Hipotetyczna konsolidacja AP i SC

pluj świni w oczy ...

Niby nikt nie chce ale też nikt tego głośno nie powie. Za to głośno domagacie się zwolnienia z egzaminów, przyznania stopni oficerskich, możliwości nie przyjęcia propozycji w UCS i otrzymania w zamian propozycji w UAS. Nie chcecie KAS, nie pchacie się do munduru ale w razie czego to wyskie stanowiska i stopnie oficerskie.Co do kloegów z SzNP też się mylisz. Nie pchali się do mundurów jak się im to nie opłacało, ale jak się okazało, że wszyscy otrzymają stanowiska eksperckie ustalone wg.poborow a nie wg.wykonywanych zadań ( z warościa stanowiska w SOWIE = O,OO) oraz stopnie starszych rachmistrzów to wszyscy się zgodzili, bez wyjątku.

kas ma wejść tylko z jednego powodu. otóż pojawiła się następna okazja do uwłaszczenia. więc dlaczego kolejni sami swoi mają jej nie wykorzystać :mad:?

kolejna sprawa, to gospodarskie wizyty w terenie. kogo ci hunwejbini kłamstwa chcą przekonać o zaletach kasu? komu ta antyreforma ma służyć? czyje interesy ta utopia ma zabezpieczyć?

kas ma wejść tylko z jednego powodu. otóż pojawiła się następna okazja do uwłaszczenia. więc dlaczego kolejni sami swoi mają jej nie wykorzystać :mad:?

kolejna sprawa, to gospodarskie wizyty w terenie. kogo ci hunwejbini kłamstwa chcą przekonać o zaletach kasu? komu ta antyreforma ma służyć? czyje interesy ta utopia ma zabezpieczyć?
To oni nie robią tego dla dobra naszej ojczyzny? Niemożliwe....

Niby nikt nie chce ale też nikt tego głośno nie powie. Za to głośno domagacie się zwolnienia z egzaminów, przyznania stopni oficerskich, możliwości nie przyjęcia propozycji w UCS i otrzymania w zamian propozycji w UAS. Nie chcecie KAS, nie pchacie się do munduru ale w razie czego to wyskie stanowiska i stopnie oficerskie.Co do kloegów z SzNP też się mylisz. Nie pchali się do mundurów jak się im to nie opłacało, ale jak się okazało, że wszyscy otrzymają stanowiska eksperckie ustalone wg.poborow a nie wg.wykonywanych zadań ( z warościa stanowiska w SOWIE = O,OO) oraz stopnie starszych rachmistrzów to wszyscy się zgodzili, bez wyjątku.

Jeżeli okaże się, że KAS jest nieuchronny, a na to się zapowiada, to proszę wytłumaczyć, dlaczego Panowie i Panie celnicy chcą za wszelką cenę zachować mundur, a uksowcy mają go nie przyjmować?

Chcecie nas traktować tak samo jak swoje kadrowe i księgowe? Tak się dzieje we wszystkich służbach mundurowych w kraju. Cywile są wszędzie pod butem mundurowych. Nie dziwcie się nam, że nie chcemy być tak samo potraktowani przez panów celników i panie celniczki.

Większość inspektorów ma staż pracy w skarbowości ponad 20 lat (w moim OZ każdy z iksów pracuje nie krócej niż od 1993 roku). W uwagach do projektu KAS (w ciągu tych słynnych 2 dni) domagaliśmy się dla administracji skarbowej, którą teraz będzie KAS, uprawnień prokuratorskich. Czy będziemy mogli z nich korzystać nie posiadając statusu funkcjonariuszy?
Czy panowie i panie woleliby, abyśmy weszli do KAS i zaczynali wszystko od początku jakbyśmy podejmowali pierwsze zatrudnienie czy pierwszy raz wchodzili do służby, mając ponad dwudziestoletni staż w samej kontroli skarbowej?

My będziemy robili to samo co do tej pory, nie wtrącając się w zadania panów celników i pań celniczek, emerytur mundurowych nie otrzymamy ani się ich nie domagamy. Życzymy Wam, abyście je w końcu uzyskali, bo wielu z nas podpisywało te Wasze listy, gdy zbieraliście podpisy.
Nie myśmy wymyślili KAS i nie wiadomo co nas czeka, bo nie wiemy nawet czy otrzymamy propozycję służby ani gdzie.

Domagajcie się stopni oficerskich dla Was, wyrównujcie w górę uprawnienia, a nie równajcie w dół. Domagajcie się podwyżek uposażenia, jeśli uważacie, że my zarabiamy więcej od Was. Tak będzie chyba lepiej i dla Was, i dla nas.

Czy chcecie, abyśmy zarabiali po równo czyli wszyscy niewiele?

UCS to będzie nowa instytucja. Jeśli ministerstwo tak podkreśla tak bardzo jej elitarność, to dobrze byłoby, aby WSZYSCY funkcjonariusze mieli w niej godne uposażenie, jeśli nie da się zatrzymać powstania KAS.

Ostatnia edycja:
Kukicha ma rację... Domagajmy się stopni oficerskich dla wszystkich funkcjonariuszy SC i wynagrodzenia w KAS takiego samego jakie będą mieli obecni pracownicy i inspektorzy iks, przecież będziemy wykonywać takie same zadania.....:D

Kukicha ma rację... Domagajmy się stopni oficerskich dla wszystkich funkcjonariuszy SC i wynagrodzenia w KAS takiego samego jakie będą mieli obecni pracownicy i inspektorzy iks, przecież będziemy wykonywać takie same zadania.....:D

I to jest myśl, taki powinien być nasz najważniejszy postulat:
- dla wszystkich funkcjonariuszy celnych po wejściu do UCS i posiadajacych staż w służbie 5 lat i więcej stopnie oficerskie, tak jak dla pracowników UKS. Niedługo jest 1 kwietnia.

Kukucha nie wiem skąd czerpiesz informacje na temat służb i tego "trzymania od zawsze cywili pod butem" mundurowych w tych służbach. W dzisiejszych czasach w wszystkich służbach są funkcjonariusze i pracownicy. Wszedzie wykonują oni swoje obowiązki obok siebie i nikt nikogo pod butem nie trzyma. Nigdzie nie ma tak , że 'mundurowy" jest ważniejszy od cywila. Nigdzie mundurowy nie rozkazuje cywilowi jezeli nie wynika to z podległości służbowej. Ale w żadnej słuzbie nie ma tak, że z dnia na dzień dziękuje się za służbę połowie funkcjonariuszy, sumiennie wykonującym swoje obowiązki.

Czy panowie i panie woleliby, abyśmy weszli do KAS i zaczynali wszystko od początku jakbyśmy podejmowali pierwsze zatrudnienie czy pierwszy raz wchodzili do służby, mając ponad dwudziestoletni staż w samej kontroli skarbowej?

I tu jest pies pogrzebany, bo wy właśnie pierwszy raz wchodzicie do służby. Do tej pory to była praca, a nie służba. Praca w uks od 1993 i super, za to jest wysługa, nie stopień oficerski niestety. Natomiast nadal uważam, że te zapisy są celowo forsowane aby nas poróżnić, wedle zasady dziel i rządź...

Kas to jest największe badziewie jakie mogło sie nam przytrafić, jeszcze nie powstał a ludzie już skaczą sobie do gardeł, boję się myśleć co będzie jak to badziewie powstanie. Ile krzywdy ludzkiej będą zawierać te trzy litery.
Jak przyjmowalem sie do służby to myślałem, że przyjmuję sie do pewnej solidnej firmy gdzie nie łamie sie praw funkcjonariuszy i jeśli będę uczciwie i dobrze wypełniał swoje obowiązki służbowe oraz nie zaliczę żadnej podpadki to dopracuje w firmie do emki. A teraz gdy mam już za soba prawie 20 lat nienagannej służby ktoś chce mi to wszystko zabrać co wypracowałem solidną ciężką służbą i to służbą w większości na pasie i zrobić opcję zerową, to teraz czuję sie tak jakby mi ktoś w pysk napluł jakbym był zwykłym śmieciem a nie funkcjonariuszem służby mundurowej w praworządnym państwie. Patrze na twarze moich kolegów i widzę w nich smutek a na ustach przekleństwa. Ludzie nie są idiotami w większości mają pokończone studia wyższe i potrafią logicznie myśleć i odróżniać dobro od zła, widzą co się dzieje i tego nie zagłuszą propagandowe wpisy na corynti, jak to jest dobrze a kas jest super i najlepszy na świecie, ani durne spotkania gdzie wmawia sie nam że kas jest nieunikniony. My nie jesteśmy śmieciami, jesteśmy mianowanymi przez państwo polskie funkcjonariuszami Służby Celnej i mamy swoje prawa nabyte i te prawa mają być respektowane przez to państwo a nie łamane.
A ja marzę o styczniu w 2008r. wtedy to pokazaliśmy naszą solidarność, marzę o tym żeby dzisiaj jak wtedy wszystko stanęło, Chciałbym znowu widzieć tiry stojące kilkadziesiąt kilometrów od granicy. I to wszystko w obronie naszej służby. Służby Celnej.

A ja myślę, że inspektorzy nie rozumieją o co nam chodzi, bo cały czas mają na uwadze przepisy ustawy o kontroli skarbowej, a z nich m.in. wynika, że (cytując regulację art. 38 tej ustawy) Inspektor prowadzi samodzielnie czynności kontrolne. Inspektor może powierzyć dokonywanie czynności kontrolnych pod swoim nadzorem upoważnionym pracownikom, upoważnionym przedstawicielom instytucji Unii Europejskiej w przypadku uczestniczenia tych osób w kontroli środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz upoważnionym na podstawie porozumień, o których mowa w art. 7a ust. 2, przedstawicielom właściwych władz państw członkowskich Unii Europejskiej, z wyłączeniem zarządzania inwentaryzacji, przesłuchiwania świadków, przesłuchiwania kontrolowanego w charakterze strony, dokonywania ostatecznych obliczeń należności budżetowych, czynności, o których mowa w art. 288 § 2 ustawy - Ordynacja podatkowa. Inspektorzy prowadzą postępowanie przygotowawcze w sprawach z zakresu kontroli skarbowej w trybie i na zasadach określonych w przepisach Kodeksu postępowania karnego, Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia i Kodeksu karnego skarbowego.
Nie potrafią jednocześnie zrozumieć, że w Służbie Celnej każdy funkcjonariusz prowadzi postępowania, kontrole w całej rozciągłości....

Kas to jest największe badziewie jakie mogło sie nam przytrafić, jeszcze nie powstał a ludzie już skaczą sobie do gardeł, boję się myśleć co będzie jak to badziewie powstanie. Ile krzywdy ludzkiej będą zawierać te trzy litery.
Jak przyjmowalem sie do służby to myślałem, że przyjmuję sie do pewnej solidnej firmy gdzie nie łamie sie praw funkcjonariuszy i jeśli będę uczciwie i dobrze wypełniał swoje obowiązki służbowe oraz nie zaliczę żadnej podpadki to dopracuje w firmie do emki. A teraz gdy mam już za soba prawie 20 lat nienagannej służby ktoś chce mi to wszystko zabrać co wypracowałem solidną ciężką służbą i to służbą w większości na pasie i zrobić opcję zerową, to teraz czuję sie tak jakby mi ktoś w pysk napluł jakbym był zwykłym śmieciem a nie funkcjonariuszem służby mundurowej w praworządnym państwie. Patrze na twarze moich kolegów i widzę w nich smutek a na ustach przekleństwa. Ludzie nie są idiotami w większości mają pokończone studia wyższe i potrafią logicznie myśleć i odróżniać dobro od zła, widzą co się dzieje i tego nie zagłuszą propagandowe wpisy na corynti, jak to jest dobrze a kas jest super i najlepszy na świecie, ani durne spotkania gdzie wmawia sie nam że kas jest nieunikniony. My nie jesteśmy śmieciami, jesteśmy mianowanymi przez państwo polskie funkcjonariuszami Służby Celnej i mamy swoje prawa nabyte i te prawa mają być respektowane przez to państwo a nie łamane.
A ja marzę o styczniu w 2008r. wtedy to pokazaliśmy naszą solidarność, marzę o tym żeby dzisiaj jak wtedy wszystko stanęło, Chciałbym znowu widzieć tiry stojące kilkadziesiąt kilometrów od granicy. I to wszystko w obronie naszej służby. Służby Celnej.
W pełni się z tobą zgadzam....

Byłem na spotkaniu z SSC w Białej Podlaskiej i mogę w paru zdaniach spróbować streścić przebieg spotkania.

Było to wspólne spotkanie na które przybyli pracownicy z woj. lubelskiego z US i UKS oraz f-sze z SC, pewnie łącznie ok. 200 osób
Kto był jako prezydium to sobie odszukajcie (było kilkanaście postów wcześniej)

Pytań zadano ok. 20 w proporcji myślę że 2/3 od nas i 1/3 z US i UKS (może nawet jeszcze więcej od nas ale nie liczyłem dokładnie)

1. Pytanie o emki mundurowe spotkało na mur. Odpowiedź była mniej więcej taka że tu omawiamy KAS, a emki są procedowane osobno i idą swoim tempem. I tyle w temacie.
2. Pytanie o redukcję etatów. Usłyszeliśmy że ma być redukcja o 10% ale taka że to mają być osoby odchodzące na emki z ZUS-u. Dopytywani czy w tych 10% biorą pod uwagę emki mundurowe powiedzieli że nie. Te 10 % to głownie emeryci ZUS mają być.
3. Pytanie o pewność zatrudnienia dla f-szy SC. W odpowiedzi usłyszeliśmy że pewność zatrudnienia dla wszystkich ludzi z SC, ale już czy pozostanie f-sz w mundurze to już niekoniecznie. Czyli jednak przewidują przejścia z f-sza do cywila i do US lub izby KAS.
4. Pytanie o oddziały wewnętrzne. Tu padła średnio zrozumiała odpowiedź że jeśli w OC wew. są czynności kontrolne to mają to robić f-sze. Czyli może oc wew mają być mundurowe w/g ich planów.
5. Pytanie o przepisy przejściowe. Na razie ich nie ma w takim stanie aby można było dawać ludziom jako nawet projekt projektu. Twierdzili że przejściowe są jeszcze w fazie przemyśleń.
6. Pytanie o pensję minimalną i podwyżki. Odpowiedź - pensja minimalna to 3 tys. zł ( a nie 3x krajowa minimalna ) bo nie ma pieniędzy w budżecie. Co do podwyżek to kluczyli żeby nie powiedzieć ale z tego co zrozumiałem to tak dla najmniej zarabiających od połowy tego roku. Reszty nie zrozumiałem (może jeszcze w poniedziałek doprecyzuję)
7. Na pytaniach z US i UKS nie skupiałem się ( były jakieś o ich podwyżki i o dwuinstancyjność) ale jedno zapamiętałem o kwestii służby cywilnej. Odpowiedź w tym tonie że muszą uwzględnić służbę cywilną i jeśli ktoś np z UKS nie będzie chciał być f-szem to pozostanie w służbie cywilnej, bo jak się wyrazili kwestia służby cywilnej nie może utrudniać reformy KAS.
8. Pytanie o siedziby izb KAS. Tu w Białej Podlaskiej wszyscy myśleli że usłyszą odpowiedź konkretną czy będzie w Białej czy w Lublinie (chociaż nikt nie zadał pytania wprost). Odpowiedź również była w stylu że problem to ma Toruń i Bydgoszcz (jak zawsze) o gdzie indziej jest bezproblemowo. Niestety w kwestii Białej Podl. odpowiedź nie padła. Było jednak takie sformułowanie że przewidują że w dużych województwach mogą być więcej niż jedna izba KAS ale szczegółów nie podali.
9. Pytanie bezpośrednio zadane przez przedstawicieli Referatu Akcyzy i Gier co z nimi w KAS. I tutaj jak zrozumiałem to plan jest aby taki referat znalazł się w tym nowym skarbowym czy podatkowym (jak go zwał). Tutaj lipa.
10. Pytanie o referat DS czy tak samo jak Akcyza, to tutaj jak zrozumiałem z wypowiedzi część DS ma zasilić komórki kontrolne, a część podatkowe.
I chyba też dotyczyło to komórek analitycznych . Pytań o komórki obsługi podmiotów i dozór nie było.

Na razie tyle zapamiętałem. Było trochę o polityce i górnolotnych haseł o wspólnej odpowiedzialności za budżet i państwo ale chyba to was nie za bardzo interesuje. Zresztą nie dam rady powtórzyć.

Jak coś sobie przypomnę to zaktualizuję streszczenie.
Na razie.

@ Mario97

"My nie jesteśmy śmieciami, jesteśmy mianowanymi przez państwo polskie funkcjonariuszami Służby Celnej i mamy swoje prawa nabyte i te prawa mają być respektowane przez to państwo a nie łamane."

No widzisz, my też nie chcielibyśmy być śmieciami w UCS.

To będzie U r z ą d Celno S k a r b o w y.

A Wy chcielibyście go sobie zawłaszczyć.
My nie mamy przyjść do W a s, ani Wy do n a s.

Idziemy do nowego tworu, do którego nie wiemy nawet czy dostaniemy propozycję.

Walczcie o wyższe uposażenia, a nie o to, abyśmy my mieli gorzej niż Wy, jak pies ogrodnika.
W każdej służbie mundurowej cywile są traktowany gorzej niż mundurowi.
Nie oszukujcie nas, że jest inaczej, bo i tak w to nie uwierzymy.
Najlepszy dowód dajecie na to sami - nie chcecie zrzucić mundurów i bardzo przeciw temu protestujecie.

To tak miej więcej wygląda że rozmowy te jak w kampanii wyborczej będą wskazywały że ministrostwo przeprowadziło konsultacje i że zwykli funkcjonariusze / pracownicy skarbówki z terenu nie byli przeciw. A tylko ich związki zawodowe cały czas czegoś oczekują. Aby argument że wszyscy są za obalić proponuje przeprowadzić ankietę:
Czy jesteś za wprowadzeniem KAS TAK NIE
A w ankiecie mogłyby brać udział osoby które się zalogują do niej przez podanie imienia i nazwiska i np : numeru blachy!!!!!!!!

I tu mielibyśmy głos środowiska - a nie jakieś rozmowy w izbach, i że nikt nie był wówczas przeciw!!
To jest moja propozycja.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałabym pozdrowić wszystkich celników. Obiecałam sobie, że nie będę się wypowiadać na tym forum, ale jeden z użytkowników zmotywował mnie do napisania tego postu.
Szanowny Panie rewolucjonisto wypada się przedstawić. Jestem iksem i urzędnikiem służby cywilnej z UKS od 7 lat (15 lat w uks). Pracuje w pionie kontrolnym, jestem osobą przed 40 sprawną fizycznie (to nie jest reklama, nru buta nie podam :-). Tak więc Panie robespier spełniam wszystkie kryteria (czytając to forum i dotychczasowe projekty przepisów wprowadzających) aby dostać propozycję pracy w USC w korpusie oficerów. Do tej pory miałam pewne opory w tej materii, ale Pana posty zmotywowały mnie do podjęcia pozytywnej decyzji (jeżeli oczywiście takową otrzymam). I mam jedną nadzieję, że się nie spotkamy .... czego i moim koleżankom i kolegom życzę. Czytając pana posty ziejące jadem na uksowców nie życzę tego nikomu, do tego wszystkiego - merytorycznie - bardzo słabe.
Do czego jednak zmierzam Szanowny Panie rewolucjonisto:
W tym roku ma Pan jedyną i niepowtarzalną szansę (raczej po raz ostatni ) do zdawania egzaminu na iksa (odbędzie się na jesieni).
Dodatkowo ma Pan również szansę do zdawania egzaminu na usc (sądząc po Pańskich postach odnośnie kwalifikacji i wykształcenia domniemam, że legitymuje się Pan certyfikatem potwierdzającym znajomość jednego z języków roboczych UE na poziomie B2, bo takowy jest wymagany aby przystąpić do egzaminu na usc - szczegóły w rozporządzeniu).
Korzyści jakie Szanowny Pan uzyska po zdaniu tychże egzaminów: po zdaniu egzaminu na iksa będzie Pan funkcjonariuszem w korpusie oficerów (tak jak rzekome niedouczone iksy), jeżeli oczywiście Pan już nie jest:-);
po zdaniu egzaminu na usc i mianowaniu na usc powinien Pan otrzymać (zgodnie z dotychczasowymi projektami przepisów wprowadzających) w przypadku ucywilnienia (którego tak się Pan obawia) warunki pracy (tj. wynagrodzenie) na niezmienionym poziomie.
Tak więc drogi Panie rewolucjonisto jak Pan to wcześniej do nas pisał: Do nauki!!! Do książek!!!! Wyścig po stopień oficerski czas zacząć!!!
Pozdrawiam
bez odbioru

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Chciałabym pozdrowić wszystkich celników. Obiecałam sobie, że nie będę się wypowiadać na tym forum, ale jeden z użytkowników zmotywował mnie do napisania tego postu.
Szanowny Panie rewolucjonisto wypada się przedstawić. Jestem iksem i urzędnikiem służby cywilnej z UKS od 7 lat (15 lat w uks). Pracuje w pionie kontrolnym, jestem osobą przed 40 sprawną fizycznie (to nie jest reklama, nru buta nie podam :-). Tak więc Panie robespier spełniam wszystkie kryteria (czytając to forum i dotychczasowe projekty przepisów wprowadzających) aby dostać propozycję pracy w USC w korpusie oficerów. Do tej pory miałam pewne opory w tej materii, ale Pana posty zmotywowały mnie do podjęcia pozytywnej decyzji (jeżeli oczywiście takową otrzymam). I mam jedną nadzieję, że się nie spotkamy .... czego i moim koleżankom i kolegom życzę. Czytając pana posty ziejące jadem na uksowców nie życzę tego nikomu, do tego wszystkiego - merytorycznie - bardzo słabe.
Do czego jednak zmierzam Szanowny Panie rewolucjonisto:
W tym roku ma Pan jedyną i niepowtarzalną szansę (raczej po raz ostatni ) do zdawania egzaminu na iksa (odbędzie się na jesieni).
Dodatkowo ma Pan również szansę do zdawania egzaminu na usc (sądząc po Pańskich postach odnośnie kwalifikacji i wykształcenia domniemam, że legitymuje się Pan certyfikatem potwierdzającym znajomość jednego z języków roboczych UE na poziomie B2, bo takowy jest wymagany aby przystąpić do egzaminu na usc - szczegóły w rozporządzeniu).
Korzyści jakie Szanowny Pan uzyska po zdaniu tychże egzaminów: po zdaniu egzaminu na iksa będzie Pan funkcjonariuszem w korpusie oficerów (tak jak rzekome niedouczone iksy), jeżeli oczywiście Pan już nie jest:-);
po zdaniu egzaminu na usc i mianowaniu na usc powinien Pan otrzymać (zgodnie z dotychczasowymi projektami przepisów wprowadzających) w przypadku ucywilnienia (którego tak się Pan obawia) warunki pracy (tj. wynagrodzenie) na niezmienionym poziomie.
Tak więc drogi Panie rewolucjonisto jak Pan to wcześniej do nas pisał: Do nauki!!! Do książek!!!! Wyścig po stopień oficerski czas zacząć!!!
Pozdrawiam
bez odbioru

A ja mam nadzieję że przyjdzie mi z Panią służyć razem. A jakość naszej pracy zostanie zweryfikowana efektami. Nie mam negatywnych odczuć co do pracowników tak US jak i IKS-ów. Jednak forma w jakiej ma się to stać jest niedopuszczalna. I jeszcze jedno. U nas już pracują osoby po egzaminach, byłych IKS-ów. I jakość ich pracy jest różna. Są osoby które wyróżniają się wiedzą , merytoryczne. A są i takie które cały czas ( 12 lat od 2004 ) wydają się zagubione... :) Bo jakość pracy zależy od indywidualnego podejścia tej osoby ( nawet w sytuacji gdy obie mają kurs).

... Pytanie o referat DS czy tak samo jak Akcyza, to tutaj jak zrozumiałem z wypowiedzi część DS ma zasilić komórki kontrolne, a część podatkowe.
I chyba też dotyczyło to komórek analitycznych . Pytań o komórki obsługi podmiotów i dozór nie było....[/QUOTE]
Dzięki za informacje. Zastanawiam się tylko dlacze nikt nie zapytał o dozór w końcu to komórka czysto kontrolna. Sam w takiej pracuję w tzw. twardym dozorze. Jak zdejmą z nas mundury to pozbawieni zostaniemy całkowicie zadań. W skali kraju jest to zapewne kilkuset funkcjonariuszy. Może to te 10% do zwolnienia.

@ Mario97

"My nie jesteśmy śmieciami, jesteśmy mianowanymi przez państwo polskie funkcjonariuszami Służby Celnej i mamy swoje prawa nabyte i te prawa mają być respektowane przez to państwo a nie łamane."

No widzisz, my też nie chcielibyśmy być śmieciami w UCS.

To będzie U r z ą d Celno S k a r b o w y.

A Wy chcielibyście go sobie zawłaszczyć.
My nie mamy przyjść do W a s, ani Wy do n a s.

Idziemy do nowego tworu, do którego nie wiemy nawet czy dostaniemy propozycję.

Walczcie o wyższe uposażenia, a nie o to, abyśmy my mieli gorzej niż Wy, jak pies ogrodnika.
W każdej służbie mundurowej cywile są traktowany gorzej niż mundurowi.
Nie oszukujcie nas, że jest inaczej, bo i tak w to nie uwierzymy.
Najlepszy dowód dajecie na to sami - nie chcecie zrzucić mundurów i bardzo przeciw temu protestujecie.

My nie chcemy tego g.... jakim jest kas, bo to jest dla nas degradacja, jak byś sie czuła gdyby ktoś chciał ci wszystko odebrać, wszystko co do tej pory zdobyłaś swoją ciężką służbą. Nie chcemy żadnych urzędów celno skarbowych ani nie chcemy żadnych ukaesowców, ani żadnego badziewia. Mamy swoją służbę w tej chwili siłowo ktoś chce ją zniszczyc dla swoich interesów, dla nas niezrozumiałych. Dla tego sie buntujemy i nie zgadzamy sie na to. A pani wielka damo z ukasu potrafisz sie pani poprawnie zameldować, znasz sie pani na stopniach, przyszła oficerko?
A poza tym nas nie interesują wasze egzaminy na srixa czy jak wy to tam nazywacie.

Ech może lepiej to zostawmy. Pani dama napisała, że spełnia wszystkie kryteria aby dostać propozycję pracy w korpusie oficerskim. Już sam fakt , iż nie odròżnia pani pracy od służby dyskwalifikuje panią nie tylko jako oficera, ale jako funka wogòle. Miejmy nadzieję, że scs nie powstanie , bo będzie to najśmieszniejsza służba na świecie... Na 10k funkôw ponad 2k oficeròw z czego większošć o mentalności urzędniczej wg mnie to nie może sie udać

Ech może lepiej to zostawmy. Pani dama napisała, że spełnia wszystkie kryteria aby dostać propozycję pracy w korpusie oficerskim. Już sam fakt , iż nie odrňżnia pani pracy od służby dyskwalifikuje panią nie tylko jako oficera, ale jako funka wogňle. Miejmy nadzieję, że scs nie powstanie , bo będzie to najśmieszniejsza służba na świecie... Na 10k funkôw ponad 2k oficerňw z czego większošć o mentalności urzędniczej wg mnie to nie może sie udać
Mówiąc krótko, w żołnierskich słowach - będzie więcej wodzów niż indian ;)

to będzie koniec Służby oraz nóż wbity we własne plecy i następnego rządu, bo przez lata ten mutant nie ogarnie tematu.

Ostatnia edycja:
Back
Do góry