa KAS ze Związkami Zawodowymi na wstępnych uzgodnieniach dotyczących podziału w 2025 roku środków finansowych III transzy z UM.

Szef KAS przedstawił wstępną propozycję podziału środków wg. analogicznych zasad jak w roku 2024 czyli 30/65 /5%. Przedstawiono rozliczenie środków finansowych UM po wypłaceniu II transzy. Wszelkie materiały przedstawione na spotkaniu zostaną przesłane do przedstawicieli ZZ oraz zostaną zamieszczone formie Komunikatu na stronach INTRANETOWY MF i IAS .

Szczegółowe informację dot. osiągniętych minimalnych wynagrodzeń/uposażeń w poszczególnych izbach zostaną w ciągu tygodnia przesłane do organizacji ZZ . Wtedy będziemy w posiadaniu bardziej szczegółowych informacji.

Wszelkie dane jakie otrzymamy do kolejnego Spotkania około 10 grudnia prześlemy do Waszej widomości poprzez przewodniczących ZOI.

JEDNOCZEŚNIE Szef KAS bardzo serdecznie podziękował organizacjom ZZ oraz wszystkim pracownikom/funkcjonariuszom za wsparcie finansowe i rzeczowe Naszych Kolegów i Koleżanki z obszarów objętych powodzią.

W Spotkaniu uczestniczyli Jolanta Haron i Grzegorz Raczyński."

no i fajnie szef przyszedł przeczytał co miał do powiedzenia, podziękował i poszedł. Acha jeszcze obiecał przesłać dane, które Związek już podobno posiada.

Związki nie zdążyły przedstawić swoich propozycji tak szybko poszedł.

ciekawe na czym polegało uczestnictwo naszych przedstawicieli w spotkaniu. Pewnie nawet nie zdążyli spróbować ciastek.

Chyba widziałeś jakieś dane, których tu na forum nie ma.

została wysłana na skrzynki mejlowe członków ZZ (przynajmniej w mojej izbie, nie wiem czy we wszystkich) prezentacja MF-u ze spotkania. Wg niej około 2500 funków (troszkę mniej), nie osiągnęła minimalnych mnożników. Najwięcej w obszarze II (ok. 1750) czyli tam gdzie są OC.

Zdaję sobie sprawę, że w tej puli są osoby, które awansowały na wyższe stanowiska. Było by ciekawie jakby od tej liczby odjąć ilość osób awansowanych w tym roku. To byłoby bardziej miarodajne. Ale to MF przedstawił swoje dane. Ma do tego prawo.

ps. zacytuję jeszcze raz:
Chyba widziałeś jakieś dane, których tu na forum nie ma.

Oczywiście, że nie ma. Nie ma także właściwie reakcji na to co się wydarzyło wczoraj. Piszę już nie po raz pierwszy o tym, pisali o tym również inni, także w innych wątkach: brak informacji (i reakcji) od zarządu ZZ. Milczy. Jak zwykle.

A gdzie jest informacja o ilości funkcjonariuszy, którzy byli od lat bez awansu? Związki przecież od dawna to mają. Dlaczego nie ujawniają?
Odpowiedzi na wniosek o informację publiczną miały z izb wpłynąć do 15 sierpnia. Od pewnego czasu administrator przestał już nawet odpowiadać na pytania czy jest już ta odpowiedź. Wszystko to przypomina klimaty z pewnej powieści Orwella. Smutne.

Mam pewne podejżenia co do uczciwości MF w tej kwestii. Tyle lat już równamy do minimalnej siatki płac a ciągle nie są te minima osiągnięte. Mało tego! Jak ujawniły Związki Zawodowe, już w 2023 roku większość DIAS nie rozdała tych pieniędzy z modernizacji, tylko zwróciła je do MF. Zatem chyba, tam już nie było komu podwyższać tych mnożników. A tu rok później okazuje się, żę ciage mamy tysiące osób bez minimów? Coś mi tu śmierdzi.

Na stronie 15 prezentacji jest wskazane, że MF proponuje jakieś nowe minimalne mnożniki (ale tylko dla osób nowo zatrudnianych i do ogłoszeń o naborze). Czemu tylko dla nich?

Czy w takim razie nie jest tak, że te 65% jest po to aby można było zaproponować większe mnożniki w ofertach pracy?

Jeśli tak, to jest to nieuczciwe zagranie w stosunku do załogi obecnie pracującej. W związku z tym proszę o przemyślenie, czy nie lepsze byłoby stanowisko już wszystkim po równo. Co roku odchodzą rzesze ludzi na emeryturę. DIAS będzie miał z czego równać do siatki płac.

PS. dobrze by było gdyby Związek zajął wyraźne stanowisko, aby te IAS, które nie rozdzieliły środków na modernizację w ubiegłym roku, w tym roku to w końcu zrobiły.

