Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Podsumowując, MF robi wszystko, aby przyzwyczaić środowisko do KAS jako koncepcji nieuniknionej. Apeluję, aby nie ulegać tej presji, a o tym, że MF nie jest pewne tego, że KAS przejdzie świadczy osobiste zaangażowanie samego Ministra Finansów i wyjazdy w teren.

Masz Sławek rację, te ich objazdy sprawiają wrażenie jakby ich scenariusz układał sam Stalin albo Goebels... Zwykła szczekaczka propagandowa...

W tym całym zamieszaniu nie chodzi o zdrowy rozsądek, nie liczą się żadne argumenty propozycje czy postulaty , chodzi o to żeby pokazać kto tu rządzi a skutki zagłuszy propaganda sukcesu.

Proponuję, by każdy nauczył się tego zdania na pamięć i aby było to JEDYNE ZDANIE wypowiadane przez celnych W TEMACIE >>KAS<< ...

Nie mam pojęcia.

Ps. Mam prośbę, aby na tego rodzaju kolejnych spotkaniach z SSC nie pytać o inne komórki, ale jasno artykułować MF, że jakiekolwiek siłowe ucywilnianie nie wchodzi w rachubę.

nikt z fc nie chce zostać cywilem, osobiście nie znam nikogo kto przyjmował się do służby i chce do cywila, wyjątkiem sa niektórzy koledzy z dozoru którzy przyszli w 2003 i przyjęli mundur w 2004, 2007, i chyba 2010 ale to wyjątki. Tylko że banas ze swoim pomysłem, chce abyśmy byli przekonani ze on nam da wybór ale to jest raczej szantaż i dyskryminacja bo jak nazwać to co oni chca zrobić: jak fc nie dostanie propozycji na fc to mu dadzą stanowisko cywilne w jakimś us i powiedzą będziesz miał bliżej do pracy ale jak nie chce to nie musisz to jest szantaż i dyskryminacja ze względu na miejsce zamieszkania . jak sie przyjmowałem to odległość do granicy i urzędu im nie przeszkadzała. Chodzi o to aby wytoczyć prawny argument ze nie może tego zrobić, mf boi się że bedą znowu pozwy . Sławku czy kancelaria prawna z którą związek współpracuje nie może nam pomóc w fachowym prawnym zniszczeniu tego gniota?

MF musi się liczyć z szeregiem pozwów, jeśli wprowadzi KAS, bo żaden z funkcjonariuszy służących w komórkach wewnętrznych w tej chwili a mających staż graniczny czasami bardzo duży nie odpuści emki mundurowej. Stawka jest zbyt duża. Dlatego te objazdówki MF to jest tylko sądowanie jakie są reakcje w służbie. To i tak im się nie uda.

Podsumowując, MF robi wszystko, aby przyzwyczaić środowisko do KAS jako koncepcji nieuniknionej. Apeluję, aby nie ulegać tej presji, a o tym, że MF nie jest pewne tego, że KAS przejdzie świadczy osobiste zaangażowanie samego Ministra Finansów i wyjazdy w teren.
a myslałem, ze to nowe otwarcie
i dialog ze zz i funkcjonariuszami

Banaś na spotkaniu w Białej Podlaskiej powiedział : W sprawie emerytur Minister Banaś stwierdził, "że uprawnienia takie nabędą w przyszłej strukturze funkcjonariusze pełniący służbę na granicy, na lotniskach i WZP". Odnoszę wrażenie że ten pan albo udaje albo nie rozumie o co pytają funkcjonariusze. Jasnym jest, że funkcjonariusze pytają o emerytury zgodnie z projektem obywatelskim.
Odnośnie kas po wprowadzeniu tego tworu bałagan będzie straszny a przez rok a może dłużej wpływy do budżetu będą znacznie niższe niż obecnie tylko kwestią czasu będzie koniec rządów ekipy "dobrej zmiany".
Może komuś na tym zależy?

