Co za skromność . Dr House wrócił?pokłosie m.in. czystki na forum...
zbanowania wielu mądrych ludzi, z różnorodnym doświadczeniem, ale z otwartą głową i niezależnych w myśleniu...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
Co za skromność . Dr House wrócił?pokłosie m.in. czystki na forum...
zbanowania wielu mądrych ludzi, z różnorodnym doświadczeniem, ale z otwartą głową i niezależnych w myśleniu...
Błąd koncepcyjnyJa tak tylko w kwestii formalnej obecnego podziału kwoty przeznaczonej na modernizację, a mającego się zadziać w 2025 roku, bo chyba czegoś nie rozumiem z tej ostatniej, jak i chyba koncepcji, tych poprzednich propozycji mf-u Może to przez fakt opuszczania lekcji matematyki, w których to zdecydowanie częściej uczestniczyli (poprzedni i obecni) pracownicy naszego ministerstwa! Oczywiście proszę mnie poprawić i (moja prośba) wytłumaczyć na czym polega fenomen w sposobie przeliczenia kwot przeznaczonych na modernizację wg stosowanego "klucza"? Mam też świadomość, że ta modernizacja miała również na celu zlikwidować w jakiś sposób skutki wartościowania, ale mimo to, dalej nie za bardzo rozumiem sposób jej obecnego (kolejny rok z rzędu) sposobu przeliczania tj. 30-65-5%? Dodam taki przykład, chociaż będzie znacznie uproszczony, zaokrąglony i bez wszelkiego rodzaju odliczeń na 13-tki, wysługi, "jubileuszówe", odprawy, na tzw 3% i nie uwzględniający kwotę 5% do dyspozycji DIAS-ów. To tylko takie moje osobiste dewagacje na ten temat, a może nawet wręcz totalna ... abstrakcja!
Przykład brzmi następująco, jest dwóch funkcjonariuszy X oraz Y. Ten X jest funkcjonariuszem, któremu należy w 2023 rok, w znacznej mierze wyrównać mnożnik do funkcjonariusza Y i stąd wskazanie, że tacy jak Y dostają 30% kwoty modernizacji tj. 209zł, a X dostaje 30% + dodatkowo 65%, co daje (209 + 454) więc łącznie 663zł, przy kwocie modernizacji z 2023 roku wynoszącej 699zł. W następnym 2024 roku sytuacja z podziałem jest analogiczna, tylko kwota jest już inna tzn. 499zł, więc podział wygląda tak - Y dostaje 30% kwoty modernizacji tj. 147zł, a X dostaje 30% + dodatkowo 65%, co daje (147 + 324) to łącznie 471zł. Na tym etapie, przez ostatnie dwa lata, X dostał 1.134zł, a Y jedynie 456zł. Tylko pytanie jest, gdzie cudownie podziała się różnica z tych dwóch kwot tj. 678zł nie przyznanej funcjonariuszowi Y, bo ja sądziłem, że po to jest taki podział, aby wyrównać tą kwotą różnicę między funkcjonariuszy X i Y??? Jeżeli X dostałby 1.134zł + 678zł (kwota pomniejszona funkcjonariuszowi Y), więc łącznie 1,812zł (a to precież łącznie 0.77 obecnego MKB), to te różnice byłyby już chyba znacznie, o ile nie całkowicie zniwelowane? Chyba, że ta kwota była, jest i będzie przeznaczona nie na wyrównywanie różnic w uposażeniach zwykłych "wyrobników", ale generowanie ... mnożników zupełnie kogoś innego!!! Biorąc pod uwagę obecną propozycję mf, czyżby ten schemat miał się kolejny raz powtórzyć??? Czyżby ta modernizacja ma tworzyć kolejne ewenementy w postaci mnożników "high level" (pozostające nawet po odwołaniu ze stanowisk), ale nie dotyczących zwykłych funkcjonariuszy? Ma dotyczyć li tylko szeroko rozumianej ... "władzy"? Bo z tego co zauważyłem, ich mnożniki się zgadzają, są wyrównywane i podnoszone bardzo szybko do odpowiedniego poziomu! Tak w myśl starej doktryny ... "rząd się sam wyżywi"
*wszelkie podobieństwo do zdarzeń i osób jest przypadkowe
wydawało mi się to klarowne...Co za skromność . Dr House wrócił?
Trzeba pamiętać, że Y może awansować na wyższe stanowisko i znów mu/jej będzie brakować. Mnóstwo osób wypowiadało się, że po równo, choć też może być niesprawiedliwe w niektórych przypadkach, daje najmniejszą możliwość do kręcenia ale to chyba nikomu nie na rękę.Ja tak tylko w kwestii formalnej obecnego podziału kwoty przeznaczonej na modernizację, a mającego się zadziać w 2025 roku, bo chyba czegoś nie rozumiem z tej ostatniej, jak i chyba koncepcji, tych poprzednich propozycji mf-u Może to przez fakt opuszczania lekcji matematyki, w których to zdecydowanie częściej uczestniczyli (poprzedni i obecni) pracownicy naszego ministerstwa! Oczywiście proszę mnie poprawić i (moja prośba) wytłumaczyć na czym polega fenomen w sposobie przeliczenia kwot przeznaczonych na modernizację wg stosowanego "klucza"? Mam też świadomość, że ta modernizacja miała również na celu zlikwidować w jakiś sposób skutki wartościowania, ale mimo to, dalej nie za bardzo rozumiem sposób jej obecnego (kolejny rok z rzędu) sposobu przeliczania tj. 30-65-5%? Dodam taki przykład, chociaż będzie znacznie uproszczony, zaokrąglony i bez wszelkiego rodzaju odliczeń na 13-tki, wysługi, "jubileuszówe", odprawy, na tzw 3% i nie uwzględniający kwotę 5% do dyspozycji DIAS-ów. To tylko takie moje osobiste dewagacje na ten temat, a może nawet wręcz totalna ... abstrakcja!
Przykład brzmi następująco, jest dwóch funkcjonariuszy X oraz Y. Ten X jest funkcjonariuszem, któremu należy w 2023 rok, w znacznej mierze wyrównać mnożnik do funkcjonariusza Y i stąd wskazanie, że tacy jak Y dostają 30% kwoty modernizacji tj. 209zł, a X dostaje 30% + dodatkowo 65%, co daje (209 + 454) więc łącznie 663zł, przy kwocie modernizacji z 2023 roku wynoszącej 699zł. W następnym 2024 roku sytuacja z podziałem jest analogiczna, tylko kwota jest już inna tzn. 499zł, więc podział wygląda tak - Y dostaje 30% kwoty modernizacji tj. 147zł, a X dostaje 30% + dodatkowo 65%, co daje (147 + 324) to łącznie 471zł. Na tym etapie, przez ostatnie dwa lata, X dostał 1.134zł, a Y jedynie 456zł. Tylko pytanie jest, gdzie cudownie podziała się różnica z tych dwóch kwot tj. 678zł nie przyznanej funcjonariuszowi Y, bo ja sądziłem, że po to jest taki podział, aby wyrównać tą kwotą różnicę między funkcjonariuszy X i Y??? Jeżeli X dostałby 1.134zł + 678zł (kwota pomniejszona funkcjonariuszowi Y), więc łącznie 1,812zł (a to precież łącznie 0.77 obecnego MKB), to te różnice byłyby już chyba znacznie, o ile nie całkowicie zniwelowane? Chyba, że ta kwota była, jest i będzie przeznaczona nie na wyrównywanie różnic w uposażeniach zwykłych "wyrobników", ale generowanie ... mnożników zupełnie kogoś innego!!! Biorąc pod uwagę obecną propozycję mf, czyżby ten schemat miał się kolejny raz powtórzyć??? Czyżby ta modernizacja ma tworzyć kolejne ewenementy w postaci mnożników "high level" (pozostające nawet po odwołaniu ze stanowisk), ale nie dotyczących zwykłych funkcjonariuszy? Ma dotyczyć li tylko szeroko rozumianej ... "władzy"? Bo z tego co zauważyłem, ich mnożniki się zgadzają, są wyrównywane i podnoszone bardzo szybko do odpowiedniego poziomu! Tak w myśl starej doktryny ... "rząd się sam wyżywi"
