Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

Rzecz w obowiązkach, które "mają być takie sam", ale również w liczbach osób, które odbierają nam te emki i stopniach oficerskich, co dla takiego, jak ja jest inwektywą.

Z żadnej z udzielonych przez MF odpowiedzi nie wynika, że ktokolwiek wam "te emki" odbierze. Pracownicy z UKS będą traktowani jak nowi pracownicy, którzy uprawnienia nabędą po 25 latach pracy (oczywiście jeśli ustawa o emeryturach w końcu wejdzie).
A o tym jakie będą stopnie dla pracowników UKS to powtórzę, decyduje Banaś i jego ludzie. Nie ludzie z UKS.

Z żadnej z udzielonych przez MF odpowiedzi nie wynika, że ktokolwiek wam "te emki" odbierze. Pracownicy z UKS będą traktowani jak nowi pracownicy, którzy uprawnienia nabędą po 25 latach pracy (oczywiście jeśli ustawa o emeryturach w końcu wejdzie).
A o tym jakie będą stopnie dla pracowników UKS to powtórzę, decyduje Banaś i jego ludzie. Nie ludzie z UKS.

powiedz mi, prosze jak sie UKS zapatruje na uzyskanie emek_? Jesli nie zalicza dotychczasowej pracy.

A wy tylko do tego przykładacie swoją wątłą rączkę... Myślisz, że nam tylko chodzi o Emki, które należą się nam jak psu zupa... Myślisz, że nas wykiwacie w innych kwestiach? Rzeczywiście poziom zarozumiałości i naiwności jest u was kosmiczny. My nie jesteśmy waszymi jesteśmy waszymi komisarzami i potrafimy samodzielnie myśleć....

Po wprowadzeniu kas będzie jazda. To pewne. Z wielu powodów ale na pewno "współpraca" z super celnikami zaciągniętymi z uks bez podstawowej wiedzy z cła to będzie jeden ze smaczków. W cle bez zkc? Ale jaja

I znowu, ignorujecie informacje, które dochodzą z MF. Ludzie z UKS zajmą się tym czym zajmują się dziś, funkcjonariusze z UC tym czym zajmują się oni.
Wydziały kontroli podatków z VAT, PIT i CIT nie będą zajmować się cłem i odwrotnie. D
Można odwrócić Twój wpis - Na pewno współpraca w analizowaniu sprawozdań finansowych czy ksiąg handlowych z super skarbowcami zaciągniętymi z SC bez podstawowej wiedzy z rachunkowości to będzie jeden ze smaczków.
Odpuśćmy w końcu te waśnie bo nikomu nic nie przynoszą.

No jak ładnie to sobie wykombinowali panowie ukaesowcy, szlachta. Połowa funkcjonariuszy pójdzie na bruk a oni wskoczą na ich miejsce, do tej pory byli cywilami i robili to co będą robić dalej ale teraz bedą to robic jako funkcjonariusze. Tylko gdzie tu jest sens? A funkcjonariuszom zaproponuja cywilne stanowiska, tylko ja sie pytam gdzie będą te stanowiska? Bo jeśli w jakimś urzędzie skarbowym to będzie masakra, od razu sie tam zorientują, że nawet pita nie potrafię wypełnić i od razu wyleja mnie na pysk bo będę bez użyteczny.

Ja się zapatruje tak. Liczą mi staż od nowa. Musze przewalać 25 lat. Ale zabrane pieniądze przez i dla ZUS potrącane ze składek pracownika do mnie wracają. Prawie 20 lat składek do mnie wraca. A jak ktos ma grubo po 40 to ile lat wypracuje- 10, 15 i co dalej. Jako mundur nie ma ZUS a stażu na emke mundur brakuje... Dlatego plotka głosi, ze do munduru od na przejdą <40 lat. Maili kto o tym mowi bo spowoduje to popłoch wsród iksow gdzie 80-90% ma dawno za sobą 40. Nikt nie wspominał? To ja wspomnę. Gdyby tak było to nowych oficerów bedzie z 300 osob. Takie szekspirowskie zakończenie problemu.

Niestety to są tylko Twoje przemyślenia i nic więcej. Nie masz też pojecia jak działa zaopatrzeniowy system. Według Ciebie np. Policjantowi który odsłużył np.12 lat i odchodzi z Policji nie liczy się ten staż do emerytury z ZUS. Mylisz się. Dlatego Twoje twierdzenie, iż funkcjonariuszami zgodzą się zostać tylko pracownicy UKS ponizej 40 roku życia jest wyssane z palca.

Ostatnia edycja:
A ja myślę ,że nie padnie IKSy mają o sobie takie mniemanie ( jeden z dwustu), że nie odpuszczą , ma oficer być i basta.

Wskaż ilu IKSów tworzy te przepisy? Ilu IKSów jest w tych komisjach tworzących KAS? A ilu jest tam funkcjonariuszy celnych?
Czy Wy nie rozumiecie, że to nie jest zamach IKSów na Was, tylko zamach MF na nas i Was?
Napisałem to wielokrotnie i powtórzę. IKSom te stopnie NIEPOTRZEBNE. NIKT ICH NIE CHCE.
Tak jak pisze lodek, stopnie z automatu (jak i większość rozwiązań przewidujących automat) jest kretyńskie i tylko wzbudza poczucie niesprawiedliwości.

Ja się zapatruje tak. Liczą mi staż od nowa. Musze przewalać 25 lat. Ale zabrane pieniądze przez i dla ZUS potrącane ze składek pracownika do mnie wracają. Prawie 20 lat składek do mnie wraca. A jak ktos ma grubo po 40 to ile lat wypracuje- 10, 15 i co dalej. Jako mundur nie ma ZUS a stażu na emke mundur brakuje... Dlatego plotka głosi, ze do munduru od na przejdą <40 lat. Maili kto o tym mowi bo spowoduje to popłoch wsród iksow gdzie 80-90% ma dawno za sobą 40. Nikt nie wspominał? To ja wspomnę. Gdyby tak było to nowych oficerów bedzie z 300 osob. Takie szekspirowskie zakończenie problemu.

ot, co. Ciekawa kwestia. dzieki.

z postu Sławka Siwego:
Ponadto uprzejmie informujemy, że liczne kontakty z Parlamentarzystami, skłoniły nas do wystosowania pisma do Prezesa Prawa i Sprawiedliwości Pana Jarosława Kaczyńskiego, które załączamy.
W naszej ocenie projekt KAS nie jest politycznie przesądzony i powinniśmy w interesie publicznym, jako środowisko zawodowe, zaangażować się w merytoryczny dialog na ten temat. W Parlamencie nie ma zdecydowanych zwolenników projektu KAS. Bardzo duże znaczenie ma wysyłanie Waszych maili do Posłów. Bardzo prosimy o kontynuowanie akcji. Nie należy do tego celu wykorzystywać adresów anonimowych, dziwnie brzmiących, które mogą zostać zidentyfikowane jako spam.

Jeżeliw Sejmie nie ma zwolenników KAS to należy pokazać że łączenie UC i UKS w sposób w jaki to robi KAS jest CHORE. Niech będą wspólne Izby Celno-Skarbowe ale Urzędy Powinny zostać : Skarbowe, Celne i Kontroli Skarbowej
. Po co mundurować IKS i cih komisarzy i referendarzy?

Dobrze prawi! Polać mu! :)

Słuchaj jazdadom zaraz wkleję tu składy komisji i to z waszego forum i się zdziwisz.... Chyba, że wywiadu nie liczycie jako uks...
Thermidor radzę wam zapomnieć o stopniach oficerskich raz na zawsze... A jak trafisz do tego samego UCS vo ja to przejdziesz taką unitarkę, że ci się przypomną wszystkie pytania z egzaminu na iksa. Mam nadzieję, że go zdałeś, bo w przeciwnym razie unitarka ci się nie skończy...

nie przyszło Wam do głowy, że dla wielu celników poziom tych dyskusji jest żenujący? Nie możecie się trochę opanować?

Tylko dlaczego ta nowa odrodzona służba ma być pod dyktando UKS.

Jeszcze raz spytam. Ilu ludzi ze środowiska UKS jest w zespołach tworzących KAS?
A może po prostu dziś związki zawodowe pracowników UKS wykonują robotę lepiej niż związki zawodowe celników i stąd zespoły tworzące KAS ulegają ich argumentom?
Niestety ale czytam Sławomira Siwego i nadal widzę, że priorytet to ustawa obywatelska a nie walka o dobrą pozycję celników w KAS. Może tu kierujcie pretensje, a nie w kierunku związku skarbowców, który od momentu wypłynięcia pierwszych roboczych projektów zapierd* by bronić interesu członków tego związku. Wiem to z pierwszej ręki. Konsultacje mailowe z UKSami z całej Polski, zbieranie postulatów. Aktywna obrona naszych interesów.
Ktoś tu od Was napisał, że jak wyszedł pierwszy projekt (jeszcze w grudniu) to sytuacja ludzi z UKS była fatalna a UCSy miały być przede wszystkim celne. Od wtedy przez 3 miesiące trwa walka i dziś sytuacja wygląda dla nas dużo lepiej (niestety Waszym kosztem ale chyba nie dziwisz się, że zz skarbowców nie broni interesów zz celnicy.pl). Co to pokazuje? Że projekty wciąż są płynne. Ciągle można treść zmieniać. Zespoły tworzące KAS są podatne na sugestie. To daje szanse, że wspólne, zjednoczone związki będą miały jeszcze większą siłę rażenia. Pytanie, czemu takich zjednoczonych związków nie ma?

Tak tak jazdadom... A wy tak się znacie na prawie celnym jak wilk na gwiazdach (nie wspominając już o innych zadaniach nałożonych na SC). Sorry za stwierdzenie, ale przytłaczająca większość z was nie potrafi zdać waszych egzaminów... ELITA... Koń by się uśmiał...

Czekaj. Czyli egzaminy zdaje jednak elita. To pewnie dlatego w MF wymyślili, że w UCS zostaną oficerami.

powiedz mi, prosze jak sie UKS zapatruje na uzyskanie emek_? Jesli nie zalicza dotychczasowej pracy.

Nikt zdziwiony nie jest. Nikt się na emki nie łasi. Nikt się na KAS nie łasi.
Ale jeśli emki mają dostać z automatu ludzie całe lata siedzący za biurkiem albo w sekretariacie w UC czy IC, to nie powinno dziwić, że w przypadku konsolidacji zapytano, czy nie powinno być zatem analogii dla siedzących za biurkiem pracowników US czy UKS. Należy jednak pamiętać, że pytanie to nie stanowisko.

Ostatnia edycja:

A taki scenariusz jest bardzo możliwy. Choć oznaczałby klęskę pomysłu KAS i UCSów uszczelniających system podatkowy.

Back
Do góry