10 mln oszczędności .... jajaja .................... Jak trzeba mogę przygotować statystyki w sakli makro, które wskażą, że konsolidacja może przynieś 10 mld strat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 mln oszczędności .... jajaja .................... Jak trzeba mogę przygotować statystyki w sakli makro, które wskażą, że konsolidacja może przynieś 10 mld strat !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dlatego warto sie przyjrzec blizej temu newsowi, zeby uwalic nachalna propagande.

aż mnie szlak trafia jak czytam co niektóre posty, a juz jak słucham o spotkaniach banasia z fc to mnie krew zalewa.Panie banas może to przeczytasz , opowiedz mi chłopie co ja mam zrobić, jak postapić ???!!!! przyjełam sie do Słuzby do SŁUŻBY powtarzam 19 lat temu do munduru, jak bym chciała pracowac w skarbówce to bym tam poszła 19 lat temu, bo mogłam ale to inna historia. a teraz co zaproponuja mi stanowisko w jakims urzedzie skarbowym i mam tam pracować??? ja mam mundur i orzełka którego z duma nosze, i mam to zostawić??? bo ktoś ma takiego pomysła??!!!! do innej służby nie przyjmę sie do munduru bo wiek mam juz za duży mam 46 lat a w innych słuzbach mundurowych jest ograniczenie do 35 lat. i co ja mam robić? pod most? przecież to jest niezgodne z konstytucją!! to kolejny pretekst dla władzy aby iść z tym do trybunału. czuje sie oszukana, poniżona i oszukana. Powtarzam kolejny raz ja przyjmowałam sie do formacji mundurowej ze wszystkimi tego konsekwencjami jak można pozbawiać takich funkcjonariuszy munduru.
i jeszcze mam jedno pytanie do funkcjonariuszy którzy uczestniczyli w tych spotkaniach banasia w sprawie kasu....kto z ramienia słuzby w nich uczestniczy ? zwykły funkcjonariusz czy może kierownictwo, bo z tych zdjeć z Łodzi i Białej to widze że co niektórzy na pagonach maja nas.... i dlaczego jest tam tak mało funkcjonariuszy? w białej jest chyba z 1900 osób a na sali nie wiem czy było z 50 osób, gdzie reszta? nie zainteresowana w ca wątpię czy inne powody??

Banaś na spotkaniu w Białej Podlaskiej powiedział : W sprawie emerytur Minister Banaś stwierdził, "że uprawnienia takie nabędą w przyszłej strukturze funkcjonariusze pełniący służbę na granicy, na lotniskach i WZP". Odnoszę wrażenie że ten pan albo udaje albo nie rozumie o co pytają funkcjonariusze. Jasnym jest, że funkcjonariusze pytają o emerytury zgodnie z projektem obywatelskim.
Odnośnie kas po wprowadzeniu tego tworu bałagan będzie straszny a przez rok a może dłużej wpływy do budżetu będą znacznie niższe niż obecnie tylko kwestią czasu będzie koniec rządów ekipy "dobrej zmiany".
Może komuś na tym zależy?

Ja myślę, że nie rozumie, a nie rozumie ponieważ nie chce rozumieć. Jest wielkim ignorantem.

Panowie i Panie z UKS i US mamienie stopniami i mundurami ma tylko na celu propagandowy pijar bo po mimo wysokich stopni, które hipotetycznie macie otrzymać nic w waszych zarobkach się nie zmieni to tylko tani chwyt jak w przedszkolu gdzie za dobre zachowanie grzecznemu dziecku przedszkolanka wpina słoneczko na tablicy. Dostaniecie takie same pobory jak dotychczas i znajdziecie się w zupełnie innych realiach prawnym co do zatrudnienia gdzie praktycznie nie możecie dochodzić swoich praw (administracyjna) i będą wam wmawiać ,że jesteście elitą i co dalej a za 4 lata znowu reforma. Ale jak kto to wie?
Spory na forum jakie stopnie mają dostać inspektorzy uks jest bezprzedmiotowa bo nie wpłynie to na wysokość ich wynagrodzeń otrzymają to co teraz wpływa im w tej chwili na konto. Myślę, że każdy fc bez oporów dorzuci jeszcze po kilka gwiazdek, krokiewek czy belek jak komuś zbraknie do tego aby zapełnić naramienniki i myślę, że lampasy się przydadzą na nowych mundurach aby podnieć prestiż tych jedynych super specjalistów co to przez wiele lat budowali demokrację i dlatego przez wzgląd na ich doświadczenie ustawodawca w projekcie kas przewidział im zaszczyt pracy aż do śmierci(67 lat) dla dobra Ojczyzny oczywiście.

Widzę, że kolega ma już odpowiedni staż i myśli tylko o emeryturze w najbliższych dniach i nic poza tym kolegi nie interesuje.

i jeszcze mam jedno pytanie do funkcjonariuszy którzy uczestniczyli w tych spotkaniach banasia w sprawie kasu....kto z ramienia słuzby w nich uczestniczy ? zwykły funkcjonariusz czy może kierownictwo, bo z tych zdjeć z Łodzi i Białej to widze że co niektórzy na pagonach maja nas.... i dlaczego jest tam tak mało funkcjonariuszy? w białej jest chyba z 1900 osób a na sali nie wiem czy było z 50 osób, gdzie reszta? nie zainteresowana w ca wątpię czy inne powody??

No nie liczyłem dokłądnie ale myślę że ze strony SC była blisko setka ludzi. Co do przekroju wiekowego ( i względem stopnia/stanowiska) to przeważali raczej f-sze, no powiedzmy w średnio wyższym wieku, młodych stażem i wiekiem fakt nie było ( a przynajmniej się nie rzucali w oczy). Co do stanowisk to istotnie była większość kadry kierowniczej izby, wydziałów, urzędów, i oddziałów ale było też bardzo dużo osób bez stanowisk kierowniczych i to oni a nie kadra zadawali pytania. Z racji że spotkanie było w siedzibie izby celnej oczywistym jest że dominowali ludzie z izby.

z tego co wiem limity na spotkanie były (w naszej służbie) bo sala by nie pomieściła wszystkich (była wypełniona po brzegi)

Ostatnia edycja:
No nie liczyłem dokłądnie ale myślę że ze strony SC była blisko setka ludzi. Co do przekroju wiekowego ( i względem stopnia/stanowiska) to przeważali raczej f-sze, no powiedzmy w średnio wyższym wieku, młodych stażem i wiekiem fakt nie było ( a przynajmniej się nie rzucali w oczy). Co do stanowisk to istotnie była większość kadry kierowniczej izby, wydziałów, urzędów, i oddziałów ale było też bardzo dużo osób bez stanowisk kierowniczych i to oni a nie kadra zadawali pytania. Z racji że spotkanie było w siedzibie izby celnej oczywistym jest że dominowali ludzie z izby.

z tego co wiem limity na spotkanie były (w naszej służbie) bo sala by nie pomieściła wszystkich (była wypełniona po brzegi)

Możesz jeszcze raz przedstawić relację ze spotkania w zagadnieniu naszych emerytur. Chodzi o to, że na forum są różne wersję np. Kromaks przedstawia sprawę inaczej. Dzięki
Banaś na spotkaniu w Białej Podlaskiej powiedział : W sprawie emerytur Minister Banaś stwierdził, "że uprawnienia takie nabędą w przyszłej strukturze funkcjonariusze pełniący służbę na granicy, na lotniskach i WZP".
(...)

Ostatnia edycja:
było napisane ale żeby nie umknęło...

Byłem na spotkaniu z SSC w Białej Podlaskiej i mogę w paru zdaniach spróbować streścić przebieg spotkania.

Było to wspólne spotkanie na które przybyli pracownicy z woj. lubelskiego z US i UKS oraz f-sze z SC, pewnie łącznie ok. 200 osób
Kto był jako prezydium to sobie odszukajcie (było kilkanaście postów wcześniej)

Pytań zadano ok. 20 w proporcji myślę że 2/3 od nas i 1/3 z US i UKS (może nawet jeszcze więcej od nas ale nie liczyłem dokładnie)

1. Pytanie o emki mundurowe spotkało na mur. Odpowiedź była mniej więcej taka że tu omawiamy KAS, a emki są procedowane osobno i idą swoim tempem. I tyle w temacie.
2. Pytanie o redukcję etatów. Usłyszeliśmy że ma być redukcja o 10% ale taka że to mają być osoby odchodzące na emki z ZUS-u. Dopytywani czy w tych 10% biorą pod uwagę emki mundurowe powiedzieli że nie. Te 10 % to głownie emeryci ZUS mają być.
3. Pytanie o pewność zatrudnienia dla f-szy SC. W odpowiedzi usłyszeliśmy że pewność zatrudnienia dla wszystkich ludzi z SC, ale już czy pozostanie f-sz w mundurze to już niekoniecznie. Czyli jednak przewidują przejścia z f-sza do cywila i do US lub izby KAS.
4. Pytanie o oddziały wewnętrzne. Tu padła średnio zrozumiała odpowiedź że jeśli w OC wew. są czynności kontrolne to mają to robić f-sze. Czyli może oc wew mają być mundurowe w/g ich planów.
5. Pytanie o przepisy przejściowe. Na razie ich nie ma w takim stanie aby można było dawać ludziom jako nawet projekt projektu. Twierdzili że przejściowe są jeszcze w fazie przemyśleń.
6. Pytanie o pensję minimalną i podwyżki. Odpowiedź - pensja minimalna to 3 tys. zł ( a nie 3x krajowa minimalna ) bo nie ma pieniędzy w budżecie. Co do podwyżek to kluczyli żeby nie powiedzieć ale z tego co zrozumiałem to tak dla najmniej zarabiających od połowy tego roku. Reszty nie zrozumiałem (może jeszcze w poniedziałek doprecyzuję)
7. Na pytaniach z US i UKS nie skupiałem się ( były jakieś o ich podwyżki i o dwuinstancyjność) ale jedno zapamiętałem o kwestii służby cywilnej. Odpowiedź w tym tonie że muszą uwzględnić służbę cywilną i jeśli ktoś np z UKS nie będzie chciał być f-szem to pozostanie w służbie cywilnej, bo jak się wyrazili kwestia służby cywilnej nie może utrudniać reformy KAS.
8. Pytanie o siedziby izb KAS. Tu w Białej Podlaskiej wszyscy myśleli że usłyszą odpowiedź konkretną czy będzie w Białej czy w Lublinie (chociaż nikt nie zadał pytania wprost). Odpowiedź również była w stylu że problem to ma Toruń i Bydgoszcz (jak zawsze) o gdzie indziej jest bezproblemowo. Niestety w kwestii Białej Podl. odpowiedź nie padła. Było jednak takie sformułowanie że przewidują że w dużych województwach mogą być więcej niż jedna izba KAS ale szczegółów nie podali.
9. Pytanie bezpośrednio zadane przez przedstawicieli Referatu Akcyzy i Gier co z nimi w KAS. I tutaj jak zrozumiałem to plan jest aby taki referat znalazł się w tym nowym skarbowym czy podatkowym (jak go zwał). Tutaj lipa.
10. Pytanie o referat DS czy tak samo jak Akcyza, to tutaj jak zrozumiałem z wypowiedzi część DS ma zasilić komórki kontrolne, a część podatkowe.
I chyba też dotyczyło to komórek analitycznych . Pytań o komórki obsługi podmiotów i dozór nie było.

Na razie tyle zapamiętałem. Było trochę o polityce i górnolotnych haseł o wspólnej odpowiedzialności za budżet i państwo ale chyba to was nie za bardzo interesuje. Zresztą nie dam rady powtórzyć.

Jak coś sobie przypomnę to zaktualizuję streszczenie.
Na razie.

LEKSIT masz zupełną rację.

Tak jak piszesz trzeba się przygotować do następnych spotkań w sposób profesjonalny.
Twoje propozycje pytań są jak najbardziej na rzeczy.

Proponuję jednak żeby tych pytań nie upubliczniać (nawet tutaj) żeby efekt zaskoczenia był większy.

i jeszcze jedna rzecz mi świta. Chcą ucywilniąc, to dlaczego nie biora przykładu w policji , ze straży granicznej ze strażaków tam od kilku lat juz trwa ucywilnianie stanowisk, ale dziej się to w miare odchodzenia osób na emerytury lub przenoszenia ich do zadan mundurowych

i jeszcze jedna rzecz mi świta. Chcą ucywilniąc, to dlaczego nie biora przykładu w policji , ze straży granicznej ze strażaków tam od kilku lat juz trwa ucywilnianie stanowisk, ale dziej się to w miare odchodzenia osób na emerytury lub przenoszenia ich do zadan mundurowych
No a u nas unieszczęśliwią sporą część funkcjonariuszy ucywilnieniem i zupełnie dla podkreślenia dowcipu założą mundury połowie obecnego UKS, który przynajmniej z tego co tutaj piszą nie chce tego.... "Dobra zmiana'.... A wszystko w imię wyższych racji, jak za bolszewickiej rewolucji....

Back
Do góry