Dla pedantów matematykiJa tak tylko w kwestii formalnej obecnego podziału kwoty przeznaczonej na modernizację, a mającego się zadziać w 2025 roku, bo chyba czegoś nie rozumiem z tej ostatniej, jak i chyba koncepcji, tych poprzednich propozycji mf-u Może to przez fakt opuszczania lekcji matematyki, w których to zdecydowanie częściej uczestniczyli (poprzedni i obecni) pracownicy naszego ministerstwa! Oczywiście proszę mnie poprawić i (moja prośba) wytłumaczyć na czym polega fenomen w sposobie przeliczenia kwot przeznaczonych na modernizację wg stosowanego "klucza"? Mam też świadomość, że ta modernizacja miała również na celu zlikwidować w jakiś sposób skutki wartościowania, ale mimo to, dalej nie za bardzo rozumiem sposób jej obecnego (kolejny rok z rzędu) sposobu przeliczania tj. 30-65-5%? Dodam taki przykład, chociaż będzie znacznie uproszczony, zaokrąglony i bez wszelkiego rodzaju odliczeń na 13-tki, wysługi, "jubileuszówe", odprawy, na tzw 3% i nie uwzględniający kwotę 5% do dyspozycji DIAS-ów. To tylko takie moje osobiste dewagacje na ten temat, a może nawet wręcz totalna ... abstrakcja!
po równo dawali w Policji...Trzeba pamiętać, że Y może awansować na wyższe stanowisko i znów mu/jej będzie brakować. Mnóstwo osób wypowiadało się, że po równo, choć też może być niesprawiedliwe w niektórych przypadkach, daje najmniejszą możliwość do kręcenia ale to chyba nikomu nie na rękę.
Jakbyśmy mieli takie tabele zaszeregowania jak Policja to też by dawali po równo.po równo dawali w Policji...
można???
dziel i rządź!
głupcami...
nastąpiła zmiana zarządu to chyba mogą wrócić?wydawało mi się to klarowne...
nie miałem na myśli siebie...
zolcim, rybka, cat i wielu innych...
większość zbanowana, część odeszła zniesmaczona...
Po conastąpiła zmiana zarządu to chyba mogą wrócić?
Każdy/a poszedł własną drogą. Może doradzają mądrzejszym?nastąpiła zmiana zarządu to chyba mogą wrócić?
Każdy/a poszedł własną drogą. Może doradzają mądrzejszym?
Dla wyżej wymienionych nie było żadnej litości !! Dlatego do nich należy prawo wyboru dalszej drogi życia.Lordzie, litości
W takim razie poczucie humoru w narodzie mnie cieszy ale summa summarum sprawa raczej smutna ...Toż to mój trzęsący się ze śmiechu żołądek prosi o litość
Cała kolacja się wytrzęsła. . . Alternatywa. . . Rozwaliłeś mnie. . .
Cat... szczególnie go brakuje bo prowadził dyskusje sam ze sobą z różnych kont. Wybitna postać manipulacji. Zaskakujące że dostał bana. A dr House mu wtórował.wydawało mi się to klarowne...
nie miałem na myśli siebie...
zolcim, rybka, cat i wielu innych...
większość zbanowana, część odeszła zniesmaczona...
ale za to jest godny następca "tele-echo" niejaki "echo"Cat... szczególnie go brakuje bo prowadził dyskusje sam ze sobą z różnych kont. Wybitna postać manipulacji. Zaskakujące że dostał bana. A dr House mu wtórował.
Jeszcze raz wielka strata...