jak podzielić obiecane 500

Głosie, Tygryskiem się nie przejmuj on już taki jest - sfrustrowany dziadziuniu, który sam nie wie czego chce. Pisze i mówi to samo od wielu, wielu lat. Taka stara zdarta płyta.

Już jestem, część 1(zasadnicze):stanowisko, ile osób, min, max, średnia
referent- 8/ 1543,16/ 2259,63/ 2010,94
st.insp.kontr.akcyz- 3/ 4083,87/ 4453,13/ 4206.96
mł.insp.kontr.akcyz-15/ 3056.93/ 3639.30/ 3320.25
st.kom.akcyz- 54/ 2713.40/ 3672.36/ 3101.77
kom.akcyz- 26/ 2663.80/ 3216.76/ 2893.65
st.insp.akcyz- 10/ 2020.81/ 2064.90/ 1925.83
specjalista- 5/ 616.81/ 3290.25/ 2288.57
informatyk- 9/ 2199.01/ 3277.39/ 2786.68
kier.ref.- 8/ 2766.67/ 4561.52/ 3927.72
Oczywiście ze względu na ustawę o ochronie danych osobowych nie podam danych pojedyńczych stanowisk (bo wszyscy by wiedzieli ile taka osoba zarabia i kto to taki, a ujawnienie tego to już paragraf). Dlatego wyłączyłem: audytora wewnętrznego, referenta prawnego, księgowego, st.księgowego, inspektora, st.referenta, naczelnika wydziału PC, pełnomocnika ds.ochrony inf.:o

Ja nie muszę się zwalniać, mój mąż pracował 25 lat w tym cyrku, też był młody, ale nigdy nie mówił tak jak wy o starych celnych , pracował z myslą że kiedyś też będzie zarabiał wiecej, czekał na emeryturę, nie doczekał , pracował uczciwie. Nie chciał gwiazdek,belek,stanowisk nie dbał o układy i takich też nie miał, nie miał garba,chciał uczciwie doczekać emerytury . Chcesz wiedzieć czy doczekał ?

Głos mnie chyba źle zrozumiał. Chciałem uświadomić Tygryska, że daleko mu do Tygrysa i nikt go tu na siłę nie trzyma.

Radujmy się

Cieszyliśmy się przez ostatnie 2 lata z dużej ilości awansów(w kwotach oszałamiających). Teraz jak wynika z przesłania SSC celnej i informacji Jacka o zarobkach zostało nam 8 miesięcy aby cieszyć się podwyżkami i planowaną likwidacją kominów. Już widzę jak się cieszy SKC dyspozytor celny goniąc eksperta z Intrastatu albo nCTS z podobnym stażem pracy. FUN-ów obecnego stanu naszej organizacji nie brakuje. Tylko pewnie jest to spojrzenie z pozycji eksperta .W styczniu w piątek też pewnie byłeś w robocie nie na urlopie bo każda krytyka sytuacji w SC wywołuje u ciebie uśmiech politowania.I tylko mały problem, że ten co coś robi i wysłuchuje wyzwisk z kolejki będzie nadal zarabiał dwa razy mniej od kierownika ustalającego grafik dyżurów nie mówiąc o ekspercie w działach gdzie pies z kulawą nogą nie zagląda.Cuda przy kasie w Tesco to małe miki przy wynagrodzeniach w tej instytucji.Przy dzieleniu kasy obce są słowa uczciwość i przyzwoitość.

Ostatnia edycja:
Radujmy się

Cieszyliśmy się przez ostatnie 2 lata z dużej ilości awansów(w kwotach oszałamiających). Teraz jak wynika z przesłania SSC i informacji Jacka o zarobkach zostało nam 8 miesięcy aby cieszyć się podwyżkami i planowaną likwidacją kominów. Już widzę jak się cieszy SKC dyspozytor celny goniąc eksperta z Intrastatu albo nCTS z podobnym stażem pracy. FUN-ów obecnego stanu naszej organizacji nie brakuje. Tylko pewnie jest to spojrzenie z pozycji eksperta .W styczniu w piątek też pewnie byłeś w robocie nie na urlopie bo każda krytyka sytuacji w SC wywołuje u ciebie uśmiech politowania.I tylko mały problem, że ten co coś robi i wysłuchuje wyzwisk z kolejki będzie nadal zarabiał dwa razy mniej od kierownika ustalającego grafik dyżurów nie mówiąc o ekspercie w działach gdzie pies z kulawą nogą nie zagląda.Cuda przy kasie w Tesco to małe miki przy dzieleniu kasy w tej instytucji.Przy dzieleniu kasy obce są słowa uczciwość i przyzwoitość.

Ostatnia edycja:
część 2 (zasadnicze wynagrodzenie), jako kolumnę drugą podam ilość osób poniżej średniej:
inspektor celny - 140/ 77/ 2289,10/ 3472,20/ 2682,57
st.kontr.celny - 143/ 84/ 2120,10/ 3209,50/ 2402,34
kontr.celny - 90/ 60/ 1925,30/ 3091,90/ 2263,82
mł.kontr.celny - 129/ 84/ 1765,50/ 2601,40/ 1897,12

do tego trzeba dodać dodatek służbowy oraz dodatek za stopień (tego nie mają PC).Niestety nie posiadam danych dotyczących ilości,widełek w stopniach (tu czekam na podpowiedzi). Aby uzyskać pozycję brutto (z paska) trzeba dołączyć jeszcze dodatek za wysługę lat. Nie zapominajmy, że czerwiec/lipiec to cz.1 funduszu nagród, a w grudniu cz.2 (zawsze większa).
No i oczywiście "13" i "mundurówka" o których tak często zapominamy w wyliczeniach (dopiero PIT nam pokazuje rzeczywiste zarobki).:eek:

Coś tu chyba nie pasuje: st.insp.akcyz, jak z widełek min 2020.81 max 2064.90 wyszła średnia 1925.83. BlackJack sprawdzałeś to?
Pozdrawiam

Pytałeś mnie o moje zarobki więc nie ma problemu bo uważam że zarobki powinny być jawne. Nawet się postarałem i udało mi się znaleźć pismo z lutego tego roku z ustaleniem dla mnie nowych stawek.
- uposażenie zasadnicze 1 765,50,
- dodatek za stopień 113,90

Żadnych więcej dodatków nie posiadam!!!

A co do tych danych które podajesz to nie tylko WalkerBlack-owi coś nie pasuje ale mi też.
Młodszy kontroler zarabia zgodnie z tym co napisałeś min 1765,50 a max 2601,40?
To jak w takim razie średnia wychodzi 1897,12 ??? :eek:
Mi średnia arytmetyczna wychodzi 2183,45 więc gdzie zaginęło 286,33??
Znowu znikają pieniądze:mad:

Jedyne co mi się nasuwa to manipulacja średnią. Prawdopodobnie wzięto zsumowano wynagrodzenie wszystkich MKC i podzielono je przez liczę funkcjonariuszy na stanowisku MKC. A ponieważ MKC-ów którzy mają 2600 jest pewnie tylko kilku wybranych. I stąd te rozbieżności.
Tylko wtedy ta średnia mogła wyjść taka niska, a co za tym idzie mniej MKC-ów łapie się na dodatek za kominy.
A chyba nie o to chodzi.

sprawdziłem, jest to klasyczna średnia arytmetyczna: suma wszystkich wynagrodzeń w danym przedziale dzielona przez ilość osób z tej grupy, a nie (min+max):2:rolleyes:

Takie przekłamanie w średniej występuje tylko u osób na najniższych stanowiskach (czyt. najmniej zarabiających) MKC KC StKC. Tylko chyba przez przypadek pojawiło się też przy st. ins. akcyzowym
Czyli wyrównanie kominów to fikcja.
Zresztą widać po kwotach min max gdzie są największe rozbieżności!!!
Właśnie tu są kominy które tak bardzo chcecie likwidować!!!
A poza tym jakoś mi umknęły zarobki osób na wyższych stanowiskach niż inspektor celny, nie ma w całej izbie takich osób??

Czy nie powinniście tego zweryfikować???
A nie brać wszystko co wam podsuwają i podpisywać to (akceptować)!!!

No widzisz czyli na dzień dobry manipulacja!!!
W ten sposób to nikt nie dostanie na kominy!!!\
Będzie więcej kasy dla ....
I pytanie dla kogo???

Stalker2 poproszę jeszcze: nr który jest na "pasku" przed nazwiskiem (znajdę wtedy twoją grupę) i kiedy ostatni awans pionowy/poziomy i możemy zacząć zabawę.:D

dlaczego manipulacja? Mnie w szkołach uczono, że tak się wylicza średnią arytmetyczną. Robiąc rozkład graficzny tych wszystkich kwot w danej grupie wyjdzie różne zagęszczenie w stosunku do liczenia (min+max):2=średnia przedziału, a nie średnia wyników.:confused:

Nr Ci nie podam bo to nie jest nr grupy tylko nr konkretnego pracownika :p !!!
A kwoty sprawdziłem właśnie z paska i są identyczne
Więc jeszcze raz, tym razem z paska:
ZAS_1765,50 D_STOP_ 113,90 D_SŁU_0.00 %WYS_0% WYS_0.00 RAZ-BRUT_1879,40

Awansu poziomego - Brak
Awansu pionowego - Brak
Ot całe zarobki!!!

Stopień Aplikant celny
Stanowisko MKC

Ostatnia edycja:
Każdy liczy jak chce (albo jak mu kazano) dla mnie sam fakt jest dziwny że Jako MKC dostaje 1765,50 a inny MKC dostaje 2601,40 i te 835,9 różnicy jest dla mnie kominem. A z podanej średniej to sorry ale nie łapę sie nawet na 40 brutto za komin!!!

podwyżki

Witam!
Po uzyskaniu informacji dotyczących ilości osób na poszczególnych stanowiskach w Naszej Izbie pozwolę sobie na wyrażenie swojego zdania na temat proponowanego sposobu podziału dostępnych środków.
Mam nadzieję,że każdy kto komentuje ten temat zna propozycję Dyrektora i nie ma potrzeby wnikania w szczegóły.
1).632 osoby to zatrudnieni bez kadry kierowniczej, ekspertów i pracowników obsługi.
2).w I etapie każdy dostaje po 330,00 zł.
3).do dyspozycji Dyrektora zatrzymane jest 632 x 74,53 x 12 =565235,52 zł
4).wszystkie te pieniądze mają być wykorzystane na podwyżki dla tych 632 osób ( podobno nie ma innej możliwości pod rygorem zwrotu do MF)
5).na II etap trzeba zabezpieczyć 175x 59,00x12=123900,00 i 50 x 80 x12= 48000,00 co daje ogółem 171900,00 ( każdy awans na stopniu dla celników to 56,95 a tylko w przypadku mł. dysp. celnego to 58,78 brutto i nie wchodzi to do podstawy dodatku stażowego).
6).realnie na awanse IIetapu potrzeba ca. 43000,00 bo przecież dotyczą tylko 3 miesięcy , a więc ca. 128900,00 pozostanie w rezerwie na inne awanse ( te pieniądze pozwalają na awans i podwyżkę o ok. 100,00 dla ok. 400 osób, ja awansując z kc na st.kc dostałem 81,00 zł brutto!!!)
7).po II etapie zostaje ca. 393300,00 zł,III etap to 87x50x12= 52200,00
8).po III etapie zostaje ca. 341130,00 zł
9) zaproponowany sposób równania kominów wymaga maksymalnie 152640,00 zł (nie będę tego wyjaśniał bo każdy kto choć przez chwilę miał coś wspólnego z matematyką może to sprawdzić).
10) po IV etapie zostaje więc ca. 188500,00 zł ( muszę tu zaznaczyć, że widełki 40-60, 60-80, 80-100, powodują, że realne nieco mniejsza kwota wystarczy na ten etap).
11. wyżej wymieniona kwota MUSI wrócić do tych 632 osób( zgodnie z zapewnieniami związkowców nie może być wykorzystana na podwyżki dla kadry kierowniczej , a więc jeżeli nie wróci w jakiś sposób to wróci do MF co świadczyłoby o wyjątkowo złej woli Dyrektora co mam nadzieję nie będzie miało miejsca).
12).wyżej wymieniona kwota to około 25,00 zł dla każdej z tych 632 osób (bo 190000,00 podzielone na 632 i podzielone na 12 m-cy to ca.25,00 zł i o tyle powinna wzrosnąć podwyżka dla każdego lub lepiej pozwala ona na dodanie do widełek w etapie IV po 40,00 zł. i powinny być takie 80-100, 100-120, 120-140,(potrzeba na to tylko 88320,00 zł) wystarczyłoby jeszcze na utworzenie jednej grupy tj. tych co mają więcej niż 50,00 zł poniżej średniej i dołożenie im po 30,00 zł.( jeżeli nawet jest tych osób ok.150 to potrzeba na to 54000,00 zł)i tak by zostało jeszcze sporo kasy( konkretnie ca.47700,00 zł)a więc można jeszcze jakiś jeden ruch wykonać np. dołożyć po 5,00 zł dla każdego (47700/ 632/ 12 = ca. 6,28 )
13).Na koniec proszę aby nikt mi nie mówił ,że pomyliłem się w wyliczeniach, bo się NIE POMYLIŁEM, i że źle to widzę bo czegoś nie wiem. Co to by była za PROPOZYCJA, w której nie mówi się wszystkiego i coś ukrywa!!!
14).Obawiam się, że piszę to wszystko już po fakcie KIEDY DECYZJE JUŻ ZAPADŁY . Mam jednak nadzieję ,że jakieś zmiany nastąpiły bo w przeciwnym wypadku oznaczałoby to ,że te ca.190000,00 zł KTOŚ NAM ZAJ...FAJNIE PODPROWADZIŁ!!!
15).Żeby nie było niejasności: Propozycję Naszego Dyrektora uważam za bardzo rozsądną, wszystkie etapy są jak najbardziej UZASADNIONE ZWŁASZCZA RÓWNANIE KOMINÓW tyle tylko, że BEZWZGLĘDNIE NALEŻY WYKORZYSTAĆ WSZYSTKIE DOSTĘPNE ŚRODKI co wyraziłem powyżej.
Na koniec, życzę wszystkim i sobie dobrego nastroju po otrzymaniu pisma z Kadr dot.wysokości uposażenia zasadniczego!!!:)

I to są jakieś konkrety a nie jak zz przychodzą na rozmowy bez żadnych propozycji i wyliczeń. No chyba że bazowy to tez Zz to gratuluję chęci i wysiłku. A żeby uściślić to ja nie krytykuję podziału pieniędzy zaproponowanego przez Dyrektora który miał pewne wytyczne z MF (bo uważam że taki ludzki Dyrektor jak nasz to prawdziwa rzadkość i niech jak najdłużej będzie na tym stanowisku) a krytykuje ZZ które przez lata nie robiły nic w naszym interesie. To one pozwoliły do takiego zróżnicowania w awansach i wynagrodzeniach, to one pozwoliły na alokację (i żałują nawet 50 zł dla ludzi alokowanych). Nawet teraz idąc na rozmowy nie potrafiły (może im się nie chciało) przygotować jakiejkolwiek propozycji.
Nie zapominajcie ze to my zwykli funkcjonariusze sprawiliśmy że Polska o Nas usłyszała a wy tylko się przykleiliście do tego.

Ostatnia edycja:
Wydzielenie z puli przeznaczonej na podwyżki - kwot na awanse, uważam za działanie na szkodę pracowników!
Awanse ( w przypadku Służby Celnej) dostać mają ci , którzy nie byli awansowani w stopniu przez co najmniej 5 lat. Czyli nie dostaną tych pieniędzy "młodzi" pracownicy , którzy nie pracują jeszcze tak długo.
" Starzy" którzy od dawna nie awansowali , powinni w końcu skorzystać z tego przywileju. I co im się proponuje? Owszem awanse, ale z pieniędzy przeznaczonych dla wszystkich. Na zasadzie odbierzemy po trochu wszystkim , aby dać niektórym. ( Czytaj: zapchać im gęby)
W niektórych Izbach w styczniu było po kilkaset awansów. W Izbie Celnej w Łodzi - kilkadziesiąt. Wrześniowe awanse w naszej Izbie, z tego co widać będą głównie z pieniędzy z puli podwyżek.
Na miejscu osoby awansowanej we wrześniu , wolałbym dostać te pieniądze ( lub nawet tylko ich część) jako normalną podwyżkę wywalczoną naszą akcją protestacyjną. Po zmianie przepisów i tak ma być zagwarantowany awans po 5 latach.
Jeżeli z puli po 500 zł. mamy załatwić wszystko , to proponuję jeszcze wydzielić z niej jakieś fundusze na mundury , papier do ksero i segregatory , bo przecież tego brakuje!

500

500złto sporo o ile zostanie rozdzielone w miarę uczciwie. Po zainteresowaniu forumowiczów tym tematem widać ,że nie bardzo wierzymy w uczciwy podział. Jest to wynikiem wcześniejszych cudów przy kasie związanych z pomijaniem wielu osób przy awansach i nagrodach. Teraz jedynie dziwi mnie , dlaczego forsowany jest temat podwyżek dla wszystkich. Jak sobie przypominam na przestrzeni ostatnich kilku lat awanse(bardzo szybkie awanse) otrzymywały osoby pełniące jakiekolwiek funkcje (potrzebne lub niepotrzebne ).Wysyp tego typu awansów nastąpił po 2002 roku.Po skonsumowaniu tej kasy prze różnej maści szefostwo pozostali dostawali dyplomy i uścisk dłoni obecnego eksperta. Biedak, obecnie schowany w głębokich rezerwach kiedyś tłumaczył, że sytuacja jest ciężka w kraju i ministerstwo nie daje pieniędzy na awanse. Chętnie zobaczę jego pasek z wynagrodzeniem.Teraz za wszelką cenę należy odwrócić te proporcje i dlatego proponuję dyplomy tym fachowcom bez podwyżek kasy.

Back
Do góry