Mam pewne podejżenia co do uczciwości MF w tej kwestii. Tyle lat już równamy do minimalnej siatki płac a ciągle nie są te minima osiągnięte. Mało tego! Jak ujawniły Związki Zawodowe, już w 2023 roku większość DIAS nie rozdała tych pieniędzy z modernizacji, tylko zwróciła je do MF. Zatem chyba, tam już nie było komu podwyższać tych mnożników. A tu rok później okazuje się, żę ciage mamy tysiące osób bez minimów? Coś mi tu śmierdzi.
Tyle lat już równamy? A czy obecna siatka wynagrodzeń nie została wprowadzona w 2022 r.? Poprzednie wyrównania w teorii miały służyć "spłaszczaniu kominów " i odnosiły się do innych wskaźników które były popłuczynami systemu kapicowego wartościowania więc z równaniem w lat. 2022-2024 nie ma co porównywać.

Jak dobrze widziałem na skarbowcach, to u cywili jest tabelka ile średnio brakuje do docelowych mnożników a u funkcjonariuszy w tej tabelce jest ile średnio jest więcej od minimum.

Moje czarne scenariusze się urzeczywistniają. Znowu orżną fc.

Czemu takie same zasady podziału mają być u cywili i u fc?

Nie da się orżnąć, zakitrać ani zwrócić kasy przy podziale całej puli po równo.

Zgodnie z propozycją MF wszyscy macie gwarantowane 119zl brutto podwyżki, reszta nie wiadomo po ile i nie wiadomo komu.

Dziś w MF była narada Dyrektorów w sprawie podwyżek. Podobno przyszedł też Domański. Problem funkcjonariuszy, którzy nie mają minimalnych mnożników ma być w tym roku definitywnie rozwiązany. Nastąpi to przez obniżenie minimalnych mnożników.

Skoro 2500 funkcjonariuszy nie osiągnęło minimalnych mnożników (czyli prawie 1/5 funkcjonariuszy w KAS) a mimo to średni mnożnik na poszczególnych stanowiskach jest powyżej minimalnej świadczy to o tym że są izby które zawyżają i zaniżają. Ciekawe jak wygląda tabela w podziale na IAS bo mam wrażenie że wschód jak Lublin, Rzeszów Białystok jest dużo poniżej średniej. A później dziwić się że jak przychodzi do obliczenia emki to się to wskaźnik za 10 lat wychodzi tylko 90% średniego uposażenia funkcjonariusza w kraju.

Skoro 2500 funkcjonariuszy nie osiągnęło minimalnych mnożników (czyli prawie 1/5 funkcjonariuszy w KAS) a mimo to średni mnożnik na poszczególnych stanowiskach jest powyżej minimalnej świadczy to o tym że są izby które zawyżają i zaniżają. Ciekawe jak wygląda tabela w podziale na IAS bo mam wrażenie że wschód jak Lublin, Rzeszów Białystok jest dużo poniżej średniej. A później dziwić się że jak przychodzi do obliczenia emki to się to wskaźnik za 10 lat wychodzi tylko 90% średniego uposażenia funkcjonariusza w kraju.
Na wschodzie, co prawda północnym, jest też ias Olsztyn.
Z tym, że będąc w Hrebennem na wsparciu mnożniki miejscowych średnio były wyższe niż u nas.
Jakaś dokładna tabela dużo by wyjaśniła.
Ale nie tylko z liczbą funków poniżej minimum, ale też z procentowym podziałem w każdej ias na stanowiskach.
Tzn. Np. Ias Olsztyn xxx funków, xx st eksp, ze średnim stażem xx lat, ze średnim mnożnikiem xx, w tym xx procent poniżej minimum,
Xx eksp, ze średnim stażem ...
I tak wszystkie stanowiska w każdej ias.

Co piąty nie ma minimalnego? Ja znam celników nawet mogę powiedzieć, że dużo ich znam i wszyscy mają już ten minimalny mnożnik nawet młodzi. To albo ja mam tabelkę z innymi mnoznikami albo ktoś "rżnie głupa"

Hej, jestem tym co piątym co nie ma minimalnego mnożnika wynikającego z siatki płac. Jest nas 2.5 tyś. Znam wielu którzy nie dobili minimum i mają porównywalny staż. W służbie od 1997 r. Wszystko zależy od IAS.

Hej, jestem tym co piątym co nie ma minimalnego mnożnika wynikającego z siatki płac. Jest nas 2.5 tyś. Znam wielu którzy nie dobili minimum i mają porównywalny staż. W służbie od 1997 r. Wszystko zależy od IAS.
No to warto byłoby jeszcze napisać, aby informacja była rzetelna, ilu funkcjonariuszy spośród tych co nie mają minimalnego mnożnika awansowało w ciągu ostatniego roku, a ilu z osiągniętym mnożnikiem buja się od wielu lat na tym samym stanowisku.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry