Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Nikt zdziwiony nie jest. Nikt się na emki nie łasi. Nikt się na KAS nie łasi.
Ale jeśli emki mają dostać z automatu ludzie całe lata siedzący za biurkiem albo w sekretariacie w UC czy IC, to nie powinno dziwić, że w przypadku konsolidacji zapytać, czy nie powinno być zatem analogii dla siedzących za biurkiem pracowników US czy UKS. Należy jednak pamiętać, że pytanie to nie stanowisko.

chodziło mi raczej o to, czy widzicie w otrzymaniu emek zagrożenie i czy może to wpływać na odrzucenie propozycji służby. To o czym pisał Thermidor.

Ostatnia edycja:
Kolego sorry ale z wami nie chcielibyśmy łapać much a co dopiero przestępców skarbowych... Nadajecie się do wykonywania własnych zadań jak koń do jazdy na łyżwach... Może trochę skromności... Nas nie zdominujecie, ale zawsze może ....

Słuchaj jazdadom zaraz wkleję tu składy komisji i to z waszego forum i się zdziwisz.... Chyba, że wywiadu nie liczycie jako uks...
Thermidor radzę wam zapomnieć o stopniach oficerskich raz na zawsze... A jak trafisz do tego samego UCS vo ja to przejdziesz taką unitarkę, że ci się przypomną wszystkie pytania z egzaminu na iksa. Mam nadzieję, że go zdałeś, bo w przeciwnym razie unitarka ci się nie skończy...

W wywiadzie co do zasady nie ma IKSów, bo IKS prowadzi postępowania a wywiad postępowań nie toczy. Więc w tym kontekście nie traktowałbym wywiadu jako reprezentanta IKSów.

chodziło mi raczej o to, czy widzicie w otrzymaniu emek zagrożenie i czy może to wpływać na odrzucenie propozycji służby. To o czym pisał Thermidor.

Na ten moment pewnie mało kto zdaje sobie z tego sprawę, więc temat w dyskusjach nie istnieje. Więcej zajmuje temat tego, że mundur do niczego nam nie jest potrzebny, by dalej wykonywać te same zadania.

Kolego sorry ale z wami nie chcielibyśmy łapać much a co dopiero przestępców skarbowych... Nadajecie się do wykonywania własnych zadań jak koń do jazdy na łyżwach... Może trochę skromności... Nas nie zdominujecie, ale zawsze może ....

Z tego co Tu tak nagminnie nerwowo piszesz wynika, że niewiele wiesz o naszych zadaniach, więc Twoja ocena "nadawania się" jakoś po mnie spływa.

sugeruję żeby to dobrze rozważyć, może rzeczywiście będzie mało chętnych do UCS i sytuacja sie diametralnie zmieni.

Aaaa dobre. Wywiad skarbowy według ciebie to najemnicy z plantacji bawełny? Nie uksowcy? Ciekawe? Masz jeszcze jakieś ciekawe historie do opowiedzenia? Chętnie posłucham... Myślisz kolego, że będziecie robić nas po rogach, a my jak te niedouczone masy (w waszym mniemaniu) nie-iksów to łykniemy... Kolego może powinieneś przystąpić do jakiegoś egzaminu z logiki...

Z tego co Tu tak nagminnie nerwowo piszesz wynika, że niewiele wiesz o naszych zadaniach, więc Twoja ocena "nadawania się" jakoś po mnie spływa.

Jazdadom z tego co zauważyłem to ciężki jesteś do nauki i trudny do wykończenia. Spodziewam się, że będziesz chciał mnie sprowadzić do swojego poziomu i zniszczyć doświadczeniem, ale ja się nie dam... Chcesz z nami robić w UCS to do książek, bo jak przyjdzie taka potrzeba to nie dasz rady na granicy mądrusiu...
I nie pisz mi tutaj wywodów o vat, bo daliśmy radę z akcyzą to za jakiś czas damy też radę z vat...

Robespier.. Wy będziecie zap... Na granicy a ci ze skarbówki beda robic VAT i CIT i co tam jeszcze. Z Toba na bank robic bym nie chcial bo zle zdanie o Celbikach wywodzi sie wlasnie z takich wypowiedzi jak Twoja. Twa wspaniała interpretacja art. 20 ustawy o doradcach podatkowych ukazuje poziom rozumienia prawa. Znam paru Celników. Na szczescie odstają (in plus) od Twego poziomu. Plujesz, szczujesz a merytorycznie jest kiepsko. Zdjął sobie sprawę, ze większości z Was ten mundur do niczego potrzebny nie jest procz przywilejów. Akcyzę od auta naliczał mi mundur. Wasi wewnętrzni o odpraw na mundur? Po co?? Ostanie sie granica i "lotni" i pare osob id kontroli. Ci ze skarbówki dostaną mundur zeby miec uprawnienia quasi policyjne i czym mowa w projekcie ( prokuratorskie dla naczelnika celni skarbowego). Bedzie policja skarbowa. Dzieki temu tworowi służba celna coraz bardziej marginesowana nie zniknie. Wiesz czemu z uksow zabierali do Was ludzi?? Zeby Was w piz... Nie rozwiązać. Wszyscy moi znajomi z SC takie maja zdanie. Dla nich KAS jest gwarancja zatrudnienia. Ci z SC co beda chcieli sie rozwijać maja racje bytu inni... Zapytaj po co celnicy zdawali egzaminy na iksow. Zeby nie było. Ze mną pracować nie bedziesz. Rodzinnie podjęliśmy decyzje o odejściu z pracy( brak perspektyw) poprzez przyjęcie oferty z zewnatrz.

Jazdadom z tego co zauważyłem to ciężki jesteś do nauki i trudny do wykończenia. Spodziewam się, że będziesz chciał mnie sprowadzić do swojego poziomu i zniszczyć doświadczeniem, ale ja się nie dam... Chcesz z nami robić w UCS to do książek, bo jak przyjdzie taka potrzeba to nie dasz rady na granicy mądrusiu...
I nie pisz mi tutaj wywodów o vat, bo daliśmy radę z akcyzą to za jakiś czas damy też radę z vat...

Muszę się zgodzić z powyższym, mentalność funkcjonariusza jest zupełnie inna niż cywila. Dla nas zmiana warunków służby to w zasadzie norma, dlatego też, mamy znacznie lepiej rozwinięte zdolności adaptacyjne. Jak myślicie dlaczego ludzie z uks nie będą zdawali testów fiz. do nowej służby? Bo to są urzędnicy, kawka, brzuszek i tabelki. Wrzucanie funków i cywili do jednego wora to karkołomne zadanie. I to jeszcze z dużą premią dla cywili? Nie ma szans żebyśmy się dogadali, ale może właśnie o to chodzi....

Robespier.. Wy będziecie zap... Na granicy a ci ze skarbówki beda robic VAT i CIT i co tam jeszcze. Z Toba na bank robic bym nie chcial bo zle zdanie o Celbikach wywodzi sie wlasnie z takich wypowiedzi jak Twoja. Twa wspaniała interpretacja art. 20 ustawy o doradcach podatkowych ukazuje poziom rozumienia prawa. Znam paru Celników. Na szczescie odstają (in plus) od Twego poziomu. Plujesz, szczujesz a merytorycznie jest kiepsko. Zdjął sobie sprawę, ze większości z Was ten mundur do niczego potrzebny nie jest procz przywilejów. Akcyzę od auta naliczał mi mundur. Wasi wewnętrzni o odpraw na mundur? Po co?? Ostanie sie granica i "lotni" i pare osob id kontroli. Ci ze skarbówki dostaną mundur zeby miec uprawnienia quasi policyjne i czym mowa w projekcie ( prokuratorskie dla naczelnika celni skarbowego). Bedzie policja skarbowa. Dzieki temu tworowi służba celna coraz bardziej marginesowana nie zniknie. Wiesz czemu z uksow zabierali do Was ludzi?? Zeby Was w piz... Nie rozwiązać. Wszyscy moi znajomi z SC takie maja zdanie. Dla nich KAS jest gwarancja zatrudnienia. Ci z SC co beda chcieli sie rozwijać maja racje bytu inni... Zapytaj po co celnicy zdawali egzaminy na iksow. Zeby nie było. Ze mną pracować nie bedziesz. Rodzinnie podjęliśmy decyzje o odejściu z pracy( brak perspektyw) poprzez przyjęcie oferty z zewnatrz.

noszenie munduru generuje przywileje??? uprawnienia prokuratorskie dla naczelnika ucsu??? uprawnienia quasi policyjne to panaceum na marginalizację służby celnej??? z uksów zabierali do cła ludzi, aby nie rozwiązać formacji po wejściu do ue???

żenada, wyznawco jedynej słusznej prawdy. widać od razu, że się nadajesz do kasu :eek:.

kończąc, miałem kiedyś przyjemność (???) prowadzić sprawę akcyzową. zaraz przejęciu akcyzy na przełomie 2003 i 2004 r. u poprzedników wyszła na jaw, potwierdzona przez sądy, wieloletnia, kompletna nieznajomość specyfiki tego podatku w obrocie towarowym z zagranicą. wiecie na czym polegała? otóż nie rozumiano wcześniej, że rozstrzygnięcie w przedmiocie podatku akcyzowego w obrocie towarowym z zagranicą ma charakter deklaratoryjny, a nie konstytutywny. z konsekwencją w postaci braku poboru i egzekucji należnych odsetek za zwłokę od zaległości podatkowych.

Niestety to są tylko Twoje przemyślenia i nic więcej. Nie masz też pojecia jak działa zaopatrzeniowy system. Według Ciebie np. Policjantowi który odsłużył np.12 lat i odchodzi z Policji nie liczy się ten staż do emerytury z ZUS. Mylisz się. Dlatego Twoje twierdzenie, iż funkcjonariuszami zgodzą się zostać tylko pracownicy UKS ponizej 40 roku życia jest wyssane z palca.

Tu się zdziwisz. Ponad 90% moich kolegów i koleżanek nie chce ani munduru ani emek właśnie ze względu na wiek.Wiekszosci z nas po prostu to nie urządza, a poza tym wiemy czym pachnie mundur. Pamiętam jak koledzy z Snp wcale nie pchali się do munduru. To z jednej strony uprawnienia (w zasadzie tylko emka, bo nawet 100% chorobowego zabrali), a z drugiej strony ciągła dyspozycyjność, możliwość przenosin itp. W naszej pracy naprawdę mundurvto zbytek, to o co prosimy to zmiana prawa i tyle.
Kolego Mario, jak dobrze że się przyznales ze nie potrafisz nawet pit-a wypełnić.Ja też nie potrafię wypełnić deklaracji celnej. I o to chodzi, że jak już dojdzie do powstania kas to żeby każdy robił swoje.

Robespier, trochę mnie w.....ś. I tyle.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Łodek napisał wyraźnie, że 90% w UKS nie chce munduru i nie chce tego całego KAS i to jest fakt i tego się trzymajmy.
Podobnie, a nawet może blisko 100% funkcjonariuszy SC nie chce KAS.
W ww. okolicznościach trudno jest mi zrozumieć całą ww. dyskusję.
Nie rozumiem celników, którzy piszą napastliwe posty na pracowników i urzędników UKS i vice versa.

PRZECIEŻ ANI MY ANI WY NIE CHCEMY KAS, GDYŻ WIDZIMY BEZSENS I ZAGROŻENIE DLA INTERESU PUBLICZNEGO TĄ REFORMĄ W TAKIM KSZTAŁCIE.

Na dzień 18 lutego trzy ZZ ogólnopolskie podpisały Porozumienie przeciwko KAS
http://celnicy.pl/content.php/2859-Porozumienie-Zwi%C4%85zk%C3%B3w-Zawodowych-AP-UKS-i-SC

Są to wprawdzie największe ZZ w SC i AP, jednak mam prośbę do pracowników i urzędników UKS. Zamiast tutaj się angażować w mało produktywne dyskusje zapytajcie proszę w swoich środowiskach dlaczego niektóre Wasze centrale nie przystąpiły do Porozumienia negującego KAS? Czyżby reprezentowały wspomniane 10%?

Ps. W Sejmie w dniu 09.03. jeden z Posłów tak mi powiedział w rozmowie - "ALE NIE WSZYSTKIE ZZ SĄ PRZECIWKO KAS". To samo pisał MF na Waszych i naszych wewnętrznych portalach.
I w tym zakresie apeluję do Was o aktywność.

Ostatnia edycja:
Robespier: Trochę źle to rozumiesz.
art 20 ust 2: w stosunku do osób, które zajmowały stano-wiska sędziów, prokuratorów oraz inspektorów kontroli skarbowej lub wyko-nywały zawód adwokata, radcy prawnego, notariusza, biegłego rewidenta, nie
obejmuje zakresu egzaminu wymaganego do uzyskania takiego stanowiska lub zawodu.
Jak wykonywałeś jedno z tych stanowisk, lub zawodów to wystarczy Ci 8 lat służby ale:
Dla wykonywania ich musisz mieć aplikację, dla rewidenta egzamin (10 części - masakra) i dla iksa (na bank najłatwiej z całej tej grupy) - egzamin. Więc jak już będziesz miał papierek potwierdzający jedno z powyższych to wystarczy odklepać 8 lat w służbie i już. Gdzie jest znak =? Brak...
Zamiast krzyczeć i pluć to pomyślał byś kto się wypowiedział. Znasz przysłowie idące mniej więcej tak: Zapytali kurę co myśli o niedzielnym rosole... Lepiej byś się czuł gdyby Giks powiedział, że nic uksowcy nie dostaną, niech się boją o swoją przyszłość? Kto by pracował obecnie? Dziwi mnie, że Wam nie mówią wszystkiego co chcecie usłyszeć. Słuchaj będziecie mieli emki, wszyscy zostaną w mundurze, każdy dostanie podwyżkę, samochody służbowe, nowe dodatki...
Poczekajmy jak zobaczymy przepisy wprowadzające. Obawiam się że Wy i skarbowcy (z uksów) będą głęboko w czarnej ciasnej... Kto ma władzę "powtyka" swoich ludzi na stanowiska, które po zmianie będą coś znaczyły (kasa misiu, kasa) a reszta. kogo interesuje reszta? Postronni ludzie zaorali by całą administrację.
Polecam komentarze do ustawy o doradztwie podatkowym oraz uchwałę Nr 10/V/2011 Państwowej komisji Egzaminacyjnej do Spraw Doradztwa Podatkowego z dnia 5 kwietnia 2011 r. w sprawie ustalenia zakresu tematycznego egzaminu na doradcę podatkowego dla osób, które zajmowały stanowiska inspektorów kontroli skarbowej oraz osób spełniających warunek określony w art. 39 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 28 września 1991 r. o kontroli skarbowej posiadających ośmioletni staż pracy w organach administracji podatkowej lub skarbowej oraz uchwałę nr 9/V/2011 Państwowej Komisji egzaminacyjnej do Spraw Doradztwa Podatkowego z dnia 5 kwietnia 2011 r. w sprawie ustalania zakresu tematycznego egzaminu na doradcę podatkowego dla osób, które zajmowały stanowisko funkcjonariusza celnego w służbie stałej posiadającego ośmioletni staż w organach celnych ..... Z tego wynika, że chyba jednak potrafię czytać ze zrozumieniem oraz interpretować przepisy prawa..... To tyle w temacie

Ostatnia edycja:
Łodek napisał wyraźnie, że 90% w UKS nie chce munduru i nie chce tego całego KAS i to jest fakt i tego się trzymajmy.
Podobnie, a nawet może blisko 100% funkcjonariuszy SC nie chce KAS.
W ww. okolicznościach trudno jest mi zrozumieć całą ww. dyskusję.
Nie rozumiem celników, którzy piszą napastliwe posty na pracowników i urzędników UKS i vice versa.

PRZECIEŻ ANI MY ANI WY NIE CHCEMY KAS, GDYŻ WIDZIMY BEZSENS I ZAGROŻENIE DLA INTERESU PUBLICZNEGO TĄ REFORMĄ W TAKIM KSZTAŁCIE.

