Komunikat w sprawie otwartego spotkania dot. przygotowanej "reformy"

Po co spamujemy forum tą jałową dyskusją, de facto nie na temat? Sam zacząłem tłumaczyć Kangurowi zupełnie oczywiste i tak naprawdę nie mające żadnego wkładu do konstruktywnej dyskusji rzeczy, za co przepraszam.

Wróćmy do tematu wątku i merytorycznej dyskusji na temat spotkania w dniu 20.11.

1. Poza dyskusją jest, że wszystkie centrale związkowe i obecne tam również zakładowe organizacje wyraziły jednolite stanowisko w przedmiocie przygotowanej jednostronnie, bez faktycznego udziału środowiska "reformie".

2. Wszystkie centrale podpisały nadto Porozumienie, co do wspólnej reprezentracji przed rządem RP, jak również wyraziły wolę podejmowania wspólnych działań w obronie praw pracowniczych(7 dni na odpowiedź w sprawie pkt. 2, zapewne ze względu na wewnętrzne uwarunkowania statutowe, dała sobie tylko jedna organizacja)

Proponuję więc przystąpić do merytorycznej dyskusji.

Ostatnia edycja:
do SS

1. Poza dyskusją jest, że wszystkie centrale związkowe i obecne tam również zakładowe organizacje wyraziły jednolite stanowisko w przedmiocie przygotowanej jednostronnie, bez faktycznego udziału środowiska "reformie".
2. Wszystkie centrale podpisały nadto Porozumienie, co do wspólnej reprezentracji przed rządem RP, jak również wyraziły wolę podejmowania wspólnych działań w obronie praw pracowniczych(7 dni na odpowiedź w sprawie pkt. 2, zapewne ze względu na wewnętrzne uwarunkowania statutowe, dała sobie tylko jedna organizacja)
Chciałem pomóc, doradzić. Ale widzę, że wszystko już wiesz. Działasz w związkach ..ile... 2,5,10lat?. Ja byłem związkowcem już ponad 25lat temu. Ocenią Cię po efektach. Zobaczymy, dobrze Ci życzę. I już więcej tu się nie wypowiem.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
panie Kangur

Nie przeszkadzaj pan. Byłeś związkowcem? Tym z 80 -ch lat? To dlaczego zdradziłeś? Wtedy w cle nie opłacało się nim być, prawda? Przeszedłeś na drugą stronę. To się opłaciło tzn. tak Ci się wydaje. Sorry, ale to jak na dłoni jawi się z wszystkich Twoich postów. Jesteś kibicem starego. Musiałeś wiele z tego miieć.

W przyszłym tygodniu ruszą uzgodnienia działań międzyzwiązkowych i decyzje będą przedstawiane jako wspólne wszystkich ZZ.
Dlatego nie mogę pisać od siebie co planujemy.

Myslę, że zwrócimy się także do WAS z inicjatywami konsolidującymi środowisko i takimi, które będą wymagać też WASZEGO czynnego udziału.

W mojej ocenie bierne oczekiwanie na "reformę" w tej wersji i czekanie co będzie jak wejdzie jest szaleństwem.
"Reforma" ma tyle przepisów na zasadzie "lub czasopisma", które mają w nas uderzyć i umożliwić łatwiejsze wyeliminowanie ze służby, ale nie tylko, że aż trudno je zliczyć.
Ogromna większość z nas z OC wew. i granicznych, wg prezentacji MF, odda uposażenie na rzecz korpusu oficerów i wysoko zwartościowanych stanowisk w IC i UC. Czyli ścieżka kariery jaką zaproponuje nam MF wygląda tak, że w pierwszym dniu reformy ogromna większość celników odda swoją podwyżkę i otrzyma dużo niższy wzrost uposażenia zasadniczego w sposób j/w, aby móc w przyszłości EWENTUALNIE ją odzyskiwać awansując na wyżej zwartościowane stanowiska.
Pragnę podziękować za RUCHOMY dodatek w wys. 200zł, wolę stały wzrost uposażenia.

Czy MF naprawdę nie rozumie, że ogłosi de facto protest w SC z chwilą gdy celnik na granicy zobaczy, że dodstał 200zł ruchomego dodatku, 0zł albo 100zł wzrostu uposażenia zasadniczego, a jakiś oficer 400zł -500zł wzrostu uposażenia zasadniczego i 200zł-400zł dodatku motywacyjnego.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry