Jutro 10:30 pod MF-propozycja zakończenia protestu celników

Anonymous napisał:
Siwy chyba nie chcesz nas wikiwać.To co piszesz do złudzenia przypomina to co niby zostało podpisane.Jak dla mnie to kpina.Nie uzyskamy tym nic poza tym co dawali do tej pory.Coś mi tu pachnie TARGOWICĄ

Pachnie, pachnie.... i to nie jest ładny zapach. "Załatwił" Pan już wszystko w MF, łącznie z salą. Złoży Pan dokumenty w kancelarii my wrócimy do pracy i zacznie się dym! Nas postawią pod ścianą a pismo zaginie, lub nie zmieści się w terminarzu... Panie Siwy czemuż to jeszcze nie porozumiałeś się z PB? mówią innym językiem? Bo to że niemiłym dla Rządu to już wiemy.

SK/18/2008 Radom, dnia 2008-01-28
Pan Jacek Dominik
Szef Służby Celnej
Podsekretarz Stanu
w Ministerstwie Finansów

Po przeprowadzeniu konsultacji z członkami naszego Związku zatrudnionymi w organach celnych z przykrością informuję, że złożone przez Pana propozycje NIE ZOSTAŁY przez nas zaakceptowane.

Głównymi przeszkodami do ich zaakceptowania są następujące czynniki:

 niezadowalająca kwota podwyżki w 2008 roku (jedynie o 255 złotych brutto przekraczają-ca kwoty założonych w budżecie państwa na 2008 rok podwyżek płac dla funkcjonariuszy celnych),
 brak gwarancji rządowych najwyższego szczebla realizacji punktu III propozycji Minister-stwa Finansów z dnia 25 stycznia 2008 roku (zrównanie warunków pracy Służby Celnej z warunkami innych służb mundurowych) oraz zbytnie rozłożenie w czasie realizacji tych obietnic (do 2011 roku),
 brak środków na wypłaty zaległych świadczeń z tytułu włączenia środka specjalnego do wynagrodzeń za 2005 rok dla pracowników służby cywilnej zatrudnionych w organach celnych.

W tych okolicznościach proszę uprzejmie o rozważenie jeszcze raz istniejących możliwości w zakresie wniesionych postulatów i wzięcie pod uwagę tych okoliczności, że tak naprawdę stajemy się pośmiewiskiem Europy (blokada najdłuższej granicy Unii Europejskiej z powodu „braku” w budżecie państwa na 2008 rok kwoty około 50 mln Euro, podczas, gdy koszt protestu wielokrotnie przekroczy tę kwotę) oraz utrudniamy prowadzenie normalnej działalności gospodarczej nie tylko firmom transportowym.
Jednocześnie powiadamiam, że aktualna pozostaje złożona przeze mnie na spotkaniu w dniu 25 stycznia 2008 roku deklaracja, że w razie braku realizacji postulatów środowiska funkcjonariuszy i pracowników Służby Celnej do aktywnego protestu zostaną włączeni także pracownicy organów podatkowych, którzy w tej chwili prowadzą jedynie protest polegający na oflagowaniu wybranych jednostek organizacyjnych. W tej sprawie zaawansowane są konsultacje z pozostałymi związkami zawodowymi działającymi w służbach podatkowych, a o ich rezultatach, w tym także o przewidzianych formach dalszego intensywnego protestu, poinformujemy w oddzielnym komunikacie.

z up. Rady Sekcji Krajowej
PRZEWODNICZĄCY - Tomasz Ludwiński

Związki Zawodowe Funkcjonariuszy i Pracowników Służby Celnej działające przy Porcie Lotniczym Okęcie Funkcjonariusze i pracownicy Izby Celnej w Warszawie- niezrzeszeni.

Rada Sekcji Krajowej NSZZ „Solidarność” zwraca się prośbą pilne podjęcie działań wspierających protest naszych kolegów i koleżanek na granicach.
Wierzymy, że podjęty zgodnie z prawem protest będzie zrozumiany także przez społeczeństwo w tym pasażerów Portu Lotniczego Okęcie.
Walczymy bowiem nie tylko o nasze płace, godne życie dla naszych rodzin, ale także bezpieczeństwo wschodniej granicy Unii Europejskiej (także w portach lotniczych).
Mówiąc wprost: odpowiadamy za bezpieczeństwo granicy w związku z nielegalnym importem towa-rów, materiałów niebezpiecznych, narkotyków czy przemieszczaniem się osób związanych ze świa-towym terroryzmem. Wierzymy głęboko, że nawet pasażerowie portu lotniczego, którym siłą rzeczy nasze działania mogą uczynić pewne trudności w podróży, zrozumieją nasze stanowisko i je jednak zaakceptują.
Chodzi o bezpieczeństwo pasażerów, obywateli Polski i Unii Europejskiej.
Nikt logicznie rozumujący nie chce zapewne aby poprzez wieloletnie lekceważenie rządu okazywane Służbie Celnej i Pracownikom Akcyzy nasza praca wykonywana była niedbale, bo ta niedbałość może spowodować poważne konsekwencje dla wszystkich.
Ze swej strony NSZZ „Solidarność” działająca przy Izbie Celnej w Warszawie we współpracy z Ra-dą Sekcji Krajowej Pracowników Skarbowych proponuje wspomóc koleżanki i kolegów z portu lot-niczego poprzez oflagowanie lotniska, wywieszenie transparentów, druk i wręczanie ulotek informu-jących pasażerów o zaistniałej sytuacji, powiadomienie mediów i czynny udział w proteście podjętym w porcie lotniczym.
Prosimy reprezentantów Celniczych Związków Zawodowych działających przy porcie lotniczym Okęcie i w całej Izbie Celnej w Warszawie o pilną odpowiedź najpóźniej do wtorku 28 stycznia br. Do godziny 9.00 .
Ze względu na moją chorobę koordynatorem protestu w porcie Lotniczym Okęcie z ramienia NSZZ „Solidarność” będzie Szymon Kumanowski – wiceprzewodniczący NSZZ „S” Pracowników Izby Celnej.

Telefon kontaktowy : 887 195 636- Szymon Kumanowski lub 698 417 237 – Artur Ciesielski

Wierzymy w powszechne poparcie tej niezbędnej inicjatywy.

Z poważaniem
Artur Ciesielski
Wiceprzewodniczący Rady Sekcji Krajowej
NSZZ „Solidarność” Pracowników Skarbowych
Przewodniczący NSZZ „Solidarność”
Pracowników Izby Celnej w Warszawie
-podpis w oryginale-

Anonymous napisał:
Anonymous napisał:
Siwy chyba nie chcesz nas wikiwać.To co piszesz do złudzenia przypomina to co niby zostało podpisane.Jak dla mnie to kpina.Nie uzyskamy tym nic poza tym co dawali do tej pory.Coś mi tu pachnie TARGOWICĄ

Pachnie, pachnie.... i to nie jest ładny zapach. "Załatwił" Pan już wszystko w MF, łącznie z salą. Złoży Pan dokumenty w kancelarii my wrócimy do pracy i zacznie się dym! Nas postawią pod ścianą a pismo zaginie, lub nie zmieści się w terminarzu... Panie Siwy czemuż to jeszcze nie porozumiałeś się z PB? mówią innym językiem? Bo to że niemiłym dla Rządu to już wiemy.

No to ODSZCZEKUJĘ!!! Czekam na pozytywne efekty tego porozumienia. W jedności siła!

Ludwiński nie zaakceptował propozycji MF. Oświadczenie powyzej,
Skarbowcy także mogą się do protestu przyłączyć.

Co o tym myślicie?

Uważam, że aby SC się nie skompromitowała Sławek powinien zaprosic do rozmów Iwonę Fołtę. Może tym razem będąc pod MF-em Pani Iwona skorzysta z zaproszenia, bo nie najlepiej to w mediach zabrzmiało gdy Boni z Dominikiem pokazali zaproszenie do rozmów rownież dla Porozumienia Białostockiego, a któryś z dziennikarzy stwierdził że w tym czasie widział Fołtę w budynku MF.
Nie wiem czy pomysł aby pójść z tym równierz do Prezydenta jest dobry, z uwagi na chłodne stosunki na lini Rząd Prezydent. Gdyby rozmowy z Rządem nic nie dały wtedy owszem, ale jeszcze nie teraz. A wy co o tym myślicie?

W PEŁNI POPIERAM !!!

WSZYSTKIE NASZE ZWIĄZKI ZAWODOWE POWINNY MÓWIĆ JEDNYM GŁOSEM !!!

a niesnaski i spory rozwiążą się później same

W KUPIE RAŹNIEJ !!!

rada-nie celnika

Tak czytam wasze wypowiedzi i wasze oczekiwania,i staram sie zrozumieć was.Ale jak widzę wypowiedzi o tym jaka to ciężka praca to mi sie nóż w kieszeni otwiera, a patrze na waszą pracę od 12 lat.Owszem na granicy praca w godzinach nocnych i na pasie nie jest najłatwiejsza ,ale nikt mi nie powie że praca tych co siedzą w oddziałach wewnętrznych jest ciężka fizycznie.Od waszych kolegów można ustawiać zegarki 14:50 drzwi w urzędzie zablokowane bo wszyscy stoją już w boksach startowych,Jak serwer 'Naszej klasy" nie pracował to wasi koledzy zastanawiali sie co będą dziś robić.Patrzę często na waszą pracę w wewnętrznym oddziale celnym i śmiem twierdzić iż od tej ciężkiej pracy fizycznej mają wyrobiony wielki mięsień "ENTERowy". Bo czym można sie zmęczyć jeśli większość odpraw idzie bez plomb rewizji i w ECS'ie??. Nikt wam nie broni prawa do walki o swój byt ale miejcie świadomość tego że większość ludzi uważa że to iż dostaniecie większe uposażenia nie zmieni waszego podejścia do pracy.Zmieńcie swoje podejście do kierowców,petentów i przestańcie ich traktować jak zło konieczne.Wasze pensje są z naszych i waszych podatków,nie traktujcie kierowców (mówię w szczególności do tych co są na pasach) jak psa-siedzi w budzie ,je w budzie i leje pod budą i wy ich tak traktujecie ! Więc nie dziwcie sie iż kierowca który jest przyzwyczajony do takiego obrazu celnika ,jak otwiera kabinę to nie wie czy już ma pyskować aby sie bronić,czy może poczekać a może od razu wsadzić w paszport daninę .Błagam was większość z was jest normalnymi ludźmi,kolegami -nie zakładajcie maski na twarz idąc do pracy nie zmieniajcie sie mr.Hayda. A do tych co krzyczą iż na granicy nie ma korupcji,TAK to prawda ona powoli sie już kończy- bo większość bardziej uważa albo boi sie.Wasi starsi koledzy nigdy nie upominali sie o pensje bo oni w cle pracowali na ZUS ,a na życie mieli z "tradycji".Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to albo jest ślepy albo tak zakłamany.Prawdą jest też to że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, ale patrząc na mój dzień powszedni to mam wrażenie że zmienia sie coś na lepsze dzięki temu iż zmienia sie kadra na młodszych i często starsi koledzy nie zdążyli ich pewnych rzeczy nauczyć . Jednak jest duża część urzędników która jedzie na pracy pozostałych , opinia wielu niestety ciąży na większości.Zmieńcie swoją twarz na bardziej ludzką a ludzie zmienią o was zdanie.I nie piszę wam tu o przymykaniu oczów na jakieś przemyty czy przekręty,ale nie traktujcie każdego kierowcy czy petenta ,jak złodzieja czy przemytnika. Mimo wszystko życzę wam powodzenia ,i pamiętajcie jak sie skończy ten protest -kto koczował na granicach kiedy wy prowadziliście "strajk" w domu przy rodzinie i ciepłej kolacji, kto- przez to że wy walczyliście o swoje postulaty stracił swoje wynagrodzenie, stracił zysk, zdrowie ,a w niektórych przypadkach życie.

