Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Pal licho meldunki i musztrę. Nie o to chodzi. Przynajmniej mi. Mundur jednym z moich narzędzi pracy, napis jaki nosze na ramieniu: "Służba..." - zobowiązuje mnie. Skoro biorę pieniądze - nie robię z gęby cholewy. Poza tym, jeśli mogę komuś pomóc - uważam że moja rola jest wypełniona względem społeczeństwa. Jak bym chciał zarabiać pieniądze - poszedł bym do prywaciarza, ale w życiu nie o to chodzi.

Chodzi mi o to, że teraz, jednym ruchem, to wszystko co każdy z nas osiągnął zostanie przekreślone. Że nasze kursy, egzaminy, wiedza nabyta nic nie znaczy.
Z tego co mi wiadomo, "wielmożni" liczą po cichu że przechodząc do kas nie stracą - znaczy będzie zaszeregowanie i podział według pensji.
Dlatego, spece znowu po dupach dostaną bo trafią na sam dół drabiny - nie ważne co robią. Żeby się odbić wyżej, trzeba będzie czekać na okienko i zdawać kolejne egzaminy - a wiadomo jak są organizowane i kto takowe wygrywa (nieświadomym proponuję lekturę lokalnych gazet - w chwili wolnej zainteresowanym podrzucę linki).

Podczas ostatniej "koniunkcji sfer" Koledzy z Uksów nie stracili finansowo. teraz też nie stracą - mogą tylko zyskać. A my?
A kogo to obchodzi.
Dlatego też jestem rozgoryczony, zniesmaczony - zwłaszcza słysząc że padają hasła "kas w każdej postaci, ale dajcie nam....(tu wstaw co chcesz - emki, stanowiska dla ... mundury,,,,)....

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałabym pozdrowić wszystkich celników. Obiecałam sobie, że nie będę się wypowiadać na tym forum, ale jeden z użytkowników zmotywował mnie do napisania tego postu.
Szanowny Panie rewolucjonisto wypada się przedstawić. Jestem iksem i urzędnikiem służby cywilnej z UKS od 7 lat (15 lat w uks). Pracuje w pionie kontrolnym, jestem osobą przed 40 sprawną fizycznie (to nie jest reklama, nru buta nie podam :-). Tak więc Panie robespier spełniam wszystkie kryteria (czytając to forum i dotychczasowe projekty przepisów wprowadzających) aby dostać propozycję pracy w USC w korpusie oficerów. Do tej pory miałam pewne opory w tej materii, ale Pana posty zmotywowały mnie do podjęcia pozytywnej decyzji (jeżeli oczywiście takową otrzymam). I mam jedną nadzieję, że się nie spotkamy .... czego i moim koleżankom i kolegom życzę. Czytając pana posty ziejące jadem na uksowców nie życzę tego nikomu, do tego wszystkiego - merytorycznie - bardzo słabe.
Do czego jednak zmierzam Szanowny Panie rewolucjonisto:
W tym roku ma Pan jedyną i niepowtarzalną szansę (raczej po raz ostatni ) do zdawania egzaminu na iksa (odbędzie się na jesieni).
Dodatkowo ma Pan również szansę do zdawania egzaminu na usc (sądząc po Pańskich postach odnośnie kwalifikacji i wykształcenia domniemam, że legitymuje się Pan certyfikatem potwierdzającym znajomość jednego z języków roboczych UE na poziomie B2, bo takowy jest wymagany aby przystąpić do egzaminu na usc - szczegóły w rozporządzeniu).
Korzyści jakie Szanowny Pan uzyska po zdaniu tychże egzaminów: po zdaniu egzaminu na iksa będzie Pan funkcjonariuszem w korpusie oficerów (tak jak rzekome niedouczone iksy), jeżeli oczywiście Pan już nie jest:-);
po zdaniu egzaminu na usc i mianowaniu na usc powinien Pan otrzymać (zgodnie z dotychczasowymi projektami przepisów wprowadzających) w przypadku ucywilnienia (którego tak się Pan obawia) warunki pracy (tj. wynagrodzenie) na niezmienionym poziomie.
Tak więc drogi Panie rewolucjonisto jak Pan to wcześniej do nas pisał: Do nauki!!! Do książek!!!! Wyścig po stopień oficerski czas zacząć!!!
Pozdrawiam
bez odbioru

Z całym szacunkiem. Ja mam odsłużone 16 lat (czytaj służba) w różnych formacjach MUNDUROWYCH- w każdej, powtarzam każdej zaczynałem od pustego pagonu- więc Twoje, Wasze "należy" mi się stopień oficerski jest co najmniej śmieszne!!!!!! Zapraszam każdego z Nowych oficerów świątek piątek niedziela (telefon służbowy przy d....ie cały czas), popracujmy trochę razem na przejściu na drodze na melinach.... pokaż, że zasługujesz na OFICERA!!!!! Załatw sobie zawczasu opiekę dla dzieci, bo i zdarza się po
30-40 godzin na realizacji!!!!

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałabym pozdrowić wszystkich celników. Obiecałam sobie, że nie będę się wypowiadać na tym forum, ale jeden z użytkowników zmotywował mnie do napisania tego postu.
Szanowny Panie rewolucjonisto wypada się przedstawić. Jestem iksem i urzędnikiem służby cywilnej z UKS od 7 lat (15 lat w uks). Pracuje w pionie kontrolnym, jestem osobą przed 40 sprawną fizycznie (to nie jest reklama, nru buta nie podam :-). Tak więc Panie robespier spełniam wszystkie kryteria (czytając to forum i dotychczasowe projekty przepisów wprowadzających) aby dostać propozycję pracy w USC w korpusie oficerów. Do tej pory miałam pewne opory w tej materii, ale Pana posty zmotywowały mnie do podjęcia pozytywnej decyzji (jeżeli oczywiście takową otrzymam). I mam jedną nadzieję, że się nie spotkamy .... czego i moim koleżankom i kolegom życzę. Czytając pana posty ziejące jadem na uksowców nie życzę tego nikomu, do tego wszystkiego - merytorycznie - bardzo słabe.
Do czego jednak zmierzam Szanowny Panie rewolucjonisto:
W tym roku ma Pan jedyną i niepowtarzalną szansę (raczej po raz ostatni ) do zdawania egzaminu na iksa (odbędzie się na jesieni).
Dodatkowo ma Pan również szansę do zdawania egzaminu na usc (sądząc po Pańskich postach odnośnie kwalifikacji i wykształcenia domniemam, że legitymuje się Pan certyfikatem potwierdzającym znajomość jednego z języków roboczych UE na poziomie B2, bo takowy jest wymagany aby przystąpić do egzaminu na usc - szczegóły w rozporządzeniu).
Korzyści jakie Szanowny Pan uzyska po zdaniu tychże egzaminów: po zdaniu egzaminu na iksa będzie Pan funkcjonariuszem w korpusie oficerów (tak jak rzekome niedouczone iksy), jeżeli oczywiście Pan już nie jest:-);
po zdaniu egzaminu na usc i mianowaniu na usc powinien Pan otrzymać (zgodnie z dotychczasowymi projektami przepisów wprowadzających) w przypadku ucywilnienia (którego tak się Pan obawia) warunki pracy (tj. wynagrodzenie) na niezmienionym poziomie.
Tak więc drogi Panie rewolucjonisto jak Pan to wcześniej do nas pisał: Do nauki!!! Do książek!!!! Wyścig po stopień oficerski czas zacząć!!!
Pozdrawiam
bez odbioru

panienka, jak widzę, już w blokach startowych. spokojnie, kto ma zostać uwłaszczony, to zostanie. dobrej zmiany nic i nikt nie zatrzyma.

Z całym szacunkiem. Ja mam odsłużone 16 lat (czytaj służba) w różnych formacjach MUNDUROWYCH- w każdej, powtarzam każdej zaczynałem od pustego pagonu- więc Twoje, Wasze "należy" mi się stopień oficerski jest co najmniej śmieszne!!!!!! Zapraszam każdego z Nowych oficerów świątek piątek niedziela (telefon służbowy przy d....ie cały czas), popracujmy trochę razem na przejściu na drodze na melinach.... pokaż, że zasługujesz na OFICERA!!!!! Załatw sobie zawczasu opiekę dla dzieci, bo i zdarza się po
30-40 godzin na realizacji!!!!
Rozumiem, że w UCS też zaczniesz od pustego pagonu, tak? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: zgodnie z projektem przepisów wprowadzających, jeśli dostaniesz się do UCS, to zachowasz obecny stopień i wynagrodzenie.

Rozumiem, że w UCS też zaczniesz od pustego pagonu, tak? Mam dla Ciebie dobrą wiadomość: zgodnie z projektem przepisów wprowadzających, jeśli dostaniesz się do UCS, to zachowasz obecny stopień i wynagrodzenie.

Nie, nie, chodziło mi bardziej o wypowiedź: damy.
Do służby od razu na oficera. Rozumiem przeniesienie stopnia. Z cywila-od razu na oficera?! Mój stopień przejdzie oczywiscie, musi być ktoś od roboty....

Jest taka możliwość, aby postawić roszczenie innego typu. Niech każdy zoll dostanie stopień adekwatnie = identycznie do lat służby wg, norm policyjnych, lub SG. Oznaczałoby to ogromny wzrost poziomu stopni dla większości z Nas.

Nie, nie, chodziło mi bardziej o wypowiedź: damy.
Do służby od razu na oficera. Rozumiem przeniesienie stopnia. Z cywila-od razu na oficera?! Mój stopień przejdzie oczywiscie, musi być ktoś od roboty....

A kto Ci powiedział, że Ty nie będziesz oficerem w KAS'ie ?!
Właśnie dlatego zapisano "... stopień nie niższy ..."!
Jeżeli jednak Twoje przymioty, wg których masz być oficerem, posiada również jakiś X,
trudno odmówić słuszności uczynienia Was obydwojga oficerami.
NOWA ustawa - NOWE zasady!

10. Pytanie o referat DS czy tak samo jak Akcyza, to tutaj jak zrozumiałem z wypowiedzi część DS ma zasilić komórki kontrolne, a część podatkowe.
.

jesli ten gniot wejdzie to bedzie sie działo , kto zdecyduje który fc idzie do słuzby a który do pracy? eksperci do słuzby a specjalisci do skarbowki? ludzie to bedzie kolejny pretekst dla plecaków.
do kitu z takim KAS

jesli ten gniot wejdzie to bedzie sie działo , kto zdecyduje który fc idzie do słuzby a który do pracy? eksperci do słuzby a specjalisci do skarbowki? ludzie to bedzie kolejny pretekst dla plecaków.
do kitu z takim KAS

W naszej Izbie już trwają nerwowe ruchy kadrowe. TA NOWA ZMIANA JEST O KANT D... ROZBIĆ!!!

A kto Ci powiedział, że Ty nie będziesz oficerem w KAS'ie ?!
Właśnie dlatego zapisano "... stopień nie niższy ..."!
Jeżeli jednak Twoje przymioty, wg których masz być oficerem, posiada również jakiś X,
trudno odmówić słuszności uczynienia Was obydwojga oficerami.
NOWA ustawa - NOWE zasady!

Przepraszam, ale bez jaj, z młodszego rewidenta (kaprala) na oficera???!!! To nawet nie jest śmieszne...gdzie Ty musisz pracować????

Jest taka możliwość, aby postawić roszczenie innego typu. Niech każdy zoll dostanie stopień adekwatnie = identycznie do lat służby wg, norm policyjnych, lub SG. Oznaczałoby to ogromny wzrost poziomu stopni dla większości z Nas.

No właśnie, i o to powinniście walczyć, a nie o to, aby uksowcy mieli gorzej niż Wy. Równać, ale w górę, a nie w dół.
Jak będziecie równać w dół, to my stracimy, a Wy niczego nie zyskacie.

To nie wojsko, że ma być trzystu szeregowych i jeden oficer. Popatrzcie na inne służby, nie tylko mundurowe, np. CBA czy ABW. Równajcie do nich, a nie ciągnijcie wszystkich w dół. Ostatnio mieli wielkie podwyżki.
Dla nich jakoś znalazły się pieniądze w budżecie. Poszukajcie, jakie mają przeliczniki do kwot bazowych i porównajcie to ze swoimi wynagrodzeniami.

Ostatnia edycja:
Ropson, najwyższym stanowiskiem w UKS jest właśnie inspektor kontroli skarbowej, cóż więc dziwnego, że w nowej formacji te same osoby również powinny mieć najwyższy stopień? Nie jestem inspektorem, nie mam nawet zdanego egzaminu na iksa, więc raczej oficerem nie zostanę ALE nie mam zamiaru pracować pod celnikiem, który nie ma pojęcia o pracy wykonywanej obecnie przez kontrolę skarbową. I vice versa, sądzę, że UKSowcy nie poradzą sobie ze specyficznymi zadaniami wykonywanymi przez was, jak choćby kontrola graniczna. Zapewnienie iksom stanowisk oficerskich pozwoli na stworzenie dwóch odrębnych pionów wewnątrz Urzędu Celno-Skarbowego, z którego jeden będzie zajmował się zadaniami dotychczas wykonywanymi przez kontrolę skarbową, a drugi sprawami obecnie zarezerwowanymi tylko dla służby celnej. Dzięki temu ciągłość pracy kontroli skarbowej zostanie zachowana z korzyścią dla interesu publicznego.

Kukicha, mądre słowa! Walczyć o swoje to wcale nie znaczy niszczyć cudze.

Nie wszyscy UKSowcy zostaną oficerami, tylko jakaś ich część, maksymalnie ok. połowy. Reszta nie dostanie stopni oficerskich.

Na jakiej podstawie domagacie się takich stopni?
Czy np. nauczyciel z racji mgr-a. dostaje dzisiaj w WP ppor.? - odpowiem, absolutnie nie!

Ropson, najwyższym stanowiskiem w UKS jest właśnie inspektor kontroli skarbowej, cóż więc dziwnego, że w nowej formacji te same osoby również powinny mieć najwyższy stopień? Nie jestem inspektorem, nie mam nawet zdanego egzaminu na iksa, więc raczej oficerem nie zostanę ALE nie mam zamiaru pracować pod celnikiem, który nie ma pojęcia o pracy wykonywanej obecnie przez kontrolę skarbową. I vice versa, sądzę, że UKSowcy nie poradzą sobie ze specyficznymi zadaniami wykonywanymi przez was, jak choćby kontrola graniczna. Zapewnienie iksom stanowisk oficerskich pozwoli na stworzenie dwóch odrębnych pionów wewnątrz Urzędu Celno-Skarbowego, z którego jeden będzie zajmował się zadaniami dotychczas wykonywanymi przez kontrolę skarbową, a drugi sprawami obecnie zarezerwowanymi tylko dla służby celnej. Dzięki temu ciągłość pracy kontroli skarbowej zostanie zachowana z korzyścią dla interesu publicznego.

No właśnie. Jest duuuuża różnica między stopniem, a stanowiskiem. Stanowisko to np. młodszy specjalista, ekspert, kierownik, naczelnik.
Z kolei stopień to aplikant (pusty pagon), rachmistrz (starszy sierżant dwie vv),
itd. Więc w końcu co ma być Wam dane???? Stopień czy stanowisko, a najlepiej to i to na Maxa!!!! Kto będzie wyciągał to czego nie wolno posiadać?

Czyli, starszy ekspert i co najmniej komisarz ???!!!! A co jak się bawić to na całego!!!!

Nie wszyscy nawet tam są oficerami!

No i co z tego, że nie wszyscy? Popatrz na ich uposażenie. TO jest informacja zwrotna dla Ciebie, jak jesteś doceniony, tj. ile chcą ci płacić za Twoją pracę czy służbę! U nas też nie wszyscy są inspektorami, ważne jest wynagrodzenie! Wielu pracowników UKS-ach ma wynagrodzenie niewiele mniejsze niż inspektorzy. Nie wszyscy pracownicy chcą być iksami, ja znam paru, co nie chcieli, jeden odmówił, nie chciał być powołany, a dwóch zrezygnowało, mimo tego, że trochę na tym stracili, ale mieli dość obciążenia obowiązkami i odpowiedzialnością.

Znakomity argument. Rozmowę w tym momencie kończę, bo nie uważam się za gorszego, ani głupszego od Was, tylko z racji wynagrodzenia. Po drugie, jeżeli uważasz, że wystarczy na podstawie wysokości kwoty na PIT oceniać komu, jaki stopień się należy, to gratuluję właśnie kwalifikacji mundurowych i rzeczowości prawnej argumentacji, jako takiej, Logika formalna całkowicie mija się z Twoim, rzekomo "rynkowym" myśleniem. Ekonomię znam na tyle, żeby wiedzieć, iż to nie jest właśnie informacja dla Mnie!

PS. Porównując się do ABW, CBA itd... właśnie się ośmieszacie. Znam osoby, które nie dostały się do policji, dlatego pracują w UKS. Bez przesady z tą Waszą elitarnością i TO jest info dla Ciebie. Bez odbioru.

Ostatnia edycja:
Znakomity argument. Rozmowę w tym momencie kończę, bo nie uważam się za gorszego, ani głupszego od Was, tylko z racji wynagrodzenia. Po drugie, jeżeli uważasz, że wystarczy na podstawie wysokości kwoty na PIT oceniać komu, jaki stopień się należy, to gratuluję właśnie kwalifikacji mundurowych i rzeczowości prawnej argumentacji, jako takiej, Logika formalna całkowicie mija się z Twoim, rzekomo "rynkowym" myśleniem. Ekonomię znam na tyle, żeby wiedzieć, iż to nie jest właśnie informacja dla Mnie!

Ale Ty mnie źle zrozumiałeś! Ja nawet nie wiem, jakie Ty masz wynagrodzenie czy uposażenie! Mnie chodzi o to, abyś miał wyższe pobory czy żołd niż dotychczas, abyś był doceniony! O to trzeba walczyć, a nie o to, aby ludzie z uksu mieli mniej niż Wy. To Wy macie mieć więcej niż dotychczas! Mnie nie będzie przeszkadzało, abyś miał stopień oficera! Ja bym chciała, aby jak najwięcej z Was miało stopnie oficerskie! Lepiej dla wszystkich, abyśmy byli potraktowani na równych zasadach, a nie my na gorszych, bo nie byliśmy w służbie celnej!

Ropson, dobrze powiedziane: "Walczyć o swoje to wcale nie znaczy niszczyć cudze."!:)

Ostatnia edycja:
Back
Do góry