G
Guest
Gość
przez Iwonę jestem tutaj Iwona dostała order a ja wpędziłem się w takie kredyty że przed wypłata nawet światełko w lodówce gasze bo szkoda prądu
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
slawomir.siwy napisał:Wobec setek telefonów, e-maili, sms-ów jak również wpisów na forum od celników i pracowników cywilnych zatrudnionych w Służbie Celnej proponuję jutro tj. w dniu 28.01.2008r. spotkanie przed MF przedstawicieli z izb i urzędów celnych także wszystkich tych z granic zewnętrznych UE, którzy się ze mną kontaktowali, ale także przedstawicieli z pozostałych przejść granicznych i komórek organizacyjnych jak również wszystkich sygnatariuszy KP PB.
Spotykamy się pod MF o 10:30, następnie udajemy się do pomieszczenia i przygotowujemy UGODĘ DLA RZĄDU RP, którą następnie zanosimy do Kancelarii Premiera. Ugoda zawiera gwarancję powrotu celników do pracy po uzyskaniu następujących gwarancji:
- pakiety ustaw: modernizacyjnej dla SC, która zawiera prognozę wzrostu płac do 2011 (znacznie ponad 1500zł) i spowodowanie przesunięcia w budżecie kwoty na wzrost płac już w tym roku budżetowym(gwarancja Premiera, że zostanie przyjęta uchwała Rady Ministrów w tej kwestii i złożony wniosek o przesunięcie środków)
- zmiany ustawy o SC, wprowadzającej przepisy gwarantujące nam ochronę prawną, bezpieczeństwo w wykonywaniu obowiązków służbowych i zrównujące nasze przywileje i status socjalny i emerytalny z innymi służbami mundurowymi(mam tutaj na myśli także likwidację zapisu umożliwiającego zwolnienie z tytułu utraty zaufania, bo nie ma tego nawet w Policji, ponad sławetny art.25 ust.1 pkt 8a i 8b wraz z możliwością przywrócenia wszystkich uniewinnionych do służby z wyrównaniem utracownych korzyści, ale także wiele, wiele innych spraw, których nie będę tutaj wymieniał)
- dopisania do ustawy o zaopatrzeniowym systemie emerytalnym "i funkcjonariuszy celnych"
- korekty we wszystkich ustawach pochodnych typu FUS etc. gdzie zmiany są konsekwencją powyższego
Propozycję Ugody i zażegnania kryzysu w kraju zaniesiemy do Kancelarii Premiera, będzie ona zawierać gwarancję powrotu celników do pracy i odrobienie wszelkich narastających zaległości. Poprosimy kierowców TIR(którym na przejściach granicznych celnicy rozdają zupę - proszę róbcie to wszędzie), aby swoje blokady przesunęli na czas po rozmowach.
Oczekujemy tylko od Premiera gwarancji pisemnej, że ww. pakiety ustaw wprowadzi do laski Marszałkowskiej w terminie do tygodnia KP PO i poprze na najbliższym posiedzeniu SEJMU.
Propozycję ugody zaniesiemy także do Kancelarii Prezydenta RP z prośbą o interwencję w sprawie.
Proszę uzgodnijcie telefonicznie kto z Waszych komórek organizacyjnych przyjedzie.
ZAPRASZAM pod MF na 10:30.
Więcej szczegółów pod tel. 668-438-041. Dzwońcie proszę - nieważne że jest Niedziela.
JAKIEŚ MEDIA PODAŁY DZISIAJ, ŻE CELNICY ODPRAWIAJĄ NA KORCZOWEJ - TO JEST PRZEKŁAMANIE - zgodzili się jedynie na odprawę żywych zwierząt itp.
PROTEST SIĘ ROZSZERZA NA CAŁĄ GRANICĘ WSCHODNIĄ i WEWNĄTRZ KRAJU TAKŻE.
Anonymous napisał:Większość z nas ma kredyty> Ale w to nikt nie wierzy.
nie zginęła ? do jutra!aplikant celny napisał:Nie wiem jak Wy Koledzy i Koleżanki, ale ja widzę, że tym razem to my jesteśmy górą. Zwiazki Zawodowe razem, celnicy i cywile razem. Jeszcze Służba Celna nie zginęła................
Do avilo. może cie to zdziwi ale ja popiera wasz protest .w stu procentach. Mam wielu znajomych w cle a nawet przyjaciół i znam ich status materialny .Dlatego w moim poscie oprócz cierpkich słów były prośby i rady aby właśnie ludzie nie postrzegali was tak jak sam napisałeś albo jak tego który pierwszy odpowiedział na mojego posta...(patrz wyżej)awilo napisał:Do anonimusa. Szkoda że masz negatywne zdanie o celnikach, nie wiem z czego się to bierze może któryś osobiscie zalazł Ci za skórę, więc nie sprowadzaj wszystkich pod wspólny mianownik. Pewnie jesteś kierowcą TIRa. Mam wielki szacunek do waszej ciężkiej pracy choć nie jeden dał mi popalić, nie myślę źle o waszej profesji. Poczytaj to forum od poczatku, a zobaczysz że chcemy niewiele jak na Służbę która jest źle postrzegana przez społeczeństwo. Chcemy jedynie aby nasz Rząd RP dla którego wykonujemy tak niewdzięczną rolę o nas pamiętał.anonimus napisał:Tak czytam wasze wypowiedzi i wasze oczekiwania,i staram sie zrozumieć was.Ale jak widzę wypowiedzi o tym jaka to ciężka praca to mi sie nóż w kieszeni otwiera, a patrze na waszą pracę od 12 lat.Owszem na granicy praca w godzinach nocnych i na pasie nie jest najłatwiejsza ,ale nikt mi nie powie że praca tych co siedzą w oddziałach wewnętrznych jest ciężka fizycznie.Od waszych kolegów można ustawiać zegarki 14:50 drzwi w urzędzie zablokowane bo wszyscy stoją już w boksach startowych,Jak serwer 'Naszej klasy" nie pracował to wasi koledzy zastanawiali sie co będą dziś robić.Patrzę często na waszą pracę w wewnętrznym oddziale celnym i śmiem twierdzić iż od tej ciężkiej pracy fizycznej mają wyrobiony wielki mięsień "ENTERowy". Bo czym można sie zmęczyć jeśli większość odpraw idzie bez plomb rewizji i w ECS'ie??. Nikt wam nie broni prawa do walki o swój byt ale miejcie świadomość tego że większość ludzi uważa że to iż dostaniecie większe uposażenia nie zmieni waszego podejścia do pracy.Zmieńcie swoje podejście do kierowców,petentów i przestańcie ich traktować jak zło konieczne.Wasze pensje są z naszych i waszych podatków,nie traktujcie kierowców (mówię w szczególności do tych co są na pasach) jak psa-siedzi w budzie ,je w budzie i leje pod budą i wy ich tak traktujecie ! Więc nie dziwcie sie iż kierowca który jest przyzwyczajony do takiego obrazu celnika ,jak otwiera kabinę to nie wie czy już ma pyskować aby sie bronić,czy może poczekać a może od razu wsadzić w paszport daninę .Błagam was większość z was jest normalnymi ludźmi,kolegami -nie zakładajcie maski na twarz idąc do pracy nie zmieniajcie sie mr.Hayda. A do tych co krzyczą iż na granicy nie ma korupcji,TAK to prawda ona powoli sie już kończy- bo większość bardziej uważa albo boi sie.Wasi starsi koledzy nigdy nie upominali sie o pensje bo oni w cle pracowali na ZUS ,a na życie mieli z "tradycji".Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to albo jest ślepy albo tak zakłamany.Prawdą jest też to że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, ale patrząc na mój dzień powszedni to mam wrażenie że zmienia sie coś na lepsze dzięki temu iż zmienia sie kadra na młodszych i często starsi koledzy nie zdążyli ich pewnych rzeczy nauczyć . Jednak jest duża część urzędników która jedzie na pracy pozostałych , opinia wielu niestety ciąży na większości.Zmieńcie swoją twarz na bardziej ludzką a ludzie zmienią o was zdanie.I nie piszę wam tu o przymykaniu oczów na jakieś przemyty czy przekręty,ale nie traktujcie każdego kierowcy czy petenta ,jak złodzieja czy przemytnika. Mimo wszystko życzę wam powodzenia ,i pamiętajcie jak sie skończy ten protest -kto koczował na granicach kiedy wy prowadziliście "strajk" w domu przy rodzinie i ciepłej kolacji, kto- przez to że wy walczyliście o swoje postulaty stracił swoje wynagrodzenie, stracił zysk, zdrowie ,a w niektórych przypadkach życie.
komandor napisał:Jeśli chodzi o służby mundurowe to naprawdę Rząd ma rację z późniejszym wdrążeniem tych ustaw. Każdy chce po 15 latach mieć emeryturę. Np w wojsku czy policji czy SG co roku są egzaminy sprawnościowe jeśli się ich nie zda w ciągu 2 lat to się wylatuje z roboty. Broń to tez odpowiedzialność w mojej opinii broń powinny posiadać jedynie grupy mobilne tzw czarni a nie każdy funkcjonariusz ( nie mówię o strzelnicy)
hmm napisał:nie zginęła ? do jutra!aplikant celny napisał:Nie wiem jak Wy Koledzy i Koleżanki, ale ja widzę, że tym razem to my jesteśmy górą. Zwiazki Zawodowe razem, celnicy i cywile razem. Jeszcze Służba Celna nie zginęła................
Poul napisał:Jeśli chodzi o broń to nasi koledzy w innych krajach unii noszą ją już od lat, nie uważam żeby to była jakaś super trudna sprawa.. Na granicy jest niejednokrotnie o wiele bardziej gorąco niż w takiej GM. Przede wszytskim to przy naszych obecnych przepisach to nikt nawet posiadając ŚPB nie mam odwagi by go użyć. Prawo jest poprostu przeciw nam
zona celnika napisał:Kobieto, przesztań uprawiać dywersję ! W takiej chwili, przed negocjacjami, potrzeba nam jedności. Czy to takie trudne do zrozumienia?
ZbujMadej napisał:To moze zeby naczelnikow i dyrektorow , oraz innych kominowcow ominac dac przedzialy podwyzkowe ?
1. do 1500
2. 1501-2000
3. 2001-2500
4. 2500+.......
5. ..... itd.....
To tez nie bylo by zle, tylko zaraz odezwa sie inspektorzy i eksperci, a nawet skc, bo nagle zmniejszy sie roznica w placach miedzy stopniami i to tez bedzie troche kiszka. No ale chyba faktycznie bedzie to lepsze, od mojego slabo przemyslanego poprzedniego rozwiazania ;-)
I zeby nikt mi nie mowil, ze pewnie jestem ekspert. Niestety nie. Mam mkc/mrc po 5 latach sluzby, a roznica w placy jak sie zatrudnialem, a teraz to ~120zl brutto ;-(
Anonymous napisał:Anonymous napisał:Powinna być jedna reprezentacja do rozmów- Porozumienie Białostockie - bo ono weszło w spór zbiorowy i rozpoczęło protest (tam są przecież przedstawiciele z granicy wschodniej i Izb wewnętrznych które dołączyły oraz powinni dołączyć ludzie do których mamy zaufanie. Organizowanie następnej grupy do negocjacji wygląda niepoważnie- z całym szacunkiem dla Pana Siwego. Mówić jednym głosem. Tylko wtedy przyniesie to jakieś efekty.
my chcemy Sławka, nie można tego zrozumieć - protest skończy się wtedy gdy Pan Slawek to oglosi.
Anonymous napisał:Po co i o czym gadać. Po co tam jechać. Oni - czyli rząd juz maja protest i znają nasze postulaty. Niech się wezmą do roboty. Nie przeszkadzajmy im w W-wie. Media i tak odwróca "kota do góry ogonem".
slawomir.siwy napisał:Pisze tu sporo agentów, ale celnicy monitorujący sytuację na bieżąco wiedzą o co chodzi, dlatego nie będę odnosił się do tych wpisów.
Zapraszam o 17, oglądajcie TVN 24, powiem o co chodzi.
Odnośnie KP PB, jak najbardziej proszę od dłuższego czasu o wspólne działanie. Rozmawiałem kilkakrotnie z Barbarą. Ona wie, że jutro jesteśmy pod MF o 10:30. Prosiłem aby była i KP PB również.
Wcześniej wysłałem kilka APELI do wszystkich związkowców w Polsce.
Nie mozemy dłużej czekać i prosić. Działamy.
Proszę przeczytać uważnie pierwszy post, szczególnie tych agentów, którzy piszą coś tutaj o mało konkretnych postulatach z mojej strony. Przecież to jest tożsame z poprzednimki postulatami a nawet jest zancznie więcej niż 1500zł. Gwarancje jak to wdrożyć, jakie chcę uzyskać, są maksymalne z możliwych, większych gwarancji być nie może.
Nie pozwolę na to aby wykołowano nas jak 1998, kiedy ówczesne ZZ podpisały Porozumienie z rządem mówiące w skrócie o tym, że otrzymamy wszystko to co SG.
BEZ OBAW. OBECNIE POROZUMIENIE Z RZĄDEM TO ZA MAŁO.
Albo otwarcie bram raju.TAMOZNIK napisał:JUTRO - Dzień Sądu Ostatecznego
anonimus napisał:Tak czytam wasze wypowiedzi i wasze oczekiwania,i staram sie zrozumieć was.Ale jak widzę wypowiedzi o tym jaka to ciężka praca to mi sie nóż w kieszeni otwiera, a patrze na waszą pracę od 12 lat.Owszem na granicy praca w godzinach nocnych i na pasie nie jest najłatwiejsza ,ale nikt mi nie powie że praca tych co siedzą w oddziałach wewnętrznych jest ciężka fizycznie.Od waszych kolegów można ustawiać zegarki 14:50 drzwi w urzędzie zablokowane bo wszyscy stoją już w boksach startowych,Jak serwer 'Naszej klasy" nie pracował to wasi koledzy zastanawiali sie co będą dziś robić.Patrzę często na waszą pracę w wewnętrznym oddziale celnym i śmiem twierdzić iż od tej ciężkiej pracy fizycznej mają wyrobiony wielki mięsień "ENTERowy". Bo czym można sie zmęczyć jeśli większość odpraw idzie bez plomb rewizji i w ECS'ie??. Nikt wam nie broni prawa do walki o swój byt ale miejcie świadomość tego że większość ludzi uważa że to iż dostaniecie większe uposażenia nie zmieni waszego podejścia do pracy.Zmieńcie swoje podejście do kierowców,petentów i przestańcie ich traktować jak zło konieczne.Wasze pensje są z naszych i waszych podatków,nie traktujcie kierowców (mówię w szczególności do tych co są na pasach) jak psa-siedzi w budzie ,je w budzie i leje pod budą i wy ich tak traktujecie ! Więc nie dziwcie sie iż kierowca który jest przyzwyczajony do takiego obrazu celnika ,jak otwiera kabinę to nie wie czy już ma pyskować aby sie bronić,czy może poczekać a może od razu wsadzić w paszport daninę .Błagam was większość z was jest normalnymi ludźmi,kolegami -nie zakładajcie maski na twarz idąc do pracy nie zmieniajcie sie mr.Hayda. A do tych co krzyczą iż na granicy nie ma korupcji,TAK to prawda ona powoli sie już kończy- bo większość bardziej uważa albo boi sie.Wasi starsi koledzy nigdy nie upominali sie o pensje bo oni w cle pracowali na ZUS ,a na życie mieli z "tradycji".Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to albo jest ślepy albo tak zakłamany.Prawdą jest też to że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, ale patrząc na mój dzień powszedni to mam wrażenie że zmienia sie coś na lepsze dzięki temu iż zmienia sie kadra na młodszych i często starsi koledzy nie zdążyli ich pewnych rzeczy nauczyć . Jednak jest duża część urzędników która jedzie na pracy pozostałych , opinia wielu niestety ciąży na większości.Zmieńcie swoją twarz na bardziej ludzką a ludzie zmienią o was zdanie.I nie piszę wam tu o przymykaniu oczów na jakieś przemyty czy przekręty,ale nie traktujcie każdego kierowcy czy petenta ,jak złodzieja czy przemytnika. Mimo wszystko życzę wam powodzenia ,i pamiętajcie jak sie skończy ten protest -kto koczował na granicach kiedy wy prowadziliście "strajk" w domu przy rodzinie i ciepłej kolacji, kto- przez to że wy walczyliście o swoje postulaty stracił swoje wynagrodzenie, stracił zysk, zdrowie ,a w niektórych przypadkach życie.