Nie wiem jak Wy Koledzy i Koleżanki, ale ja widzę, że tym razem to my jesteśmy górą. Zwiazki Zawodowe razem, celnicy i cywile razem. Jeszcze Służba Celna nie zginęła................ :D

Anonymous napisał:
Sam jest dziadem i tyle! Porządni celnicy cierpią za jego mordę i tyle!

tak chwalicie iwonę fołtę, a przecież ostatnio związkowcy wystosowali pismo że ja wywalają, bo szła na układy z banasiem, a teraz wymalowana jak woźna na dzięń nauczyciela opowiada że to ona jest przywódczynia prostestu

patrzę na Wasz protest i jestem pelen podziwu

patrzę na Wasz protest i jestem pełen podziwu jeszcze w historii Polski nie było tak mocnego protestu ze strony funkcjonariuszy. Popieram w całości Wasz protest nie możecie się poddawać. Jeśli chodzi o służby mundurowe to naprawdę Rząd ma rację z późniejszym wdrążeniem tych ustaw. Każdy chce po 15 latach mieć emeryturę. Np w wojsku czy policji czy SG co roku są egzaminy sprawnościowe jeśli się ich nie zda w ciągu 2 lat to się wylatuje z roboty. Broń to tez odpowiedzialność w mojej opinii broń powinny posiadać jedynie grupy mobilne tzw czarni a nie każdy funkcjonariusz ( nie mówię o strzelnicy).
Najważniejsze jest to aby jak najwięcej pieniążków poszło Wam do kieszeni.
Pozdrawiam i szybkiego zakończenia tego protestu życzę - z sukcesami

Data dodania: 2008-01-27 18:56:13
Informacja dla UC Bielsko-Biała

Dziś w Warszawie odbyła się narada Szefa Służby Celnej z Dyrektorami i Naczelnikami. W spotkaniu uczestniczył m.in. Naczelnik . Zostałem przez niego upoważniony do przekazania wszystkim zainteresowanym, że w dniu jutrzejszym Naczelnik przekaże nam, co było na spotkaniu. Zapraszamy do siedziby urzędu wszystkich, również tych, którzy będą chcieli równocześnie złożyć wnioski o urlop na żądanie.

Odpowiedź na apel naczelnika
Data dodania: 2008-01-27 21:17:04

W odpowiedzi na apel Naczelnika proszę aby nikt jutro nie przychodził do pracy. Takim zachowaniem wspomożemy naszych przedstawicieli na negocjacjach w Warszawie, na które wybierają się jutro do MF. Tak naprawdę, to nie ma żadnych gwarancji, nie dajmy się zwieść. To co nam ma do przekazania Naczelnik równie dobrze może nam przekazać we wtorek, lub inny dzień. Jeszcze raz proszę zostańmy w domu.

kenny napisał:
Anonymous napisał:
Sam jest dziadem i tyle! Porządni celnicy cierpią za jego mordę i tyle!

tak chwalicie iwonę fołtę, a przecież ostatnio związkowcy wystosowali pismo że ja wywalają, bo szła na układy z banasiem, a teraz wymalowana jak woźna na dzięń nauczyciela opowiada że to ona jest przywódczynia prostestu

Sądząc po epitetach poziom forum się chyba obniża, dobrze że jasiu śmietana ani czuły wojtek z onetu nie zwietrzyli jeszcze tego forum :twisted:

Re: rada-nie celnika

anonimus napisał:
Tak czytam wasze wypowiedzi i wasze oczekiwania,i staram sie zrozumieć was.Ale jak widzę wypowiedzi o tym jaka to ciężka praca to mi sie nóż w kieszeni otwiera, a patrze na waszą pracę od 12 lat.Owszem na granicy praca w godzinach nocnych i na pasie nie jest najłatwiejsza ,ale nikt mi nie powie że praca tych co siedzą w oddziałach wewnętrznych jest ciężka fizycznie.Od waszych kolegów można ustawiać zegarki 14:50 drzwi w urzędzie zablokowane bo wszyscy stoją już w boksach startowych,Jak serwer 'Naszej klasy" nie pracował to wasi koledzy zastanawiali sie co będą dziś robić.Patrzę często na waszą pracę w wewnętrznym oddziale celnym i śmiem twierdzić iż od tej ciężkiej pracy fizycznej mają wyrobiony wielki mięsień "ENTERowy". Bo czym można sie zmęczyć jeśli większość odpraw idzie bez plomb rewizji i w ECS'ie??. Nikt wam nie broni prawa do walki o swój byt ale miejcie świadomość tego że większość ludzi uważa że to iż dostaniecie większe uposażenia nie zmieni waszego podejścia do pracy.Zmieńcie swoje podejście do kierowców,petentów i przestańcie ich traktować jak zło konieczne.Wasze pensje są z naszych i waszych podatków,nie traktujcie kierowców (mówię w szczególności do tych co są na pasach) jak psa-siedzi w budzie ,je w budzie i leje pod budą i wy ich tak traktujecie ! Więc nie dziwcie sie iż kierowca który jest przyzwyczajony do takiego obrazu celnika ,jak otwiera kabinę to nie wie czy już ma pyskować aby sie bronić,czy może poczekać a może od razu wsadzić w paszport daninę .Błagam was większość z was jest normalnymi ludźmi,kolegami -nie zakładajcie maski na twarz idąc do pracy nie zmieniajcie sie mr.Hayda. A do tych co krzyczą iż na granicy nie ma korupcji,TAK to prawda ona powoli sie już kończy- bo większość bardziej uważa albo boi sie.Wasi starsi koledzy nigdy nie upominali sie o pensje bo oni w cle pracowali na ZUS ,a na życie mieli z "tradycji".Jeśli ktoś twierdzi że jest inaczej to albo jest ślepy albo tak zakłamany.Prawdą jest też to że nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, ale patrząc na mój dzień powszedni to mam wrażenie że zmienia sie coś na lepsze dzięki temu iż zmienia sie kadra na młodszych i często starsi koledzy nie zdążyli ich pewnych rzeczy nauczyć . Jednak jest duża część urzędników która jedzie na pracy pozostałych , opinia wielu niestety ciąży na większości.Zmieńcie swoją twarz na bardziej ludzką a ludzie zmienią o was zdanie.I nie piszę wam tu o przymykaniu oczów na jakieś przemyty czy przekręty,ale nie traktujcie każdego kierowcy czy petenta ,jak złodzieja czy przemytnika. Mimo wszystko życzę wam powodzenia ,i pamiętajcie jak sie skończy ten protest -kto koczował na granicach kiedy wy prowadziliście "strajk" w domu przy rodzinie i ciepłej kolacji, kto- przez to że wy walczyliście o swoje postulaty stracił swoje wynagrodzenie, stracił zysk, zdrowie ,a w niektórych przypadkach życie.
Do anonimusa. Szkoda że masz negatywne zdanie o celnikach, nie wiem z czego się to bierze może któryś osobiscie zalazł Ci za skórę, więc nie sprowadzaj wszystkich pod wspólny mianownik. Pewnie jesteś kierowcą TIRa. Mam wielki szacunek do waszej ciężkiej pracy choć nie jeden dał mi popalić, nie myślę źle o waszej profesji. Poczytaj to forum od poczatku, a zobaczysz że chcemy niewiele jak na Służbę która jest źle postrzegana przez społeczeństwo. Chcemy jedynie aby nasz Rząd RP dla którego wykonujemy tak niewdzięczną rolę o nas pamiętał.

jabol napisał:
Co ma pan Ludwiński i skarbowcy do SC? Niech zajmą się swoimi sprawami a nie jadą na naszych plecach.

Anonymous napisał:
jabol napisał:
Co ma pan Ludwiński i skarbowcy do SC? Niech zajmą się swoimi sprawami a nie jadą na naszych plecach.

gościu nie siej fermentu....

w kupie zawsze raźniej...

im nas wiecej tym lepiej....

i pomoc sie przyda ze wszystkich stron...

NIE SIEJ FERMENTU !!!

Anonymous napisał:
jabol napisał:

ehhhh, co mają???? pracują RAZEM z nami! nie zauważyłeś? ....ehhh, kolejny napinacz :/

Back
Do góry