Na dzień 18 lutego trzy ZZ ogólnopolskie podpisały Porozumienie przeciwko KAS
http://celnicy.pl/content.php/2859-Porozumienie-Zwi%C4%85zk%C3%B3w-Zawodowych-AP-UKS-i-SC

Są to wprawdzie największe ZZ w SC i AP, jednak mam prośbę do pracowników i urzędników UKS. Zamiast tutaj się angażować w mało produktywne dyskusje zapytajcie proszę w swoich środowiskach dlaczego niektóre Wasze centrale nie przystąpiły do Porozumienia negującego KAS? Czyżby reprezentowały wspomniane 10%?

Ps. W Sejmie w dniu 09.03. jeden z Posłów tak mi powiedział w rozmowie - "ALE NIE WSZYSTKIE ZZ SĄ PRZECIWKO KAS". To samo pisał MF na Waszych i naszych wewnętrznych portalach.
I w tym zakresie apeluję do Was o aktywność.
Drobna uwaga - pracownicy - zwłaszcza SC - widzą bezsens reformy NIE ze względu na interes publiczny, ale interes prywatny. Widać to chociażby po ożywionej dyskusji, gdzie celnicy boją się o SWOJE emerytury, SWOJE stopnie służbowe, SWOJE ewentualnie zlikwidowane miejsca pracy. Podobnież pracownicy uks, którym w większości tamże źle się nie zarabia (w pionach kontroli pracuje więcej ixów niż nieixów, więc zarabiają z reguły 2xwięcej niż pozostali), wielu zlikwidują obecne ośrodki zamiejscowe, więc być może musieliby rozważać pracę w UAS, żeby nie dojeżdżać do miasta wojewódzkiego, w którym nie będą już mieli 100% dodatku skarbowego. Do tego większość to ludzie grubo po 40=nie wiadomo, co z emeryturami.
Dziwi mnie trochę opór AP, zwłaszcza US, gdzie zarobki niejednokrotnie są po prostu uwłaczające - wydaje mi się, że oni powinni być za jakąkolwiek zmianą, bo gorzej już być nie może, ale może mam niepełny obraz pracy w US.
Zresztą, związki zawodowe nie mają dbać o interes wszystkich obywateli, ale o swoich członków, ew. innych pracowników i to też czynią.
O interes publiczny zaś powinni dbać rządzący i temu celowi powinna służyć ewentualna zmiana. W jakiej mierze interes publiczny pokryje się z prywatnym? Oby w jak najszerszym, bo zadowolony pracownik to teoretycznie efektywniejszy pracownik, a tym samym mogący więcej "zarobić" dla swojego pracodawcy, co powinno się przełożyć właśnie na realizację interesu publicznego.

Tu się zdziwisz. Ponad 90% moich kolegów i koleżanek nie chce ani munduru ani emek właśnie ze względu na wiek.Wiekszosci z nas po prostu to nie urządza, a poza tym wiemy czym pachnie mundur. Pamiętam jak koledzy z Snp wcale nie pchali się do munduru. To z jednej strony uprawnienia (w zasadzie tylko emka, bo nawet 100% chorobowego zabrali), a z drugiej strony ciągła dyspozycyjność, możliwość przenosin itp. W naszej pracy naprawdę mundurvto zbytek, to o co prosimy to zmiana prawa i tyle.
Kolego Mario, jak dobrze że się przyznales ze nie potrafisz nawet pit-a wypełnić.Ja też nie potrafię wypełnić deklaracji celnej. I o to chodzi, że jak już dojdzie do powstania kas to żeby każdy robił swoje.

Niby nikt nie chce ale też nikt tego głośno nie powie. Za to głośno domagacie się zwolnienia z egzaminów, przyznania stopni oficerskich, możliwości nie przyjęcia propozycji w UCS i otrzymania w zamian propozycji w UAS. Nie chcecie KAS, nie pchacie się do munduru ale w razie czego to wyskie stanowiska i stopnie oficerskie.Co do kloegów z SzNP też się mylisz. Nie pchali się do mundurów jak się im to nie opłacało, ale jak się okazało, że wszyscy otrzymają stanowiska eksperckie ustalone wg.poborow a nie wg.wykonywanych zadań ( z warościa stanowiska w SOWIE = O,OO) oraz stopnie starszych rachmistrzów to wszyscy się zgodzili, bez wyjątku.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry