Komunikat w sprawie otwartego spotkania dot. przygotowanej "reformy"

Knagur

1.Nie pytałem wprawdzie kim pogardzasz a kim nie ale mam jasność :)
2.Zrobiłeś mało błyskotliwą manipulację bo z mojego tekstu wynika, że nie wśród załogi jest kilka osób rozsądnych (takich statystyk nie posiadam- być może jest ich 100%? ) ale wśród osób działających w zz a tych jest co do istoty kilka.
3.Stworzenie SIP nie jest obowiązkiem ZZ ale ich możliwością (znów manipulacja oparta na niewiedzy)
4.Przygotowaliśmy jako pierwsi dokumnatacje i wybory w SC i powołaliśmy jako pierwsi SIP.(Twoja Niewiedza)
Pozstań więc w zdrowiu ale nie będzie Ci ono służyć jeżeli nie pozbędziesz się pogardy.(To jak robal, który Cie gryzie i gryzł będzie)
Kim bowiem pogaradzasz pisząc "Nie mam kolegów w Federacji, bo nią pogardzam"? Wszystkimi członkami bo jest ich chyba tysiące?
Takie uogólnienia są naprawde bardzo krzywdzące. Wyciągnij wsnioski jeśli potrafisz.

Artur

Kłamstwo powtarzane ciągle staje się prawdą dlatego muszę zabrać głos . dlaczego Pan wprowadza forumowiczów w błąd , czy Pańskim celem jest jak w skarbówce destrukcja i skłócenie wszystkich ze wszystkimi.
Skoro Pan nie wie to Pana oswiece - od co najmniej czasu właczenia SNP do cła w IC Katowice działa SIP wiec nie Pan nie pociska tutaj farmazonów.

Być moża ma Pan racje. My gdy zaczęliśmy pracę w SC, też teoretycznie spotkaliśmy się z terminem "SIP" ale okazało się, ża "podobno był" ale jego mandat wygasł.
Podobnie było w innych izbach. W 2006 roku przygotwaliśmy, i rozesłaliśmy do wszystkich central związkowych pakiet dokumentów potrzebych do wyboru SIPa.
Wiem, że były wykorzystywane.
Nie zarzucaj więc kłamstwa czy destrukcji, bo ja nadal nie mam przekonania czy SIP istnieje i działa w każdej IC.(Poprostu nie mam takiej wiedzy a to co innego niż kłastwo a już zarzut destrukcji, jest niedorzeczny)

I jeszcze jedno : jeśli takowy SIP był, to co robił? bo dokładnie w tamtym okresie to ja osobiście występowałem do Katowickiego PIP na nastepnie GIP, w sprawie praw pracowniczych naruszanych w IC Katowice co przyniosło skutek w postaci zwrotu niewypłacacnych w IC katowice należności, z tytułu podróży służbowych.Czyżbyś o tym nie wiedział?

2.Zrobiłeś mało błyskotliwą manipulację bo z mojego tekstu wynika, że nie wśród załogi jest kilka osób rozsądnych (takich statystyk nie posiadam- być może jest ich 100%? ) ale wśród osób działających w zz a tych jest co do istoty kilka.
3.Stworzenie SIP nie jest obowiązkiem ZZ ale ich możliwością (znów manipulacja oparta na niewiedzy)
4.Przygotowaliśmy jako pierwsi dokumnatacje i wybory w SC i powołaliśmy jako pierwsi SIP.(Twoja Niewiedza)
"Nie mam kolegów w Federacji, bo nią pogardzam"? Wszystkimi członkami bo jest ich chyba tysiące?
Sam stwierdzasz, że wsród osób działających w zz jest tylko kilka osób rozsądnych. I dotego się odniosłem. Nie do załogi, bo sądzę, że jak ktoś jest rozsądny to w takich związkach nie będzie brał udziału. Co do SIP radzę poczytać przepisy zanim zajmiesz stanowisko. Niżej cytuję tylko podstawowe tezy.

USTAWA z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych.

…Art. 26. Do zakresu działania zakładowej organizacji związkowej należy w szczególności:
…3) sprawowanie kontroli nad przestrzeganiem w zakładzie pracy przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy,
…4 kierowanie działalnością społecznej inspekcji pracy i współdziałanie z państwową inspekcją pracy,
Bezpośredni nadzór i kontrola bhpodbywa się na podstawie zapisu art. 26 ust. 3 ustawy o związkach zawodowych, który uprawnia zakładowe organizacje związkowe do sprawowania kontroli nad przestrzeganiem w zakładzie pracy przepisów prawa pracy, a w szczególności przepisów oraz zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Podstawowym aktem prawnym regulującym działalność społecznej inspekcji pracy jest ustawa z 24 czerwca 1983 r. o społecznej inspekcji pracy(Dz. U. z dnia 30 czerwca 1983 r. nr 35,poz. 163 z późn. zm.). Ustawa z 1983 roku zastąpiła ustawę o Sip z 4 lutego 1950 r. Uregulowania dotyczące działalności sip znajdują się także w przepisach ustawy z 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy W Rozdziale IIb „Nadzór i kontrola przestrzegania prawa pracy” art. 18 § 1 stanowi:„Społeczną kontrolę przestrzegania prawa pracy, w tym przepisów i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, sprawuje społeczna inspekcja pracy
Podstawy prawne funkcjonowania społecznej inspekcji pracy
art. 207 § 2 ust. 4: „Pracodawca jest obowiązany chronić zdrowie i życie pracowników poprzez zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy przy odpowiednim wykorzystaniu osiągnięć nauki i techniki. W szczególności pracodawca jest obowiązany: zapewnić wykonanie zaleceń społecznego inspektora pracy”;
art. 237 § 1: „Pracodawca zatrudniający więcej niż 250 pracowników powołuje komisję bezpieczeństwa i higieny pracy, zwaną dalej komisją bhp, jako swój organ doradczy i opiniodawczy.
SPOŁECZNA INSPEKCJA PRACY
Instytucja społecznego nadzoru nad warunkami pracy funkcjonuje tylko na poziomie zakładu pracy;
Struktura sip przedstawia się następująco (art. 3 ustawy o sip):
- zakładowy społeczny inspektor pracy – dla całego zakładu pracy,
- oddziałowi (wydziałowi) społeczni inspektorzy pracy – dla poszczególnych oddziałów (wydziałów),
- grupowi społeczni inspektorzy pracy – dla komórek organizacyjnych
oddziałów (wydziałów).
Dostosowanie organizacji społecznej inspekcji pracy do potrzeb wynikających ze struktury zakładu pracy należy do kompetencji zakładowych organizacji związkowych i to one decydują, czy w zakładzie pracy będzie działał tylko zakładowy społeczny inspektor pracy, czy struktura społecznego nadzoru zostanie rozbudowana.
W praktyce w większości zakładów pracy działa tylko zakładowy społeczny inspektor pracy.
Wybory organów społecznej inspekcji pracy
Organizatorem wyborów społecznych inspektorów pracy są zakładowe organizacje związkowe. Organizacje te powinny opracować(uchwalić wspólny regulamin wyborów sip (art. 6)
Struktura społecznej inspekcji pracy określa kompetencje poszczególnych społecznych inspektorów pracy.
Zakładowe organizacje związkowe mają prawo ustalić że społecznym inspektorem pracy może być pracownik nie będący członkiem zz."
A co do pierwszeństwa IC W-wa to uprzejmie informuję, że w IC w Katowicach SIP działa od conajmniej 1997r. Przemyśl to debeściaku.

I jeszcze jedno : jeśli takowy SIP był, to co robił? bo dokładnie w tamtym okresie to ja osobiście występowałem do Katowickiego PIP na nastepnie GIP, w sprawie praw pracowniczych naruszanych w IC Katowice co przyniosło skutek w postaci zwrotu niewypłacacnych w IC katowice należności, z tytułu podróży służbowych.Czyżbyś o tym nie wiedział?
Robił dokładnie to co mu związki kazały. I to jest komentarz do Twojej misji.

1.Nie pytałem wprawdzie kim pogardzasz a kim nie ale mam jasność :)

Kim bowiem pogaradzasz pisząc "Nie mam kolegów w Federacji, bo nią pogardzam"? Wszystkimi członkami bo jest ich chyba tysiące?
Dla jasności, pogardzam działaczami tej federacji, przeszłymi i obecnymi, a także wszystkimi działaczami co się do niej zapisali. Bo działają przeciw nam, zwykłym zollom, dla siebie i swoich synekur. Szkoda tylko, że statuty zz nie dają możliwości wpływu na działania "działaczy", a jedyną formą protestu jest wypisanie się z zz, co w małych społecznościach może źle się skończyć. Dlatego ludzie się boją i trwają wbrew swoim przekonaniom. To nie warszawka.

"A co do pierwszeństwa IC W-wa to uprzejmie informuję, że w IC w Katowicach SIP działa od conajmniej 1997r"
"Robił dokładnie to co mu związki kazały"
Rozumiem i dziękuję za informacje "debeściaku":D
Też uważam, że miedzy stwierdzeniam SIP(czy kto inny) "był" a "działał" jest różnica.
Dodame jeszcze w myśli istniejących przpeisów powoływanie SIP jest prawem a nie obowiązkiem związków.Dletego jest wiele zakładów gdzie istnieją związki a nie ma SIP. Cytujesz przepisy ale szkoda, że ich nie potrafisz zrozumieć.

Pierwszy raz spotykam się ze stwierdzeniem, że ktoś tkwi ze strachu w.... związku zawodowym. Uwierz mi, że piszę mimo twojej agresywności wobec mnie zupełnie szczerze. To dla mnie nowość. To kolejne zaskoczenie jakiego doznaję w SC. Chyba powinieniem się nauczyć, że nic nie powinno mnie już zaskawiać i w tym kontekście przyjmuję z pokorą tę informację - o ile jesteś pewny, że to co napisałeś jest prawdą.

Domyślam się, że wyrażenie pogardy nawet wobec działaczy federacji też nie jest w czambuł?(Inaczej nadal pozostaje demoagogicznym i krzywdzącycm uogólnieniem)
Bo może jestem naiwny ale rozmawiałem z wieloma członkami federacji i innych związków, którzy wywarli na mnie wrażenie ludzi, którzy wbrew wszelkim przeciwnościom, próbują zrobić coś dobrego dla innych.
Chyba nawet statystycznie nie jest możliwe aby wszyscy działacze jakiegoś związku byli wszyscy bez wyjątku źli. Nie uważasz? Pewnie brak pełnych danych , w które mnie tu "ubogacasz" wiąże sie z faktem, że pracuję i izbie wewnętrznej i inne tu są problemy, inne "rachunki krzywd" Tak?
Ale też nieuprawinionym jest sugerowanie (cyt "To nie warszawka."), że problemy izb granicznych nie są mi znane - bo w ciągu pięciu lat pracy w SC, zapoaznałem się z setkami stron dokumentacji, dotyczącej "niesprwiedliwości " i "krzywd" w niemal wszystkich izbach celnych, o których nawet Ty możesz nie wiedzieć, z którymi ludzie zwracali i zwracają się do mnie - ale przykro mi - nie moge Cię z tą dokumentacją zapoznać ani jej publikować bo to sprawy i krzywdy konkretnych ludzi.
Ja reaguje na krzywdzenie funkcjonariuszy i pracowników jak byk naczerwoną płachctę płachtę - nie umiem się z tym pogodzić.
Czy to nie jest dla Ciebie zauważalne?

Też uważam, że miedzy stwierdzeniam SIP(czy kto inny) "był" a "działał" jest różnica.
Dodame jeszcze w myśli istniejących przpeisów powoływanie SIP jest prawem a nie obowiązkiem związków.Dletego jest wiele zakładów gdzie istnieją związki a nie ma SIP. Cytujesz przepisy ale szkoda, że ich nie potrafisz zrozumieć.
Domyślam się, że wyrażenie pogardy nawet wobec działaczy federacji też nie jest w czambuł?(Inaczej nadal pozostaje demoagogicznym i krzywdzącycm uogólnieniem)
Bo może jestem naiwny
Ale też nieuprawinionym jest sugerowanie (cyt "To nie warszawka."), że problemy izb granicznych nie są mi znane - bo w ciągu pięciu lat pracy w SC, zapoaznałem się z setkami stron dokumentacji, dotyczącej "niesprwiedliwości " i "krzywd" w niemal wszystkich izbach celnych, o których nawet Ty możesz nie wiedzieć, z którymi ludzie zwracali i zwracają się do mnie - ale przykro mi - nie moge Cię z tą dokumentacją zapoznać ani jej publikować bo to sprawy i krzywdy konkretnych ludzi./quote]
Jest prawem zz by powołać SIP. Tak może mówić tylko związkowiec. TO JEST WASZ PSI OBOWIĄZEK. Bez inicjatywy zz w zakładzie pracy nie będzie SIP-a. A on może, działając zgodnie z prawem "wymusić" na pracodawcy wiele korzystnych dla załogi rozstrzygnięć. Jeśli tego nie widzisz, to d....a z Ciebie nie związkowiec. Działasz dla siebie, nie dla ludzi.
A pracę Izb granicznych, jak sam piszesz znasz tylko z pism Funkcjonariuszy. I tylko tyle. A jak myślisz, napiszą do Ciebie zadowoleni???? Czy nie sądzisz, że TWOJA WIELKA WIEDZA TO TYLKO WIEDZA Z JEDNEJ STRONY?? Jesteś obiektywny, czy tylko populistyczny?

Kangur

Dlaczego więc tak mało zakładów ma sprawnie działającą SIP ?
Nie wiem czy jestem popuslitą ale ty jesteś w tym co i jak piszesz. Od kiedy to w ogóle działalność związkowa czy inna społeczna jest czyimś " PSIM OBOWIĄZEKiEM"?
Ilu jest celników, którzy mogą być jednoczesnie na granicy i pracować w Izbie wewnętrznej? To znaczy, że nie mogą mieć zdania?
Związkowiec powinien przed wypoiwedzeniem jakiejkolwiek opinii przejść okresowe przymusowe prace w każdej jednostce(na wschodzi i zachodzie, w każdym wydziale itd?) Przecież piszesz zwykłe głupoty.
Szkoda na Ciebie widze czasu.
Jak kupisz chleb i stwierdzisz, że ma zakalec to go nie reklamuj! Bo ci piekarz powie, że powinieneś trzymać gębę na kłodkę bo w dziedzinie piekranictwa " "TWOJA WIELKA WIEDZA TO TYLKO WIEDZA Z JEDNEJ STRONY"
Podobnie z butami! Jak ci się rozejdą po godzinie chodzenia nie masz prawa ich reklamować bo g...się znasz na szewstwie!
Na tym pragnę podziękować, bo choć staram się jak mogę zrozumieć innych, nie z każdym muszę się zaprzyjaźniać.

Kangur

A już takie stwierdzenia jak "Działasz dla siebie, nie dla ludzi." czynią cie nie tylko populistą ale zwykłym oszczercą.
Jestem także SIPem i zakładam śmiało, ze jako SIP zrobiłem więcej niż ty w ogóle przez całe swoje życie. Ale to ty mnie pouczasz :) Ba- nauczasz co to jest SIP i jak może być przydatny :D
"Kangur pędzisz bimber i nielegalnie go rozprowadzasz"- gdyby ktoś ci taki zarzut zrobił imiennie bo znasz moje nazwisko (nie ukrywam sie pod nickiem) jak odpowiadać na takie "argumenty? :D
Miał rację Salomon twierdząc "Nie odpowiadaj głupiemu według jego głupoty, abyś i ty nie upodobnił się do niego".(Przyp. Sal. 26, 4).
Nie odpowiadaj mi już więc proszę, bo mogą Cię ludzie pomylić.
Pozostań tym mądrym.

AC

No i właściwie nie powinienem odpowiadać. Ale mnie język swędzi.Skoro wziąłeś się za działalność związkową, to nie mów, że masz wybór. W niektórych sprawach (np. SIP) MASZ OBOWIĄZEK. Inaczej zapomnij, że jesteś związkowcem dla pracowników, a jedynie dla siebie i swojej ochrony związkowej.
cyt"Ilu jest celników, którzy mogą być jednoczesnie na granicy i pracować w Izbie wewnętrznej? To znaczy, że nie mogą mieć zdania?
Związkowiec powinien przed wypoiwedzeniem jakiejkolwiek opinii przejść okresowe przymusowe prace w każdej jednostce(na wschodzi i zachodzie, w każdym wydziale itd?) Przecież piszesz zwykłe głupoty."
Przemyślałeś ten zapis??? Przecież to są jakieś brednie. Może czas do lekarza?

Standardowa związkowa pyskówka - jej apogeum pewnie nastąpi w Centrum Partnerstwa Społecznego za parę dni :confused: (20 listopada)

Standardowa związkowa pyskówka - jej apogeum pewnie nastąpi w Centrum Partnerstwa Społecznego za parę dni :confused: (20 listopada)

Na wszystko jest jakiś sposób. Przyjedźcie do Centrum jako obserwatorzy i sami swoją obecnością dopilujcie właściwego poziomu rozmów.
Skoro sama obecność monitorujacych posiedzenia aresztowe wpłynęła na inne zachowanie sądów i adwokatów (wnikliwe badanie akt, zwolnienia) to podobny manewr podziała na związkowców.

20 listopada

20 listopada,Warszawa,ul.Limanowskiego proszę dokładny adres,oraz godzinę rozpoczęcia spotkania,a Wy forumowicze napiszcie czy będziecie?

sara

Centrum Partnerstwa Społecznego "Dialog" im. A. Bączkowskiego
ul. Limanowskiego 23, 02-943 Warszawa
http://www.cpsdialog.pl/
recepcja - tel.: (+48 22) 380 50 00, (+48 22) 380 50 20
szkolenia - tel.: (+48 22) 380 50 10
fax: (+48 22) 380 50 52
20 listopada 2008 roku ; godz. 11.00
:)

Załączam informację przesłaną na mojego maila przez A.Ciesielskiego.

Koleżanki i Koledzy
Staraliśmy się stworzyć wszystkim możliwość, realnego, rzeczywistego, wpływu na decyzje podejmowane przez związki poprzez uczestnictwo w spotkaniu 20 listopada. Wynajęliśmy najwiekszą możliwą salę, zgodziliśmy się na rejestrowanie spotkania. Zapewniliśmy swobodę wypowiedzi. To chyba pierwsze spotkanie (dotąd nie słyszałem o podobnym), gdzie istnieje możliwość, obserwowania, kontroli trnasparentności działań podejmowanych przez związkowców i uczestniczenia w takich działaniach bez względu na przynależność związkową czy status- mundurowy bądź cywilny.
Jedynym "warunkiem" jest aby uczestnik był pracownikiem bądź funkcjonariuszem naszej Służby.
Zapraszamy zrzeszonych i niezrzeszonych, do podjęcia dialogu o naszej teraźniejszości i przyszłości.
W imieniu organizatorów
Artur Ciesielski

Ostatnia edycja:
Na dzisiejszym spotkaniu stawiły się wszystkie związki zawodowe i doszło do wypracowania wspólnego stanowiska w formie komunikatu, który podpisały wszystkie centrale związkowe.
Zawarto nadto porozumienie o zobowiązaniu do wyłącznie wspólnego występowania przed stroną rządową. Do tego Porozumienia Federacja ZZSC ustosunkuje się w terminie do 7-u dni.
W Porozumieniu ujęto także stwierdzenie, że w razie braku realizacji postulatów środowiska, przeprowadzone zostaną wszelkie zgodne z prawem działania w obronie praw funkcjonariuszy i pracowników SC.

Back
Do góry